Er jeg snerpet?-det beste fra Alle kvinners blad 1938 av Jenny Jordahl

Tittel: Er jeg snerpet?-Det beste fra Alle kvinners blad 1938-Forfatter/Illutrastør:Jenny Jordahl-Format:InnbundetSideantall:205-Utgitt:2022-Kilde:Reklame / Leseekseplar tilsendt fra Gyldendal forlag

EN PERFEKT GAVEBOK!

Jeg kjenner Jenny Jordahl aller best gjennom bøkene hun har laget sammen med forfatter Marta Breen hvor hun har opptrådt som illustratør og når hun denne høsten kom ut med en illustrert bok litt i samme gate som de andre ble den fort et «must» for meg. På Gyldendals høstlansering hvor hun fortalte kort om boken kunne jeg ikke unngå å legge merke til den morsomme historien om hvordan hun fikk tak i disse bladene og hvordan dette prosjektet ble til.

I 2018 spontaninnkjøpte Jordahl det hun trodde var ti utgaver av Gyldendals Alle kvinners blad som var veldig populært før i tiden. Det er fort gjort på å bestille ting på nettet men det skulle vise seg at det ikke var fullt så enkelt å få disse bladene i hus for selgeren vegret seg veldig for å sende disse bladene i posten. Hvor vanskelig kan det egentlig være liksom? Men Jenny Jordahl fikk ved hjelp av venner på facebook og fikk til slutt bladene kjørt hjem til seg. Det skulle vise seg at hun hadde gjort et meget godt kjøp for det var nemlig ikke ti utgaver av bladet hun hadde bestilt men hele 5 årganger fordelt på ti bind! Og slikt blir det heldigvis bokprosjekt av. Det er bare å håpe at forfatteren tar for seg alle 5 årgangene for dette vil jeg ha mer av.

I denne tegneserien møtes fortid og nåtid, og med en god dose humor blir vi med og dykker ned i et meget populært kvinneblad. Jordahl harselerer med både leserinnlegg og velmente råd som naturlig nok virker veldig utdatert nå i 2022.

Den lille collagen under viser veldig godt hvilke kjønnsroller som rådet på den tiden og hvilket kvinnesyn det var i mellomkrigstiden. I dag er det lett å flire litt av dette gammeldagse synet på kvinner og hvilke forventninger det var til hvordan kvinnen skulle være og ikke. Jeg er glad tidene har forandret seg selv om vi kanskje kan skimte litt av dette i dag også.

Noen lignende krav settes det også til kvinnen i forbindelse med yrkeslivet og en kontordame bør absolutt ikke være så pen at det forstyrrer sjefen, men hun kan slettes ikke være for stygg heller.

Hehe….nei,det er ingen som har sagt at det skal være enkelt, men jeg håper ikke at det er utseende til en person som skal avgjøre om en er «kvalifisert» til jobben eller ikke, selv om det sikkert foregår litt «grums» i dag også.

Jeg har tilgode å sverme for sjefen men husker godt at jeg svermet for en ung vikar vi hadde på ungdomsskolen en gang, og jeg var nok sikkert ikke alene om det.

Kjønnsrollemønstrene som var på slutten av 30-tallet kommer veldig godt frem i denne boken og i de klippene hun viser oss. Jeg måtte flire av treningsrådet om å jevle lårene om du ville at disse skulle bli noe mindre, husker faktisk at min bestemor og tante holdt på med det. Et annet råd var at langrenn og hopp gjorde kvinnen til en mann mens slalåm var å foretrekke om du ville fortsette å være en kvinne. Hehe…

Kjønnsrollemønstrene viser seg godt uansett hvilken setting, det være seg i privatlivet, i forhold til matlagning og yrke. Det ble selvfølgelig forventet at man ikke lenger arbeidet utenfor husets fire vegger etter man var gift. Noen former for trening gjorde at man bokstaveldig talt mistet kvinneligheten sin.

Det blir lite tekst og mye bilder denne gangen men sånn blir det når det er en tegneserie jeg skal formidle noe om og det er fint at dere får et visst innblikk i hvordan boken er. Jeg har lyst til å dele et bilde til som jeg tror de fleste husker fra få år tilbake, bare at utsagnet var to og ikke ti.

Boken er fullspekket med slike illustrasjoner og bilder fra de originale bladene og jeg har ikke vært gjennom en brøkdel av det boken tar opp. Og heldigvis har mye forandret seg siden den gang selv om vi kanskje kunne vært kommet noe lenger på enkelte punkter, slik som kvinner og idretten for å nevne et eksempel. Selv nå i 2022 har ikke kvinner de samme rettighetene som menn, og det burde det gjøres noe med. Det har nettopp kommet ut en bok som heter «Usynlige kvinner» som jeg skal lese snart, og bare tittelen forteller oss at vi fremdeles har en vei å gå selv om vi har kommet noe lenger i dag enn det de hadde i 1938. Som nevnt så håper jeg at Jordahl fortsetter på prosjektet og tar for seg de andre årgangene også for dette ble veldig bra.

Jeg anbefaler denne boken på det varmeste- en perfekt gavebok!

Forfatter

Jenny Jordahl er født i 1989 og er en norsk illustratør,designer, blogger og forfatter. Hun står blant annet bak tegneserien Livet blant dyrene  som har vært publisert i Aftenposten. Hun har gitt ut flere bøker med Marta Breen( F-ordet – 155 grunner til å være feminist60 damer du skulle ha møtt i 2016, Jeg trodde klitoris var en selskapsdans i 2017. I 2017 gav hun også ut boken Samir og den lange reisa. I 2022 gav hun ut  Er jeg snerpet? Det beste fra Alle Kvinners Blad 1938.

HILSEN BEATHE