Diktlesesirkel:Ein mann å halda i av Arne Hjeltnes

Anita på bloggen Artemisias verden er i gang med en ny runde av diktlesesirkelen og kategorien for januar var å finne en diktsamling som inneholdt humor og glede. Jeg leitet  i hyllene mine og fant ingen jeg ikke hadde lest som kunne passe og dermed lastet jeg ned ebokbib som jeg lenge har slitt med. Der fant jeg noen som jeg  «bladde» litt i og valget falt til slutt på denne av Arne Hjeltnes som jeg først og fremst forbinder med  tv og da helst tv-serien «Gutta på tur» som gikk på tv2 i sin tid. Det er jeg glad for fordi dette er en litt annen humor enn Edel som jeg syntes har lett for å bli litt klein og teit.

ein mann å holde iEin mann å halde i er en samling bruksdikt for både hverdag og fest. Noen av diktene i samlingen er nye mens andre har vært utgitt i andre samlinger før. Hjeltnes har etter det jeg forstår skrevet dikt hele livet og det var ikke fritt for at det var med hans stemme og vossadialekt jeg leste denne samlingen.

Nå var det ikke så mange av diktene som var hysterisk morsomme selv om de blir betegnet som nettopp det.

Mange av diktene handler om små og store gleder sett fra en manns perspektiv hvor en i det ene diktet drømmer om å finne seg en dame å ta med opp på hotellrommet når han er på et seminar.
Eller som han i diktet under her som har opplevd mye, kanskje mer enn folk flest men likevel faller han (nesten) for fristelsen til å lyve på seg et ligg. Så litt morsomme er jo disse diktene.

 

 

Globetrotter

Eg har reist over verda,
sett Afrikas sol,
har høyrt sirissane syngja
og hatt meg på Gol.
Eg har kjøpt dokker med bunad
og flasker med gin,
eg har ete delar av dyr,
som likna på min.
Eg har fått te av pygmear,
gått i keisarens hage,
og sett kva som er
i en sebra sin mage.
Eg har sigla på havet,
sett faraos stol,
men eg har vel eigentleg
aldri hatt meg på Gol.

s.81

 

Mange av de diktene jeg like aller best i samlingen var veldig lange og derfor lite egnet til å ta med i innlegget her, blant annet et om Oddvar Brå eller disse 50-årsdags «talene» han holder til en kamerat eller noe ,de var fine og litt morsomme. Et annet jeg likte var det som het Nynorskens feriereiser.

Eg tok ein sumartur
til kroatiske trakter,
og ferja ut til øya Hvar
møtte Sylfest Lomheim
på ei taverna,
ein slags bar,
han nikka og sa:
Fint,her på Kvar.

s.9

Her finnes det dikt som både er til ettertanke og noen er mer dype sannheter, så det er en lett blanding av morsomheter, fjas og annet i denne samlingen men jeg la vekt på de som var mest morsomme og ikke for lange.

Jeg ble overrasket over at han hadde skrevet såpass mange samlingen som han har gjort og det skulle ikke forundre meg om jeg plukket opp en ny samling fra ham ved en senere anledning også.

Diktene er høyst tilgjengelige og noen fremstår som små visdomsord. Aller mest fikk jeg sansen for de litt lune og fine diktene som kanskje ikke er så «morsomme» men som handler om livet og gleder man har.

Kategorien humor og glede ble overraskende nok litt vanskelig å finne passende bøker til, men jeg er glad jeg falt ned på denne til slutt, det ble et riktig valg for meg!

 

 


Forlag: Kagge
Tittel:Ein mann å halde i
Forfatter: Arne Hjeltnes
Format:Ebok
Sideantall:129
Utgitt:2015
Kilde:Lånt på eBokBib

 

Forfatter

arne hjeltnes 71 copy
Foto: CP-Wesenberg/Kolonihaven.no

Arne Hjeltnes er født i 1963 og er en norsk nærlingslivsmann,tv-personlighet, programleder og forfatter. Han har gitt ut en rekke bøker deriblant flere diktsamlinger, den aller første i 1993.

