Henrik Falk av Vigdis Hjorth

Ibsen NOR er et litterært prosjekt hvor tre forfattere fra henholdsvis Danmark, Norge og Sverige har samarbeidet og tolket hvert sitt Ibsen-stykke. Mens vår egen Vigdis Hjorth tok for seg Hedda Gabler tok svenske Klas Östergren utgangspunkt i karakteren Hilde Wangel fra Byggmester Solness og Fruen fra havet og danske Merete Pryds Helle fra Danmark tar for seg Et dukkehjem. Du kan lese mer om prosjektet her.

henrik falkI Ibsens Hedda Gabler gifter Hedda seg med en universitetsprofessor etter at hennes avdøde far ikke hadde etterlatt henne noen formue og hun var vant med et visst sosietetsliv. Og selv om hun egentlig føler en motvilje mot ektemannen Jørgen Tesman og fremdeles elsker sin tidligere kjæreste Eilert Løvborg blir hun gravid.

Hedda blir gjerne fremstilt som en idealistisk heltinne i kamp mot samfunnet for å stjele ordene fra Wikipedia. Jeg har ikke lest orginalen men ordene tolker jeg dithen at hun er en sterk skikkelse, i hvert fall for sin tid.
I Hjorths versjon har Hedda blitt til Henrik og han fremstår ikke som en sterk person men heller en noe sleip og utspekulært type.

Romanen Henrik Falk starter på samme måte som teaterstykket, på bryllupsreisen og allerede på første side kjeder hovedpersonen vår seg halvt ihjel for han vil helst sitte og lese, drikke gin-tonic mens den høygravide konen Elisa vil planlegge hvor datteren skal gå på skolen og snakke om alt det den lille trenger når hun kommer til verden. Jeg begynte ganske fort å lure på hvorfor i all verden han ville være gift med henne når det er så tydelig at han knapt kan utstå henne.

Men selvfølgelig, Henrik Falk er skipsredersønn viss far etterlot ham med mye gjeld og i et forsøk på å redde familiearven satser han på akskjemarkedet-og taper alt og må legge redervillaen ut for salg.
Derfor blir redningen å inngå et ekteskap med Elisa som er datter av bensinstasjonseier Bjørn Brun Hansen og Henrik sikrer seg dermed en viss standard. Svigerfaren skaffer ham jobb og bygger et hus til de nygifte på tomten deres.

Når de kommer hjem fra bryllupsreisen blir det klart at det er ekskjæresten hans, kunsteren og den tidligere rusmisbrukeren Thale Løvlie som har kjøpt barndomshjemmet hans og akkurat det skal vise seg å bli for mye for den godeste Henrik som glatt forsømmer sin høygravide kone for å ta opp igjen kontakten med Thale og forhåpentligvis ta igjen noe av det tapte…hadde det ikke vært for den nye kjæresten hennes…

Jo lenger ut i romanen jeg kommer jo mer forstår jeg hvor Henrik kommer fra, Elisa er en veldig krevende og kontrollerende person som vil at han skal stå på pinne for henne tjuefiresyv, og dette med at han føler seg fanget i situasjonen om dette perfekte men akk så kjedelige «Home sweet home»- livet som ligger foran dem, kan nok sees som en form for straff for at han ikke har giftet seg av kjærlighet. Nå skal det også sies at de ble veldig fort gravide, sånt skjer.

Siden jeg ikke har lest orginalen leste jeg dette som en selvstendig roman og leste meg litt opp på Hedda Gabler i etterkant for å se hvilke likheter jeg kunne finne og noen er det. Det kunne i grunnen vært artig å lest Hedda Gabler først og denne på nytt for å plukke opp likhetene etter hvert som de dukker opp i Hjorths roman.

Det er godt gjort å skrive en slik tolkning av et gammelt teaterstykke og gjøre den up to date og Hjorth har gjort oppgaven på en god måte etter det jeg kan bedømme. Likevel sitter jeg med en følelse av at dette er en roman som blir fort glemt for jeg klarte aldri å engasjere meg noe særlig i noen av karakterene og likte dem heller ikke noe særlig. For meg fremstår de for det meste veldig flate og litt kjedelig.

