Samlesing nobelprisvinner:Før plogen din over de dødes knokler av Olga Tokarczuk

TANKEVEKKENDE OM NATURØDELEGGELSER

Olga Tokarczuk var ikke et helt ukjent navn for meg siden hun vant den internasjonale bookerprisen i fjor med romanen Løperne og var nominert til den samme prisen tidligere i år med nettopp Før plogen din over de dødes knokler som jeg skal skrive om nå, og det var kjekt å endelig stifte bekjentskap med forfatterskapet hennes.
Dette ble en særegen leseopplevelse ulikt noe annet jeg har lest på veldig lenge og jeg gleder meg til å lese mer av henne. En forfatter vel verd å få med seg.

før plogen

I Før plogen din over de dødes knokler møter vi jeg-personen Janina Duszejko, en eldre kvinne fra Polen som har bosatt seg på Høysletten like før grensen mot Tjekkia. Der bor også naboene hennes Store Fot og en hun kaller Duglaus.
Det finnes andre hus der også men ikke alle bor der fast slik de gjør, og Janina har tatt på seg oppgaven med å se til husene til de som ikke er fastboende men bruker stedet i sommerhalvåret.

Når romanen starter har det nettopp skjedd et dødsfall, Janina og Duglaus finner Store Fot død, kvalt av et bein fra et reinsdyr. De tilkaller politiet men Janina er overbevist om at det er dyrene som står bak, som tar hevn over det menneskene gjør mot dem.
Det er mange jegere i området og det jaktes stadig på dyrene som holder til der,og en dag forsvinner hundene til Janina sporløst, hundene som hun kaller for jentene sine. Og hun mistenker at det er jegerne som står bak.

Janina har en veldig interesse for astrologi og trekker ofte sine egne slutninger på ting som skjer rundt dem og hun mener bestemt at planetens bevegelser har mye å si for dette.
Hun er en pensjonert lærer men underviser i engelsk en gang i uken, og har ofte kontakt med den tidligere eleven Dyzio som er IT-konsulent i politiet i tillegg til å oversette William Blake, noe Janina hjelper han med både titt og ofte. Og det er nettopp i diktet Ordtak frå Helvete av Blake Tokarczuk har funnet tittelen til denne romanen, diktet er hentet fra diktsamlingen Giftarmålet mellom himmel og helvete som jeg leser denne måneden i forbindelse med Anitas diktlesesirkel.
I såtid lær, i skurdtid ver lærar, om vinteren nyt.
Før vogna di og plogen din over beina åt dei døde.
Romanen kan på en måte sees på som en hyllest til den avdøde poeten for hvert eneste kapittel i boken starter med et sitat fra noen av hans dikt, og gjennom romanen blir han nevnt gjennom hovedpersonen som stadig siterer ham på et eller annet.

Snart skjer det flere dødsfall blant jegerne og Janina er på uforklarlig vis i nærheten når det skjer. Janina som er vegetarianer og veldig opptatt av dyrs rettigheter babler i vei til alle som vil høre at det må være dyrene som står bak, det er hevnens time. Men det er ingen som tror på teoriene hennes om at dyrene hevner seg på menneskene.

For en fantastisk roman dette var!  Den er som et eventyr med en krimgåte og en vanlig roman i èn og samme innpakning.
Jeg skal innrømme at jeg satt litt avventende helt til å begynne med for jeg tenkte hva i all verden er dette for noe? En skrullete hovedperson man ikke helt vet om man kan stole på for det er ikke alltid hun fremstår ved sine fulle fem. Hun er definitivt en sær dame,men sær kan være bra det og her var det veldig bra.
Hun lever delvis på utsiden av samfunnet etter at diverse plager satte en stopper for den første jobben hun hadde som broingeniør. Til å begynne med tolket jeg noen sekvenser som tilbakeblikk men hun går aldri langt tilbake i tid og deler heller lite om sitt tidligere liv med oss lesere, det er  nesten som om hun er redd for å fortelle oss for mye. Men det spiller kanskje ingen rolle heller, hun er her nå akkurat som hun er og noe mer trenger vi kanskje ikke å vite.
Hun har et rikt om enn noe kaotisk indre liv, hun ser ofte sin avdøde mor nede i kjelleren og hun har noen merkelige drømmer. Her går natur og dyreliv hånd i hånd med det overnaturlige, og nettopp det er litt av grunnen til at dette er en helt fantastisk roman. At den tar opp livsviktige tema som er veldig aktuelle gjør det til en viktig roman å lese.

