Når jeg drikker av Martin Svedman

RÅTT OG ÆRLIG OM EGEN ALKOHOLISME

Martin Svedman, forfatteren bak denne diktsamlingen er en av vårens debutanter og her forteller han historien om Henrik som allerede som 11-åring drikker sin første skvett med vodka, men det skulle bli mer, mye mer….

når jeg drikker.jpeg

Vi
kan ta et glass eller to
det gir en behagelig følelse
andre
tåler ikke å drikke
sier foreldrene mine
jeg vil finne ut 
om jeg er 
som dem

Ikke at det på noen måter er sammenlignbart med akkurat denne sekvensen fikk meg til å tenke på setningen: Mamma sa vi ikke måtte putte erter i nesen, så det gjorde vi. Og som vi vet så gjorde lillesøsteren til Madikken nettopp det og den satt fast. Henrik satt fast på sin måte for det var ikke det at han måtte drikke, han klarte å holde seg unna, en stund, så sprakk han.

Allerede på en av de aller første sidene ble jeg forundret over hvor sterk denne dragningen var allerede fra tidlig alder men som han selv skriver, har /en begavelse/ for ekstase, så vil jeg tro at han gjorde sitt for å opprettholde denne dragningen han hadde mot alkohol.

Vi får høre om det jeg oppfatter som en sammensveiset familie, i hvert fall Henriks nære familie og Henriks problemer er noe de har gått gjennom før for tanten hans døde av alkoholforgiftning. Vi får et innblikk i hvordan det er å være pårørende til en alkoholiker og det er slett ikke enkelt.

Til tross for den stadige dragningen mot alkohol fra tidlig alder så klarer han å skaffe seg en utdannelse og får etter hvert en god jobb. Han treffer Sofie som han blir samboer med, hun sluttet å drikke men han fortsetter. I noen av diktene som beskriver forholdet deres forhold så lever de totalt ulike liv, hun er med venner og gjør sine ting mens han er på bar og drikker. Men det er jo nettopp det, alt dreier seg som rusen at de ikke ser at det er en hel verden utenfor som venter på dem.

I de enkle men slagkraftige diktene forteller han oss om den evige kampen han har for ikke å drikke, eller for å ikke vise at han gjør det. Som da han takket nei til å bli med sjefen på restaurant fordi han var redd for å drikke for mye foran ham.

Han blir innlagt på rehabilitering men han sprekker med det samme han kommer ut.

rusen varer ikke
ingenting varer
på knaggen
ved sykehussengen
henger frakken min
med en revne
revnen gjør meg
tristere
enn at jeg kommer
til å dø
hvis jeg fortsetter

S.92

Svedman har i sin debutbok skrevet en selvbiografisk diktsamling,diktene er både råe og brutalt ærlige. Han legger ingenting imellom og er heller ikke ute etter medlidenhet med disse diktene. Han forteller sin historie slik det var og prøver ikke å pynte på noe som helst, og det gjør diktene ekstra sterke.  Tenker også at det må ha vært tøft å skrive disse diktene selv om det kanskje har vært god terapi å få det ned på papiret.

Han er glad i klassisk musikk og noen av diktene bærer preg av nettopp det, og jeg syntes det finnes en optimisme å spore her også selv om man slett ikke vet hvordan det kommer til å gå med Henrik når siste diktet er lest. Gjennom fem kapitler eller inndelinger følger vi Henrik fra han er 11 år og har tatt sitt første glass,til han er godt inn i voksenlivet og forhåpentligvis ute av alkoholhelvete for godt.

Dette var en sterk diktsamling som gjorde inntrykk på meg, det var mye å kjenne seg igjen i som pårørende og dette med at de som er i alkoholens klør ikke ser hvordan de rundt en faktisk blir påvirket av det som skjer med dem kommer godt frem i diktene for de blir naturligvis veldig foksert på seg og sitt.
Som pårørende må stå litt på utsiden og se det som skjer uten at det nødvendigvis hjelper at en prøver å gripe inn. Man er maktesløs, men den følelsen sitter også den andre parten med også for selv om de ville drikke til å begynne med så vil de sikkert ikke være i en evig rustilstand for resten av livet heller, men enkelt  å komme seg ut av det er det definitivt ikke.

 

 

EN DIKTSAMLING JEG ANBEFALER PÅ DET ALLER STERKESTE!

 

 

 


Forlag:Cappelen Damm
Tittel:Når jeg drikker
Forfatter: Martin Svedman
Format:Innbundet
Sideantall:126
Utgitt:2019
Kilde:Leseeks

Forfatter

sek_person_scid_44429
Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

Martin Svedman er født i 1977 og er en norsk forfatter. Han er siviløkonom fra HEC Paris og har studert ved Forfatterstudiet i Tromsø. Svedman var en av bidragsyterne i debutantantologien Signaler i 2018. Diktboken Når jeg drikker er hans debutbok.

 

 

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Når jeg drikker av Martin Svedman

 1. God omtale Beathe! Og denne boken har jeg faktisk lyst til å lese, selv om jeg ikke er så god på dikt. Har bare fått med meg at den er blitt rost opp i skyene og det er jo et godt tegn.

  Liker

  1. Takk for det, Gro! 🙂 Så kjekt at du vil prøve deg på denne, dette er en diktbok hvor man ikke trenger å være «god på dikt», det er ikke jeg heller selv om det har blitt noen diktsamlinger de senere årene.

   Ja, første opplag ble visst revet vekk så det var mange som ville ha denne med seg.

   Liker

 2. Denne har jeg ventet på, helt siden jeg så den nevnt (husker ikke hvor). Sjelden jeg har utålmodige forventninger til dikt. Sjelden jeg leser dikt, kan nesten si aldri. Kan ikke komme på ei eneste diktsamling siden Yahahaha. Ihvertfall ikke som jeg har likt eller skrevet om.
  Blir spennende. Dette er nesten som en alkobio å regne (der har jeg mye erfaring -)

  Liker

  1. Ja,her kunne man slått to fluer i en smekk, bio og dikt i samme bok. Jeg har jo lest en del dikt siden Yahaha… men denne er kanskje litt i samme gate og da tenker jeg litt på råskapen, det usminkede ved den. Ser frem til å høre hva du syntes om den 🙂

   Liker

 3. Denne har jeg bestemt meg for å lese, etter å ha lest mange interessante intervju med forfatteren samt anmeldelser. Ganske tøfft og modig å dikte om sin egen avhengighet, og debutere med det og gjøre det bra attpåtil. Ingen selvfølge det.
  Må bare få den i hus først.:)

  Liker

  1. Helt klart, Anita! Nei,det er ingen selvfølge men han har klart bragden med glans. Tenker det er god terapi i å skrive om disse erfaringene også.
   Jeg ser frem til å lese dine tanker om boken når du har lest den 🙂

   Liker

 4. Dikt om alkoholisme, det var ganske spesielt. Kjekt at du fant tonen med boken, og at alvorlige tema også kan formidles på dette lyriske viset. Håper du har en fin søndag Beathe!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.