Nobelprisen i Litteratur 2018 & 2019: Olga Tokarczuk og Peter Handke

vinnerne nobelprisen litt 2018 2019 okei.jpg

 

GRATULERER SÅ MYE TIL VINNERNE!

 

Satt klistret til skjermen når klokken nærmet seg 13 for å overvære et av årets høydepunkt hva litteratur angår og jeg må si at skuffelsen ble ganske stor når det ble klart at heller ikke denne gangen var det Margaret Atwood sin tur til å vinne den jeve prisen og når jeg så at hun i timene før rykket oppover på bettinglistene hadde jeg et stort håp om at dette gikk veien. Men nei, sånn skulle det ikke gå.
Vi får krysse fingrene for at 2020 blir et Atwood år, samtidig tenker jeg hva må hun egentlig gjøre for å nå opp? Nå er det ikke sikkert at hun selv har et ønske om å motta prisen men det er likevel litt rart at det aldri blir hennes tur liksom.

Nå er ikke dette ment å være et sørgeinnlegg fordi hun ikke fikk prisen så jeg får heller rekke blikket mot de som  faktisk fikk prisen, polske Olga Tokarczuk og østerriske Peter Handke.

 

Nobelprisen i litteratur for 2018

olga tokarczuk
Foto: Michele Tantussi

Olga Tokarczuk er født i 1962 og er en polsk forfatter og psykolog, hun har i en periode jobbet med ungdom som har adferdsavvik.
Hun begynte som poet og skrev senere både noveller og romaner. I fjor vant hun den internasjonale bookerprisen for romanen Løperne, og i år var hun nominert igjen for romanen som på norsk har fått tittelen Før plogen din over de dødes knokler  som for øvrig kommer ut på norsk om ca 14 dager. Det er Gyldendal som gir ut bøkene hennes på norsk.

Navnet hennes var kjent nettopp på grunn den internasjonale bookerprisen men jeg vet ikke noe særlig om forfatterskapet hennes ut over det, men jeg blir jo nysgjerrig når hun er veldig i booker-vinden og nå ikke minst som hun har vunnet den jeveste litteraturprisen som finnes, Nobelprisen.  Svensk akademien skrev blant annet dette i sin begrunnelse for henne som vinner,for en narrativ oppfinnsomhet som med encyklopedisk lidenskap representerer grensekrysning som livsform.

Forfatteren kommer på Norgesbesøk den 23.oktober hvor hun blir å finne på Litteraturhuset i oslo. Sjefsredaktør for oversatt litteratur i Gyldendal Cathrine Bakke Bolin skriver følgende om prisvinneren,Olga Tokarczuk har de siste årene etablert seg som en av vår tids aller mest dristige og modige stemmer. Hun skriver bøker som fanger vår tid og flytter grenser og hennes intellektuelle,stilistiske og emosjonelle register er enormt.

Har bestilt både Løperne og Før plogen din over de dødes knokler, førstnevnte kan fåes på Norli til 30% medlemsrabatt og det er bare et tips til deg og ikke noe jeg får penger for å si.

Jeg må si at jeg ser frem til å bli kjent med dette forfatterskapet som i tillegg har mottatt priser i hjemlandet også.

 

Nobelprisen i litteratur for 2019

Peter-handke
Foto: Wikipedia

Peter Handke er født i 1942 og er en østerriksk dramatiker og forfatter. Han har skrevet lyrikk,dramatikk, romaner og essays. Handke er kontroversiell og ble møtt av demonstranter i Oslo i 2014 når han skulle motta Ibsenprisen. Han ble kritisert for å ha holdt tale  i den tidligere presidenten Slobodan Milošević sin begravelse og for tekster om krigen og for ikke å ha fordømt folkemord.  Både Jon Fosse og Karl-Ove Knausgård forsvarte Hanke den gangen og i dag skriver Knausgård til Vg at han er overrasket over at Handke fikk prisen men mente han skulle hatt den for lenge siden.
Jeg har ikke lest meg så veldig mye opp på denne forfatteren ennå men det blir utrolig spennende å se hvordan det går når han skal på utdelingen av prisen, og det er nok han som kommer til å få mest oppmerksomhet tenker jeg. Her er link til en artikkel i forbindelse med hans Norgesbesøk i 2014.

Svenska Akedemien skriver dette om hvorfor valget falt på Handke, for an influential work that with linguistic ingenuity has explored the periphery and the specificity of human experience.