Tokarczuk har et veldig godt språk, ikke spesielt lettlest men heller ikke vanskelig tilgjengelig heller om det gir noen mening. Hun blir i hjemlandet betraktet som en modig forfatter og med denne romanen viser hun at hun ikke er redd for å komme med kritiske bemerkninger. For i en fortelling om denne eldre noe skrullete damen klarer forfatteren å flette inn mordmysterium,hedre en avdød poet og samtidig komme med kritiske ytringer til den grådigheten vi mennesker viser ovenfor både dyr og naturen rundt oss, uten av vi tenker over at vi raserer kloden vår. Hun gjør dette med et stort alvor men også med en god porsjon humor, og det er en tankevekkende roman på mange måter.

Når jeg tenker meg om så er det kanskje ikke så rart at Tokarczuk gjorde Janina litt smågal og sær for vi mennesker må være litt gal når vi lar vår egen grådighet komme foran alt annet, selv noe så eksistensielt som natur og klima.

Tokarczuk er virkelig en spennende forfatter og jeg ser frem til å lese Løperne som jeg vet er veldig fragmentert i formen i forhold til denne. Jeg håper inderlig at forlaget kommer til å gi ut romanen The books of Jacob som er på over 900 sider og som regnes for å være hovedverket hennes, den har jeg virkelig lyst til å lese.

Det er veldig kjekt å se at alle som har lest og skrevet om romanen hittil har likt den veldig godt og vil du se flere omtaler av boken kan du trykke deg inn på dette innlegget hvor du finner lenker til disse.

 

EN FANTASTISK ROMAN SOM ANBEFALES PÅ DET ALLER STERKESTE!

 


Forlag:Gyldendal
Original tittel:Prowadź swój pług przez kości umarłych
Norsk tittel:Før plogen din over de dødes knokler
Forfatter:Olga Tokarczuk
Oversetter:Julia Wiedlocha
Format:Innbundet
Sideantall:291
Utgitt:2009
Min utgave:2019
Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra forlaget

 

Forfatter

Tokarczuk-Olga_Foto-Lukasz-Giza
Foto: Lukasz Giza

Olga Tokarczuk er født i 1962 og er en polsk forfatter og psykolog, hun har i en periode jobbet med ungdom som har adferdsavvik.
Hun begynte som poet og skrev senere både noveller og romaner. I fjor vant hun den internasjonale bookerprisen for romanen Løperne, og i år var hun nominert igjen for romanen som på norsk har fått tittelen Før plogen din over de dødes knokler. Hovedverket hennes, The books of Jacob er ikke oversatt til norsk.

 

 

HILSEN BEATHE

 

22 kommentarer om “Samlesing nobelprisvinner:Før plogen din over de dødes knokler av Olga Tokarczuk

 1. Veldig kjekt å lese omtalen din, og så kjekt at du likte boken godt. Det ble ikke noe samlesing på meg, siden det er Løperne jeg har, men jeg står i kø på biblioteket. Har endelig gjort alvor av å slutte med leseeksemplarer, så nå er jeg snart tom 🙂

  Liker

  1. Håper du leser denne en gang,Tine! Virkelig en god bok. Du kan jo lese Løperne i stedet, jeg skal begynne på den om et par dager, må bare få unna resten av julevasken først. Du kan også låne boken av meg om du vil.
   Selv har jeg ikke sluttet med leseeksemplarer men har ikke spurt om så mange de siste månedene selv om det er mange bøker jeg kunne tenke meg å lese. Hva som gjør at du vil slutte med det? Merkingen? Kommer nok til å slutte tvert om det blir et absolutt «must» å merke innleggene,men enn så lenge kommer jeg nok til å motta noen men ikke så mange som tidligere.

   Liker

   1. Å ja jeg låner gjerne Plogen 🙂 Planen var å trappe ned bruken av leseeks, delvis på grunn av merkingen men også fordi jeg har lyst å lese litt annet. Samtidig har jeg mange favorittforfattere og når de kommer med bok, så er det kjipt å ikke få lese dem med det samme. Det er ganske tomt for leseeks her nå, men jeg får se hvordan det går, merker at det er litt stusselig å miste kontakten med alle de greie folka i forlagene, så helt slutt blir det nok ikke før reklamepåbudet trer i kraft for alvor.

