Oppsummering januar 2019

winterbooks

Januar som pleier å gå så tregt har formelig flydd avgårde og intet er bedre enn det for raskere går det mot lysere tider, og det trenger vi. Selv om vi må belage oss på vinter i et par måneder til.
På bokfronten hadde jeg planer om å endre fokuset mitt noe i år, det har jeg gjort også men det ble litt flere nye norske enn det jeg i utgangspunktet hadde tenkt nå i januar.

 

BØKER LEST

 

 1. Glassklokken av Sylvia Plath -1001-bok – Kjøpt
 2. Livet er den eneste måten av Wislawa Szymborska-dikt – Leseeks (Bok 2 av 14 Nobelkvinner)
 3. Martha Quest av Doris Lessing – oversatt roman – Kjøpt (Bok 3 av 14 Nobelkvinner)
 4. Saue sanke tanker av Torgeir Rebolledo Pedersen – dikt-Leseeks
 5. Mørket er et mirakel av Sonja Nyegaard – dikt- Leseeks
 6. Coffin road av Peter May-oversatt krim-Leseeks
 7. Hotell Montebello av Rebecca Wexelsen – norsk roman 2019-Leseeks
 8. Jomfrudød av Jeffrey Eugenides – 1001-bok – Kjøpt
 9. Hullet han krøp ut av av Vidar Sundstøl – norsk roman – 2019 – Leseeks
 10. Ein mann å halde i av Arne Hjeltnes – dikt-Lånt på Ebokbib
 11. Lyder jeg ikke hører av Eirin Gundersen – dikt- norsk 2019- Leseeks
 12. Pianolærerinnen av Elfriede Jelinek-1001-bok-Fått i gave( Bok 4 av 14 Nobelkvinner)
 13. Ti minutters stillhet av Claudio Fava – oversatt roman- Leseeks
 14. Salt lane av William Shaw – oversatt krim – Lånt på eBokBib
 15. de av Helle Helle – oversatt roman – Leseeks
 16. Heftige bånd av Vivian Gornick- oversatt memoar – Leseeks
 17. Hadde jeg vinger av Margaret Skjelbred- noveller -norsk 2019-Leseeks
 18. Kjærlighetens antarktis av Sara Stridsberg – oversatt roman – Leseeks
 19. Når jeg drikker av Martin Svedman – dikt- norsk 2019- Leseeks
 20. Rottenes opprør av Eirik Husby Sæther- roman-norsk 2019-Leseeks
 21. Dråpa av Gerdur Kristny – dikt- eBokBib

 

2 1001-bøker,2 Nobelkvinner,1 Nobel/1001
7 Romaner, 2 Krim, 7 Diktsamlinger
6 Norske 2019
14 Leseeks, 3 Kjøpt,1 Gave,3 Ebokbib

Jeg er fornøyd med 3 1001-bøker og 3 Nobelkvinner, og tre av bøkene i disse kategoriene gjenstår det å skrive omtale på, de kommer om litt. Leste fire noe krevende bøker, Lessing,Plath,Eugenides og Jelinek, som har tatt sin tid å komme gjennom fordi jeg automatisk måtte senke lesetempoet for å få med meg alt som stod og ikke minst fordøye ting etter hvert. Men av og til er det slik at bøker krever mer av en og det kan være verd «strevet», men kanskje ikke fire på rappen. Dette førte til flere dager hvor jeg nesten ikke orket å se på en bok en gang. Derfor ble jeg nesten litt overrasket over at jeg fikk lest 21 bøker denne måneden, det kan jeg være fornøyd med.
Det merkes at det har blitt mindre tv-titting i januar.

Jeg har truffet veldig godt på bøkene jeg har lest denne måneden og ingen har vært direkte stang ut, kanskje med unntak av den ene diktsamlingen som jeg har bestemt meg for ikke å skrive om. Ikke fordi den ikke falt i smak, men fordi jeg skal ikke skrive om absolutt alle bøkene jeg leser.

I tillegg til 1001/nobelkvinnene vil jeg spesielt trekke frem Sara Stridsberg sin bok, Kjærlighetens antarktis, for den var utrolig bra. Selve handlingen har man hørt om før og det er meget sterk lesing men vinkelen forfatteren har valgt å fortelle historien fra er ganske så absurd og unik.

 

FRA BOK TIL FILM/ TV-SERIE

Jeg har ikke sett noen filmer som er basert på bøker, men endel tv-serier jeg følger med på begynte igjen nå i januar. Bull,Station 19, Greys anatomy og The good Doctor, sistnevnte handler om en kirurg som er autist. Så må jeg ikke glemme de to eldre damene som ble forlatt av sine ektemenn(som hadde hatt et hemmelig forhold til hverandre i 20 år) og som siden har bodd sammen, Frankie og Grace.