I Vinduet.no ligger det ute et intervju fra 2014 med Jon Fosse hvor han mener at Handke fortjener Nobelprisen i litteratur som forfatteren Handke og ikke som person eller politisk taler, hele intervjuet kan leses her.

Det er Knausgårds forlag Pelikanen som gir ut Handkes bøker i Norge, det er kanskje ikke så veldig overraskende.

Har ikke lest noe av ham men har bestilt romanen Det store fallet på biblioteket så får jeg se hvordan den faller i smak.

Sitter og undrer meg på om det var modig gjort av den svenske akademien å velge en slik kontroversiell person som vinner med tanke på at det pga mye bråk i fjor ikke ble tildelt noen pris? Samtidig er det vel kanskje mest riktig å bedømme dette utifra hans kvaliteter som forfatter og ikke alt det andre rundt ham? Men det er synd om oppmerksomhet rundt ham og hans kontrovers skal overskygge for den andre vinneren.

 

Skuffelsen av at ikke Atwood ble valgt har lagt seg noe selv om jeg ikke er helt over det og jeg ser frem til å bli kjent med disse to forfatterskapene. Et plaster på såret er at det ble i det minste èn kvinne til som har vunnet Nobelprisen, og det er da noe.
Har du lest noe av disse, eller har du planer om å ta fatt på noen av bøkene deres?

Noen som har lyst til å være med å samlese Olga Tokarczuk sin roman Før plogen din over de dødes knokler nå i november? Bare å skrike ut i kommentarfeltet.

Oppdatert kl 18: Det har kommet reaksjoner på valg av Handke og Dagbladet bruker et så sterkt ord som Skandale i sin overskrift og det reageres på at Svenska Akedemien virkelig turte å gi prisen  Handke, ikke minst etter alt bråket det har vært hos dem selv som til slutt førte til at de ikke ga ut noen pris i det hele tatt i fjor. Vi har nok ikke hørt siste ord om dette ennå.

 

 HILSEN BEATHE

 

P.s.Bilde helt øverst har jeg «lånt» fra Nobelprize.org

39 kommentarer om “Nobelprisen i Litteratur 2018 & 2019: Olga Tokarczuk og Peter Handke

 1. Ser at prisen til Handke allerede møtes med mye kritikk.Dagbladet slår på stortromma med en Skandale- overskrift. Det blir vel mer i løpet av dagene .. Mye på Aftenposten og NRK også. Og mange meninger om SA i lyset av alt styret tidligere, selvsagt..
  Olgas siste bok har jeg nå bestilt, mulig jeg kjøper Løperne. Takk for tips om rabatt. Skal hente Solstad-boka i dag, tenkte jeg. Løperne må vente til lønningsdag i morgen.

  Liker

  1. Takk for tips angående kritikk allerede nå, fikk ikke tid å sjekke det før jeg la ut innlegget men da skal jeg få oppdatert innlegget etter middag. «Løperne» bestilte jeg med «Klikk og hent», går ut i fra at man kan få rabatten da selv om det var kun i butikk det gjaldt… det merker jeg i morgen når jeg skal hente.

   Ja, jeg bestilte Solstad boken også og skal hente den i morgen også, ellers var det 2 mnd ventetid og det er lenge…det er NÅ jeg vil lese de liksom.

   Liker

   1. Regner med at rabatten gjelder ved Klikk og hent, det er jo i butikk.

    PS: Blir gjerne med på samlesing av Knokleboka når den kommer…

    Liker

     1. Ja, blir gøy det. Ble nysgjerrige på bøkene hennes etter å ha lest om dem inne på Gyldendal sin side.

      Så du Dagsnytt 18 i kveld? #dax18 Det ble viet mye tid til Nobelprisvinnerne. Interessant. Handke overskygger allerede nå Olga så det suser etter. Marta Norheim fikk spørsmål om akkurat det, og da passer hun på å snakker varmt om Olga, som hun mener er en mye mer politisk forfatter enn Handke. Hun er kritisk til nåværende regjering. Det skjønner jeg godt. Hvem er ikke det. Utviklingen i Polen er ikke god med de høyreekstreme kreftene som fester seg. Har fulgt med i en serie i Klassekampen om forholdene. Den sosialdemokratisk ordføreren i Gdansk ble drept for noen måneder siden mens han sto på scenen og talte til folket..