    Liker

    1. Trappe ned høres bra ut og det skal jeg også gjøre. Ser for eksempel av Oktober forlag har mange bøker jeg kunne tenke meg å lese men jeg har holdt meg i skinnet og latt være å spørre etter leseeks. Men bøkene kan jo fint leses til neste år også for det er ikke ferskvare.

     Merker at jeg får mer og mer lyst til å lese litt mer gamle bøker også, og det er fint å ikke være så «avhengig» av forlagene. Enig med deg angående kontakten med forlagene, men man kan jo uansett sende link til dem selv om man ikke har mottatt boken som leseeks, jeg pleier i hvert fall det og på den måten mister man ikke kontakten selv om leseeks blir færre.

     Vi må få til å treffes til uken 🙂

     Liker

 2. Jeg har fått boka og den skal jeg lese i desember. Det har hopet seg litt opp her og har 4-5 nesten ferdige og halvleste bøker jeg må bli ferdig med i nov. Jeg gleder meg og har bare skummet gjennom på slutten og skjønner at du likte boka.

  Liker

  1. Jeg har en del av de halvleste bøkene jeg også, nesten 20 fra i sommer samt et par som har kommet til nå i det siste – jeg får ikke lest alle i år men noen av dem skal jeg klare. Ja,denne boken kan du glede deg til, en ren lesefest for å bruke Anita sine ord.

   Liker

 3. Fin omtale Beathe- og veldig bra at du også likte den så godt.:)
  Håper å begynne på Løperne i løpet av snart. Har vært en del annet enn lesefokus her nå.

  Liker

  1. Takk for det, Anita! 🙂 Ja,denne var fin altså. Og ser frem til å lese Løperne, det blir sikkert rett over helgen. Sånn må det bli, det er ikke alltid det er tid for lesing, jeg fikk over meg at jeg skulle vaske ned hele huset til jul og har vært for trøtt til å lese noe særlig de to siste ukene, nå er jeg snart ferdig og kan puste litt igjen.

   Ang Før Plogen….. en overraskende slutt,eller kanskje ikke…? Det passet uansett inn 🙂

   Liker

   1. Ja, noen ganger kommer livet foran alt.
    Prøver å konse litt om
    Slutten, ja, den var spesiell, snerten, lur.. Tror jeg skrev noe kryptisk om den til Birthe, hos meg eller henne…under innlegget om Plogen. Skulle gjerne visst hvordan det gikk videre.. hehe, men det går sikkert fint. Den som ler sist, ler best , tenkte jeg om slutten. Men det som skjedde da det nærmet seg slutten – med Janina- var ikke så overraskende når det kom til stykket, det lå noe og murret i underteksten en stund om den muligheten.

    Ps- noe annet: Har du fått med deg at Lattermild har tatt på seg ansvar for neste års BBP? Samt å lande årets versjon.

    Liker

    1. Ja,det gjorde i grunnen det og jeg er enig….litt sånn den som ler sist osv…
     Oj,helt alene? Det er ikke verst altså,da er man dedikert. Utrolig fint gjort av henne, og kjekt for de som vil nominere til neste år også. Ikke minst så er det fint for alle de norske forfatterne der ute som får litt blest om bøkene sine.

     Liker

     1. Hun satser på å få med seg noen på neste års opplegg, ja, Du må bare melde deg.:)
      Selv er jeg ikke helt der for tiden.. Har ikke greid å tenke på å stemme på vinner i årets runde enda.. Antagelig gjør jeg det før fristen går ut.

      Liker

      1. Jeg har falt helt ut av det der i år, så vet ikke om det frister å være med. Har jo lest mye nytt av året men tviler på at jeg kommer til å nominere noe som helst likevel. Jeg syntes prisen har tapt seg veldig de siste årene, men for all del. Veldig fint at noen har meldt seg til å overta og de som har vært med har gjort en fabelaktig jobb.

       Liker

       1. Det kan være godt å ikke føle noe press (selvpålagt eller ikke) om å prioritere norskelesingen som vi har gjort før.. Å være friere til å lese gammelt, utenlandsk, fra hylla etc..
        Har selv lest en del norsk i år, men det har ikke vært noe mål å lese mye- det har vel heller bare blitt sånn siden jeg lese det jeg blir fristet til å lese.
        Heller ta det som det kommer..

