Hjemsøkelsen av Louise Erdrich

Original tittel:The Sentence-Norsk tittel:Hjemsøkelsen-Forfatter:Louise Erdrich-Oversetter: Morten Hansen,MNO-Format: Innbundet-Sideantall:447-Utgitt:2021-Min utgave:2023-Kilde:Reklame / Leseeksemplar tilsendt fra Gursliberg forlag

HERLIG HYLLEST TIL LITTERATUREN

Louise Erdrich var et helt ukjent navn for meg før jeg kom over denne boken, men hun regnes altså som en av amerikas viktigste nålevende forfattere og har skrevet en rekke bøker i ulike sjangere. Til tross for dette er få av bøkene hennes oversatt til norsk, og etter å ha lest denne boken håper jeg at det endrer seg fremover for dette var veldig bra. Forfatteren er av indiansk nedstamming og ofte reflekteres denne tilknyttingen til amerikansk urbefolkning både handling og persongalleriet i bøkene hennes. Så også i denne nyeste romanen som har fått tittelen Hjemsøkelsen på norsk. Denne herlige romanen er en blanding av fiksjon,virkelighet og har en liten dose magisk realisme, og jeg kunne ikke annet enn å falle for den!

Det er Tookie på noen og tredve som er romanens hovedperson og når vi møter henne for første gang er hun i ferd med å flytte på liket av venninnens kjæreste for å bringe han tilbake til henne. Man kan spørre seg om hvor smart det var for hun blir naturligvis oppdaget og får en dom på 60 år. Hun må sone flere år i fengsel men slipper heldigvis ut lenge før de 60 årene har gått. Bak murene blir hun introdusert for bøkenes verden og når hun er ferdig å sone får hun jobb i en uavhengig bokhandel i Minneapolis. Og det er ikke hvilken som helst bokhandel hun har fått jobb i for her skriver nemlig forfatteren seg selv og den lille bokhandelen sin inn i handlingen…hehe…. skikkelig META.

Tookie stortrives i jobben og privat er hun gift med Pollux, politimannen som i sin tid arresterte henne, også han tilhører urbefolkningen. Handlingen foregår i perioden november 2019 til november 2020 og gir oss et veldig relevant tidsbilde av samfunnet i USA.

En av stamkundene til Tookie er en kvinne ved navn Flora, hun er hvit av rase men er en «wannabe-indianer» og er en skikkelig irriterende kunde. På alle sjelers dag dør Flora men hun forsvinner ikke av den grunn. Hun er å finne i bokhandelen hver eneste dag og plager livet av Tookie. Hiver bøker ned fra hyllene og gjemmer bøker som skal sendes til kunder som har bestilt dem. Tookie tier om dette en god stund for hun er redd for hva kollegaene syntes om dette og hun vil ikke risiskere at de tror hun holder på å bli gal. Men etter en stund kommer det frem at alle de andre også ser og hører henne. De bestemmer seg for å gjøre en seanse for å sende henne videre…

En stor del av handlingen går for seg i bokhandelen men vi får også et innblikk i Tookies forhold til mannen Pollux og stedatteren Hetta og hennes lille sønn Jarvis. Jeg likte disse sekvensene veldig godt også og de minnet meg litt om andre bøker jeg har lest om minoriterer. Og jeg syntes at det var fint at forfatteren flettet inn virkelige hendelser som fant sted i denne perioden.

For en fin leseopplevelse dette ble! Forfatteren har et veldig fint språk og det flyter lett. Hun tar opp veldig interessante og ikke minst akutelle tema. Romanen er veldig karakterdrevet og jeg ble umiddelbart fengslet av både personer og handlingen som sådan. Her har forfatteren gjort en god jobb i utviklingen av disse.
Gitt perioden handlingen er lagt til så er det helt naturlig at vi får et innblikk i den smerten og det traume folk opplevde som følge av pandemien og jeg syntes forfatteren posjonerer det ut på en god måte for pandemien blir likevel aldri hovedfokuset. Det er andre grusomme ting som skjer i denne perioden og gitt at de aller fleste karakterene i denne romanen tilhører minoriteter så får drapet på George Floyd passelig med plass, og det samme gjør BLM-demonstrasjonene og opptøyene som oppstår i nærområdet deres.

Romanen er ikke bare et vitnesbyrd av samtidens USA,den er også en hyllest til alle bokelskere for det er mye snakk om litteratur og folks forhold til den. Den er også en hyllest til alle de små uavhengige bokhandlerne rundt om i verden og forfatteren anbefaler at vi som lesere tar vare på nettopp de. Det er viet flere sider med titler og forfattere, og de har overskrifter som Fullstendig subjektiv liste over Tookies yndlingsbøker eller Bøker for forbudt kjærlighet for å nevne noen. Sier meg enig i Erics (Lonesome reader) konklusjon om at denne boken er som en samtale med en annen bokelsker.
Til tross for sine snaue 450 sider så skulle jeg ønske at boken hadde vært mye lenger, bare slik at jeg kunne være i Erdrichs univers litt lenger. Jeg skal definitivt få med meg mer fra denne forfatterens hånd får dette gav mersmak.



Romanen anbefales på det varmeste!



Forfatter

Louise Erdrich er født i 1954 og er en amerikansk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 1984 med en diktsamling og har siden den gang skrevet en rekke bøker i ulike sjangere. Diktbøker,noveller, sakprosa, barnebøker og romaner. Flere av bøkene hennes har handling fra et Ojibwa-reservat i North Dakota og reflekrer hennes egen etniske bakgrunn fra amerikansk utbefolkning. Hun har fått en rekke litterære priser for arbeidet sitt.



HILSEN BEATHE

4 kommentarer om “Hjemsøkelsen av Louise Erdrich

  1. Jeg har akkurat takket ja til boken, så nå var det kjempefint å lese din fine omtale. Gleder meg til å ta fatt på den. Jeg fikk begynt på Florian Illies-boken i dag, en veldig lovende start 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.