Veien videre av Halvard Hølleland

Tittel: Veien videre-Forfatter:Halvard Hølleland-Format:Innbundet-Sideantall:215-Utgitt:2022-Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra Gyldendal forlag

STERK ROMAN OM EN MANN I KRISE!

Veien videre er forfatterens såkalte «vanskelige andrebok» og mitt aller første møte med forfatterskapet, men etter å ha lest denne boken så skal jeg definitivt få med meg debuten også for dette gav virkelig mersmak. Veien videre er en velskrevet og litt «småcreepy» roman om vold i nære relasjoner, om sorg, skyldfølelse og kjærlighet.

Mannen i krise heter Thor og er en 33 år gammel diplomatsønn, som liten flyttet han og foreldrene mye rundt omkring, noe som førte til at han i voksen alder følte veldig på denne rotløsheten den stadige flyttingen hadde ført med seg. Når romanen begynner befinner han seg alene på hytten med den fem måneder gamle datteren sin Alma. Det er like før jul og konen Jasmine har nettopp gått bort. I en av åpningssekvensene er Thor skikkelig fyllesyk og jeg husker at min første tanke var at han ikke burde vært alene med den lille babyen på hytten for er han virkelig i stand til å ta seg av barnet? Han må vel ha mer enn nok med seg selv. Vel,det skulle snart bli verre for noe i teksten får meg til å lure på om han hadde noe med konens ulykke å gjøre og når politiet kommer til hytten blir jeg som leser ganske så sikker i min sak. Hvorfor skulle han ellers «rømme» til familiens sommersted midt på vinteren og hvorfor denne søken etter å komme seg vekk fra alt og alle. Vel,dette er tanker jeg hadde sånn umiddelbart men disse skulle endre seg jo lenger ut i romanen jeg kom. Og siden handlingen i denne romanen er som den er så blir det ikke et vanlig handlingsreferat fra meg denne gangen, for det er bedre at du leser selv uten for mye innblanding fra meg.

Denne romanen likte jeg veldig godt, den er velskrevet og litt «småcreepy» på den måten at man ikke helt vet hvor man har hovedpersonen og ikke aner om han kan være i stand til å gjøre noe for å forvolde konens død. Etter hvert som romanen skrider fremover får vi et godt innblikk i forholdet mellom Thor og Jasmine,et forhold som var veldig turbulent og preget av den enes psykiske sykdom og et forhold hvor det var mye vold. Mitt første inntrykk av Thor endret seg ganske fort for til å begynne med likte jeg ikke han noe særlig men på samme tid hadde jeg veldig medfølelse for ham og det han gikk gjennom,en veldig sorg over tapet av konen og ikke minst skyldfølelse for det som skjedde.
Jeg likte veldig godt måten forfatteren har «snekret» sammen historien på, hvor handlingen i nåtid strekker seg over et par uker samtidig som tilbakeblikkene blir mer og mer fremtredende jo lenger ut i romanen man kommer. I nåtid prater hovedpersonen til et du som ikke er der og som han innimellom får «veiledning» av. Går ut i fra at det er konen han «prater» med og disse sekvensene forteller oss noe om hvilket forhold de hadde. I tillegg kommer også hans redsel frem,for at han ikke skal klare å gi datteren den tryggheten han selv manglet i sin rotløse oppvekst. En rotløshet som han hadde håpet at et forhold til Jasmine skulle endre på men tingene ble ikke helt som han hadde sett for seg.
Likte godt grepet forfatteren har gjort med å fortelle om vold i nære relasjoner hvor det er hun som slår ham og ikke omvendt. Det skjer jo det også og derfor er det fint å se det fra den siden. Romanen tar også opp spørsmål som hvilket ansvar hver og en av oss har for andres liv. Mye av grunnen til at jeg syntes boken virket litt «småcreepy» er at det ligger noe å ulmer i teksten nærmest hele tiden og dette noe gjør meg som leser usikker på hovedpersonen og hva han kan være i stand til. Noe som igjen gav lesingen en ekstra dimensjon. Jeg håper at Halvard Hølleland har flere bøker på lager for jeg er klar for mer fra denne kanten, i mellomtiden skal jeg få med meg debutboken.

BOKEN ANBEFALES STERKT!

Forfatter

Halvard Hølleland er født i 1985 og er en norsk forfatter. Han er utdannet statsviter og jobber som statssektretær i Kunnskapsdepartementet. Han debuterte som forfatter i 2020 med romanen Faste rammer. Romanen Veien videre er forfatterens andre bok og kom ut i 2022.

HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Veien videre av Halvard Hølleland

  1. Må skynde meg å kommentere mens du har kommentarfeltet åpent.;)
    Boka er helt ukjent for meg. Virker litt spennende, som det ofte gjør med upålitelige fortellere. Vold fra kvinnen sin side er vel heller ikke så vanlig å lese om, men det er det også viktig å få frem i litteraturen. Bra omtale Beathe:)

    Liker

    1. Glemte å slå det av,men fint å kommunisere om bøkene man leser også. Kom helt tilfeldig over den og det er jeg glad for. Forfatteren har gjort noen spennende valg angående perspektivet og som du sier, absolutt viktig å få det fra denne siden også. Upålitelig forteller så definitivt. Boken er spennende men ikke krimspennende,men mer en snikende følelse av å ikke stole på fortelleren og hva han var kapabel til. Skal få med meg debuten hans også, tror dette kan være en spennende forfatter å følge. Så et bokfrokost-intervju med ham her om dagen, ligger på Gyldendal sin facebookside.

      Liker

Kommentarer er stengt.