        Liker

        1. Nå måtte jeg inn å se,har lest 42 norske av året, men som du sier det er ikke noe jeg har gått inn for. Og det blir sikkert noen flere før vi skriver 2020. Jeg har egentlig hatt som mål lenge å lese mer gammelt og det som allerede står i hyllene,men det er lett å la seg friste av disse nye… og selv om jeg har fått en god del leseeks denne høsten så har jeg vært flink å ikke spørre om så mye. For eksempel har Oktober forlag mange bøker jeg har lyst til å lese men har klart å holde meg i skinnet. Både Lykke, Faldbakken og Sunde sine bøker frister veldig. Så begynte jeg på Kristny sin nyeste diktsamling i kveld og der fikk jeg tips om en ny roman av en annen forfatter som tar for seg litt av den samme saken, da frister det jo å få tak i den…hehe…blir aldri lei bøker.

         Skal aldri si aldri angående å nominere, det er nå sikkert kjekt for forfatterne.

         Jeg krysser fingrene for at du vil fortsette med diktlesesirkelen og så skal jeg bli flinkere å delta på 1001 om det fortsetter.

         En god blanding må jo være bra for neste år, litt gammelt og litt nytt.

         Liker

         1. Samme her, ang mål om å lese mer fra hyllene, samt mindre nytt og mindre leseeks. Har hatt en fin progresjon på det dette året, men har nok et stykke igjen på å få unna hyllebøker..
          Har spurt om lite leseeks, holder meg i tømmene, men måtte spørre om Lykke sin i dag, siden det står 366 foran meg i bib-kø. Faldbakken sin har jeg reservert på bib, ikke sååå lang kø på den , og Aubert sin har jeg reservert- men der var det lang tid, har stått sidne tidlig i oktober og må vel stå noen uker til, men de to sistnevnte er det ingen hst med.. Mer keen på Lykke sin, og Torgim Eggens Axel-bio.

          Må ta en vurdering på nyåret om å fortsett med diktsirkel. Så lenge det er deltagre er det jo ingen problem..

          Liker

          1. (beklager at det ble noen ordleifer.. skyndte meg å skrive, må legge meg nå- og så det ikke før det var postet)

           Liker

          2. Har også spurt om leseeks på Lykke sin bok, jeg klarte ikke dy meg. Spurte et annet forlag om en diktsamling av Hanne Bramness, men ser i dag at jeg hadde den fra før så skrik ut om du «mangler» en diktsamling.

           Mulig jeg kjøper/ ønsker meg Faldbakken til jul, likte så godt «The Hills» så det frister veldig med en ny bok fra den kanten.

           Aubert sin hadde jeg veldig lyst til å lese når den var veldig «hypet opp» på insta i sommer men så dabbet det litt av, men jeg skal lese den altså for jeg likte veldig godt novellesamlingen hennes som er en av de mest besøkte innleggene på bloggen min, uvisst av hvilken grunn, kanskje den leses på videregående?

           Liker

          3. Svar til kommentar lenger opp: The Hills har jeg ikke lest, men har den i hylla. Må visst ta den frem igjen.. Ikke noe stress med Aubert-boka her heller, men siden så mange liker den, har den kanskje noe for seg. Likte jo novellene ganske godt.
           Bramness har jeg ikke hørt om, og har egentlig lett etter noen nye diktsamlinger, men har ikke funnet noe som frister…

           Liker

 4. Helt enig i at dette er en fantastisk bok, med utrolig godt språk! Veldig gøy å gjøre seg kjent med forfattere fra land jeg ikke har lest, og jeg kommer absolutt til å lese mer av Tokarczuk. Godt skrevet, Beathe, dette vil åpne flere øyne for denne forfatteren 🙂

  Liker

  1. Takk,jeg håper mange vil lese den boken for det er en god bok og jeg forstår på en måte hvorfor hun fikk pris(selv om flere andre også kunne ha fortjent den)

   Ja, jeg skulle ta Løperne nå i november også, men jeg ble litt låst med juleforberedelser men satser på at desember i stedet.

   Liker

 5. Anita: The Hills er fin, lånte den på ebokbib men kunne tenke meg å kjøpe den en gang den kommer på salg. Var på et arrangement med forfatteren når boken kom ut, veldig interessant.

  Bramness boken blir sikkert lest om ikke så lenge så jeg sender den gjerne til deg når jeg har lest den, det andre eksemplaret ligger lagret i kartongene på rommet som skal bli lesestue en gang i fremtiden, og der er det «et par» kartonger for å si det sånn 😉

  Leser gjennom William Blake boken for siste gang og skriver nok ferdig innlegget i løpet av uken, nå nærmer julestrien seg slutten her hos meg, det blir omtrent bare kos i desember og en del tid til lesing 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.