Oppsummering for april 2024

April har flydd avgårde og med få timer igjen før vi skriver mai er det på tide med en liten oppsummering over hva som er lest og skrevet denne vårmåneden.

BØKER LEST

  1. Nålehuset av Kristin Tveiten-roman-leseeks
  2. Lost on me av Veronica Raimo-roman/biografisk litteratur-langlistet til IBP-kjøpt
  3. Kråkesang av Karin Haugane-dikt-lånt
  4. Hafni forteller av Helle Helle-oversatt roman-leseeks
  5. Not a river av Selva Almada- roman-kortlistet til IBP-kjøpt
  6. In memoriam av Alice Winn -oversatt roman-leseeks
  7. Ordene, eller Ewa Lisas forsøk på å skrive en selvbiografi-roman-leseeks
  8. Putins krig mot kvinner av Sofi Oksanen-Essay-leseeks
  9. Trekkje seg attande, snøstrimestilt av Per-Helge Genberg- biografisk litteratur-leseeks
  10. Kairos av Jenny Erpenbeck- roman-kortlistet til IBP-lånt
  11. Vi skulle fortalt hverandre alt av Judith Hermann -biografisk litteratur-lånt
  12. Sent på dagen av Kristin Vego-roman-lånt

Sum 12 bøker / 2297 sider lest

8 romaner / 1 dikt / 1 essay / 2 biografiske bøker /

6 leseeks / 4 lånte / 2 kjøpte

Det ble en god lesemåned denne måneden selv om det ble noen færre enn planlagt siden ingen lydbøker ble lyttet til. Jeg får mer igjen for bøkene om jeg leser selv så det blir ikke mye lydbøker på meg fremover.
Hele 9 av 12 bøker ble skrevet om og det er flere år siden jeg var såpass effektiv med skrivingen. De tre som ikke ble skrevet om lånte jeg på Bookbites og ofte går det litt fort i svingene når jeg skal avslutte bøker der slik at de forsvinner før jeg får skrevet om dem.


Kairos av Jenny Erpenbeck- er på kortlisten til årets internasjonale bookerpris og derfor ble den lest ferdig, men et dysfunksjonelt forhold mellom en 19 år gammel jente og en 53 år gammel gift mann var ikke akkurat det som passet meg best nå. Da hjalp det heller ikke at jeg ikke fikk kontakt med karakterene og de fremstod både kjedelig og uinteressant begge to. Fint lite med denne romanen fenget meg så jeg håper inderlig ikke at denne når til helt til topps når vinneren skal kåres i mai. Leste en annen bok av forfatteren, om en gammel mann som gikk rundt i gatene, den likte jeg ganske godt,men mistenker at meg og denne forfatteren ikke er en altfor god match.


Da er det en annen tysk forfatter jeg har en mye bedre tone med, Judith Hermann, som har skrevet boken
Vi skulle fortalt hverandre alt-Dette er en blanding av essay og biografi og helt sikkert noe annet også som utgjør tekstene i denne boken. Forfatteren ble i 2022 bedt om å holde en forelesning ved Goethe-universitetet i Frankfurt hvor hun skulle fortelle om skriving og hvordan man jobber som forfatter. Hun forteller særlig om to noveller fra novellesamlingen Lettiparken som jeg har lest og skrevet om, og den fikk jeg lyst til å lese på nytt. I hvert fall med tanke på at en av novellene var delvis basert på terapeuten hun gikk til en stund. Hun forteller mye om skriving og den prosessen men også om familie og da særlig den selvvalgte familien hennes. Hun skriver også om oppveksten sin i Berlin.
En veldig god bok, både i innhold og språk(som alltid er veldig bra hos Hermann) og en bok jeg kommer til å skaffe meg i papir slik at jeg kan plukke den opp igjen. Anbefales veldig!

Sent på dagen av Kristin Vego-En nydelig liten roman jeg skulle ønske jeg rakk å lese èn gang til før den ble levert tilbake! Dette er forfatterens debutroman, hun fikk Tarjei Vesaas debutantpis i 2021 for novellesamlingen: Se en siste gang på alt vakkert.
Romanen handler om Johanne,som sitter og ser på tv når vi møter henne for første gang. Og der får hun øye på en mann som minner henne veldig om Mikael.
Deretter blir vi tatt med tyve år tilbake i tid hvor hun som nyskilt i slutten av tyve-årene bestemmer seg for å flytte fra byen og bosette seg på landet et sted. Hun får leie et rom på et loft i en villa hvor nyskilte Mikael bor sammen med den lille datteren sin Maren. Ekskonen hans Sofia er ofte der sammen med dem, hun er kunstner og holder for det meste til ute på låven. Hun er en noe ustabil type som det ikke alltid er like godt å bli klok på. Johanne og Mikael innleder ganske snart et forhold og vi får ta del i deres første år sammen. Sofia sliter til tider med sjalusi og klarer ikke alltid å takle at Johanne er Marens stemor. Romanen veksler en god del mellom nåtid og fortid og det er ikke alltid like lett å vite hvilken tid vi befinner oss i, samtidig kom jeg overraskende fort inn i det for det er en litt annen steming, en sorg, når vi er i nåtid kontra fortid.Og det har sin naturlige forklaring som vi egentlig forstår ganske så tidlig.
Tiden som går blir skildret på en billedlig og nydelig måte, det samme med årstidene som endrer seg. Forfatteren har et nydelig språk og skildrer følelser og levd liv på en utmerket måte. En lavmælt og nydelig roman jeg kunne tenke meg å lese igjen. Anbefales sterkt!

