Nålehuset av Kristin Tveiten

Tittel:Nålehuset-Forfatter: Kristin Tveiten-Format:Innbundet-Sideantall:207-Utgitt:2024- Kilde: Reklame / leseeksemplar tilsendt fra Samlaget forlag

For ganske nøyaktig tre år siden leste jeg Tveitens debutroman Menneske og møll, en roman jeg likte veldig godt, så gleden var stor når jeg for noen måneder siden ble klar over at en ny bok var i vente fra denne kanten. Jeg kan røpe at jeg slett ikke ble skuffet for dette var aldeles nydelig. Noen timer av andre påskedag ble viet til å lese denne boken som gjerne kunne vært dobbelt så lang for min del.

Etter en kort prolog fra «nåtid» hvor en ung bilfører er inne til avhør hos lensmannen i bygden blir vi tatt med tilbake til Osvalds barndom og vi følger ham helt til han blir godt oppi 80-årene.
Han kom fra heller enkle kår der han vokste opp på et lite småbruk sammen med den gudfryktige moren,Ågot. Han er bestevenn med Salve som jobbet som smed og Osvald fikk god opplæring av ham.
Osvald har lite kontakt med jevnaldrende og når han skal på skolen må han og de andre barna fra den siden av fjorden ro over til den andre siden for å komme seg dit.

På den siden ligger også Storgarden som tilhører Franks familie, og Frank har alt det som Osvald ikke har. Likevel bærer Frank veldig nag til Osvald,kaller ham lausunge og klarer aldri å la ham være i fred. Denne uvennskapen mellom dem varer i mange tiår.

Gjennom syv kapitler tar Tveiten oss lesere gjennom hele livet til Osvald, både på godt og vondt. Og kanskje heller mest vondt for Osvald har det aldri helt kjekt der han til enhver tid må føye seg etter den mildt sagt manipulerende moren som blir mer og mer et åder jo eldre hun blir. Som barn blir han fortalt at faren hans døde på havet, så hver søndag når de er i kirken løper han ned på kirkegården og løfter på en konkylie som ligger på en av gravsteinene slik at han kan lytte til havet som en gang tok faren hans.
Når han ble ungdom reiste han til byen for noen måneder og jobbet på et bakeri og traff en ung jente som het Johanne. Etter en stund måtte han reise hjem igjen for å ta seg av moren, og der ble han værende.

Noe særlig mer enn dette vil jeg ikke skrive om handlingen for dette må oppleves selv uten for mye innblanding fra min side. Men altså,WOW,for en bok og for en unik evne forfatteren har til å sette seg inn i hodet til en etter hvert svært så gammel mann. Det er ikke til å unngå og bli glad i denne personen, jeg fikk vondt av ham når han var liten og moren behandlet ham stygt, nærmest som hun skulle straffe ham for et eller annet. Kanskje han ikke var et ønsket barn, men samtidig hadde hun et jerngrep på ham til han var godt voksen.

Jeg likte veldig godt vennskapet mellom Salve og Osvald, og jeg er glad for at han hadde ham i livet sitt. Forholdet mellom mor og sønn er veldig godt beskrevet og det fremstår meget troverdig.
Dessverre tror jeg at det finnes flere som Osvald der ute og boken viser veldig godt hvordan summen av hendelser former et menneske og hvordan lojaliteten til røttene våre kan hindre et menneske å leve sitt eget liv fullt ut.

Tveiten har et veldig godt språk og til tider skriver hun veldig sanselig og vart. Det var en fryd å være i dette universet selv om det slett ikke var så veldig oppløftende alltid. Hun er også veldig flink til å «snekre» sammen en god fortelling hvor eventuelle nødvendige tråder ble nøstet opp i samtidig som ikke absolutt alt stod i klartekst slik jeg opplevde det. Jeg likte veldig godt fortellergrepet hun har valgt for denne romanen.
Dette er den såkalte vanskelige andreboken men det virker ikke på meg som dette har vært særlig problematisk i det hele tatt for denne seiler opp som en av de beste bøkene jeg har lest så langt i år og jeg gir årets første sekser på terningen for jeg tror dette er en bok som kommer til å sitte lenge i. Osvald glemmer en rett og slett ikke så lett, og Tveiten skriver bøker som om hun aldri har gjort annet så jeg håper det kommer flere bøker fra denne kanten for jeg vil ha mer!
Har du ikke stiftet bekjentskap med dette forfatterskapet ennå så foreslår jeg at du gjør nettopp det for dette er noe du ikke vil gå glipp av!



ROMANEN ANBEFALES PÅ DET ALLER VARMESTE!




Forfatter

Kristin Tveiten er født i 1966 og er en norsk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2021 med romanen Menneske og Møll. Romanen Nålehuset (2024) er forfatterens andre bok.



HILSEN BEATHE

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..