Bok & Kulturhjørnet#13:Merking av reklame i innlegg på sosiale medier!

bok-og-kulturhjc3b8rnet-ok

  • Filmtips! Filmadapsjonen av den moderne klassikeren We Have Always Lived in the Castle by Shirley Jackson som visstnok skal være Neil Gaimans favorittbok har nettopp kommet ut. Selv har jeg ikke lest boken ennå men den er på den eviglange TBR-listen. Traileren til filmen kan du se her.
  • Lesetips! Det finnes en liste over 12 bøker som omhandler kjente søskenpar, blant annet Virginia Woolf and Vanessa Bell: A very close conspiracy av Jane Dunn som jeg fikk lyst til å lese. Hele listen finner du her.
  • Etter forrige spalte ble jeg gjort oppmerksom på at Monika Yndestad også kommer med en ny krimbok om Alice Bratt, den har fått tittelen Ulmebrann. Det gledes.

 

MERKING AV BLOGGINNLEGG & INSTAGRAMPOST!

 

Husker at det var en diskusjon i bokbloggmiljøet for noen år tilbake om hvorvidt man skulle merke blogginnlegg / bokomtaler med reklame eller ei når man skulle omtale en bok man har fått gratis av et forlag. Mener bestemt at det den gang ble konkludert at vi ikke trengte å merke innlegg eller instagramposter med «Reklame» eller «Annonse» men at man skulle skrive et sted i innlegget om det var et leseeks, om man hadde lånt den eller eventuelt kjøpt boken selv. Vel, det viser seg at jeg kanskje har feilet på dette området i for i 2017 kom det visstnok nye retninglinjer på dette.

Det har i de siste dagene vært en diskusjon på en instagramkonto(@carolineleser) hvor det blant annet kom frem at man anbefales å merke både blogginnlegg og instagrampost med «reklame» eller «annonse» om man poster at man har mottatt en bok fra et forlag,og man kan gjerne tilføye at det dreier seg om et leseeksemplar fra forlaget slik at leserne eller følgerne dine vet hva det dreier seg om.  Det skal også stå hvilket forlag boken er mottatt fra.

Dette bør komme tydelig frem slik at det blir mest naturlig at det står øverst i posten eller blogginnlegget.

Selv syntes jeg dette virket veldig strengt med tanke på at man ikke får betalt for å skrive om boken og man har ikke dette som jobb slik som andre bloggere/ influensere. Samtidig vil jeg jo gjøre dette riktig.

Jeg tok kontakt med forbrukerrådet som har en instagramkonto som heter @bloggpatruljen og det viser seg at Caroline har rett og at man skal merke mye mer tydelig i innlegg / poster enn det jeg har gjort.

Her er svaret jeg fikk fra bloggpatruljen:

 

bloggpatr 1

Her har jeg blingset litt med skjermdumpen men det står videre: Fort foreligge en forventning fra den næringsdrivende om at du mottar produktet for å gi

bloggpartr 2

bloggpatr 3

 

Her er link til nettsiden hun henviste til i samtalen: Veileder om merking av reklame i sosiale medier.

Med tanke på hvor uglesett vi bokbloggere har vært i mange år hvor man nærmest har tatt det for gitt at man var «kjøpt og betalt» av forlagene for å komme med positive omtaler av bøkene så føles det på en måte kjipt å måtte merke bokomtalene med reklame eller annonse om man skulle ha lest og skrevet om en bok man har fått tilsendt fra forlaget på lik linje med «rosabloggerne» som mottar 50 000 kr pr omtale selv om de naturlig nok har en helt annen avtale enn det vi  bokbloggere har med forlagene.

Nå blir det kanskje enda lettere for «utenforstående», lesere av bloggen som selv ikke er bokblogger og ikke kjenner bransjen så godt å gå i den fellen å tro at man bare er «kjøpt og betalt» og ikke er til å stole på om det er slik at man kommer til å snakke positivt om en bok i fremtiden. Kanskje det blir desto viktigere å omtale bøker man ikke liker også i tiden fremover?

Jeg skal selvfølgelig følge reglene heretter både på blogg og på instagram og selv om jeg ikke vet hvor streng de er med de bloggerne som ikke følger disse reglene så tenkte jeg at dette var såpass viktig at jeg ville formidle dette videre til leserne mine!

 

 

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Bok & Kulturhjørnet#13:Merking av reklame i innlegg på sosiale medier!

  1. Veldig interessant at Caroline har tatt det opp, og fått en del forskjellig respons fra andre bokbloggere.

    Jeg ser at man ikke vil sidestilles med en blogger som tar titusenvis i honorar for å omtale en bok. Samtidig tror jeg man ser forskjellen på en som hovedsakelig skriver om bøker, og en som gjør det innimellom (og da er det mistenkelig ofte en bestselger eller «lett» litteratur).

    For meg som er ny i denne verdenen (og ikke har mottatt noen leseeksemplar), så har det vært påfallende for meg å se på Instagram hvor mange som har mottatt Marie Auberts nye bok, for eksempel Den er ikke i salg enda, så det er lett å vite at det da er et leseeksemplar. Få har merket dette som jeg har fått med meg. En del har vært i Story, så det er ikke så lett å finne det igjen kun på hashtag.