      Liker

      1. Nei, fikk ikke sett, har besøk av datteren noen dager så da er jeg på nett mens hun ligger å sover etter nattevakt. Men kan sjekke inne på nrk-appen nå etterpå. Ja, en forfatter kan vel være politisk og være i mot sittende regjering i hjemlandet, høres jo ikke helt bra ut det der…..Høyreekstreme krefter er skummelt altså.
       Kjenner at det kan bli fint å gi henne litt oppmerksomhet i første omgang siden han andre sikkert får nok oppmerksomhet fremover, samtidig så fortjener kanskje forfatterskapet hans oppmerksomhet også, om det er så bra som flere sier. Kanskje det er aller mest timingen flere har problemer med…

       Liker

       1. Ja, kan jo det.. sjekke appen, mener jeg.
        Enig ang å gi hennes oppmerksomhet. Har ikke tenkt å lese Handke i første omgang, må se på noen av bøkene hans først eller lese ditt innlegg når det kommer, før jeg bestemmer meg. Men Olgas bøker virket skikkelig spennende, så de skal jeg lese.
        Ser også den siden du nevner ang hans forfatterskap. Hvis han er så bra, så er det sikkert verdt å ta en titt på . Må sjekke biblioteket..

        Liker

        1. Ja, absolutt! Jeg skal nok lese noe av ham også og jeg får se om jeg rekker å lese den jeg har bestilt på biblioteket. Så dax 18 nå og det var interessant med de ulike oppfatningene rundt tildelingen.

         Liker

 2. Jeg skriker ut og vil gjerne samlese. Blir det opplett i dag hiver jeg meg på sykkelen og oppsøker nærmeste Norlibutikk, for selv om jeg har bestilt den på biblioteket, spørs det om jeg orker ventetiden.
  Flott omtale av vinnerne, og jeg er helt enig med deg i at MAtwood skulle vunnet 🙂

  Liker

    1. Ok,Norlig på Lagunen hadde så jeg har sikret meg et eksemplar. Håper du er med i samlesingen på den nye boken også, jeg skal som deg lese begge to men det tenker jeg blir opp til hver enkelt hva som passer.

     Liker

 3. Blir med på samlesing 🙂
  Jeg liker at det blir litt krøll rundt en pris, at det ikke kun er en «tam» utdeling.
  Overrasket over Olga T. Forfatterskapet hennes kjennes så mye «kortere» enn kvinner som Atwood og Oates. Men gleder meg til å lese henne.
  Takk for kjapp og bra info

  Liker

  1. Så kjekt, Marianne Augusta! 🙂

   Helt enig med deg angående å gi en pris til en med et mye kortere forfatterskap enn for eksempel Atwood og Oates som du nevner. De hadde vel fortjent en pris begge de to også.

   Når det gjelder valg av Handke syntes jeg de er modige som gjorde det valget, men jeg er litt redd for at han skal overskygge alt og det blir ikke helt rett ovenfor den andre prisvinneren. Så kanskje de i år burde gitt den til en som ikke var såpass kontroversiell som det Handke er(uten at jeg kan si at jeg visste noe særlig om han før i dag)

   Liker

   1. Skillet mellom forfatterens liv og litteratur vil alltid være ømtålig. Skal man ta hensyn eller ikke til en forfatters politiske syn. Finnes det et korrekt svar?
    Jeg leste 2 bøker av Handke på 80- tallet som ga meg store litterære opplevelser. Blant annet Kravløs ulykke. Jeg er ikke enig i Handkes holdninger, men han må ha rett til å mene det han vil.
    For meg har Nobelprisen var noe uinteressant de siste årene og tenker at årets pris gjør den interessant igjen. Spent på hvor prisen vil gå videre.

    Liker

    1. Ikke godt å si, jeg visste ikke om han før i dag så jeg føler at jeg ikke har så mye å komme med i så måte. Om det ble rabalder sist så blir det kanskje det nå også, og han har vel også i deler av litteraturen sin pratet om hvor han står politisk. Klart at han må få mene hva han vil men samtidig forstår jeg at folk reagerer på dette med at han ikke fordømte folkemord. Uten at jeg vet så tenker jeg at det var timingen som er problemet…. jeg vet ikke…. året etter det har vært mye rot innad i akedemien burde de kanskje trått noe varsomt…. Så at en litteraturkritiker gikk så langt som å si at vinnerne burde si nei til prisen, så det er ingen tvil om det der er temperatur rundtomkring.

