Kjærlighet i hatets tid av Florian Illies

Original tittel:Liebe in Zeiten des Hasses-Norsk tittel: Kjærlighet i hatets tid-Forfatter: Florian Illies-Oversetter: Merete Franz-Format: Innbundet-Sideantall:333-utgitt:2021-Min utgave:2022-Forlag:Cappelen Damm-Kilde:Kjøpt

VELSKEVET OM KJÆRLIGHET BLANT KULTURELITEN

They had me at Simone de Beauvoir! For på bokens bakside står det følgende-Mens Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir spiser ostekake på Kranzler Eck kafè i Berlin…(…)..flykter Bertolt Brecht og Helene Weigel i eksil. Mer skulle det ikke til før jeg ble fast bestemt på at denne boken måtte jeg få med meg. I Kjærlighet i hatets tid med undertittelen fra følelsens historie 1929-1939 følger vi mange og da mener jeg mange kjærlighetspar fra Europa gjennom nenvte periode. Dette var jo i en tid hvor det blir en del uroligheter i Europa og man skal snart gå inn i en heller mørk tid av historien når nazistene kommer til makten og begynner forfølgelsen av jødene. Disse urolighetene merkes godt i de mange relasjonene vi hører om i Illies bok.

Jeg har ikke sjans til å nevne dem alle sammen men i tillegg til nevnte par kan vi blant annet lese om Erich Maria Remarque (forfatteren bak klassikeren Intet nytt fra vestfronten) og hans forelskelse i Marlene Dietrich, vi hører om Klaus Mann, sønnen til Thomas Mann. Han er homofil og har et mildt sagt anstrengt forhold til faren som ikke kan tilgi sønnen for hans legning. Klaus Mann er ikke den eneste skeive vi hører om i boken, også søsteren Erika forelsker seg i en av samme kjønn. Om ikke det var mange så var det i hvert fall en del som levde ut legningen sin også den gangen. Og godt er det tenker jeg, vi har heldigvis kommet litt lenger i dagens samfunn når det gjelder aksept, selv om det ennå er en vei å gå.

Jeg skulle nesten ønske at det var en navneliste bakerst i boken for det er et hav å ta av, men jeg kan nevne Pablo Picasso og elskerinnen Marie-Thèrèse Walter, Anaïs Nin og ektemannen Hugo Guiler,blant mange.Tror jeg stopper der og gir dere noen smakebiter fra noe underlige forholdet mellom Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre i stedet. Han får øye på henne om våren i 1929 og det skal gå flere uker før han klarer å få i stand en avtale med henne. Når dagen endelig kommer så dukker ikke Simone opp men sender søsteren sin i stedet, og når Jean-Paul spør henne hvordan hun fant ham så raskt svarte hun: Simone fortalte meg at du var liten,brukte briller og var veldig stygg.

Når Simone for første gang besøker Jean-Paul på værelse hans på studenthjemmet blir hun helt satt ut over hvor skittent og rotete det er der. Simone skal holde et foredrag i forbindelse med en eksamen og Jean-Paul og medstudenten Maheu er tilstede. Sistnevnte er tiltrukket av Simone og blir skuffet når sammenkomsten er av det mer formelle slaget. Simone på sin side blir litt irritert underveis i foredraget når hun får øye på lampeskjermen på nattbordet som er laget av rødt silkeundertøy(en gave fra Simone Jollivet, en luksusprostituert med litterære ambisjoner).

Etter at de har tilbrakt sine første netter sammen krever Jean-Paul en ny form for ekteskap, hvor friheten ligger til grunn, for begge parter. Hun stiller seg først litt tvilende til dette,men han forklarer henne at han tross alt er et geni og for at han skal kunne nå sitt sanne potensial må han ha mulighet til å leve et liv med fri seksualitet, for å stimulere krativiteten. Avtalen krever full åpenhet,åpen utveksling om alt,følelser, affærer og lengsler. Ingen barn. Han beroliger henne med at han selvsagt kun skal elske henne, deres kjærlighet er «føsteklasses». Vel, det blir ikke fullt så enkelt….og den som leser får vite.

Denne boken brukte jeg lang tid på, ikke slik å forstå at den var spesielt tung for det var den ikke. Den er lettlest og jeg ser at forfatteren har et godt språk. Men det står så mye informasjon på hver eneste side og innen den samme siden kan det stå noe om flere personer eller par. Jeg er slik skrudd sammen at jeg vil finne sammenhenger og tråder underveis i leseøkten samtidig som jeg skal prøve å huske de fleste personene som blir nevnt til enhver tid. Det ble en fremgangsmåte som ikke fungerte med denne boken fordi det er såpass mange personer å forholde seg til og så mye som skjer.
Derfor tok det over en måned å lese ferdig, rett og slett fordi jeg ikke orket å ta inn så mye informasjon ad gangen. Dette er jo en bok om de aller mest berømte kulturparene i Europa på begynnelsen av 1930-tallet,noen hadde jeg naturligvis hørt om mens andre ikke. Det ble likevel veldig interessant å lese litt om dem og deres historie selv om jeg ikke hadde hørt om de før, men ikke alle historiene gjorde like godt inntrykk.

Det var heller ingen enkel bok å skrive om for det blir jo ikke et vanlig handlingsreferat men mer som å gi bort noen smakebiter av hva denne boken inneholder. Det er nok en bok man kan lese flere ganger og kanskje legge merke til ulike sekvenser for hver gang, man har uansett ikke sjanse til å huske eller fordøye alt mens man leser eller i etterkant for den saks skyld. Men det er nok heller ikke nødvendig for å ha glede av denne.

