Bok og kulturhjørnet #11: Takknemlig

bok-og-kulturhjc3b8rnet-ok

Det er stille her på bloggen for tiden, i det minste til meg å være  men så er nå livet en gang slik at det er så uendelig mye mer enn det man får lest og skrevet om, men nå kriblet det skikkelig i tastefingrene og da ble løsningen et «bok & kulturhjørnet»- innlegg.

Aller først noe privat som verken har med bøker eller kultur å gjøre men som jeg vil fortelle kort om likevel fordi jeg føler meg så utrolig heldig og takknemlig. Og med en aldri så liten oppfordring til slutt.

De siste månedene har konsentrasjonen min vært heller laber og jeg har begynt på den ene boken etter den andre uten å ha klart å lese den ferdig. Og det har med meg å gjøre og ikke bøkene.
I februar var jeg på mammografi for aller første gang, der ble jeg spurt om jeg ville være med på en studie for en ny type røntgen. Jeg takket ja som jeg alltid gjør til slike ting og for meg betød det bare et par sekunder ekstra trykk når de skulle ta bilde.
I april fikk jeg telefon om at de hadde funnet noe på bildene og de ville ha meg til ny undersøkelse samme dag. Noe jeg takket nei til fordi det var min datters bursdag, og i mitt hodet var det den nye type bilder som ikke hadde holdt mål og jeg hadde ingen hastverk med å komme til ny undersøkelse. Vel, i slutten av april tok jeg nye bilder, ultralyd og biopsi av begge bryst, og gikk derifra med en beskjed om at oddsen var ca 50/50 for at det var noe galt.
Ikke kan man grave seg ned før det er høyst nødvendig men det stopper likevel litt opp og man ser plutselig ting i et helt annet perspektiv.  Skulle man gå sommeren i møte som en frisk 52-åring eller skulle dette bli en sommer hvor det plutselig ble usikkert på om man i det hele tatt hadde en fremtid? Neida, man skal ikke svartmale men det er klart at man gjorde seg noen tanker underveis.
Etter et par uker som føltes veldig lange fikk jeg svar, de 50 % var på min side denne gangen, de skal likevel fjerne masser i det ene brystet. Og når jeg snakket med kirurgen i går sa hun at massene lå slik til at man ikke kunne kjenne dem ved egen undersøkelse. Og nettopp derfor er det så utrolig viktig å møte opp på disse timene selv om det ikke er det kjekkeste man gjør for av og til ligger ting slik til at det ikke oppdages selv om man er flink å sjekke seg.  Jeg har lest en del om dette den siste tiden og vet at det finnes motstandere til mammografi der ute som mener at dette bare er enda en ting myndighetene skal hove inn penger på og at strålingen er farlig. Jeg må si at jeg er utrolig takknemlig og glad for at vi har dette systemet i Norge og oppfordrer alle til å møte opp på disse timene. HUSK Å #SJEKKDEG.

Nå håper jeg at jeg skal få konsentrasjonen min tilbake slik at jeg for alvor kan begynne å lese  igjen for det ligger mange bøker på vent som jeg ser frem til å fullføre eller begynne på. Men nå over til litt bokting som var det jeg egentlig skulle snakke om, og ikke minst tipse dere om en ny bokblogg.

 

