Dikt i utvalg av Robert Frost

Tittel:Dikt i utvalg-Forfatter:Robert Frost-Gjendikter:Karin Haugane-Format:Innbundet-Sideantall: 84 -Utgitt:2019-Forlag:SolumBokvennen-Kilde: Kjøpt

NYDELIGE DIKT OM SORG

I Anitas diktsirkel for mai skal vi lese en diktbok vi har i hyllen. Jeg har en god del diktsamlinger liggende som jeg ikke har lest ennå og valget mitt falt på en bok av den amerikanske poeten Robert Frost. Boken er et utvalg av diktene hans og er gjendiktet og utvalgt av lyriker Karin Haugane som jeg har lest flere av diktsamlingene til.

Har opplevd flere ganger de siste årene at poetene jeg leser noe av har en historie og bakgrunn som er minst like interessant og medrivende enn selve verkene de har gitt ut og Robert Frost er i så måte intet unntak. Poesien er god og tilsynelatende ganske så tilgjengelig men jeg oppfatter at noen av diktene kanskje har flere lag og at det kan ligge en dypere mening bak om man skulle stumpe til å ville analysere mer inngående men dette gjelder nok mange dikt. Jeg ble ikke like grepet av alle diktene i samlingen heller og det tenker jeg er helt greit. Det mest medrivende er kanskje det triste bakteppet som ligger bak poesien han skrev.

Robert Frosts liv var preget av mye tap og sorg,og det begynte når Robert bare var 11 år gammel og faren hans døde. Noen år senere mistet han moren mens lillesøsteren ble innlagt på mentalsykehus og var der til hun gikk bort ni år etterpå. Han og konen Elinor fikk seks barn hvor bare to overlevde faren, flere av barna døde når de var liten mens en av sønnene tok sitt eget liv i voksen alder. Både datteren Irma og konen Elinor led av depresjon. Frost selv hadde i perioder dårlig helse.

Det sies at Frost ikke var særlig personlig i diktene sine og at han ofte brukte naturen og sine obersvasjoner av den i tekstene, også for å beskrive menneskelige tilstander. Etter å ha lest dette utvalget sier jeg meg enig i dette for det er en god del naturbeskrivelser i flere av disse.
Jeg har ikke inngående kjennskap til forfatterskapet hans etter å ha lest et utvalg av diktene han skrev,men et av de mest velkjente diktene hans,Hjemmebegravelse,er en elegi over den lille sønnen som døde bare fire år gammel så det er ingen tvil om at han brukte sorgen han bærte på i det han formidlet. Nevnte dikt strekker seg over fire sider så jeg gjengir bare noen strofer av det under her.

Han så henne fra bunnen av trappa
Før hun så ham.Hun fòr forskrekket ned,
så bak seg mot noe hun virket redd for.
Hun tok et prøvende steg, gikk opp igjen
Samlet seg og så en gang til. Han sa
Mens han gikk mot henne: «Hva er det du ser
Stadig der oppe fra?-fortell meg det.
Hun snudde seg, sank ned på trinnet da,
Og ansiktet gikk fra livredd til grått.

….(….)…..

Den lille gravplassen hvor min er!
Så liten at vinduet rammer den inn.
Ikke stort større enn et soverom,er den?
Der står tre skifersteiner og èn marmor
Bredskuldrede små støtter der i solskinnet
På åskanten. Må vi bry oss med dem.
Men forstår:det er ikke støttene,
Men barnets jordhaug…

…..(…..)….

Du skulle ta tapet av et første barn
Så utrøstelig- i kjærlighetens ansikt.

……(….)….

Karin Haugane skriver i etterordet at sorgen ligger dypt begravd under linjene og sies å være selve drivkraften i skrivingen hans. Likevel er få av diktene hans for rene sorgdikt å regne men et av dem heter Til E.T og er et dikt som er tilegnet hans engelske venn, poeten Edward Thomas. Han ble regnet som en krigspoet selv om ikke diktene handlet direkte om hans opplevelser av krigen. Han vervet seg i 1915 og ble drept i et angrep i 1917, 39 år gammel. Han var en suksessrik forfatter og litteraturkritiker før karrieren hans som poet skjøt fart. Her er de to første versene av diktet Frost skrev til sin venn.

Jeg sovnet med diktene dine på brystet,
spredd slik de flat ned mens jeg leste dem
som en figurs duevinger over en grav,
for å se om du kom til meg i en drøm

Jeg får nok ikke den sjansen igjen i livet
i en samtale med deg å få lagt dette fram,
soldat først, så poet, og så ble de to forent,
du døde som en krigspoet for ditt land.