Jeg elsker jo å binge serier og siden min eldste sønn har fått jobb i tv2 sumo får han gratis abonnement og det har jeg nytt godt av denne måneden og sett seriene før de blir vist på tv, sånt kan jeg like! 😀

 

PLANER FOR FEBRUAR

Neste måned arrangeres det litteraturfestival for aller første gang her i Bergen og har planer om å få med meg noen arrangementer men hvilken har jeg ikke helt bestemt meg for ennå.

Jeg holder på å planlegge en ny «spalte» her på bloggen som jeg håper å få realisert i løpet av februar, det er noe jeg selv har savnet og egentlig er jeg litt overrasket over hvor lite det egentlig har vært fokus på i (bok)bloggverden. Det håper jeg at jeg skal klare og få gjort noe med i tiden fremover. Det krever en liten innsats fra min side og foreløpig er det på planleggingsstadiet. Jeg håper (og tror) at dette er noe dere vil ha en glede av også. Jeg gleder meg i hvert fall!

 

ØNSKER DEG EN FIN LESEMÅNED I FEBRUAR!

 

 

HILSEN BEATHE

25 kommentarer om “Oppsummering januar 2019

 1. Jøss, dette var jaggu meg mange bøker lest. Bra at du har fått til så mange utfordringer også, selv om det ble en del litt mer krevende. 2 av de klassikerne dine har jeg lest for lenge siden( Plath, Lessing, samt Wislowa- i fjor)
  Kjærlighetens Antarktis skal jeg også lese, og den ser jeg frem til . Den må jeg faktisk lese i februar, siden jeg har lovt datteren min å ta den med nordover medio februar, og det hadde jeg helt glemt. Får bli reisebok, det da..
  Svedmans dikt er på vei til meg (noe nytt må man bare ha) og Jomfrudød skal jeg lese i februar- 1001-sirkel. Coffin Road skal jeg også lese, men glemte å låne den av søstra mi da jeg traff henne sist helg- men jeg får nok tak i den. Venter på den nye serien hans nå (åja, ånei, den kommer også i posten)
  Mørkets mirakel har jeg lest, men den satt ikke spor hos meg..
  Rebolledos Sauetanker håper jeg åf å lest i løpet av året. Helle Helles de også. ( i løpet av våren) Og Sundstøl, Wexelsen, ja, etterhvert…

  Ønsker deg fin februar Beathe!

  Liker

  1. Takk 🙂 Hehe…Vi kommer ikke helt utenom de nye bøkene og du har mye godt lesestoff i vente med de bøkene du nevner, syntes jeg i hvert fall. At man må jobbe med bøkene er helt greit men i kombo med ettermiddagstrøtthet og smådupping etter et par minutter i en krevende bok er ikke å anbefale. Da tar ting litt tid for å si det sånn, men et par av bøkene har jeg måtte fordøye litt underveis også. Men jeg ser frem til flere litt krevende bøker jeg altså, man har godt av å bryne seg litt.

   Kjærlighetens antarktis går egentlig fort å lese, jeg hørte den på lyd men skal lese gjennom papirboken før jeg skriver omtale i tilfelle det er noe der jeg har oversett, men det gikk fint å høre den boken.

   May sin nye serie venter jeg også på, samt at jeg skal få de to til Toril Brekke…kremt… Vi slipper ikke opp for lesestoff de nærmeste årene.
   Bestilte en 1001 bok i tilleg til Atwoodboken!

   Liker

 2. 21 bøker Beathe?? Intet mindre enn imponerende 🙂 Jeg har lest 3,5 bøker og er veldig fornøyd med det.

  Gleder meg til å se hva din neste spalte er. Jeg har bestemt meg for å bli mer aktiv på blogging og foreløpig går det fint. Kanskje det blir verre når våren og sommeren kommer, men det er bare å bestemme seg for å være aktiv tenker jeg.

  Ha en fin dag 🙂

  Liker

  1. Takk 🙂 Sånn er det når en går hjemme og samtidig kutter ned på tv-tittingen, jeg har binget noen serier og selvfølgelig sett på skirenn( det er et «must»!) men ellers har jeg lest om kveldene.

   Det er musikk i mine ører at det blir litt mer liv på bloggene rundtomkring, det er veldig kjekt. Man trapper vel automatisk litt ned i sommerhalvåret men da kan man jo ty til type «samleinnlegg» om man vil det. Dette med aktivitet på blogg går vel litt i bølgedaler hos de fleste vil jeg tro, jeg har hatt en periode hvor det ikke har gitt meg så veldig mye å blogge og planen var å trappe ned noe, men jeg har ikke lykkes helt med det.