Jeg er litt usikker på om jeg likte oppbyggingen av denne boken og jeg undret meg på underveis om det hadde fungert bedre om den var delt inn noe annerledes, for eksempel hvert par for seg, men så var det jo slik at innimellom blandet jo parene seg litt også så det hadde kanskje vært like rotete. Slik det fremstår nå, som et kaleidoskop, hvor man får noen øyeblikksbilder hvor vi står på utsiden og tittet inn så kunne det kanskje ikke vært gjort på en annen måte selv om det blir litt uoversiktlig og rotete for man blir hele tiden kastet inn til et nytt par,nesten som en speeddate.

Det kan godt være at mye av det som står i denne boken er kjent for de fleste fra før av,men det aller meste var nytt for meg så sånn sett var det en fin bok å få med seg,og jeg kommer til å plukke den frem flere ganger. Fikk med meg tips til flere bøker av ulike forfattere som jeg fikk lyst til å lese, og det er alltid et pluss. Ble du nysgjerrig og vil vite mer om noen av kulturelitens kjærlighetshistorier på begynnelsen av 1900-tallet så er denne boken et tips fra meg til deg på denne valentinsdagen!



Forfatter

Florian Illies er født i 1971 og er en tysk forfatter og kunsthistoriker. Han studerte kunstvitenskap både i Bonn og på Oxford. Han har tidligere jobbet som kulturredaktør i avisen Die Zeit. På norsk har han tidligere utgitt 1913.Århundrets sommer.




HILSEN BEATHE

10 kommentarer om “Kjærlighet i hatets tid av Florian Illies

  1. Takk Beate, denne har jeg notert meg og skal ta en titt på. Ikke akkurat nå, for jeg har så mange liggende, og mye å gjøre. Har lagt inn en huskelapp på mai. så får jeg se om det blir roligere tider. Liker ekstra godt at den er skrevet av en historiker. 🙂

    Liker

    1. Ja,det var artig å få et lite innblikk i livene (kjærlighetslivene) deres, og samtidig få et innblikk i det som skjedde rundt dem på denne tiden. Blir spennende å se hva du får ut av denne når den tid kommer.

      Liker

  2. Hm… spennende lesetips! Det er alltid litt vanskelig hvis det er en roman med faktiske personer. Eller om de blandes som her, men selv om du advarer litt mot skrivemåten, så frister boken allikevel. Flere av forfatterne du nevner interesserer meg, og nå skal jeg til Berlin i september, så da er det greit med en dose tysk litteratur før den tid 🙂

    Liker

    1. Dette er ikke en roman men sakprosa/biografisk litteratur. Og denne gangen har jeg ikke tatt med en brøkdel en gang, og det er sikkert mange flere kjente navn underveis i boken. Hanna Arendt blant annet. Det er veldig interessant lesing selv om det blir litt «oppstykket» eller fragmentert med den hoppingen frem og tilbake mellom de ulike personene / parene. Jeg ble fort vant med det,men brukte lang tid likevel fordi det var mye informasjon å ta inn. Denne hadde jo vært supert før Berlin turen din. Blir spennende å se hva du syntes om du leser den 🙂

      Liker

  3. Jeg skjønner, den fikk meg til å tenke på Tillit av Hernan Diaz, hvor det var snakk om historiske personer og litt oppdiktet. Jeg står på vent på biblioteket, så denne utfordringen tar jeg 🙂

    Liker

  4. Dette innlegget har jeg ikke lest før, men så linken i Tines innlegg nettopp. Får litt forskjellig inntrykk av boka fra dere to. Ikke noe galt i det, man leser jo forskjellig og legger vekt på forskjellige ting. Derfor er det greit å lese flere omtaler, slik at man kan finne ut om det er en bok man selv kan like. Det ble ganske tydelig her. Jeg kan også slite med det samme som deg; for mange personer og info på kort tid. Tror jeg må ta en titt på biblioteket, før jeg eventuelt leser den. Ellers synes jeg tematikk og vinkling er interessant. Men mye kan fort bli for mye her, skjønner jeg.. Takk for tips, og et informativt innlegg:)

    Liker

    1. Ok,har hun skrevet om den? Skal gå inn å se. Jeg likte boken og syntes den var veldig interessant. Samtidig tror jeg at jeg kan ha fordel av å lese den flere ganger, men det spørs om det blir med det første. Jeg forstår forfatterens ønske om å inkludere «alle» kjente fra den perioden som på ulike måter har betydd noe for kulturlivet, men det hadde vært enklere for meg som leser å samle sammen trådene på en måte.
      Jeg brukte lang tid nettopp fordi jeg er litt sånn skrudd sammen at jeg prøver å få med meg mest mulig informasjon, er ikke alltid like flink til å luke ut.

      Blir spennende å høre hva du syntes om du leser den, Anita 🙂

      Liker

  5. Forsto det som at det var tidsepoken som er essensiell her, men det kan bli for mye å stappe inn.. blir mer som et oppslagsverk da? Skal ta en titt, uansett. Ser fort om det er noe for meg, eller om det blir for mye..

    Liker

    1. Jooo, forsåvidt fungerer den som oppslagsverk men da hadde det vært enklere om det inndelt litt mer, kanskje hver personlighet / navn for seg selv. Jeg savnet et navneregister bak, for det hadde gjort det noe lettere å få med seg alle personenen som blir nevnt. Jeg blir ikke helt enig med meg selv om hvordan jeg hadde likt at den var satt opp denne boken….hehe… Ikke sikkert det var enkelt for forfatteren heller. Han har nok satt den opp slik han mente var best. Ja,se på den, Anita.

      Liker

Kommentarer er stengt.