     Liker

    2. Vi har jo hatt de samme diskusjonene rundt Hamsun også, og så vidt jeg har skjønt så har folk her hjemme i alle fall forsont seg med at man godt kan lese bøkene hans selv om han var litt grå under krigen.. Er vel noe av det samme med Handke. Politisk ståsted viser seg ikke i bøkene hans hvis jeg skal tro det alle kjennere han uttalt i dag, men han har gjort noen tvilsomme ting (talen i begravelsen til Milozevich) og vært sleivkjeftet..

     Liker

     1. Han har visst skrevet tekster om krigen på Balkan men om dette har kommet til uttrykk i bøkene hans vet jeg ikke, uansett vil jeg tro at ikke alle verkene hans er politiske. Enig angående Hamsun, det blir vel litt av det samme. Jeg tenker først og fremst at det var litt dum timing i forhold til at det i år ble utgitt to priser og de måtte ha visst at det ble mye oppmerksomhet rundt Handke, og da drukner Olga litt.

      Liker

      1. Det var vel essays? Ut fra det jeg har fått med meg i dag.. Som jeg forsto var det forfatterskapet med romaner og dramatikk han fikk prisen for. Og at han betegnes som en modernist . Har ikke hørt noe om at romanen er spesielt politiske.

       SA visste garantert at Handke-utdelingen ville få mye oppmerksomhet.

       Liker

        1. Jeg tror Olga T vil få mer oppmerksomhet. For (selv om jeg har likt det jeg har lest av Handke) er vi ikke lei alvorlige middelaldrende menn med kontroversiell moral? Vi velger tøffe kvinner med gode historier og godt språk. Håper jeg.
         På ventelistene på biblioteket er køene mye lengre på Olga enn Peter 🙂
         Jeg synes det at begge er fra Europa er trist. Verden er så mye større!

         Gleder meg til samlesingen av Olga!

         Liker

         1. Jeg håper i hvert fall at hun ikke drukner i all hans oppmerksomhet! Interessant at hun har mye lengre venteliste men kanskje noen avstår fra å lese noe av ham sånn med det samme, det er ikke godt å si. Jeg er spent på forfatterskapet hans også selv om jeg vil konsentere meg om henne først. Helt enig i at de burde valgt litt intenfor Europa også.

          Ja,det blir koselig med samlesing, gleder meg til å se hva dere syntes om boken/ bøkene hennes.

          Liker

          1. Vi skal nok heie frem Olga.
           Enig ang hvit middelaldrende og eldre menn..selv om flere av dem er riktig gode forfattere.
           Ang biblioteket så skal det vel i sannhetens navn sies at det finnes kun en bok oversatt til norsk av Olga på bib, mens det finnes utrolig mange av Handke ( i alle fall her i byen) Og her var det ikke lang kø på Olgaboka helller.. De hadde forresten bare den som et annet forlag ga ut før Gyldendal.. Med et brunt stygt cover..Har reservert den dog.

           Liker

 4. Eg er fornøgd med at det vart minst ei kvinne denne gongen, eg er fornøgd med at eg faktisk har høyrt om begge forfatterne før, MEN eg er ikkje fornøgd med at dei nok ein gong har unngått Margaret Atwood :-/

  Eg har reservert nokon bøker, om eg får tid til å lese dei er usikkert, men eg skal absolutt gje begge forfatterne ein sjanse.

  Liker

  1. Ja, det er jeg også! Det tror jeg nesten de var «presset» til, og jeg ser frem til å lese bøker fra begge selv om jeg konsenterer meg om Tokarczuk aller først, ikke det jeg har reservert en bok jeg skal hente på biblioteket av Handke….så får jeg se om jeg rekker å lese den.
   Håper det blir Atwood sin tur til neste år da,og i mellomtiden kan hun jo vinne bookerprisen på mandag!

   Liker

 5. Anita: Ja,det er jo bare én bok av henne foreløpig. Jeg klarte å glemme Norli i dag men aldri så galt…fordi Løperne var på kampanje hos Platekompaniet så jeg fikk den og Solstad sin samt en av Virginia Woolf til litt over 80 pr bok. Det kan lønne seg å glemme av og til.
  Ser bibliotekene har en del bøker av Handke og litt ventetid på de fleste..

