Oppsummering: Desember 2019-leseåret 2019 & noen planer for 2020

old-book-tree.jpg

 Med bare èn eneste dag igjen av 2019 så er det på tide å se litt over hva som er lest og eventuelt skrevet om i desember- og en aldri så liten oppsummering av året vi snart legger bak oss.

 

BØKER LEST

 1. På jorda er vi glimtvis vakre av Ocean Vuong – oversatt roman- Lånt på eBokBib
 2. Svartfugl av Gunnar Gunnarson-oversatt roman-Leseeks
 3. Poesibok av Naja Marie Aidt-oversatte dikt-Lånt på eBokBib
 4. Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway-oversatt roman-1001bok-Leseeks
 5. Vi er fem av Matias Faldbakken- roman- norsk 2019-Lytteeksemplar
 6. Rasismens poetikk av Guro Sibeko-dikt(sakprosa)-Norsk 2019- Kjøpt
 7. Nora av Merete Pryds Helle-oversatt roman-NORserie-Leseeks
 8. Natthimmel med kulehòl av Ocean Vuong-oversatte dikt- Leseeks
 9. Voksne mennesker av Marie Aubert-roman-norsk 2019-Lytteeksemplar
 10. Sjakknovelle av Stefan Zweig-oversatt kortroman-1001bok-Lånt på eBokBib
 11. Draumar betyr ingenting av Ane Barmen-ungdomsroman-norsk 2019-Lytteeksemplar
 12. Olive,igjen av Elsabeth Strout-oversatt roman-Leseeks(kommer på norsk 2020)
 13. Alice B Tokla`s sjølvbiografi-oversatt roman – 1001bok-Lydbok-Storytel
 14. Hjemlandet og andre fortellinger av Mette- Marit og Geir Gullaksen(red) -norsk2019- Lytteeksemplar
 15. Morten og Madhi forever av Kim Fupz Aakeson-humor-oversatt billedbok-Leseeks
 16. Unge Werthers lidelser av Johann Wolfgang Goethe-oversatt roman-1001bok-Storytel

 

 Tørre fakta

11 romaner/ 2 diktsamlinger / 1 dikt-sakprosa / 1 Humor / 1 Antologi
3 lånt på eBokBib / 6 leseeksemplarer / 4 lytteseksemplarer / 2 Storytel / 1 kjøpt
11 oversatte bøker / 5 norske av året

 

FRA BOK TIL FILM/TV-SERIE

Det går nesten ikke en eneste måned uten at jeg binger en tv-serie og i julen har jeg sett flere. I desember har vi alltid en sammenkomst hver søndag i advent, da spiser vi julekaker og har varm sjokolade med krem. Når barna var mindre la vi alltid denne stunden til barne-tv, og nå som de er voksen blir det litt senere om kvelden og vi bytter på å velge en film å se. Eldstemann valgte filmen The man who invented Christmas og handler om hvordan Charles Dickens kom til å skrive A christmas carol. Denne filmen likte jeg veldig godt.

 

Hjem til jul, jeg trodde først at denne tv-serien var basert på boken etter Levi Henriksen men der tok jeg skammelig feil. Serien handler om det å være over 30 og singel med alle forventninger som det kan føre med seg. Den er noe småklein innimellom men jeg likte den så godt at jeg binget hele serien i løpet av en ettermiddag / kveld. Jeg digget hun danske eldre damen som var med,en av pasientene til hovedpersonen Johanne som jobber som sykepleier.

 

Nå i romjulen gikk den britiske serien Sanditon på nrk og her om dagen binget jeg alle åtte episodene. Den er basert på en uferdig roman av Jane Austen ved samme navn, eller det vil si at Austen kalte den først The Brothers. Mesteparten av første episode er basert på de elleve kapitlene Austen skrev og resten er forfatter Andrew Davies arbeid, han har tilpasset flere klassikere som har blitt filmatisert.
Jeg har lest flere av Austens romaner og jeg skimter litt Austen gjennom serien selv om serien er litt råere enn det den ville vært om Austen hadde skrevet hele, i hvertfall innbiller jeg meg det. Et fint kostymedrama jeg likte godt selv om jeg ikke ble superbegeistret for slutten..