    Videre: Jeg tenker det ligger et eksponeringshåp fra forlag når de sender ut bøker. Forskjellen er at de ikke gir noe mer enn boka, og de kan dermed heller ikke stille noen krav til at boka skal bli omtalt. Men det blir den jo, og det er da jeg mener det ligger en markedsføringsverdi for forlaget. Og da er vi over i at posten bør merkes. Jeg tenker man fint kan merke «leseeksemplar», og ikke reklame, men jeg er usikker på om det er dekkende for de som er litt utenfor.

    Forøvrig har jeg også hørt at de bloggerne som er ærlige og også snakker om bøker de ikke liker, ofte får mye god respons på dette. Problemet mitt er at jeg ikke fullfører en bok hvis jeg ikke liker den, og da føles det også feil å skrive en omtale. Men det er interessant og ville nok kanskje også føltes enda mer ærlig når man leser.

    Liker

  2. Takk for god kommentar, Miriam!
    Ja,det er bra at det kommer slike innlegg av og til og jeg har ikke alltid vært like flink å merke innleggene mine inne på instagram med «leseeks» eller noe så der har jeg absolutt en liten vei å gå.

    De fleste ser nok forskjell på en omtale som er «sponset» og en som kommer fra en annen type blogg men samtidig føler jeg vel at det er langt viktigere for dem å ha slike retningslinjer som det legges opp til her siden de (influenserne) tjener mye penger på bloggen og har det som levebrød.

    Jeg merker alltid innleggene med «leseeks» for det er viktig for meg å være tydelig på hvordan jeg har fått boken i hus, om jeg har fått den eller kjøpt den selv. Og jeg tenker det «bør» holde.

    Aubert sin nye bok: Har også lagt merke til at mange bookstagrammere har fått Aubert sin nye bok i gave fra forlaget. Jeg vet ikke om noen bokbloggere som har fått denne så det hender de sender kun til de som har konto på instagram. Der har vel de fleste mange flere følgere enn det er folk som følger en bokblogg for eksempel så det er nok sikkert god business å gjøre det slik. De får mye blest om den boken.

    Snakket nettopp med Bokelskerinnen og hun er veldig dyktig, i følge henne var disse retningslinjene myntet på de bloggerne som hadde bloggingen som næringsvirksomhet og ikke «vanlige» bokbloggere. Så det hadde i grunnen vært fint med noe mer klarere regler på dette for jeg vil jo gjøre dette på riktig måte.

    Når det gjelder å ikke skrive om bøker man ikke liker. Jeg tenker det må være greit å ikke skrive om bøker man har avbrutt fordi man ikke likte den, det er en ærlig sak. Så jeg tror ikke det er noe problem, du bestemmer jo selv hvilke bøker man skriver om.

    Liker

  3. Dette diskutres også i bokbloggergruppa nå. Jeg sier/spør som før, at det er uakseptabelt at vi ikke blir sidestilt med avisanmeldere/kulturarbeidere og andre typer lignende litteraturformidlere. Å merke en anmeldelse med reklame, blir som Bjørg sier (i gruppa) og nedvurdere det arbeidet som blir gjort. Kommer til å fortsette med å kun merke som leseeksemplar til det kommer en mindre standardisert avgjørelse. Tror det også er flere som kommer til å sende inn til forbrukerrådet.

    Blogg er et medium og som Miriam skriver under her, kan vi ikke sammenliknes med bloggere som får penger får å motta bøker, eller mottar med tanke på gjenytelse og reklame. My take.

    Liker

    1. Jeg er helt enig med Bjørg der for det blir jo nettopp slik det føles. Jeg vil også tro at vi som bokbloggere som IKKE tjener penger på bloggingen vår er tettere opp mot avisanmeldere/ kultur og litteraturformidlere enn mot «rosabloggere / Influensere» som tjener vanvittig mye penger på bloggen sin og har det som næringvirksomhet. Syntes det er rart at vi blir likestilt med dem.

      Har sendt mail til Forbrukertilsynet men jeg regner med at det tar noen dager å få svar derifra.

      Liker

  4. Selvfølgelig vil vi være seriøse og gjøre det rette, men aldri i livet om jeg skriver på blogginnleggene at dette er reklame, kreves det er jeg ferdig. Det er ikke reklame, spør bare forfatteren/forlaget av min siste omtale, om de synes det er reklame 🙂

    Liker

    1. Nei, jeg mener det blir litt feil å måtte bruke det og som du også sier, om man da har skrevet om en bok man ikke syntes noe om så blir det i beste fall bare dårlig reklame. Det kan jo ikke være det samme som når andre snakker (opp) om produkter de har fått. Nå ble jeg veldig nysgjerrig på omtalen din….sniker meg inn å leser

      Liker

  5. Spennende diskusjon. Jeg vil ikke skrive at det er reklame, når jeg leser en bok som jeg har fått fra et forlag. Jeg er enig som flere av dere mener at det holder med kilde: leseeksemplar

    Liker

    1. Nei, jeg syntes heller ikke det. Har fått svar fra Forbrukertilsynet men jeg er i ytterligere dialog med dem og kommer til å poste svaret deres i egen bloggpost litt senere i uken, men forløpig virker det som det rette å gjøre er faktisk å merke det med reklame i tillegg.

      Liker

Kommentarer er stengt.