  Liker

  1. Ah.. det er så lett å glemme Platekompaniet. 3 for 300-de har det ganske ofte, kanskje fast.. ? Da skal jeg stikke innom der i morgen. Takk for påminnelsen. (har tenkt på Litteraturhuset, men glemte PK) Er den billig, kjøper jeg heller enn å låne en med gammelt brunt cover..;)

   Liker

    1. 3 for 250,. ser jeg i nettbutikken (beklager mye retting her). Nå skal jeg lese litt mer i «Herfra til Hiroshima», den er god. I morgen er det lansering på Karin B Pedersens Heksetriaden i byen her. Satser på å komme meg avgårde. God natt.:)

     Liker

     1. Det går fint! 🙂 Så koselig med lansering for Heksetriaden, har fått boken jeg også nå og håper å få lest den snart. Du var blurbet på baksiden så jeg 🙂

      Hiroshima -boken har jeg liggende også…. så mange bøker så liten tid. Eller egentlig ikke liten tid men jeg klarer ikke å lese ferdig bøker for tiden, bare begynner på nye og mister interessen veldig fort. Har slitt med dette i nesten hele år, hver gang jeg skal sitte meg ned med en bok eller flere så sovner jeg etter noen minutter! Hehe…da tar det litt tid å komme gjennom en bok! 😀

      Liker

      1. Rakk dessverre ikke lanseringen, sånn er det noen ganger.
       Leste manus for en god stund siden på forespørsel fra forfatteren, og så ble det en blurb da. Koselig det.

       Sunniva Lye Axelsens bok er så god at den dreper lesesperre. Men den er tragisktrist som bare juling, men har masse svart humor og skarpe observasjoner, litt sånn Backman/Elephant Oliphant- men Hiroshima er antageligvis ikke feelgood. Har bare 20 sider igjen, så vi får se..

       Kjedelig å sovne av bøker, eller når man skal lese, hadde det sånn da ungene var mindre, men har kjent på det innimellom i det siste også.. Sist for noen dager siden under lesing av Koke Bjørn.. Måtte ta meg en høneblund, da.. (rart det ikke skjer når jeg skal legge meg om kvelden)

       Liker

       1. Jepp 🙂 Ble spurt i sommer en gang med akkurat da var ikke lesing og blogging noe jeg orket å forholde meg til i det hele tatt. Leste et annet manus også i sommer som jeg ikke fikk lest ferdig «innen fristen», da men blurb som mål om jeg likte boken vel og merke. Merker at jeg er dårlig på «tvangslesing».

        Må plukke opp Axselsen skjønner jeg, kanskje jeg rekker det i år…. Vi har snart kommet halvveis i oktober og jeg har ikke kommet meg gjennom en hel bok ennå…. håper det snur snart.

        Hehe…..du skal se det er derfor jeg av og til sliter med nattessøvnen, for mye dupping om dagene 😀

        Så vi får slutte og duppe så kanskje du får sove når du skal om kvelden og jeg slippe å våkne midt på natten.

        Liker

   1. Ja,det er sant. Glemte å sjekke butikksaldo så jeg bestilte på nett – var så glad for at de hadde bøkene jeg skulle ha at jeg overså det faktum at jeg måtte betale for porto i tillegg! Men uansett 289,- kr for tre bøker er ikke verst, og jeg kom billigere ut av det. Krysser fingrene for at de har.

    Liker

  1. Takk for det, Birthe! 🙂 Veldig kjekt at du vil være med på samlesing! Tror dette kan være en spennende forfatter.

   Ja, synd med Atwood, håper det bli hennes tur ganske snart.

   Liker

 6. Vi hadde personalmøte på jobben da det ble annonsert, men vi tok en pause og viste annonseringen på storskjerm! Fordelen med å jobbe på bibliotek… 😉

  Atwood var min favoritt også, men er definitivt nyskjerrig på Olga Tokarczuk .

  Liker

  1. Noen fordeler må man ha og det må jo ha vært midt i blinken! 🙂 Har i etterkant lest litt om henne og hva hun står for så ser jeg virkelig frem til å bli kjent med forfatterskapet hennes. Men rart at Atwood stadig blir forbigått når det gjelder nobelprisen,er virkelig de andre så mye mer dyktig enn henne?

   Liker

Kommentarer er stengt.