Samlesing av nobelprisvinner Olga Tokarczuks roman Før plogen din over de dødes knokler i November.

samlesing nobelolga ok.jpg

For 2 uker siden ble det klart at det var Olga Tokarczuk fra Polen som mottok nobelprisen i litteratur for 2018 og i dette innlegget inviterte jeg til å være med på samlesing av forfatterens nyeste bok som har fått tittelen Før plogen din over de dødes knokler på norsk, en bok som forøvrig ble nominert til den internasjonale bookerprisen tidligere i år. Det er gledelig at flere har lyst til å være med på samlesingen nå i november og det er ennå ikke for seint å melde seg på for de som har lyst til det. Du kan selvfølgelig være med selv om du ikke har egen blogg eller skriver om bøker på instagram.

Alle fikk med seg kritikken fra flere hold når det gjelder vinneren fra 2019, Peter Handke, og i all praten som fulgte med ham kom jeg ikke på i første omgang å sjekke bakgrunnen til Olga Tokarczuk så når jeg et par dager senere så på youtube kanalen til den tyske forfatteren og advokaten Britta Bøhler ble jeg gjort oppmerksom på at Tokarczuk blir av noen i hjemlandet regnet som kontroversiell siden hun gjennom forfatterskapet sitt kommer med kritisk tilnærming til polsk historie og dagens regjering. Noen av tekstene hennes kaster lys over de heller mørke kapitlene i landet og dette blir på ingen måte godt mottatt av polske politikere og høyreorienterte grupper. Hun regnes som en av nåtidens aller viktigste forfattere i Polen og har mottatt alvorlige dødstrusler på grunn av sitt arbeide.

Britta Bøhler er den jeg fikk ideen om nobelkvinne-prosjektet av og hun skal i likhet med meg også arrangere samlesing av den samme boken som oss så vil dere følge med så anbefaler jeg å abonnere på kanalen hennes.

The books of Jacob, en murstein av en bok med sine 900 sider blir regnet som forfatterens hovedverk og det er den polsk-jødiske religiøse lederen Jacob Frank som levde på 1700-tallet som er bokas hovedperson. Og jeg har lest og hørt litt om den og jeg krysser fingrene for at den blir oversatt til norsk for den virker veldig interessant. Jeg vil forresten anbefale det noe lange intervjuet med Olga Tokarczuk hvor hun snakker om blant annet hovedverket sitt men også om litteratur generelt og om hjemlandet. Jeg har i skrivende stund ca 30 min igjen av dette intervjuet og tenker at hun er en verdig prisvinner.

 

Etter å ha lest og hørt litt om forfatteren den siste tiden så ser jeg virkelig frem til å stifte bekjentskap med henne og forfatterskapet, og har derfor bestemt meg for å lese begge bøkene som er oversatt til norsk og kommer derfor til å lese både Løperne og Før plogen din over de dødes knokler i november og alle som vil er velkommen til det.

Når jeg først er inne på Før plogen… så er den tittelen et sitat av den britiske poeten William Blake( 1757-1827) og romanens eller rette sagt krimromanens hovedperson Janine Duszejko oversetter nettopp William Blake sin poesi i boken og jeg tenker at dette er Tokarczuks måte å hedre ham på et vis. Jeg måtte selvsagt gå på biblioteket å låne meg en diktbok av William Blake og skal lese den sammen med de to andre bøkene.

olga og wb ok

Påmeldte: Før plogen din over de dødes knokler

Anita
Beathe
Marianne Augusta (Just love that name!)
Birthe
Torill (@torillsleseutfordring) (Instagram):
skriver følgende på facebook om romanen: Da er jeg ferdig med nobelprisvinner Olga Tokarczuk sin nyeste roman «Før plogen din over de dødes knokler». (2019)
Jeg koste meg med denne – en fascinerende roman som kan anbefales. Boken er både et mordmysterium og en mørk komedie, en fabel og ikke minst en hyllest til poeten William Blake. Det handler også om annerledeshet, og her er stoff til ettertanke. Du bør nok ha sansen for magisk realisme.
Kjersti (@52boeker) (Instagram)
Monica (@readingmonica) (Instagram)
Elida

 

Påmeldte: Løperne

Tine
Beathe
Anita
Elida

 

 

Man kan naturligvis lese boken / bøkene når en selv vil  gjennom hele november og om du skal skrive om boken er det fint om du legger igjen link i en egen fane jeg skal legge ut om litt eller i kommenterfeltet under her(men det er kanskje enklere å finne igjen fanen helt øverst) så er det lettere å finne frem til andres omtaler av boken / bøkene.
Skal du skrive om boken på instagram så merk gjerne posten med #samlesingnobelOlga så blir det lettere å finne igjen innlegget.

