Kort om:Skuespillet Gunnhild,kona til Eirik Blodøks av Gunnhild Øyehaug og diktdebuten:Vi fødte aldri de barna av Ingvill Hekne

TO HUMORISTISKE & FEMINISTISKE BØKER

Et skuespill og en diktbok. En skriver om hvordan kvinner ofte blir fremstilt mens den andre skriver om hvordan det er å være kvinne. En har skrevet mange bøker mens den andre nettopp har skrevet sin første, begge to har skrevet morsomme bøker som tar for seg noe som har med kvinner å gjøre. Begge bøkene er korte og er fort å lese, men siden begge gav meg en fin lesestund leste jeg begge flere ganger. Det tåler de godt begge to.

Gunnhild,kona til Eirik Blodøks

Er et skuespill hvor handlingen er lagt til et blandinspunkt mellom år 900 og vår tid, og det begynner med at dronning Gunnhild, konen til Eirik Blodøks våkner opp i en sykehjemsseng på selveste Lucia-dagen.
Hun er 80 år og mye tyder på at hun ligger på det siste. Først er hun litt nervøs fordi hun tror hun ligger i en myr for soga skal ha det til at det var den vonde dronning Gunnhild som ble funnet i en myr like utenfor Vejle i Danmark på 1800-tallet en gang men det viste seg at det ikke var henne likevel.
Med ett blir hun engstelig for om Egil Skallagrimsson kan være på vei til henne, han er fienden hennes for det er hans feil at hun blir sett på som en vond,maktgrisk og herskesyk dronning. Kommer han skal hun gjøre det som står i sin makt for å rette opp i ettermæle sitt.
Hun tilkaller tjeneren sin Apollonia,etter Charles Baudelaires elskerinne/advokat Apollonie Sebatier som i 1857 hjalp ham i rettsaken mot ham. Dette til tross for at hun ikke lenger bærte noe nag til ham. Hun er ikke den eneste karakteren som dukker opp for Rottejomfrua fra Henrik Ibsens Lille Eyolf er også tilstede og jeg må si at det var en av mine favoritter i stykket. De to kvinnene skal hjelpe dronning Gunnhild med Egil om han skulle dukke opp, og det gjør han selvsagt, og det blir ikke helt uten komikk.

Jeg synes boken viser veldig godt hvordan kvinner har blitt fremstilt gjennom historien og ikke minst hvordan man skal ta eierskapet til egen historie tilbake. Alle har rett til selv å fortelle sin historie.
Likte veldig godt denne blandingen av «fortid» og «nåtid» hvor man hele tiden innbiller seg at handlingen er fra gammel tid, men så plutselig dras det en mobiltelefon opp av bh-en eller det kommer enkelte engelske gloser slik det er vanlig i det norske språket i dag.
Jeg storkoste meg med denne boken og det var ikke fritt for at latteren satt løst til tider, morsom og underfundig er to ord jeg ville brukt for å beskrive denne boken.

Gunnhild,kona til Eirik Blodøks av Gunnhild Øyehaug
Kolon forlag 2023, 70 sider
Leseeksemplar

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vi fødte aldri de barna

Er en drivende god feministisk diktsamling hvor vi møter kvinner som må ta uttallige valg og vi følger livsløpet fra barn og helt frem til man som gammel reflekterer over hva man brukte tiden til. Og slik begynner samlingen…
gud skaper kvinnen i sitt bilde og henger det opp over senga,
eller himmelen eksploderer, det regner steiner som blir til frø
som blir til amfibier, som blir til mennesker som aker seg opp
av myra, puster ut overlevelsestrang,puster inn sølevann, åler
seg over røtter, mose,stein,bruker underarmene til å dra seg
bortover, spenner ifra med bakbeina, setter knærne i jorda,
reiser seg opp på alle fire, begge to

Vi følger de små barna som i barnehagen og hjemme etterligner de voksne for å lære, vi møter jentene som lager lister for å gjøre kroppen sin mindre og planlegger trening både morgen og kveld for å nå sitt nye mål.
Ungdomstiden er en tid med mye usikkerhet og en god del av boken er viet til dette. Det samme er tematikken rundt kvinnen som tredelt, for er hun heksa, mora eller hora?

Heksa får være en kropp som virker eller ikke virker
Mora gir bort sin
Hora er sykt fin

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

med tvang gjør menn oss til kvinner, kravløse og formløse
kvinner,det kler oss, vi kler oss slik de måtte ønske.Vi
blir runkesokken,væsken i munnviken,dampen i bilene.Vi
voldtas for å passe inn i vitsene,filmene,prøverommene,
helgeplanene. vi voldtas for å formere dem, for å bli
fødemaskiner eller drapsmaskiner,eller de må henrette oss,så
vi omsider holder kjeft.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vi lærer raskt at det er de som sier ifra som får skylda,så vi
snakker om andre ting,fyller kroppen med smirnoff ice og
skitten pikk, slutter å ta bussen,slutter å shoppe, slutter å
sove, disiplinerer kroppen med brennende vann, men kroppen
adlyder ikke,den lager mareritt og skrekkfilm,den svetter og
får ikke puste,den må vaskes hele tiden, og så sprekker vi og
mødrene får vite og politiet får vite og vi fyller rettsaler med
guttastemning,lukten av axe og furede fedre, og vi lærer at
vi er horer, sjuke i huet, rusa og upålitelige, at vi burde sagt
ifra før

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Boken tar for seg de ulike rollene en kvinne har gjennom livet og hvilke valg som taes. Hun skriver ofte med et skråblikk og mye er både treffende og til å kjenne seg igjen i. Hun får veldig godt frem hvor ulike vi er både som kvinner og som menneske.
Diktene varierer i lengde for mens et kan være på èn linje tar det neste nesten en hel side. Noen av diktene er sterke mens andre er mer humoristiske. Definitivt en ny fin stemme innen lyrikk og jeg håper hun har med på lager for dette var veldig bra.

Vi fødte aldri de barna av Ingvill Hekne
Tiden forlag 2024, 100 sider
Leseeksemplar

Som nevnt lenger oppe så var dette to gode bøker som begge anbefales varmt! Noen av temaene er de samme,likevel er det to vidt forskjellige bøker. Begge bøkene er morsomme samtidig som de har viktige tema de tar opp.



HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Kort om:Skuespillet Gunnhild,kona til Eirik Blodøks av Gunnhild Øyehaug og diktdebuten:Vi fødte aldri de barna av Ingvill Hekne

  1. Så gøy at de tematisk har noe til felles. Jeg har begge bøkene liggende, og må nok snart ta dem frem:) Ha en fin dag Beathe:)

    Liker

  2. For et fint prosjekt, å lese to forskjellige bøker med likelydende tematikk. Jeg har hørt om begge bøkene, men ikke latt meg friste…. før nå 🙂

    Liker

    1. Hekne boken har nettopp kommet og den andre kom i fjor, men en kategori i vårbingoen fikk meg til å lese skuespillet og det angrer jeg ikke på. Kjekt å høre at du fikk lyst til å lese disse 🙂

      Liker

  3. Jeg har ikke lest den første, men like Ingvill Hekne sin bok veldig godt. Ble fristet til å lese den andre også. Når jeg får tide en dag 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..