 

 

HILSEN BEATHE

12 kommentarer om “Diktlesesirkel:Ein mann å halda i av Arne Hjeltnes

 1. Så morsomt Beathe! Jeg visste heller ikke at Hjeltnes har skrevet flere diktsamlinger før Berit nevnte det. Forbinder han også med TV og moromann der, og Gutta på tur.
  Flott at du fant glede i denne og delte med oss. Takk for artig bidrag.:)

  Liker

  1. Åja,har hun skrevet om denne også? Skal sjekke. Men ja, jeg ble overrasket over hvor mange bøker han har gitt ut, vet at han ga ut en ølbok nå i høst siden han var på Forfatterne kommer med Gyldendal, men han har til og med skrevet en roman også så her må jeg kanskje sjekke opp litt.
   Ja,dette ble en fin samling det og bare hyggelig, Anita 🙂

   Liker

   1. BokBloggBerit, ja. Hun skrev om dikt av Jon Hjørnevik og Arne Hjeltnes.
    Allsidig herremann.
    Akkurat nå har jeg søkt etter diverse humor-dikt i lydbok på bib, lydbokforlaget og Storytel, men det ligger dårlig an. Fant kun at Lydbokforlaget hadde en eldre en av Hjørnevik. Kanskje jeg skal kjøpe den..
    Dikt er så fint opplest. (mfh om rett oppleser- helst når de leser egne dikt)

    Liker

 2. Heisann! Denne har jeg visst kikka på en gang- ebokbib, selvfølgelig ;o)
  Husker ikke stort annet enn at jeg- som deg- hørte Sjølvaste Arne «lese» diktene for meg!
  Mi erfaring er at lun humor og finurligheter er som regel morsommere enn det som er skrevet kun for at det skal være morsomt og da er det nok like greit å legge vekk Edel, DET er jeg enig med deg i!!

  Liker

  1. Leste meg gjennom Edelboken og det var ikke rette humoren for meg, det blir for påtatt syntes jeg.Men jeg er også av typen som går fort lei av «Parterapi-humoren» om du har sett den serien.

   Ja,Vossadialekten må med på disse diktene, helt klart 🙂

   Liker

 3. Denne har jeg allerede nortert meg til en regnværsdag. Kan godt forstå at du leser diktene med Hjeltnes-dialekten, det mister jeg at jeg også kommer til å gjøre. Lun humor er fin i diktform. Ein mann å halda i kommer definitivt til en postkasse nær meg 😉

  Liker

  1. Så bra, Marianne! Ja,denne var fin og «rett» type humor. Min ekssvigermor var jo fra Voss så der har jeg vært mye og liker dialekten. Det gikk liksom av seg selv dette med å høre stemmen hans mens jeg leste, det blir som de gangene jeg har lest bøker på dansk.

   Liker

   1. Jeg skal utfordre meg selv i år og lese ei dansk ELLER ei svensk bok. Liker det egentlig ikke, men bør komme meg over den dørstokken. Svensk liker jeg igrunnen best, men hadde altfor mange uker/mndr i Sverige og lærte meg data(!) på 80-tallet. Svenske håndbøker. De var til å … av… Fikk fullstendig svenskebok-allergi. Så kanskje jeg skal begynne med dansk… Liker å høre svensk og dansk da, så kanskje jeg rett og slett bør prøve meg på lydbøker? Ja se det var noe! humm,,,

    Liker

    1. Jeg har prøvd meg på svenske bøker, det gikk ikke like greit som med de danske uten at jeg kan forklare hvorfor det er slik. Jeg liker å høre begge deler også. Ja, hvorfor ikke prøve seg på en dansk lydbok? Det er kjekt å utfordre seg litt innimellom selv om det kan butte litt imot til å begynne med. Spent på å høre hvordan det går!

     Liker

Kommentarer er stengt.