VELSKREVET OG MALERISK!
Ibsen NOR er et litterært prosjekt hvor tre forfattere fra henholdsvis Danmark, Norge og Sverige har samarbeidet og tolket hvert sitt Ibsen-stykke. Mens vår egen Vigdis Hjorth tok for seg Hedda Gabler tok svenske Klas Östergren utgangspunkt i karakteren Hilde Wangel fra Byggmester Solness og Fruen fra havet og danske Merete Pryds Helle fra Danmark valgte Et dukkehjem. Du kan lese mer om prosjektet her.
Nora i Et dukkehjem er den mest kjente kvinneskikkelsen i hele teaterhistorien så det er en noe tøff oppgave den danske forfatteren Merete Pryds Helle tok på seg men etter det jeg kan bedømme så har hun gjort en strålende jobb.
Med skam å melde så har jeg ikke sett hele teaterstykket selv, kun hørt masse om det og visste dermed ikke hvordan det skulle ende men i etterkant har jeg lest litt mer om stykket og det kan virke som Pryds Helle er tro mot originalen.
I romanen møter vi Nora når hun er 12 år gammel og bor sammen med faren og tjenestefolkene på den staselige Lysgården utenfor Molde. Moren hennes døde i barsel når Nora ble født.
Når vi møter Nora i den alderen hun er i så er det kanskje ikke så rart at vi får ta del i utviklingen hennes og allerede før hun møter Torvald Helmer er hun kjent med sin egen seksualitet for hun er ikke av veien for å kose seg litt under dynen hos tjenestepikene Regine og Bertha.
Disse erfaringene brukte hun til gangs når hun møtte Torvald Helmer og ble forelsket for det bød ikke på noen problemer for henne å forføre ham. De blir gift og får tre barn. Nora er mannens lille lerkefugl og dukke som gjør alt hun kan for å tekkes ham og ikke minst oppretteholde illusjonen om det perfekte ekteskap og familieliv. På en måte fremstår hun noe underdanig for ikke en gang nøkkelen til postkassen tiltror han henne. Når det er sagt var dette vanlig på denne tiden for kvinnesynet og det typiske kjønnsrollemønsteret var helt annerledes enn i dag. Kvinner skulle ta seg av hus og hjem og ikke bry seg om forretninger.
Helmer blir etter hvert mørk til sinns og ved flere anledninger truer han med å ta sitt eget liv og en lege kan fortelle Nora at en tur til solen vil helbrede ham. Og Nora som vil gjøre hva det trengs for å få ham ned i solen og signerer under et gjeldsbrev med farens underskrift. Helmer blir mer og mer kritisk ovenfor Nora og det blir vel tydelig at han aldri har elsket henne slik hun elsker ham, men til tross for at han til stadighet slenger med kjeften til henne så er Nora fast bestemt på å opprettholde fasaden og er villig til å strekke seg langt for dette.
Romanen ender nesten på samme måte som teaterstykket og jeg er veldig glad for at det endte som det gjorde for det viser at Nora har mye mer bein i nesen enn det kunne virke som underveis. Eller det vil si at hun flere ganger i romanen viser at hun kan være voksen og vise ansvar, og vi som lesere blir vitne til «oppvåkningen» hun hadde underveis.
Pryds Helle skriver veldig godt og hun har til tider et veldig malerisk språk, så det frister så absolutt å lese mer av det hun har skrevet i sitt forfatterskap. Både teaterstykket og romanen har handling fra 1800-tallet men det er likevel høyst aktuelt i dag. Det er mange som strekker seg langt for å skape en illusjon av det livet de lever og som er interessert i å strekke seg langt for å opprettholde den fasaden uansett hvor selvutslettende det måtte være. Om Ibsens Nora er en søkende person vet jeg ikke men Helles Nora er det og hun innser ved flere anledninger at hun ikke passer inn i datidens samfunn.
Sånn apropos datiden så får vi et solid innblikk i hvordan samfunnet var i Norge på den tiden samt hvordan forholdet mellom mann og kvinne var, og ikke minst hvordan kvinnesynet var.
Pryds Helle har vært veldig god til å skape karakterene og særlig Nora og Helmer har fått mye mer kjøtt på beina i hennes versjon kontra teaterstykket, det finnes også karakterer som er med her som ikke er å finne i originalen. Det kan kanskje ha vært en fordel å ikke ha lest eller sett stykket til Ibsen i forkant for det er kanskje lettere å lese den for det den er, en selvstendig roman som står godt alene. Samtidig gjør disse adapsjonene meg veldig nysgjerrig på stykkene til Ibsen og de er noe jeg definitivt skal få med meg.
Nora er en til tider sterk beretning og jeg som leser kommer nærmest umiddelbart inn under huden på Nora og kan forstå hvorfor hun er den mest kjente kvinneskikkelsen. Flere karakterer fra nyere tid er basert på henne, blant annet Eva i første sesongen av Skam for å nevne en.
Nå har jeg lest to bøker i denne serien på tre og er postmannen effektiv før pinnekjøttet skal på koking så satser jeg på at den tredje boken dukker opp i en postkasse nær meg i morgen slik at jeg får lest den i julen. Jeg syntes det var spennende med Vigdis Hjorth som gjorde store endringer med Hedda Gabler både med å gjøre hovedkarakteren til mann men også lage en helt moderne versjon lagt til vår tid men jeg likte minst like godt denne versjonen som ligger tettere opp mot originalen og er lagt til samme tid.
ANBEFALES!
Forlag:Okober
Original tittel:Nora
Norsk tittel:Nora
Forfatter:Merete Pryds Helle
Oversetter: Hilde Rød-Larsen,MNO
Format:Innbundet
Sideantall:266
Utgitt:2019
Min utgave:2019
Kilde: Leseeksemplar tilsendt fra forlaget
Forfatter

Foto: Robin Skjoldborg
Merete Pryds Helle er født i 1965 og er en dansk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 1990 med novellesamlingen Imod en anden ro og har etter dette skrevet en rekke bøker i de fleste sjangere. Hun har fått priser for sitt arbeide og er en av Danmarks mest leste forfattere. Nora er den første av Helles bøker som er oversatt til norsk.
HILSEN BEATHE
Nå har jeg virkelig kost meg med din omtale. Hadde bestemt meg for å ikke lese flere av bøkene i denne serien, selv om Vigdis Hjorth sin gjorde inntrykk.
Håper du er i rute til jul, her i huset er vi helt nedpå, så jeg leser så det freser om dagen 🙂
LikerLiker
Beklager seint svar, har hatt et par pc-frie dager! Har inntrykk av at du alltid leser så det freser jeg, men det jeg lurer mest på er hvorfor har du ikke tenkt å lese resten av serien? Jeg innbiller meg at du kan disse stykkene ut og inn så det må jo være ekstra interessant å se hva andre forfattere får til.
LikerLiker