 

I tilegg har jeg sett en hel haug med andre filmer i desember og da helst romantiske julefilmer så jeg tror jeg har fått dosen min for en god stund fremover.

 

LESEÅRET 2019 

 

I 2018 leste jeg 166 bøker, noe som var rekord for min del, i år ble tallet noe lavere for telleren stoppet på 124 bøker. Jeg har skrevet omtale på 90 av dem og jeg har planer om å skrive et par omtaler til for det er noen 1001bøker jeg føler for å si noe om men det blir ikke før over nyttår.
Av de 124 bøkene så er 48 bøker norske av året,det er nesten 40% av det jeg har lest.

I 2018 skrev jeg 174 innlegg og planen for 2019 var å minske dette tallet noe og det har jeg klart siden dette blir mitt innlegg nummer 108 av året, så jeg har skrevet 66 færre innlegg og målet er nok at det skal ytterligere ned i 2020.

 

Noen av «årets beste bøker»

Ser både på YT og instagram at flere lager slike «topp-ti» -lister over de beste bøkene de har lest i 2019 og personlig syntes jeg det er vanskelig å plukke ut ti bøker til en slik liste,  blant annet fordi jeg har lest mer enn ti bøker som kunne vært verd å være på en slik liste. Jeg har likevel lyst til å nevne et par av årets bøker som har gjort ekstra inntrykk på meg på en eller annen måte.

Den første jeg vil nevne er Noe tapt og noe funnet av Tara Westover, dette er en oppvekstskildring helt utenom det vanlige og er basert på forfatterens egne opplevelser når hun vokste opp. Har du ikke lest den ennå så sett den gjerne opp på leseplanen for 2020 for dette er medrivende og sterk lesing.

Den neste jeg har lyst til å nevne er diktsamlingen Bestefars lange armer av Silje Engbråten og handler om overgrep. Denne boken satt lenge i og var vond å lese.

Jeg kan ikke skrive om bøker som har gjort inntrykk på meg dette året uten å nevne Rasismens poetikk av Guro Sibeko og denne må jeg si er et «must» for alle å lese, så viktig er den faktisk. Snakk om å få seg en på velfortjent på trynet underveis.

De to neste jeg vil nevne er skrevet av samme forfatter, Ocean Vuong og han har skrevet en diktsamling med navn Natthimmel med kulehòlog en roman På jorda er vi glimtvis vakre og begge bøkene utfyller hverandre for begge handler om forfatterens egne opplevelser både i oppveksten og i voksen alder. Det handler om utenforskapet han opplevde som flyktning og som åpen homofil, og i tillegg skriver han om fattigdom og vold, og ikke minst om traumene han har. Utrolig vakkert språk og medrivende lesing og der hvor diktboken er en slags hyllest til faren så er romanen som et brev til moren som er analfabet.
Romanen fikk jeg ikke skrevet om siden jeg lånte den på eBokbib og plutselig var den vekke, men den blir et «must» å ha i hyllen for den skal leses igjen. Begge bøkene anbefales på det aller sterkeste!

 

Leseutfordringer

I år har jeg deltatt 5 av 6 ganger i Anitas diktlesesirkel, det er så kjekt å bli inspirert til å lese diktsamlinger og kanskje noen man i utgangspunktet ikke hadde lest om man ikke ble utfordret.

I Elidas 1001-lesesirkel har jeg vært med i 10 av 12 ganger med en aldri så liten innsats helt på tampen godt hjulpet av Storytel.

I tillegg har jeg hatt nobelkvinne-prosjektet som jeg ikke har kommet særlig langt med, så jeg får se om det blir tatt opp igjen eller om jeg bare skal lese bøker av de gjenstående forfatterne i det stille. Jeg har lest flere enn det prosjektet tilsier men jeg begynte på nytt når prosjektet startet.

