Bli hos meg av Hanne Ørstavik

Tittel:Bli hos meg-Forfatter:Hanne Ørstavik-Format:Innbundet-Sideantall:212-Utgitt:2023-Kilde: Reklame / leseeksemplar tilsendt fra Oktoberforlag

FASCINERENDE OG VELSKREVET OM KJÆRLIGHET

Det er et par uker siden jeg leste denne ferdig så det var på høy tid å få skrevet noen ord om den, og det skal jeg prøve på selv om den feelingen jeg satt med mens jeg leste har forsvunnet litt.
Til tross for at dette er den sekstende romanen til Ørstavik er det kun den tredje jeg leser av henne, jeg har med andre ord mange bøker å lese om jeg skulle finne på å lese gjennom hele forfatterskapet hennes. I tillegg har hun skrevet et par bøker med tekster samt èn essaysamling. Den forrige romanen hennes, Ti Amo, var ganske så personlig siden den handlet om mannen hennes L, hans sykdom og etter hvert bortgang. Årets roman har fått tittelen bli hos meg og kan meses som en slags forlengselse av den forrige siden denne tar for seg livet hennes etter at hun mistet mannen.

Selv om dette er en roman så er det nærliggende å tenke at også denne ligger ganske tett oppunder forfatterens eget liv. Romanens hovedperson og jeg-et i fortellingen er en norsk forfatter i femtiårene, bosatt i Milano. Det har gått ett år siden mannen hennes døde og hun sørger fremdeles over tapet av ham. I begynnelsen av romanen ser hun tilbake på barndommen hjemme i Tana, og det blir skrevet frem et hjem uten så mye kjærlighet,og hvor moren var livredd for faren og det voldsomme raseriet hans. Alle var redde for ham.

Hun treffer en ny mann som kalles M, han er 17 år yngre enn henne og håndverker. Og jeg har lyst til å dele en sekvens med dere som jeg syntes var veldig fin og som beskriver følelsene hennes helt i begynnelsen av forholdet deres og om kjærlighet generelt. Som å bli glad i en annen. Hvor mange møter vi ikke. Og så plutselig er det noe med en som er helt åpent,som bare er. Det er bare med akkurat denne ene. Og går vi ikke dit, så får vi det ikke, det som lyser og lokker,jeg vet ikke om det er et løfte,men det er jo et veldig håp. Og sånn var det,med akkurat bare M. Nydelig ikke sant?

Men det blir skjær i sjøen for i likhet med faren så har M også et voldsomt raseri inne i seg som av og til dukker opp. Han blir rasende for han mener hun drikker en del, han mener det er unødvendig. Det kommer frem at han er vokst opp i et hjem hvor faren slo moren. Raseriutbruddene hans fører henne tilbake til barndommen i Tana og oppveksten der hvor de måtte gå på nåler for at faren ikke skulle bli sint. Hun var redd i barndommen og hun blir redd nå også.

Romanens jeg er jo forfatter og hun holder på å skrive en roman om en norsk kvinne ved navn Judith,som er i femtiårene og gift med en musiker, de flytter til Minneapolis. Mannen hennes dør, og kvinnen finner seg en mye yngre mann, en tenåring, som hun innleder et forhold til. Litt morsomt her er at Ørstavik har lagt sekvenser av handlingen til nettopp Minneapolis, og at hun nevner urbefolkningen og ikke minst Louise Erdrich som jeg nettopp har lest en bok av som også handlet om dette området og urbefolkningen. Boken het Hjemsøkelsen. Erdrich er ikke den eneste forfatteren som blir nevnt og den som leser får vite og så videre..

«Romanen» i romanen og tilbakeblikkene til barndommen blir for sidefortellinger å regne, og de skal på ulike måter speile hvordan ståa er for vår kjære hovedperson i Bli hos meg. Jeg syntes det fungerer fint samtidig som jeg syntes at sekvensene med Judith og hennes fortellinger kanskje ikke kommer så godt frem som jeg skulle ønske. Ørstavik er kanskje aller best når hun holder seg til «hovedfortellingen» for å kalle det det,da er det som hun åpner hjerte sitt med all den sårbarhet og nakenhet det fører med seg. Hun er bare knallgod på følelsesmessige beskrivelser, og hun skriver sanselig og godt. Jeg likte også veldig godt de snuttene hvor hun snakket med sin gamle far i «nåtid», han er 87 år gammel nå og bor i Oslo. Fint å se forholdet deres nå.

