Malma stasjon av Alex Schulman

Original tittel: Malma station-Norsk tittel:Malma stasjon-Forfatter: Alex Schulman-Oversetter:Andreas Eilert Østby-Format:Innbundet-Sideantall:244-Utgitt:2022-Min utgave:2023-Kilde: Reklame / Leseeksemplar tilsendt fra Gyldendal forlag

GRIPENDE OM FAMILIEHEMMELIGHETER

Svenske Alex Schulman fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen Overleverne som kom ut på norsk i 2021, men forfatteren har vært på min radar siden romanen Glem meg som kom ut i 2017. Begge romanene er basert på forfatterens egen historie og anbefales sterkt om du ikke allerede har lest dem. Hva årets utgivelse angår så vet jeg ikke om den er basert på forfatterens egen historie men den er skrevet etter samme lest som de to andre romanene så det er ikke helt utenkelig at han har plukket noe fra sin egen oppvekst også her. Han skriver frem vonde, gripende og såre historier om dysfunksjonelle familier og denne romanen er intet unntak og allerede på de første sidene satt jeg med gråten i halsen.

Dette er en fortelling om fem personer som alle sitter på toget på vei til Malma stasjon og nettopp dette stedet knytter skjebnene deres sammen og det som skjer her skal komme til å endre livene deres for alltid. På toget finner vi et ektepar i krise, en alenefar som reiser sammen med sin lille datter og en kvinne som er på leting etter svaret på en gåte hennes mor etterlot seg.

Romanen drives frem av tre ulike fortellerstemmer og gjennom blikket til disse tre personene skrives det frem en vond, gripende og sår familiehistorie. Og allerede på første side er tonen satt. Hun står i farens skygge på perrongen og ser på ham der han myser i den lave morgensolen. De venter. Hun leter etter tegn på irritasjon i blikket og bevegelsene hans. I dag er hun spesielt oppmerksom, siden det er for hennes skyld at de reiser, det gjør at hun føler hun står i gjeld til ham. Det er på grunn av henne at faren står der nå,det er hun som bærer varmen, bærer den tidligere morgenen, bærer forsinkelsen til toget, hun er ansvarlig for alt han fra og med nå må holde ut, han er taus og umulig å lese.

Personen det er snakk om rett over her er en av romanens fortellerstemmer, Harriet, den yngste av to søsken, og like før foreldrene skilte lag overhørte hun dem diskutere hvem av dem hun skulle bo hos, og ingen av foreldrene ville egentlig ha henne,men en av dem strakk det korteste strået….Det er hjerteskjærende og vondt å lese disse sekvensene og tenk å måtte høre at man ikke er ønsket, av sine egne foreldre. Hva gjør det med en person?

Til vanlig liker jeg å skrive litt om handlingsforløpet til bøkene jeg leser men her er det vanskelig uten å si for mye og eventuelt spoile noe så derfor blir det et kort referat denne gangen. Men det kommer vel ikke som et sjokk om jeg sier at personene på toget blir knyttet sammen etter hvert som man kommer utover i romanen.

Alex Schulman har et fantastisk språk og han skriver med en slik nærhet og intensitet at det føltes som det han forteller skjer like foran nesen på meg. Man synker rett og slett inn i universet han skaper og temaene han tar opp behandles med den største respekt. Her tar han ikke bare for seg barn i en dysfunksjonell familie men han stiller spørsmål om hvordan det hele kan gå i arv og hvordan det barnet som voksen kommer seg ut av traumene det har blitt utsatt for i barndommen og kan man i det hele tatt rive seg løs fra dem?

Til å begynne med var jeg noe usikker på hva jeg syntes om oppbyggingen av romanen med disse tre fortellerstemmene, men jeg kom raskt inn i det og syntes at romanen kledde det. Det ble som et kaleidoskop men samtidig ikke. Schulman er kanskje aller best når han skildrer barn som blir sviktet av foreldrene sine, men det meste er ganske så gjennomført i denne romanen. Det blir både sterkt,medrivende og hjerteskjærende, og heldigvis uten «unødvendige» krumspring slik han hadde ved den forrige romanen. Autofiksjon eller ikke, Schulman kan kunsten å skrive om sårbare mennesker og jeg håper at forlaget oversetter flere av bøkene hans. Jeg vet at han har skrevet en om faren blant annet. *hint,hint*



ROMANEN ANBEFALES PÅ DET ALLER STERKESTE!



Forfatter

Alex Schulman er født i 1976 og er en svensk journalist, forfatter, blogger og mediepersonlighet. Sammen med Sigge Eklund driver han sveriges største podcast,Alex og Sigge. Han debuterte som forfatter i  2007 med boken Privat: Mejlkorrespondens som han skrev sammen med Carolina Gynning , og i 2009 kom han ut med med boken Skynda att älska, som var en bok om hans far Allan Schulman som døde i 2003. Glem meg fra 2017 ble kåret til Årets bok i Sverige samme år. Romanen Överlevarna kom ut i 2020 og romanen Malma Station kom ut i 2022.



HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Malma stasjon av Alex Schulman

  1. Han har jeg aldri hørt om, men den boka og jeg flere av hans bøker ser ut som bøker jeg vil like. Takk for fint boktips. Ha en fin uke:)

    Liker

    1. Åh,da har du mye godt lesestoff foran deg, Ingun! Og «hintet» mitt ble hørt for neste år kommer boken om faren også i norsk utgave. Slik jeg har kjenner deg så er du som meg, har en ekstra forkjærlighet for barn som ikke har det så godt, og slik sett tror jeg du vil like disse bøkene.
      En fin uke til deg også! 🙂

      Liker

  2. Denne står på min tbr-liste, men først skal jeg lese Overleverne. (rart at de blir stående så lenge i hylla, enkelte bøker.. Er vel noe med at så mange nye kommer foran hele tiden)

    Liker

    1. Ja,sånn er det med noen bøker altså. Men jeg håper at du leser bøkene hans en gang for de er virkelig gode. Kjenner til det der med at nye og fristende bøker kommer i veien for de skattene som kanskje allerede står i hyllene og har stått der en stund.

      Liker

  3. Hei! jeg sitter og prøver å skrive noen ord om denne boken, men det er vanskelig å formidle de vare følelsene den bærer frem. Jeg lenker til deg, som greier dette så fint 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.