Houellebecqs hytte av Per Schreiner

Tittel: Houellebecqs hytte / En lang rekke ulykker-Forfatter:Per Schreiner-Format:Heftet-Sideantall:111-Utgitt:2022-Kilde:Reklame / Leseeksemplar tilsendt fra Tiden forlag.

HERLIG LESEFEST OM HYTTELIVET!

Det er sjelden jeg sitter og flirer et døgn etter at jeg har lest ferdig en bok men det gjorde jeg etter årets lesefest fra Per Schreiners hånd. Schreiner ble raskt en favoritt hos meg fra første bok jeg leste av ham og jeg har lest og likt alt fra denne kanten (med unntak av Gutta på Skaugen som jeg ikke har lest)

I årets bok som er kalt Houellebecqs hytte møter vi kameratene Clas og Henrik som har hytte ved siden av hverandre og som de aller fleste andre i hyttefeltet er de opptatt av at det skal være en normal og enkel standard på hyttene og området rundt, ikke noe overdådige greier.
I hyttefeltet bor også Silje som nylig har blitt skilt og det er ikke fritt for at de begge syntes at hun har noe ved seg som gjør at man nærmest umiddelbart blir forelsket i henne. Og det er her det blir litt småmorsomt skjønner dere og jeg velger å dele en liten sekvens med dere for Schreiner forteller det så mye bedre enn hva jeg hadde klart.
Hvis de ikke hadde vært gift, ville de gjort et forsøk,selv om hun var noe yngre enn dem. Hun hadde to barn som bodde hos henne halve tiden.
Hvis de var på vei opp fra brygga, sørget de alltid for å passere Siljes hytte. Hvis hun var ute i hagen, tok de en prat over gjerdet. Det var ikke sjelden, hvis de hadde snakket med Silje eller fått et glimt av henne mens hun solte seg i hagen uten topp, at de på kvelden tok initiativ til sex med konene sine, hvis det var praktisk mulig. Begge tenkte da en del på Silje under akten, men det var ikke noe konene fikk vite, og det var ingen som tok skade av dette. Ingen ekteskap var truet. Silje var deres, og ganske sikkert mange andres, hemmelige fantasi, og en av de mange tingene som gjorde dette hyttefeltet til et godt sted å være i ferier og helger gjennom hele sommerhalvåret.

Det skal sies at de blir «kurert» etter en stund for det viser seg at Silje har giftet seg på nytt og den nye mannen er ingen ringere enn den franske forfatteren Michel Houellebecq. Både Clas og Henrik mener at han er altfor gammel for henne men etter hvert må de innse at de liker fyren, og de blir gode venner med denne franske forfatteren. På en av båtturene pekte både Clas og Henrik ut hytter som var altfor store og prangende,og til slutt fikk de Houellebecq med på sine vurderinger om at det var både trist og latterlig med disse statussymbolene.

Romanen tar for seg hvordan vennskapet mellom disse tre mennene utvikler seg og det er artig hvordan Clas og Henrik enkelte ganger nærmest «krangler» om Houellebecqs oppmerksomhet. Houellebecq skal etter hvert skrive på en ny roman, en #metoo roman som handler om en middelaldrende kvinne i landbruksdepartementet som har det med å klå på unge menn når hun har drukket og i kjølevannet av at dette blir oppdaget og hemmeligheter avslørt oppstår det en debatt om hvem som er det egentlige offeret i saken. Uten at jeg kan vite dette med sikkerhet tenker jeg at Schreiner her kommer med et aldri så lite stikk til det franske kulturmiljøet det har stormet rundt de siste årene, i kjølevannet av bøker som Samtykket og Den store familien for å nevne noen.

Det er en god del hytteliv beskrevet her selv om jeg ikke har fokusert så mye på det i denne omtalen og på et tidspunkt blir den godeste Houellebecq med i styret for hyttefeltet og saker blir selvsagt oppe til høring og avgjørelser taes.

Boken er en hyllest til det tradisjonelle hyttelivet, men det er også en hyllest til den franske forfatteren Michel Houellebecq som Schreiner er en stor fan av. Ekstra kjekt var det at selveste Annie Ernaux blir nevnt, det passer jo fint etter som hun besøker Oslo i disse dager. Romanen tar også for seg spørsmål som hvor lang tid det tar å bli en skikkelig nordmann og vi får et godt innblikk i forholdet mellom Houellebecq og konen Silje men det sier jeg ingenting om for litt må det være igjen til deg som skal lese.

Jeg digget denne boken og den lune humoren som nærmest flyter opp gjennom sidene er bare helt fantastisk. Per Schreiner klarer gang på gang å formidle på en unik måte som få egentlig klarer.
Han får det til å se så lett ut og det er bare å lene seg tilbake og nyte. Jeg får se å få tørket av meg fliret og se meg om etter en ny bok å lese i påvente av neste bok fra denne kanten.

Anbefales på det varmeste!

En lang rekke ulykker

Heter kortromanen som følger med boken og den er etter det jeg kan se basert på faktiske hendelser og er historien om en Christer Sandø som ble funnet drept på Jeløya i 2011. Jeg har prøvd å google litt men finner ingen informasjon så helt sikker er jeg ikke. Dette er en kortroman av det heller mørkere slaget og passet egentlig godt å lese etter hytteboken. Også her tenker jeg at det er ment som en slags hyllest til de som på tragisk vis blir tatt av dage av nære familiemedlemmer hvor hen har slitt med pyskisk sykdom. Denne er ganske kort og det er egentlig bedre å gå inn uten noe særlig informasjon på forhånd.

Forfatter

Per Schreiner er født i 1965 og er en norsk dramatiker og forfatter. Han har skrevet for radio,tv,film og scene. Blant annet er han èn av forfatterne bak tv-serien Kampen for tilværelsen ( 2014/2015)  Kanskje aller mest kjent er han for manuset til filmen Den brysomme mannen som han blant annet mottok Amandaprisen for i 2006.
Han debuterte som forfatter med novellesamlingen Min fars fem bad og andre fortellinger i 2015 og har siden da gitt ut en bok hvert eneste år og har til nå skrevet åtte romaner tilsammen.

HILSEN BEATHE