   En fin dag ønskes deg også, Gro 🙂

   Liker

   1. Noe sier meg at det ikke blir 21 bøker i februar når det er 5 eller 6 verdensmester skap som skal sendes på NRK 🙂 Jeg liker å se TV både sport of reality, så jeg ødelegger litt for meg selv, men jeg tar tog til og fra jobb og det er mye lesetid 🙂

    Likt av 1 person

 3. Ny spalte! Gleder meg 🙂
  Du har lest mye interessant denne måneden! Kommer du til å skrive om boken til Sara Stridsberg?
  Det er noe helt spesielt med bøkene hennes

  Liker

  1. Ja,det blir kjekt! 🙂 Det er noe jeg har tenkt på lenge og nå var jeg litt ekstra giret for å få det til. Vurderer å lage flere innlegg i spalten fra i fjor også, det er litt kjekt med andre type innlegg enn «bare» omtaler.
   Stridsberg skal jeg skrive om, jeg må bare vente til jeg har lest papirboken også. Dette var min første Stridsberg og siden jeg har hørt at bøkene hennes er spesielle så tenkte jeg å lese boken også i tilfelle jeg har «gått glipp» av noe i lydversjonen. Jeg satt ikke med den følelsen i etterkant, men just in case.
   Skal lese mer av henne for jeg fikk skikkelig sansen altså.

   Liker

   1. Jeg er superfan av Stridsberg så jeg blir glad hver gang noen liker det hun skriver 🙂
    Om jeg kan gi et tips: Start med Beckomberga. Og så Drømfakultetet (min favoritt)

    Liker

    1. Så herlig, jeg ble skikkelig begeistert for denne nye så jeg har bestemt meg for å lese alt hun har skrevet! Beckomberga har jeg jo så det passet jo bra, kanskje jeg må ha et aldri så lite Stridsberg-prosjekt på bloggen min? 🙂

     Liker

 4. Oy, dette var mange bøker.
  Sara Strindberg har jeg akkurat startet på, ellers er det ikke så mange av de andre jeg har lest , bortsett fra to.
  Litteraturfestival i Bergen også? det blir spennende å høre om

  Liker

  1. Ja,det ble litt denne måneden. Gleder meg til å høre hva du syntes om Sara Stridsberg etter hvert, hører du den på lyd eller?
   Ja, jeg har ikk studert programmet skikkelig ennå men mener det var noe je ville gå på og det blir nok sikkert til at jeg skriver om noe av det.

   Liker

 5. Ikke så flink å legge igjen kommentarer som tidligere, men er innom å titter imellom. Liker jo deg og bloggen din så godt! Høres ut som du har hatt en flott lese måned med utrolig mye variert å spennende på leselisten. Jeg måtte sette meg på venteliste på De av Helle Helle etter jeg så du leste den, så den gleder jeg meg veldig til å kaste meg over. Høres spennende ut med ny spalte! Gleder meg å se hva du har funnet på! 😊 Jeg har lest 3.5 bøker jeg også. Håper litt å avslutte en bok idag, men det er spørs om det blir tid. Har som mål å lese 4 i måneden. Har satt meg små og få mål i år. Prøver noe nytt, så får vi se hvordan det går. Kos deg masse med Februar lesemåneden! Gleder meg å følge med deg videre! Ha en flott torsdag, Beathe!

  Liker

  1. Så kjekt å høre fra deg,Isabella! 🙂 Og det er fint å høre at du er innom av og til. Savner jo deg og bloggen din også så det er veldig gjensidig 🙂 Så kjekt at du ville lese Helle Helle sin bok, den er fin da. Gi gjerne en lyd når du har lest, vil gjerne høre hva du syntes.
   Fire bøker pr mnd er nå litt det, mange som leser mye mindre enn det. Og livet består av andre ting enn å lese også. Nå har jeg funnet frem noen bøker som jeg skal lese i februar men jeg vil ikke velge for mange på forhånd for jeg liker helst å lese etter innfallsmetoden!

   Ha en fin dag du også, Isabella 🙂

   Liker

 6. Jeg er så nysgjerrig på ditt nye prosjekt at jeg tror jeg rett og slett er NØDT til å mase på deg på messenger! Unnskyld!