Med unntak av Kairos så har det vært skikkelig stang inn med bøkene jeg har lest og egentlig kan jeg anbefale alle, flere har fått toppscore, noe jeg sjelden gir. Og det er kanskje bookerpris bøkene jeg har likt dårligst av de jeg har lest, selv om dette var helt greie bøker.

(FRA BOK TIL) – FILM /TV-SERIE

  • Purk– Serien består av 6 episoder foreløpig og den ligger ute på tv2 play

Jeg har vært litt skeptisk til denne og jeg ser egentlig veldig lite at det som er laget i Norge, men i går gav jeg det en sjanse og ble sittende å se hele sesongen ferdig. Veldig morsomt og litt kleint innimellom , det skal sies. Men absolutt verd å bruke de timene for jeg ble absolutt underholdt. Tommel opp!

  • The mentalist– Har et gjensyn med denne serien etter mange år, og det var veldig kjekt å møte Patrick Jane igjen. Han er konsulent for politiet og hjelper dem med å løse krimsaker, samtidig som han jakter på Red John som har drept konen og datteren hans. Patrick Jane er en mentalist som gir inntrykk av å kunne lese andres tanker og har en enorm god hukommelse.

Liker serien godt selv om jeg erindrer at jeg ikke var helt fornøyd med en av løsningene mot slutten av serien, det skal bli spennende å se hvordan jeg ser på det denne gangen.



Ingen spesielle planer for mai annet enn at jeg skal gå 3-fjellsturen igjen i slutten av måneden. Terrassen skal gjøres klar for utesesongen, det skal handles uteplaner og jeg skal teste ut popcorngress.
Det skal leses og blogges litt og om jeg får ånden over meg så kanskje jeg prøver meg på noen mikro-omtaler på instagram også.




ØNSKER DEG EN FIN (LESE)MÅNED I MAI!


6 kommentarer om “Oppsummering for april 2024

  1. Så gøy at du lager en oppsummering igjen:)

    12 bøker er bra. Det ble nok ca halve hos meg i april. For mye som skjer rundt meg. Skulle leste ferdig en bok i dag, men det ble ikke sånn.

    Har ikke lest noen av dine denne gang. Men jeg har Ordene liggende her og Kråkesang på Bookbites. Hermann lånte jeg på bib for noen måneder siden, men rakk ikke å lese før den måtte leveres tilbake.

    2.mai kommer maisalget, men bøker fra i fjor. Kanskje kommer Hermann der..

    Ønsker deg en flott mai Beathe:)

    Her spretter det i grønt, knopper og trær og blomster. I dag virket det som alt eksploderte. ca 18 grader og sol, og det samme er det meldt fremover. Rene sommertemperaturen her det..

    Liker

    1. Livet består av så mye mer enn bare lesing,naturlig at det ikke alltid kan komme i første rekke. Prøver å lese litt hver dag men hver eneste måned ender jeg opp med flere lesefrie dager.

      Ordene var bra,en meget spesiell bok. Vil anbefale Vego sin bok også. Hermann kjøper jeg om den kommer på salg.

      Ja,helt nydelig vær vi fikk nå,22 grader i dag. Så det ble litt avslapping i solstolen innimellom litt vasking og fjerning av grønske på veggene der ute.

      Er helt tom for uteplanter så jeg må på shopping 🌻🌼 men aldeles herlig å sitte ute i solen ☀️

      Ha en fin mai måned, Anita 🙂

      Liker

      1. 22 grader, like varmt som på Rhodos i dag. 😉

        Uteplanter må også jeg skaffe meg . Blir vel stemorsblomster, vet aldri om det snør igjen 17.mai.

        Noterer Vegos bok:)

        Liker

        1. Det er sant. Så at de hadde 30 % rabatt på uteblomster med Æ-appen på rema, så jeg får plukke med meg litt i morgen. Hadde ikke margeritter og stemor som jeg ville ha når jeg var der i dag.

          Nå er lunsjen tatt og lesing står for tur 🙂

          Liker

  2. Mange spennende titler her hos deg. Oksanen venter jeg på fra biblioteket. Jeg er egentlig på full fart innom, men ha en fin mai 🙂

    Skal kikke mer når jeg kommer hjem

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..