 

 

 GOD LESING ALLE SAMMEN!

 

samlesing nobelolga to bøk OK
FOTO LÅNT FRA GYLDENDAL.NO

 

 

HILSEN BEATHE

34 kommentarer om “Samlesing av nobelprisvinner Olga Tokarczuks roman Før plogen din over de dødes knokler i November.

 1. Dette blir gøy.:) Alle andre lesesirkler og tvangslesinger settes til side!
  Satser på at boka er i hende neste uke.:)

  Liker

  1. Ja, dette ser jeg virkelig frem til, blir spennende å se hvordan vi opplever boken/ bøkene hennes. Vurderer nesten å sette William Blake på diktlesesirkelen men det er noe med å hedre en du ikke hadde hørt om før nå! 😀 Jeg får se…

   Liker

     1. Nå har jeg boka i hus. Den kom fredag, men siden jeg var bortreist i helga, så fikk jeg den i går kveld da jeg kom hjem. Har lest et par siden og den lover bra. Men så «pliktoppfyllende» som jeg er tvinger jeg meg til å lese ferdig Hislop først, selv om den ikke begeistrer noe særlig.. Frister til å legge den fra meg..men men..

      Liker

      1. Så kjekt at den kom frem til deg også! Ble litt «redd» jeg måtte ut på shopping etter den men det hadde nok godt fint det også! 🙂 Har ikke lest i plogen men tenkte å tjuvlese litt i morgen eller i kveld. Victoria Hislop har jeg ikke lest så veldig mye av men har en del bøker av henne, men ikke denne siste… Litt tungt å komme seg gjennom bøker når an helst har blikket på noen andre som ligger å tigger om å bli lest!

       Liker

       1. Ble ferdig med boka i dag. Likte den veldig godt. Spennende, original, morsom, tankevekkende, med mer. Skal se om jeg rekker å blogge om den i morgen..

        Liker

        1. Jeg satser på å lese Løperne senere i måneden, da dette ga mersmak. Du kan notere meg på den også:)

         Liker

          1. Ok. Jeg er sjelden på Bokelskere, kun innimellom for å legge inn bøker.. Blir for mye å styre med flere arenaer for samlesing, men kanskje jeg leser der etter at jeg og vi har lest boka her.
           Takk for tipset.:) Artig å lese om andres meninger når egne inntrykk er ferske..

           Liker

 2. Dette gleder jeg meg til, kanskje jeg kan låne Før plogen… av deg når du har lest ferdig? Spennende innlegg, ikke bare invitasjon til samlesing, men også det du skriver om forfatteren. Gleder meg til å lære mer!

  Liker

  1. Så kjekt at du syntes det, Tine! 🙂 Var i hvertfall kjekt å skrive det. Jeg anbefaler å se litt på det intervjuet med henne, det var veldig interessant og gjorde meg veldig nysgjerig på den mursteinen. Selvfølgelig kan du låne Før plogen… når jeg har lest! 🙂

   Liker

   1. Ja,tror ikke jeg hadde orket å begynne på en murstein i nærmeste fremtid…den er heller ikke oversatt til norsk ennå men jeg håper den blir det for den virker veldig interessant.

    Liker

    1. Enig, det er en bøyg.
     Har nettopp begynt på Victoria Hislop sin siste, den er på 555 sider, og det er på grensa til for mye.. Den bør helst være god/fengende. Har gått lit tregt de siste dagene med lesing, har hatt tre dager med mye program, trening, lite søvn og da blir det mindre lesetid, men også mindre konsentrasjon.. og i helga skal jeg bort, men får forhåpentligvis lese litt på toget.. Ønsker å bli ferdig med den før jeg begynner på Olgas Plog over knokler..

     Liker

 3. 500 + er mye det også, sjelden jeg tar fatt på bøker av den størrelsen. Huff,kjedelig med lite søvn samtidig som man har en del man skal gjøre. Går i svime selv her om dagene pga lite søvn,blir lite lesing og huset ser ikke ut. Håper det blir bedre i morgen.

  Du må ha god tur og så håper jeg at søvnen bedrer seg for deg også.

  Liker

  1. Ja, det er det..mange sider, men er det fengende, går det fint.

   Ang søvn, så blir det lite når jeg må opp tidlig, og ikke greier å roe hodet nok når jeg legger meg.. Greier ikke å legge meg tidlig, men burde ha vært i seng nå, ser jeg.. God natt.:)

   Liker

Kommentarer er stengt.