 • Åse Ryvarden, den nye direktøren i Aschehoug må flytte hele førti meter når hun i oktober bytter kontor fra Det norske teater og inn i Aschehoug sine lokaler.
 • På  365.bok kan man også lese om Per Schreiner sin nyeste roman «Beistet» og anmelder Vidar Kvalshaug sier litt om hvorfor Per Schreiner hadde fortjent å få priser for sitt arbeide. Både meg og Ingalill har oppdaget Schreiner, har du? Og jeg er selvfølgelig enig med anmelder, han hadde fortjent priser. Og jeg håper at han fortsetter i samme tempo som nå,minst èn ny bok fra denne pennen pr år kan jeg godt leve med. Liker så godt det lett aburde i det han skriver og det merkes at han skriver manus for film og teater. Jeg holder på med den nyeste romanen hans nå og satser på å få lest den ferdig i løpet av uken.
 • Noen bokbloggere forsvinner eller flytter virksomheten sin over på instagram. Mens andre begynner på insta og bestemmer seg for å flytte virksomheten mer over på blogg.  Sånn kan vi like og jeg snakker selvfølgelig om Miriam og bloggen hennes Miriam og bøkene. Noen av dere følger henne kanskje på insta allerede. Velkommen skal du være Miriam og jeg ser frem til å følge deg videre.
 • Inne på Buzzfeed finnes det en liten over 17 pageturnere som «bør» på leselisten NÅ liksom. Vet ikke om jeg vil lese alle 17 men et par interessante var det likevel.
 • Acapellagruppen «Home Free»  fra sørstatene skal holde ny konsert i Oslo i mars neste år og jeg har selvfølgelig skaffet meg billett.
 • En liste over 23 tv-serier som folk først hatet men nå liker, jeg har sett 4 av disse, hvor mange har du sett? Og når vi først er inne på tv-serier. Jeg har sett alle episodene av Grey`s anatomy siden starten i 2005 og har begynt på nytt igjen nå som sesong 15 er over. Til min store glede skal det lages to sesonger til før vi eventuelt tar farvel med Meredith Grey og de andre.
 • Boken The hating game av Sally Thorn som har vært en liten snakkis på instagram skal bli film. Jeg vet ikke så veldig mye om boken annet enn at den er en romantisk bok og hvor karakterene jobber i et forlag. Kvardagsbiblioteket snakket om boken her.

 

HILSEN BEATHE

 

 

 

29 kommentarer om “Bok og kulturhjørnet #11: Takknemlig

 1. Så flott at det går rette vegen ❤ Livet kjem til tider i vegen for lesing og det må ein akseptere.

  Eg har tenkt på din deltakelse i lesesirkelen min, men ville ikkje mase. Håper du ser syn på å bli med, du er hjarteleg velkommen.

  Likt av 1 person

  1. Ja,noen humper på veien må en regne med! Sånn er det bare 🙂
   Jeg har tenkt mye på både på lesesirkel og andre leseutfordringer men la det på is en stund men kommer sikkert til å ta det opp igjen om ikke så lenge så får jeg se om jeg kommer ajour 🙂

   Liker

 2. En liten mental applaus fra Åsane, flotte nyheter! Gøy med kulturhjørnet, jeg har klikket på lenker og kost meg. Kom på at jeg har glemt å legge ut omtale av beistet, men ser at jeg ikke er like begeistret som deg. Riktig god helg Beathe (sa hun med glede på en onsdag…), håper du ikke blåser vekk 🙂

  Liker

  1. Takker for det, Tine 🙂 så kjekt at du har kost deg med de ulike linkene. Ser frem til å lese omtalen din av Per Schreiners nyeste roman. Jeg har ikke lest boken ferdig men jeg har likt de andre bøkene hans.

   Liker

 3. Så bra at det gikk bra med brystproblemet, Ja det er viktig å gå til mammografi. Jeg møter i alle fall til timene jeg blir innkalt til.

  Håper å se deg mer på blogg etterhvert og at du greier å konse mer om de bøkene du leser. Noen ganger er det bare sånn, men det går som regel over.

  Miriam kjenner jeg ikke til , men skal ta en titt.
  Schreiner skal jeg også være obs på, har enda ikke lest noe av ham.

  Ønsker deg en fin kveld og himmelsprett Beathe.:)

  Liker

  1. Ja,det er viktig og godt å høre at du går på timene 🙂
   Kommer nok oftere på blogg når jeg får lest ferdig det jeg begynner på. Er faktisk snart ferdig med Bergquist og deltar dermed på diktlesesirkelen denne måneden.
   Spent på hvordan Schreiner faller i smak hos deg så jeg håper du leser ham.