NOEN PLANER FOR 2020

Etter flere år med litt for mange lesemål som ikke ble innfridd har jeg de seneste årene vært noe forsiktig med å sette meg (urealistiske) mål. Jeg skal likevel helt forsiktig sette meg et par mål for det neste året.

 • Delta i Elidas 1001-lesesirkel og om Anita skal finne på å fortsette diktlesesirkelen blir jeg med der også.
 • Blogge mindre enn det jeg gjorde i år- Det skal gå fint siden jeg kun skal skrive om de bøkene jeg virkelig føler noe for å si noe om, de andre kommer jeg kun til å skrive noen stikkord i et worddokument for egen del. Jeg har hatt flere perioder i år hvor jeg har hatt skriving / blogging langt opp i halsen, det har vært så gale at jeg har blitt kvalm bare ved tanken på å skulle skrive et innlegg og publisere det. Men jeg brenner for å skrive om litteratur så hvor dette kommer fra vet jeg strengt tatt ikke – derfor blir et av målene mine for neste år å bli flinkere å kjenne etter om jeg virkelig har noe å si om en bok, ikke bare skrive for å skrive. Målet er å komme under 100 innlegg i løpet av det kommende året.
 • Motta færre leseeksemplarer og lese mer av det jeg har i hyllene allerede.
 • Lese mindre nye norske bøker,nesten 40% av totalen er i overkant mye.
 • Noe fokus på den internasjonale og den «vanlige» bookerprisen blir selvsagt.

 

 

loading 2020

 

DA ØNSKER JEG MINE LESERE ET RIKTIG GODT NYTT LESEÅR, OG HÅPER JEG SER DERE TIL NESTE ÅR OGSÅ!

 

 

HILSEN BEATHE

11 kommentarer om “Oppsummering: Desember 2019-leseåret 2019 & noen planer for 2020

 1. For en innspurt du har hatt på slutten av året 🙂 Veldig kjekt at du har greid målene om å skrive færre omtaler, kjekt for deg men ikke for oss som elsker å lese bokomtalene dine. Noterer ned tips om Charles Dickens film, den fikk jeg lyst å se, også vet jeg hvor jeg finner noen gode lesetips til etter jeg har fått landet noen av lesemålene for begynnelsen av året.
  Jeg har fått meg iPad, så nå skal jeg klare meg uten så mange leseeksemplarer. Helt slutt blir det nok ikke, må venne meg til å ikke alltid kunne lese bøker når de er fersk fra trykkeriet 🙂

  Riktig godt nyttår Beathe, håper vi sees snart 🙂

  Liker

  1. Oj,takk for fine ord, Tine! 🙂 Jeg vil skrive litt færre innlegg for å ikke gå på en smell som jeg gjorde flere ganger dette året. Jeg liker å skrive en del om bøkene jeg skriver om og da går det mye tid, det sier seg selv at jeg da ikke kan skrive om absolutt alt jeg leser- da får jeg ikke tid til andre ting. Men veldig kjekt å høre at du liker det jeg skriver, det er alltid kjekt å høre.
   Dickensfilmen var fin den 🙂

   Jeg har over 1100 bøker på vent så her er det mer enn nok av papirbøker å velge mellom, lang reise til biblioteket gjør at det blir lite brukt her. Leseeks skal det minskes på uansett men noen vil det sikkert bli.

   Godt nytt år til deg også, Tine 🙂

   Vi sees på nyåret.

   Liker

 2. Flott oppsummmering Beathe. 🙂 Har lest Faldbakken og Aubert av dine i desember. Har lest 12 bøker, og 130 totalt i år. Innspurtlesing på slutten her.
  Tenker å lage års-oppsummering og leseplaner senere, siden jeg reiser bort på nyttårsfeiring i morgen. Må legge meg nå, tidlig med tog i morgen. Stakk derfor bare kjapt innom her..
  Diktisirkel, fortsatt i tenkeboksen, må lage det utloddningsinnlegget først, Tiden går så fort, synes ikke jeg rekker noe særlig for tiden. Det er sikker mørketiden, sover den bort..
  Ønsker deg et riktig godt nytt år Beathe.:)