  21 bøker på en måned er beyond vilt, så jeg hopper rett over til TV-serier. Har du sjekket ut Jonas Gardells tre-episoders-serie på NRK? Når blommorna blommor, eller noe slikt, du finner den 🙂

  Likt av 1 person

  1. Hehe….. skjønne deg! 🙂 Det er bare å mase, jeg kommer ikke til å si noe(tror jeg) 😀
   Nei, ikke sett den men tenkte jeg skulle lese bøkene først men de har jeg ikke klart å kare meg til ennå.

   Kommer ikke opp i dette tallet hver eneste måned for å si det sånn!

   Liker

 7. 3 av bøkene din står på – så-fort-som-mulig lista mi. Helle, Stridsberg og Svedman. 21 er formidabelt. Synes selv jeg har vært flink med 9, men du er i en egen sfære. Spennende med ny spalte og er som deg glad for at det ser ut til at det livner til i bokbloggkrokene..

  Liker

  1. Tror neppe det blir som dette hver eneste måned, for å si det sånn! Men det ble sånn denne gangen mest fordi jeg har kuttet ned på tv-tiden.
   Sånn som jeg(tror jeg) kjenner smaken din så vil du like alle tre!

   Ja,ikke sant? Det er kjekt å se at det begynner å røre seg litt rundtomkring.

   Liker

 8. Hi hi… tenk at vi har like mange bøker denne måneden!!! Sånt er gøy, og også veldig spennende å høre om de nye planene du har for bloggen (og oss…) Jeg har lest 8 av de bøkene du har lest denne måneden. Det er veldig kjekt at du har truffet godt på valgene dine, det har jeg også gjort, så vi har begge fått en fin start på leseåret. Gleder meg over å ha lest to Nobelprisvinnerkvinner denne måneden, så nå er det bare til å holde oppe trøkket på denne fronten også.
  Vi må finne noe vi kan gå sammen på, på litteraturfestivalen, har ikke sett så mye på programmet, men det var mye «ukjent» når jeg skummet gjennom for noen uker siden. Vi finner nok noe 🙂

  Liker

  1. Ja,jeg så det, artig! Denne måneden traff jeg godt på utvalget og det er bra. Morsomt at vi har lest en del av de samme bøkene også, det er ikke hver dag det.
   Vi får studere programmet litt og se om vi finner noe å gå på. Hadde egentlig meldt meg på flere arrangementer nå i januar men kom meg ikke på noen. Jaja, det kan bare bli bedre liksom.
   Ja, vi kan ikke klage på denne starten selv om jeg tviler på jeg får lest like mye hver måned fremover, det tikke mot VM av ymse slag… det stjeler litt tid…

   Liker

 9. Det var det som stoppet meg fra å bestille Atwoodboka på ark, det måtte betales frakt og da skulle jeg vurdere om jeg skulle kjøpe en til i samme slengen, for å slippe frakt. Men så har jeg nettopp kjøpt fem andre bøker i januar, så det fikk holde.. (to stk er reiseguider da, men likevel)
  Forøvrig ligger Penlopaiden på bib nå og venter på henting.:)

  Liker

  1. Da er du akkurat som meg, jeg fordrar ikke å betale porto på bøker jeg bestiller! Syntes det er irriterende….hehe.. 😀 Ja, det ble i overkant for meg med 6 bøker kjøpt i jan….det hjalp litt på at jeg hadde penger tilgode hos bokklubben for en bok jeg sendte tilbake. Jeg tror jeg må bli flinkere til å låne på biblioteket, men det er litt stress for det nærmeste ligger så i bakevje at det blir lettest for meg å reise til byen men det er jo nesten en halvtime med buss. Gleder meg til Atwoodboken, så Tine også skulle lese den 🙂

   Liker

   1. Ja, ikke sant..ang porto.
    Det er mer stress med bib for meg også nå, etter at vi skiftet arbeidsplass ut av sentrum- da må jeg ta en ekstratur til byen eller ha ærend der likevel når jeg skal hente bøker, men i morgen skal jeg til byen så da rekker jeg vel innom å hente den boka..

    Likt av 1 person

 10. Joiner hylekoret om spennende ny spalte!

  Og imponert over Plath, Eugenides, Jelinek og Lessing på samme måned. Spent å høre hva du syns om Pionolærerinnen.

  Liker

  1. Jeg hadde ikke gjort det igjen for å si det sånn. Det var fire bøker som krevde sitt og som jeg brukte lang tid på. NOTE TO SELF får være at det holder med en tunglest bok pr måned!
   Pianolærerinnen var en god bok men har ikke helt bestemt meg for om jeg likte den ennå. Temmelig spesiell men også fascinerende. Har du lest den?

   Liker

Kommentarer er stengt.