Det er helst Henrik jeg føler jeg ville kommet litt mer under huden på rett og slett for å bry meg mer om ham og hvordan det går med ham. Han er en veldig selvopptatt type som setter seg selv aller først og føler vemmelse når han ser på sin høygravide kone. Hvem gjør det?  Hjorth har nok sikkert satt dette på spissen for å få frem et poeng helt klart, men jeg er litt usikker på om det er så veldig troverdig. Eller kanskje det er det siden han føler han må «ofre» seg og ta til takke med denne konen på samme måte som Hedda måtte ofre seg for samtiden i Ibsens stykke. Hjorth kommer med klare stikk til det småborgelige miljøet som Henrik føler så stor vemmelse for, og beskrivelsene til Hjorth er gode for det er nesten som vi kan føle den kvalmen på kroppen selv.

Hjorth er god når hun beskriver den voldsomme sjalusien Henrik føler ovenfor Thale sin nye kjæreste og om han befinner seg i et såkalt fornuftekteskap med Elisa så kan jeg ikke si at han gjør så mye fornuftig når denne sjalusien tar overhånd.

Det er ingen tvil om at Hjorth kan skrive og hun har skrevet en engasjerende og til tider  både morsom og spennende roman, slutten var veldig overraskende og fatal på alle måter, og sånn sett «redder hun i land» noen av mine innvendinger lenger oppe.

Det blir spennende å lese de andre bøkene i prosjektet og foreløpig har jeg Merete Pryds Helle sin roman Nora liggende klar i ventebunken.


Forlag:Oktober
Tittel: Henrik Falk
Forfatter: Vigdis Hjorth
Format: Innbundet
Sideantall: 136
Utgitt: 2019
Kilde: Leseeksemplar tilsendt fra forlaget

 

Forfatter

Vigdis-Hjorth-2
Foto: Agnete Brun

Vigdis Hjorth er født i 1959 og er en norsk forfatter. Hjorth er cand.mag. i idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap, og har i tillegg studert litteraturhistorie. Hun debuterte som forfatter i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården og har siden den gang skrevet over 30 bøker. Hun har fått en rekke priser for sitt forfatterskap.

 

 

HILSEN BEATHE

 

4 kommentarer om “Henrik Falk av Vigdis Hjorth

  1. Veldig spennende å lese din skildring av boken. Jeg føler jeg kjenner Hedda Gabler godt, etter å ha sett det på teater i begynnelsen av året. Tror kanskje jeg hadde blitt litt forvirret av at det er mannen som er Hedda, men det høres ut som det gikk fint.

    Liker

    1. Syntes det var et godt grep av Hjorth å gjøre Hedda om til mann. I mange gamle klassikere så gifter jo ofte kvinner seg oppover rent klassemessig,derfor er det fint å vise at også menn gjør det.
      For deg som kjenner Hedda Gabler måtte jo denne vært ekstra spennende å lese 🙂

      Liker

  2. Å, denne må jeg lese, jeg har sett Hedda Gabler mange ganger og reddet meg med det den gang jeg var oppe i Norsk grunnfag og fikk den boka trukket ut fra pensumlista. Den som jeg ikke hadde lest, men kunne historien ut og inn fra ulike oppsetninger og klarte tolkningen ok. Jeg klarte den eksamen.
    Slik er livet, flaks noen ganger!

    Liker

    1. Så artig at du plukket ut nettopp den som du hadde sett så mange ganger og kunne så godt. Ja, godt med flaks av og til. Da plukker du nok opp mye mer enn meg tipper jeg så det skal bli spennende å høre om når du har lest. Jeg fikk veldig lyst til å lese meg opp på disse stykkene, i 2020 kanskje.

      Liker

Kommentarer er stengt.