Dette er jo en roman om kjærlighet og hvordan et barn som har opplevd vold i oppveksten og er vant med å være redd, også når det er voksent velger den samme type menn- og volden og redselen fortsetter. Jeg tenkte flere ganger underveis at hadde jeg vært henne så hadde jeg ikke orket å være i det forholdet, på meg virket ikke M like «keen» på henne som det hun var i ham. Det ble litt småkleint enkelte ganger når hun gikk veldig «på» og han ikke viste særlig interesse tilbake. Men så skal ikke ting være helt enkelt og kompleksiteten både i mennesket og i kjærligheten er jo et av temaene boken tar opp slik jeg ser det. Romanens hovedperson vil jo så gjerne bli elsket av noen, og akkurat det er et ønske (og nødvendighet) som bor i alle mennesker vil jeg tro.

Jeg var veldig spent før jeg satte i gang med denne romanen for jeg hadde lest et par anmeldelser på forhånd, og i et av kommentarfeltene var det flere som skrev at det kunne virke som Ørstavik romantiserte bruken av mdma og dop generelt i boken,noe som overhodet ikke hadde falt i smak hos meg. Jeg var mildt sagt redd for å bli provosert av en eventuell romantisering fordi det syntes jeg man skal være ytterst forsiktig med, men heldigvis var det ingen grunn til bekymring og ingen Ørstavik-bok ble slengt i veggen i ren forbannelse. Det blir nevnt noen ganger, og karakterene røykte en joint innimellom, samt at de dro på en mdma-tur, men jeg syntes ikke at dopbruken ble romantisert eller gjort så mye av underveis og jeg kunne puste lettet ut.

Språket til Ørstavik er helt formidabelt og hun gjør mange kloke betraktninger i denne boken, og mange av sekvensene var som å lese poesi. Aldeles nydelig. Jeg er i ferd med å bli fan av Ørstavik og skal definitivt lese flere av de bøkene hun allerede har skrevet og håper hun har mye mer på lager.Romanen anbefales på det aller sterkeste!Forfatter

Hanne Ørstavik er født i 1969 og er en norsk forfatter. Hun debuterte i 1994 med romanen Hakk og har siden den gang gitt ut tilsammen 16 romaner og essays. Hun regnes som en av våre mest markante og særpregete forfattere. Hun har fått en rekke litterære priser for sitt arbeide,deriblant Brageprisen og Sultprisen.HILSEN BEATHE

4 kommentarer om “Bli hos meg av Hanne Ørstavik

 1. Leste bare slutten, holder på med den, men det går ikke så fort på skjerm.
  Har lest mange av hennes bøker, og liker de veldig godt, de fleste av dem. Så bra at du likte denne:) Da skal jeg få opp farten:)
  Ha en fin dag Beathe:)

  Liker

  1. Har i grunnen ikke skrevet så mye siden mye var forsvunnet litt for meg,men det kan vøre greit å vente til du har lest den ferdig selv likevel. Ja,denne var veldig bra så jeg håper du får lest den ferdig selv om det blir med tidkrevende på skjerm.
   En fin dag til deg også, Anita 🙂

   Liker

 2. Ja, foretrekker å vente, spesielt siden jeg leser boka selv akkurat nå.
  Står på vent på boka i papir på bib, men det tar evigheter der.. så.
  I dag ble det lesing av noveller av Lissandrin, ganske makabrre de første, liker ikke det som har med lik og patologisk et å gjøre..
  Begynte på Gladere mage, gladere meg Gry Hammer etter tre noveller. Mye koseligere lesing. Synes det er veldig interessant, selv om jeg kan det meste fra før..men hun formidler så bra, og så er det noe med å få en helhetlig gjennomgang som her, er så bra.
  Takk takk:)

  Liker

 3. Keg har den liggende som bok i BookBites. Håper jeg får lest den, før den forsvinner. Jeg liker hennes bøker veldig godt. Gleder meg

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..