  Liker

  1. Krysser fingrene for at det blir men jeg forstår godt om du velger å la være også. Jeg skal få lest dikt likevel selv om det er ekstra inspirerende med slike lesesirkler for man utfordres til å lese noe annet enn man kanskje vanligvis ville valgt.
   Ønsker deg en fin nyttårsfeiring Anita 🙂

   Liker

 3. Oy, for en fin oppsummering. Jeg har bare lest nr 4. og 5. av dine, men så morsomt at du leser Om fjellklatresken Therese. Jeg driver å lager et smykke til henne, men det er litt vanskelig så vi får se om det blir med på utstillingen i August.
  ønsker deg og dine et fint nytt år, jeg blir på bloggen. Mitt mål er å skrive kortere innlegg!

  Liker

  1. Tusen takk for fine ord, Ingun! Det setter jeg stor pris på. Jeg måtte jo bare lese den klatreboken og ser frem til å få tid til å sette meg ned igjen med den om et par timer.
   Blir veldig spennende å se smykket hennes når du blir ferdig, skjønner at det ikke alltid kan være like enkelt å få til, men jeg syntes du lager fine smykker og jeg digger prosjektet ditt.

   Godt nytt år til deg også, Ingun! 🙂

   Liker

 4. Godt nytt leseår! Blogging skal vera ein hobby, og eg blogger vel så mykje for min egen del som for andre. Det er kjekt å ha eit utløp for egen skrivetrang, og eg merker eg les andre bøker om eg skal blogge og får inspirasjon og motivasjon til å lese pga bloggen.

  Liker

  1. Ja, helt klart at det skal være en hobby og det er vel nettopp det det er for oss alle sammen. Jeg merker at jeg føler for å skrive mye om en gitt bok når jeg først skal skrive, da rekker jeg ikke over alle bøkene jeg leser for det tar for lang tid, og derfor har jeg bestemt meg for å blogge noe mindre men jeg tror ikke det kommer til å bli merkbart for andre enn meg selv.

   Godt nytt år, Elida 🙂

   Liker

 5. Godt nytt år, Beathe!
  Bra du er bevistt hva som er viktig for deg. Selv om det kan resulterer i færre innlegg. Jeg liker innleggene dine 🙂
  Glad du også ble begeistret for Ocean Vuong. Ordene hans kjennes.

  Liker

  1. Tusen takk for fine ord, Marianne! Det settes stor pris på. ocean Voung er helt fantastisk så jeg håper flere får øynene opp for ham., og du har helt rett – de kjennes!

   Godt nytt år til deg også, Marianne 🙂

   Liker

 6. Siden nyttårsønsker allerede har blitt uvekslet hos meg, går jeg rett på sak.
  (Innser at det ville vært tidsbesparende og kun si Godt Nyttår -)

  Skulle spørre hvorfor du ville skrive mindre, men ser du har forklart både i innlegg og kommentarfelt, makes sense. Jeg er også der. Ikke nødvendigvis skrive mindre, for min del burde jeg øke produksjonen, men mer det å innse at det ikke alltid er så mye å si. Noen ganger er jeg flink der, andre ganger bare jeg durer jeg på med, ikke at det gjør så mye, annet enn at Elida har rett i at det skal være lystbetont, hobby, etc.

  Enig angående Westover. Har også sett Hjem til Jul, og kost meg med det, ikke all verden kanskje, men perfekt i adventstid og akkurat passe suppete. (Trodde dog hun skulle bli sammen med bartenderen). 124 bøker er bra men 90 omtaler er overveldende imponerende. (Ehm greide 29 og det var ikke omtaler engang, kun 29 nevnte bøker på et år. Men det var bedre enn ifjor da tallet ble 9. Ja, I hear you, burde slutte å kalle meg bokblogger -))

  Uansett.
  Godt Nyttår og alt det der, og yay til 2020,

  Liker

Kommentarer er stengt.