Draumar betyr ingenting av Ane Barmen

NYDELIG DEBUT OM VENNSKAP & SORG

Forfatter Ane Barmen mottok Brageprisen for denne ungdomsromanen for få uker siden og etter å ha hørt den forstår jeg det veldig godt for dette var en meget god roman.

draumer betyr ingentingDraumar betyr ingenting handler om vennskap men også om den veldige sorgen man opplever når en venn blir borte.

Louise er 17 år og flyttet til Ålesund for å gå på skole etter at bestevennen Tormod døde. Sorgen ble for stor til at hun orket å være på den lille plassen. Nå har det gått ett år og hun er tilbake i hjembygden for å tilbringe sommerferien der. Men aller først er det begravelse for bestemor. Jeg holdt nesten på å si ingen ungdomsbok uten tap og påfølgende sorg, men selv om det er litt av det her så er ikke dette en nitrist bok for her er det rom for litt latter også.

Romanen handler jo om hvordan man skal klare å leve videre når en god venn er borte men den beskriver også et vanlig tenåringsliv og vi får ta del i Louises ulike relasjoner til menneskene rundt seg og vi får bli med når hun debuterer seksuelt.
Til å begynne med får vi et innblikk i forholdet til moren og den eldre søsteren, og de var mildt sagt lite forståelsesfulle. Det virket ikke som de hadde noe som helst forståelse for hva hun eventuelt gikk gjennom. Disse sekvensene opplevdes noe provoserende til tider.

Louise får denne sommeren en jobb på sykehjemmet og i første del av boken blir vi med henne når hun etablerer relasjoner både til kolleger og de som bor der, og særlig blir vi kjent med den eldre demente damen Karen.

Hele tiden ligger denne sorgen hennes under overflaten, og selv om hun prøver å leve så vanlig som mulig blir hun stadig minnet på Tormod. Vi som lesere får ikke et ordentlig innblikk i hvilken relasjon de egentlig hadde før helt på slutten. Og første del av boken virket noe «tam» og uten en gitt retning men det gikk seg til mot slutten.

Vi får ta del i små og store begivenheter i Louises liv og jeg tenker at romanen skal fortelle oss at noen hendelser i livet blir etter hvert glemt mens andre ting vil følge oss for resten av livet. Vi kan bare finne en måte å leve med det på.

Dette var en fantastisk bra debut og selv om dette er en ungdomsbok og innehar ingredienser som hører til sjangeren blir det likevel aldri noe typisk «fjortis»-preg over den. Barmen har et knakande godt språk og en utrolig fin måte å skildre ting på. Noen av karakterene har hun kanskje gitt litt lite kjøtt på beina men desto mer flid har hun gjort seg med hovedpersonen for hun fremstår som en meget troverdig person.
Hun fremstår som en ensom sjel og er usikker på hvordan hun skal komme seg videre, og hver eneste gang hun er forelsket i noen så får hun panikk, ja, nærmest dødsangst. Disse sekvensene er såre og mot slutten av boken trillet tårene mine, men som nevnt er det også rom for latter for den godeste Louise er av og til veldig kjapp i replikkene. Ser at hun av noen blir sammenlignet med en ung Agnes Ravatn og det kan jeg være enig i.

Det er forfatteren selv som leser og det virker som hun har gjort en formidabel jobb med innlesingen. Når debutboken er så bra som dette så håper jeg at det kommer mange flere bøker fra denne pennen.

 

ANBEFALES!

 

En liten snutt til slutt….


 Forlag:Lydbokforlaget
Tittel:Draumar betyr ingenting
Forfatter:Ane Barmen
Format:Lydbok
Spilletid: 5:02
Utgitt:2019
Kilde: Lytteeksemplar fra forlaget

 

Forfatter

Barmen-Ane_Maria-Olivia-Rivedal
Foto: Maria Olivia Rivedal

Ane Barmen er født i 1984 og er en norsk skuespiller og musikkviter. Ungdomsboken Draumar betyr ingenting er forfatterens første bok og en bok hun fikk Brageprisen for i 2019.

 

 

HILSEN BEATHE