White hunger av Aki Ollikainen

white hunger
For et par uker siden ble jeg gjort oppmerksom på at det i tillegg til den «vanlige» bookerprisen også fantes en såkalt Manbooker internasjonal pris og på langlisten som ble lagt frem 10 mars var denne boken å finne.

Boken er skrevet av den finske forfatteren Aki Ollikainen og kom ut i 2012. Dette er forfatterens debutbok og har vunnet en rekke finske priser.

I 1866-1868 var både Finland og Sverige rammet av stor hungersnød og i Finland ble den betegnet som «det store sultår»og så mye som 15% av befolkningen døde i løpet av denne perioden.

I 1866 var avlingene dårlige og med en kald sommer året etter ( 1867) ble ikke avlingene noe bedre da heller og med en påfølgende stor matmangel ble det hungersnød over hele landet, og dette rammet både de fattige og de rike. Folk på landsbygden velger å forlate hjemmene sine og ble tiggere som gikk langs veien i håp om at noen kunne gi dem noe å overleve på.

I romanen White hunger møter vi noen av menneskene som blir rammet av denne grusomme hungersnøden, og den første vi møter er bondekonen Marja, som velger å flykte sammen med de to barna sine, Mataleena og Johu, og lar den døende mannen sin ligge igjen hjemme. Han har blitt syk som følge av matmangel da han har gitt sin  del av maten til kone og barn. Marja er mildt sagt fortvilet og har bestemt seg for å sette kursen mot St. Petersburg for hun har fått med seg at Tsaren ikke vil la noen sulte. De blir tiggere på veien og må sette sin lit til at folk vil hjelpe dem på veien, men folk har ikke så mye de heller og tiggere blir ikke sett på med nådige øyne og ofte får de bare hjelp til å klare seg over natten og må dra videre neste dag.

Kvinner må gjerne betale for seg på en eller annen måte for at de skal få hjelp og ikke sjelden blir de voldtatt.

 

The colour of death is white.

 

Mens vi får de fattiges historie gjennom Marjas øyne så får vi i kapitlene om senatoren og legen Teo sett situasjonen fra de rikes ståsted ,de som sitter med makten og som skal hjelpe befolkningen i denne grusomme situasjonen. Skjønt legen Teo er vel den som best ser situasjonen fra begge sider, han lever i den ene men ser og forstår godt hva som skjer i den andre. Senatoren som sitter med makten til å hjelpe gjør for lite og for sent, og det lille han gjør bare situasjonen mye verre.

Hunger is the kitten Willow-Lauri put in a sack, which scratches away with its small claws, causing searing pain:then more scratching, then more, until the kitten is exhausted and falls to the bottom of the sack, weighing heavily there, before gathering its strenght and starting a fresh struggle. You want  to lift the animal out, but it scratches so hard you dare not reach inside. You have no option but to carry the bundle to the lake and throw it into the hole in the ice.

S.30

 

Kapitlene som  handler om Marja og hennes familie er de mest gripende i denne romanen, og det handler mye om Marja og hennes reise. Også sekvensene når hun treffer den foreldreløse gutten Ruuni er gripende lesing. Mens disse  kapitlene viser oss hvordan de fattige hadde det og hvor utsatt de var for å sulte i hjel eller pådra seg sykdommer som følge av for lite mat er kapitlene om legen Teo og om senatoren med på å forklare for leseren hvorfor dette skjer og hva som blir forsøkt gjort for å hjelpe de fattigste og de som lider mest.
Det er en kort roman men den rommer veldig mye likevel, og er veldig godt skrevet.
Jeg gjorde den tabben og leste de første kapitlene litt i rykk og napp, slik at jeg ikke skjønte så mye når jeg skulle ta fatt igjen – så jeg begynte forfra igjen og leste den deretter i to omganger og da ble det mye bedre flyt i lesingen.

Det er til tider rystende lesing for det er mye grusomt som skjer underveis og tårene satt ikke langt unna.Samtidig viser den tydelig menneskers desperasjon når en blir utsatt for dette umenneskelige, og jeg tenker at disse som er på flykt i europa i våre dager kanskje har det litt på samme måte som disse menneskene hadde det for 150 år siden.

Jeg nevnte lenger oppe at dette er forfatterens debutbok og det har kommet meg for øret at han skrev en bok i fjor også – måtte den snart bli oversatt til engelsk eller norsk for den skal jeg definitivt lese.
Det er tøff lesing og absolutt ikke noe for sarte sjeler – men jeg lærte en del om historien som jeg visste lite eller ingenting om fra før av.Det blir spennende å se om den kommer videre til kortlisten som blir lagt frem   april – men uansett så anbefaler jeg deg å lese denne. Nå vet jeg ikke om det er noen norske forlag som har plukket opp denne forfatteren men jeg håper at denne og hans nyeste bok blir å finne på norsk om ikke så altfor lenge.

 

MBI2016 Logo RGB USE

Andre bloggere har skrevet om boken: Elida og Ann Helen


Forlag: Peirene
Original tittel: Nälkävuosi
Engelsk tittel: White hunger
Forfatter: Aki Ollikainen
Oversettere: Emily Jeremiah & Fleur Jeremiah
Format:Ebok
Sideantall:93
Utgitt: 2012
Min utgave: 2015
Kilde: Kjøpt

Forfatter

Aki ollikainen

Aki Ollikainen er født i 1973 og er en finsk journalist og forfatter. Han debuterte i 2012 med White hunger og i 2015 skrev han sin andre roman «Svart eventyr».

 

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “White hunger av Aki Ollikainen

 1. For å pirke litt i anmeldelsen din så er forfattaren fødd i 1973 (det står i alle fall på prisens heimeside). Meget bra anmeldelse, du får med deg mykje når du leser 🙂 Norske forlag må bare svinge seg rundt og få gang 😉

  Liker

  1. Takk, det visste jeg jo, må ha blingset når jeg skrev ned årstallet så fint at du er obs! Det var ingen tung bok å lese selv om temaene var mørke, og den engasjerte meg veldig. Snart ferdig med spionen som kom inn fra kulden og etter det tror jeg at jeg skal ta fatt på «A whole life»

   Liker

 2. Elida: Jeg begynner på den nå! Så tenkte jeg at jeg skulle prøve meg på en av de andre bøkene på listen også men vet ikke helt hvilken ennå – har du lest flere enn de to?

  Liker

 3. Bare til info: Bogen er oversat til dansk på Forlaget Turbine med titlen «Hungersnød».

  Liker

Kommentarer er stengt.