   En fin kveld og himmelsprett til deg også, Anita 🙂

   Liker

   1. Jepp.:)
    Har vondt i leggen nå, en stikkende smerte som har kommet og gått i lang tid, nå er den mer fremtredende, pluss murrig i hele området- sjekket og det er en blå hevelse der nå, har bestilt time til lege, tenker det værste, men tror jo egentlig ikke det.. Men ikke nok om det er en betennelse..Skjønt hardtrening driver jeg ikke med, ikke trener jeg heller for tiden, så det er rart om det er det..
    Noe skal det være.

    Leste nettopp artikkel om Schreiner i Bok365, interessant. Kan kanskje låne den på eBokBib.

    Takk takk.:)

    Liker

    1. Huff, høres ikke bra ut det der og fint at du skal til lege å få det sjekket. Overbelastet den eller gått for lenge på hardt underlag eller noe? Eller blitt bitt? Det var min første tanke….krysser fingrene for at det fikses på no time.

     Rart at du har falt ut av listen hos Tiden, har du kontaktet dem?
     Jeg får ikke ebokbib til å virke lenger og har hatt mye krøll med appen den forsvinner jo og blir erstattet med Bookbites eller hva den het.

     Liker

     1. Ikke godt å si, jeg har hatt runder med kneproblemer som ble skiftet ut med hoftebetennelse etter en hard fottur i Samariaravinene på Kreta for noen år siden som jeg slet lenge med. Kanskje det bare flytter på seg.. Det rare er at jeg har kjent stikkene med jevne mellomrom i flere måneder, men nå er det som sagt mye mer samt den murrende følelsen og litt hevelse..

      Kontaktet Tiden i forrige uke, men har ikke fått noe svar. Er Guro fortsatt kontaktperson? Hun står nå oppført på siden deres, men hun kan jo være borte uten at det er er lagt inn fraværsassistent på eposten.

      Rart du har trøbbel med eBokBIb. Den funke hos meg i alle fall..

      Liker

      1. Tror smertene kan flytte på seg. Høres ut som noe er irritert inni der siden det har endret seg. Ofte blir det til at en går for lenge med noe, jeg er ihvertfall sånn at jeg ikke gidder å løpe til legen med det samme. Håper legen finner ut av det.

       Ja,det er Gro som er kontaktperson så jeg håper hun svarer deg. Hun kan jo hatt fri eller vært på festival. Du som er aktiv blogger burde jo være på listen. Vi er ikke så uhorvelig mange lenger.

       Liker

       1. Fikk jo behandling- fysiotearpi for hoftbetennelsen (antagelig slimposebetennesle), men aner ikke om jeg ble bra av det, selv om det bel mye bedre. Kan jo ligge betennelse i systemt som lett blir trigget av en overbelasting, hvem vet.. (nå antar jeg bare, elle undrer meg)
        Jeg er også sånn at jeg venter med å gå til lege, tror som regel at ting går over..og ofte gjør de jo det også.

        Var jo på listen til Tiden før, så det har skjedd noe med leveringen/adressen, eller så har de luket ut noen, selv om jeg synes det er rart, siden jeg har vært og er såpass aktiv..

        Liker

        1. Om de har luket ut noen så tar de ikke deg vekk fra listen, det har nok skjedd en glipp, som at jeg står oppført 2 ganger hos Gyldendal slik at jeg av og til får to eks av bøker.

         Ang leggen så er det nok noe som har trigget smertene du har nå, vi krysser fingrene for at det får fint hos doktoren.

         Liker

         1. Antageligvis. Har vært noe tull med leveringene etter at jeg flyttet, men jeg har varslet mange ganger…

          Har time etter ferien, så håper det ikke blir værre når jeg skal labbe rundt i greske ruiner..