Kjenner jeg ble nysgjerrig på forfatterskapet til Edward Thomas og er det noen som har lest noe av ham så kom gjerne med tips til hvor en kan starte. Når det gjelder Frost så gav dette utvalget meg lyst til å lese mer av ham og kanskje jeg skal prøve meg på litt engelsk..
Jeg kan ikke skrive om Frost uten å ta med at han leste opp et dikt,Den fullstendige gaven, i innsettelsessermonien til president John F. Kennedy i 1961.

Dette landet var vårt før vi var landets.
Det var vårt land i mer enn hundre år
Før vi var landets folk. Det var vårt

I Massachusetts, i Virginia,
Men vi var Englands, ennå koloni,
eide det som ennå ikke eide oss.
Eid av det vi ikke lenger eide.

Noe vi holdt tilbake gjorde oss veike
inntil vi fant ut at det var oss selv
vi holdt tilbake fra vårt fødeland,

Og fant der og da frelse i å hengi oss.
Slik som vi var ga oss fullstendig
(Gaven vi ga var mange krigsdåder)

Til landet langsomt vokste mot vest,
Men ennå ukjent, naturlig,åpent,
slik som landet var, slik det ville bli.

Jeg nevnte lenger oppe at Frost skrev mye om naturen som omgav han i diktene sine og dette fikk jeg ikke vist her denne gangen for da er jeg redd dette ville blitt et veldig langt innlegg. Men jeg har gitt et par eksempler for at dere som leser dette skal få et visst innblikk i hvordan han skrev. Boken jeg har lest innehar dikt han skrev i perioden fra 1913 og frem til 1962. Han ble regnet som en jordnær kar, en som arbeidet mye på gård i sin tid og flere av diktene omhandler nettopp dette kroppslige slitet man kan forvente med en slik jobb.
Mange av diktene omhandler naturen men veldig ofte syntes jeg å skimte noe dystert gjennom linjene som ikke nødvendigvis omhandler naturen i seg selv og det var ganske så spennende. Som nevnt traff ikke alle diktene meg like mye men de aller fleste hadde noe ved seg som berørte meg. Jeg ble sittende å google i ettertid og det er alltid et godt tegn. Kom over flere sider hvor diktene hans er å finne på engelsk og disse skal definitivt sjekkes mer ut etter hvert. Robert Frost kom fra østkysten av USA fra et område hvor flere andre innen amerikansk litteratur kom fra, Emily Dickinson,Edgar Allan Poe, Wallace Stevens og Sylvia Plath for å nevne noen. Liker godt disse «dikt i utvalg» bøkene som kan gi oss en perfekt smakebit av hva en forfatter har å by på, og Robert Frost skal defintivt sjekkes ut litt mer for denne gav så absolutt mersmak. Han fikk Pulitzerprisen hele fire ganger og det tenker jeg ikke er uten grunn.

BOKEN ANBEFALES!

Forfatter

Robert Lee Frost(1874-1963)var en amerikansk poet. Han gav ut sin aller første diktsamling, Twilight,i 1894. Den ble gitt ut på eget forlag i to eksemplarer hvor det ene nærmest umiddelbart ble ødelagt av forfatteren selv. Han skulle siden gi ut mange diktsamlinger og han fikk Pulitzerprisen hele fire ganger.

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Dikt i utvalg av Robert Frost

  1. Flott innlegg Beathe. Trist bakgrunn denne mannen hadde. Enig med deg i at en dikters bakgrunn/historie ofte er like/(mer) interessant enn diktene selv.
    Synes jeg kjenner igjen Hauganes tone i gjendiktningen, forresten.
    Har linket inn innlegget i diktfanen.
    Selv skal jeg lese noe lettere enn dette, en norsk poet selvpublisert som jeg har hatt liggende en stund, skal også lese en ny utgave av Sveins verden. (Svein Østvik).
    Greit med noe lett etter tre samlinger med Sylvia Plath..;)
    Ha en fin kveld:)

    Liker

    1. Ja,ikke sant? Kanskje de har et helt eget driv til å skrive når det ligger tragedier eller triste ting bak? Blir i hverfall ofte god litteratur av det. Skjønner godt behovet for noe lettere etter tre Plath samlinger. Godt mulig jeg leser en annen bok også, samt at jeg må huske å skrive ferdig innlegget om Henrik Ibsen fra mars.
      En fin kveld til deg også, Anita 🙂

      Liker

      1. Det kan godt hende, det. er mye som må få et utløp..
        Leste ferdig den siste Plath i dag. Anser meg ferdig med henne nå.
        Syns jeg leste en annen kommentar fra deg på mail nettopp, emn hvor er den havnet mon tro? Må sjekke igjen..

        Liker

Kommentarer er stengt.