Smakebit i koronaens tid-Bjørnekvinnen av Karolina Ramqvist

Det er mildt sagt surrealistiske tider vi går gjennom om dagene og jeg er selvsagt med på «den store dugnaden» og har satt meg selv i karantene, både for egen og andres del. Den selvpålagte karantenen er over halvveis for min del men jeg kommer til å fortsette så lenge situasjonen påkrever dette.

Etter snart 3 måneder brakk tenkte jeg å blåse litt liv i bloggen min igjen og delta på Smakebitene som i dag presenteres av Astrid Terese på bloggen Betraktninger.

bjørnekvinnenBjørnekvinnen er skrevet av den svenske forfatteren  og feministen Karolina Ramqvist, dette er hennes femte roman og går for å være hennes internasjonale gjennombrudd.

Jeg har nettopp begynt på boken og har dermed ikke kommet så langt men den skal etter sigende flette sammen to kvinners historier  hvor den ene er Marguerite de la Rocque, en fransk adelskvinne som levde på 1500-tallet og den andre er en kvinnelig forfatter i 30-årene som med tre små barn skal prøver å skrive en roman om nettopp Marguerite de la Rocque.  Aner jeg noe om at dette også kan ha noe med forfatterens eget liv å gjøre?

Ramqvist har i tillegg til romaner skrevet essays og akkurat det merkes godt på deler av romanen og kommer godt frem i smakebiten jeg har valgt ut.

Andrè Thever  nevner henne  første gang  i den tjuende delen av sin La Cosmographie universelle i 1575. Side 1019.  Bare et fornavn, Marquerite. Bortsett fra det er det ikke mange opplysninger om hvem hun var. Han skriver verken når eller hvor hun ble født eller hvem foreldrene hennes er,selv om det er fullt mulig at han vet det,for selv om hun er kvinne,er hun jo av høy stand, og hvor ble det av henne etter det som skjedde med henne, blir bare antydet ved at han nevner landsbyen hvor han møter henne etter at det er over..

S.16

Jeg liker når bøker  helt eller delvis er basert på faktiske personer slik at man kan google litt i etterkant på jakt etter mer informasjon.

Romanen handler om eksil, om ensomhet og om det å være kvinne. Vi skal i løpet av boken bli med ut i den kanadiske villmarken, det ser jeg frem til selv om jeg nettopp har vært der i Margaret Atwoods Surfacing.

 

HILSEN BEATHE

34 kommentarer om “Smakebit i koronaens tid-Bjørnekvinnen av Karolina Ramqvist

 1. Karolina Ramqvist har jag hört talas om, men jag har ännu inte läst något av henne. Den kanadensiska vildmarken är ju alltid en lockande miljö. Om man reser dit genom en bok 🙂

  Liker

 2. Den låter intressant. Håller med om att det kan vara extra intressant när någon ger liv åt en historisk gestalt. Tack för smakebiten!

  Liker

 3. Jeg tror jeg har hørt denne tittelen, men jeg kan ikke huske i hvilken sammenheng. Det er ikke helt den type bok jeg leser og da er det veldig fint å lese om den på en annen blogg. Vi åpner horisontene for hverandre 🙂
  Så hyggelig at du har lyst til å være med på smakebitene. Velkommen tilbake og ha en riktig fin søndag!

  Liker

 4. Hei!! velkommen tilbake, du har vært savnet 🙂 Artig at du skriver om denne boken, at den handler om eksil og ensomhet, og Canada. Anbefaler Mitt liv som rotte, hvis du vil ha mer av denne tematikken. Jeg noterer i alle fall Bjørnekvinnen bak øret.
  Hos oss er alle tre i karantene, ikke fordi vi er syk men fordi vi hører hjemme i vgs og bhg, og Frode sin jobb har hjemmekontor hele gjengen. Jeg har ikke problemer med å lese hele dagen, selv om pedlederen min har gitt oss fordypningsoppgaver hver dag. En uke til hjemme så har jeg «vakt» med en uke jobb.

  Liker

  1. Ja,det er en spennende mix hun har lagt opp til, det er helt sikkert.
   Tusen takk for det og det samme til deg også, Marianne Augusta! 🙂 I dag måtte jeg bare en tur innom så får en se hva det blir til fremover!

   Liker

 5. Tack för smakbiten! Känner i varje fall igen författarnamnet, men har inte läst något av henne.

  Liker

 6. Hyggelig at du er på bloggen igjen. Jeg har ikke lest denne boka, men leste Den hvite byen som kom ut i 2016. Der var det ikke bare hvit snø, men også mye annet hvit. Den likte jeg veldig godt.Prøvde å få den fra Gyldendal, men da fikk jeg beskjed om at de sender ikke ut bøker til bloggere mer. Kun journalister, rart vi ikke har fått en felles beskjed om det!?
  Ha det fint nå i disse tider og ta vare på deg selv. Her er jeg alt for mye inne og det går i lydbøker mens jeg jobber på verkstedet!

  Liker

  1. «Den hvite byen» tror jeg at jeg har liggende ulest et eller annet sted. Skal nok få lest den også en dag. Jeg fikk jo denne tilsendt fra forlaget uten å ha spurt om den så det var veldig rart. Jeg har faktisk fått et par bøker av dem siste tiden når jeg tenker meg om. Ja,veldig rart at man ikke har fått en mail om at det ikke sendes noe lenger.

   Takk Ingun og det samme til deg! Viktig å ta vare på seg selv i denne tiden. Jeg har hørt en del lydbøker de siste månedene jeg også. Og jeg skal se om jeg får skrevet et par bokomtaler også etter hvert.

   Liker

 7. Fascinerande story, men sen läser jag om lager på lager och då och nu och utvecklingar…hmmm brukar ha lite svårt för att hitta tråden då. Tack för intressant smakbit

  Liker

 8. Ser ut som kommentaren min ikke har sluppet gjennom sensuren, så jeg prøver igjen. Eksil og ensomhet, to stikkord som virker aktuell til tusen om dagen. Håper du har det fint 🙂

  Liker

 9. Jeg leste noen Ramqvist for noen år siden, som forbredelse til Lillehammerfestivalen, likte bøkene, men merker nå at de ikke har satt seg så veldig. Denne derimot høres ut som noe for meg, sikkert bare fordi jeg likte Hedemanns Bjørnejeger så godt og tror alle bøker med ‘lik’ tittel handler om det samme. Skal straks sjekke storytel. I disse konsentrasjonskjøre dager må man line opp alt som frister.

  Liker

 10. Jeg leste noen Ramqvist for noen år siden, som forbredelse til Lillehammerfestivalen, likte bøkene, men merker nå at de ikke har satt seg så veldig. Denne derimot høres ut som noe for meg, sikkert bare fordi jeg likte Hedemanns Bjørnejeger så godt og tror alle bøker med ‘lik’ tittel handler om det samme. Skal straks sjekke storytel. I disse konsentrasjonskjøre dager må man line opp alt som frister.

  Liker

Kommentarer er stengt.