Poesiar etter Henrik Wergeland av Jon Fosse

poesiar etter henrik wergeland
Jon Fosse har siden 2011 bodd på Grotten som er statens æresbolig for fortjente kunstnere. Det var Henrik Wergeland som fikk bygget huset i 1841 og han bodde der frem til 1845.

Når Fosse flyttet inn  begynte han å lese noe av det som Wergeland hadde skrevet og etter hvert la han inn merknader i margen, og slik ble denne samlingen til.
Jon Fosse selv kaller det for et palimpsest- eller en slags lagvis skrift hvor Fosses skrift har lagt seg over Wergelands.

Dette er jo meget interessant og en skulle nesten ønske å lese de «originale» diktene også for å se hvilket av ordene som kom fra  hvem. Jeg har aldri lest et ord av verken Jon Fosse eller Henrik Wergeland- men det har jeg tenkt å få gjort noe med, men mulig jeg burde gjort det før jeg leste denne samlingen for nå vet jeg ikke hvor mye Jon Fosse det er her og hvor mye som er Henrik Wergeland.

 

å kva er no dette

som så skinande  bryt fram

der himmel flyt saman

med hav

og dei svarte bølgjene

i natta

er stjerner

som båtar

spreidde på hav

med den svarte fargen i auga

( og det blide

hjarta i hjarta

vaker ømt

over månens lette dag)

 

Tankehjarta

I livet kjende ho døden

og i døden kjende ho æva

ho smilte medan vi gret

og så var ho der ikkje lenger

den vakre sjel

er no ein himmel

så lat venleik verta jord

medan tankehjarta drøymer

nett slik ho drøymer

engelens song

 

 

Å han smiler

han ser på huset

der han voks opp

slik det stod

då han forlèt det som gut

dei same pærene på trea

og sjela hans er atter barn

i det han døyr

 

Mulig overskrift på dette innlegget kunne vært noe ala » Beathe leser ting hun ikke har peiling på» eller noe i den dur – vel, fullt så ille er det ikke for jeg  fikk noe ut av denne samlingen, om jeg ikke forstod absolutt alt. Det var mange både triste og vakre sekvenser,og jeg ble i grunnen litt overrasket over hvor «religiøse» enkelte av diktene var. Men så har jeg heller ingenting å sammenligne med siden jeg ikke har lest noe av ham før.
Fosse skriver i etterordet at ikkje ein einaste engel, ikkje ei einaste stjerne, ikkje ei einaste tåre, er lagde til av meg. Så lurer jeg jo på hvor mye som er han og hvor mye er Wergeland.

Tror denne usikkerheten min har «ødelagt» noe av leseopplevelsen min med denne samlingen, og kanskje dette er en samling dikt man burde lese om man kjenner forfatterne litt fra før og vet hvordan de skriver på hver sin kant. Så kanskje jeg rett og slett skal bli kjent med forfatterne først og deretter  lese denne samlingen om igjen for å se om jeg får en noe bedre opplevelse da? Ikke at jeg fikk en dårlig leseopplevelse men i ettertid tok jeg meg i å undre hvem som skrev hva i samlingen og tenker nesten mer på det enn på selve samlingen og det irriterer meg litt.

Er det noen av dere der ute som har lest mye av både Fosse og Wergeland, og som har lest denne samlingen her? Er det slik at man burde ha lest noe av begge forfatterne eller trenger man ikke det for å få et utbytte av denne? Kanskje jeg  rett og slett bare burde glemme hele Wergeland og tenke at dette er det ene og alene Jon Fosse som står bak?

 

 


Forlag: Samlaget
Tittel: Poesiar etter Henrik Wergeland
Forfatter: Jon Fosse
Format: Ebok
Sideantall: 89
Utgitt: Lånt på eBokBib

Forfatter

jon fosse

Jon Fosse er født i 1959 i Haugesund og er en norsk forfatter og dramatiker. Han debuterte som forfatter i 1983 med romanen Raudt,svart og har siden skrevet over femti verk, romaner, dikt, essays og barnelitteratur.Han har mottatt en rekke priser for sitt arbeid og i fjor vant han Nordisk Råds litteraturpris for Andvake-trologien.

HILSEN BEATHE

5 kommentarer om “Poesiar etter Henrik Wergeland av Jon Fosse

 1. Jeg har lest en trilogi av Jon Fosse og lyttet til to lydbok-diktsamlinger av ham i år. Rett og slett nyyyyter forfatteren. Dersom du vil lese det beste Jon Fosse har skrevet, så invester i Trilogien. De tre bøkene kan kjøpes samlet og er et fantastisk stykke norsk litteratur. Det beste norske jeg kan huske å ha lest.
  Jeg har ikke lest Poesiar som du har skrevet om over her. Notert bak øret! Det er nok vanskelig å skille Fosse og Wergeland, spesielt om du ikke har lest noen av dem tidligere. Jeg leste Wergeland på VGS (i nitten-pil-og-bue) og husker lite og ingenting. Mangelen på versaler, komma og punktum er imidlertid typisk Fosse. Nynorsken likeså. Det som jeg likevel ser er at Wergelands typiske enderim og rytmikk mangler.
  Humm… må jeg kjøpe denne…også? Ja det tror jeg jammen 🙂

  Likt av 1 person

  1. Jeg har trilogien liggende og var tenkt å lese den i fjor når han vant Nordisk Råds litteraturpris men da fant jeg den ikke og trodde den var kommet ned i boden sammen med mange andre bøker – men jeg fant den i forrige uke og skal lese den snart. Så har jeg enda en diktsamling av ham liggende – jeg ser frem til å bli kjent med forfatterskapet hans. Det får bli Fosse først og deretter Wergeland- det er jo nesten litt flaut å ikke ha lest noe av disse forfatterne, men det går jo heldigvis an å gjøre noe med det.

   Det hadde nok vært en fordel her om en dro litt kjensel på deres måte å skrive på fra før av, og kommer til å lese denne om igjen senere en gang.

   Tror nok du ville likt denne samlingen, Marianne!

   Liker

 2. Jeg synes du er modig som våger deg på litt mer «krevende» tekster. Jeg tror det er en del intertekstualitet her, hvor Fosse bruker Wergeland som inspirasjon til å utvikle tekster fra sitt eget ståsted, men jeg tror ikke det er nødvendig å ha for mye kunnskap om hverken Wergeland eller Fosse for å nyte tekstene.

  Du har jo valgt noen virkelige perler i sitatform her, de står seg jo om man kjenner forfatterene eller ikke:)

  Jeg henger meg også på Marianne: prøv ut Andvake-triologien! Jeg gleder meg til å høre hva du synes:)

  Likt av 1 person

  1. Takk for det Alexander! Av og til er det kjekt å utfordre seg selv litt og gå ut av komfortsonen litt, og av og til prøver jeg meg på dikt med vekslende hell. Jeg har ikke helt knekt koden ennå for noen dikt skjønner jeg ikke bæret av for å si det mildt, men så tenker jeg at et dikt kan være fint selv om en ikke prøver å analysere det «ihjel». Tror jammen jeg skal kjøpe denne samlingen en gang og prøve meg en gang til. Mange av diktene var aldeles nydelige, vakre og såre.
   Andvake ligger her så den skal leses om ikke så lenge.

   Fortsatt god påske 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.