Snøsøsteren av Maja Lunde & Lisa Aisato

En nydelig førjulsfortelling for store og små!

Det er ikke mer enn en måned siden jeg leste Til ungdommen hvor Lisa Aisato  var illustratør til Linn Skåbers debutroman og jeg må si at det er litt av et privilegium å få nyte to bøker på kort tid med Aisatos nydelige illustrasjoner å hvile øynene på.
Denne gangen er det Maja Lunde som har skrevet historien, av henne har jeg kun lest  ungdomsromanen Battle foreløpig men jeg kommer helt sikkert til å lese noe av henne igjen og jeg har to bøker liggende på vent. Filmatiseringen av boken Battle går forøvrig på kino for tiden.

snøsøsterenSnøsøsteren forteller historien om Juian som har fått navnet sitt etter julen siden han har bursdag på selveste julaften.
Når boken starter er det ikke lenge igjen til jul, men hjemme hos Julian virker det som foreldrene ikke har fått med seg at den er like om hjørnet. De opptrer nesten som kopier av foreldrene i stedet for ordentlige foreldre og slik har det vært helt siden sommeren når storesøsteren hans, Juni, døde.

Selv lillesøsteren, Augusta, er ikke den «dynamitten» hun pleier å være. Det er som om alle tre går på automatikk uten noe som helst følelser for noe som helst.

Julian og kameraten John er ikke særlig interessert i  fotball så i stedet liker de å svømme, og det er noe Julian gjør veldig ofte. En dag han og John er i svømmehallen dukker det opp en rødhåret jente i vinduet. Julian kommer fort i snakk med denne jenten som kaller seg Hedvig.

Hedvig snøsøsteren ok

En dag inviterer hun ham hjem til seg på kakao og pepperkaker, og når de kommer dit blir Julian helt overveldet hvor julepyntet hele huset deres er. Hedvig forteller at hun bor der med foreldrene og snakker ofte om storebroren som er veldig flink til å tegne.  Julian kommer til å tenke på hvor grått og trist det er hjemme hos dem i forhold og selv om det ikke er lenge til jul så kjenner han at han ikke gleder seg noe i det hele tatt.

fam snøsøsteren ok.jpg

Julian og Hedvig får ganske fort et veldig fint vennskap og jeg må si at Hedvig på en måte kunne minne litt om pippi Langstrømpe for det var lett å se at hun var en person som var vant til å klare seg selv.  Og huset kunne minne litt om villaen hun bodde i. Vennskapet med Hedvig får Julian til å tenke på vennskapet med John som plutselig føltes veldig kjedelig i forhold.

hedvig og julian ok

En ettermiddag Julian og Hedvig er ute i hagen hennes for å lage en snømann blir Julian oppmerksom på en gammel mann som lusket rundt utenfor huset. En skummel mann som går rundt med en nøkkelhank og det kan virke som han vil inn i huset hennes.

Henrik ok

Den blir gitt ut som en barnebok og er fordelt over 24 kapitler og sånn sett er den helt ypperlig å ha som en advendtskalender. Jeg er noe usikker på om denne passer for de aller minste barna selv om den er rikt illustrert, men for litt større barn og voksne er den helt fantastisk!
Den handler om ensomhet og om vennskap, om foreldre som sitter helt fast i sin egen sorg og som ikke evner å komme seg videre, noe som er forståelig med tanke på at de har mistet sitt eldste barn på tragisk vis. Men som virker å ha glemt at de har flere barn å ta seg av. Boken handler om å få støtte fra et kanskje uventet hold og er sånn sett like magisk som selve julehøytiden.
Det er lett å se at Maja Lunde har skrevet for barn før for dette er noe hun mestrer til de grader for historien er helt fantastisk oppbygget med små spennende øyeblikk samtidig som den er vakkert skildret både om vennskapet mellom bokens to hovedpersoner og andre vennskap som dukket opp underveis. Den er også sår med tanke på foreldrenes sorg, men det er ikke den eneste sorgen vi får ta del i her for det er flere som opplever en stor sorg.
Jeg fikk tidlig følelsen av ikke alt var som det skulle og jeg fikk rett i noen av mine antakelser underveis.

Lunde skriver lekende lett og kan virkelig dette med å lage en underholdende bok som trollbinder både stor og små som måtte lese den. Jeg slukte boken på få timer og måtte gå tilbake igjen for å nyte Aisatos nydelige illustrasjoner.

Skulle ønske at denne hadde blitt til en tv-serie/advendtskalender en gang, det eneste aberet hadde vært at vi ikke hadde fått nyte de vakre illustrasjonene. Men altså denne er bare helt nydelig, både historien og bildene, som utfyller hverandre på en helt utmerket måte.

Jeg gleder meg til den dagen jeg får barnebarn som jeg kan lese denne for, i mellomtiden får jeg nyte den selv og kanskje få datteren min til å lese den! 🙂 Denne kommer man garantert i julestemning av! 🙂

 

Tine har også skrevet om boken!

 

Anbefales på det aller varmeste!

 


Forlag:Kagge
Tittel: Snøsøsteren
Forfatter:Maja Lunde
Illustratør: Lisa Aisato
Format: Innbundet
Sideantall:190
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

Lunde, Maja (c) Sturlason.jpg

Maja Lunde er født i 1975 og er en norsk forfatter og manusforfatter.  Hun er manusforfatter på tv-serier som Side om side og Hjem. Hun er også manusforfatter for Barnas supershow. Hun har skrevet en del barnebøker,en ungdomsroman (Battle) og flere romaner for voksne.

 

Illustratør

aisato-lisa_foto-trine-sirnes

Lisa Aisato er født i 1981 og er en norsk illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun har vært med og skrevet samt illustrert en rekke barnebøker. Hun debuterte som forfatter i 2008 med boken Til min elskede. Hun har skrevet og illustrert flere bildebøker etter det og har vært illustratør på en rekke bøker som er skrevet av andre forfattere.

 

HILSEN BEATHE

5 kommentarer om “Snøsøsteren av Maja Lunde & Lisa Aisato

  1. Så gøy at du har lest og likt boken, takk for lenke! Som du vet så likte jeg også den godt, herlig med en førjulsbok som favner store og små. Takk for tips om filmversjonen av Battle, jeg digget den boken kanskje jeg skal komme meg på kino?

    Liker

Kommentarer er stengt.