          Liker

          1. Nei, det var fullt. Da må det være akutt, og det er det ikke. Hvis det forverrer seg, tar jeg selvsagt kontakt igjen..
           Ja, det blir godt med en Hellastur, en rundreise, gruppetur . Skal lese Penelopiaden før jeg drar.. drar neste helg.

           Liker

 4. Så bra at prosentene var på din side! Jeg går ALLTID på mamografisjekk og ikke minst siden en god venninne av meg hoppet over en gang, gikk neste gang og da ble det oppdaget en svulst. Det ble operasjon og fjerning av bryst, men hun er takk og lov frisk idag. Veldig fint innlegg, Beate! Takk for det du delte om deg selv!

  Liker

  1. Ja,var heldig der! Har fått sen innkalling og var på min aller første mammografi. Ja, det er skummelt å hoppe over slike timer, det kommer jeg aldri til å gjøre. Godt at det får fint med henne nå.
   En venninne av meg har nettopp mistet søsteren sin i brystkreft med spredning, det er en skummel sykdom.
   Takk for fine ord 🙂

   Likt av 1 person

 5. Ai Ai. Takk og pris for at puppestyret var falsk alarm. Mammografi er viktig, for som du sier, ikke alt finner man selv, og noen ganger (moi) har man så mye rart inni der at alt føles farlig. Doktor doktor, here we come. You too Anita.

  Schreiner. Gleder meg til å lese boka. Enda mer nå som jeg fikk med meg at Tine ikke likte. Blir mer spennende når meningene spriker. Holder meg unna alle omtaler til jeg er ferdig. (Ikke begynt ennå btw).

  Så fint at du fokuserer på ny bokblogg. Skal sjekke ut.

  Liker

  1. Ja, det gikk veien denne gangen og kanskje jeg trengte den «oppvåkningen»? For jeg er god å planlegge ting men har mye å gå på når det gjelder gjennomføring så nå som jeg «fikk en ny sjanse» er det en god anledning til å restarte litt! Bli flinkere til å gå turer, slanke meg etc….

   Ja, Tine var lunken men dette absurde er kanskje ikke for alle. Har ikke lest så mye ennå. Her har det gått i Greys og bokomtale i dag. Tror jeg skal tvinge meg til å lese litt innimellom all denne legeromantikken, 2 greys og 1 time lesing må være en god målsetning fremover.

   Fortsetter på Schreiner nå og siden det er en kort bok blir jeg kanskje ferdig i dag.

   Kjekt når noen starter opp med bokblogging da må man tipse litt 🙂

   Liker

 6. Så godt å høre at det går bra med deg Beathe, men jeg skjønner du blir veldig tankefull og at slike ting tar mye tid. Jeg er sånn selv jeg hvis jeg kjenner at noe «ikke er som det skal». Og akkurat nå har jeg hatt vondt i hofte og rygg, sikkert noe som damer over 40 må leve med, men jeg er jo bare 25 år i hodet mitt. Så jeg skal til lege på torsdag og sjekke det opp. Livet er ikke for pyser tenker jeg… 🙂 Men igjen, så bra at du er frisk!

  Ha en riktig fin helg Beathe 🙂

  Liker

  1. Takk fro det, Gro! 🙂 Ja, det er akkurat den ventetiden som er det verste ofte, når man ikke vet. Da kan tankene lett fare litt avgårde. Håper du finner ut av hofte og ryggplagene dine, kjedelig med slike plager.

   Ønsker deg en fin uke, Gro 🙂

   Liker

 7. Ååå, jeg så først at du hadde skrevet om meg nå! Så utrolig hyggelig Beathe, jeg har faktisk fått enda flere lesere den siste uken, så det må jo være litt takket være deg!

  Håper du får en fin sommer tross det du har delt med oss.

  Liker

  1. Bare hyggelig, Miriam! 🙂 Måtte jo tipse andre om en ny og fin blogg!

   Sommeren blir nok helt toppers og nå satser jeg på at vi snart får litt finvær også! 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.