Unge Mungo av Douglas Stuart

Original tittel:Young Mungo-Norsk tittel:Unge Mungo-Forfatter:Douglas Stuart-Oversetter:Hilde Stubhaug,MNO-Format:Innbundet-Sideantall:391-Utgitt:2022-Kilde: Reklame /Leseeksemplar tilsendt fra Gyldendal forlag

RÅTT,VAKKERT & BRUTALT

Jeg har fremdeles tilgode å lese debutromanen Shuggie Bain fra 2020 som forfatteren fikk Bookerprisen for samme året, og om den er halvparten så god som denne har jeg mye godt i vente for dette var helt rått. For en fantastisk bok! Når jeg sier at jeg ikke har lest debutromanen så skal det sies at den ble påbegynt i fjor men ble lagt bort etter noen få sider. Det var noe med komboen mellom engelsk lydbok og den norske papirutgaven som ikke fristet der og da. Nå har jeg bestilt boken i innbundet utgave og skal leses med det samme den kommer i hus for det passer fint å lese en bok fra det samme miljøet og med den samme kjernetematikken akkurat nå.

I Unge Mungo skal vi til Glasgow East End på 90-tallet, et fattig og meget voldelig arbeiderstrøk hvor etterdønningene etter Thatcherismen er sterkt gjeldene. Det samme er de mange og voldelige konfliktene i befolkningen blant protestanter og katolikker.

Hovedpersonen i boken er den 15 år gamle Mungo Hamilton som er oppkalt etter byens skytshelgen. Han bor sammen med moren,Mo-Maw og to eldre søsken. Moren var bare 15 år når hun ble mor for aller første gang og er nå i midten av 30-årene, hun er sterkt alkoholisert og ute av stand til å ta seg av barna sine.
Søsteren Jodie drømmer om å ta seg en god utdannelse, hun er omsorgsfull og prøver etter beste evne å holde liv i familien. Broren Hamish er et kapittel for seg,voldelig type som driver med dop og er leder for en lokal guttegjeng som ikke er vond å be om det er noen katolikker som skal bankes opp.

Midt oppe i dette hardbarka miljøet blir Mungo forelsket i katolikken James som bor i naboblokken, men hvordan skal det bli mottatt hos Hamish om dette kommer han for øret…i dette miljøet er det ikke helt stuerent å være skeiv.

Handlingen i romanen er todelt hvor vi får en historie i nåtid mens hyppige tilbakeblikk fem måneder tilbake i tid gjør at vi blir godt kjent med Mungo og den heller dysfunksjonelle familien hans. Vi får også ta del i Mungos bekjentskap og etter hvert forelskelse i James og hva som ledet til at han i begynnelsen av boken blir sendt på fisketur med to fremmede menn som moren møtte på et AA-møte. De hadde som oppdrag å gjøre skikkelig mann av den unge Mungo.
Det skulle vise seg å bli en fisketur fra helvete for å si det mildt.

Stuart beskriver en hard og brutal virkelighet fra et skikkelig macho-miljø, og i disse sekvensene er han veldig god. Dyktig er han også i de mer varsomme sekvensene som beskriver den forsiktige tilnærmingen mellom Mungo og James. Personlig ville jeg hatt noen flere slike scener mellom disse to for å myke boken noe mer opp, men det er på ingen måte en «mangel» ved boken snarere et ønske fra min side.

Stuart har et meget godt språk og handlingen fremstår troverdig for mange der ute vokser opp i knallharde miljøer, og mange opplever dessverre omsorgssvikt.
Sekvensene som foregår på fisketuren har en slags oppbygging som kan minne om en krimbok og det er uten tvil tøff lesing med tanke på at dette er noe som skjer hver eneste dag.
At mennesker skal gå rundt å være livredd fordi de tilfeldigvis blir glad i en av samme kjønn er helt grusomt, men hendelser som den i Oslo tidligere i sommer viser at vi ikke har kommet så langt i kampen som jeg skulle ønske. Ingen er trygge før alle er trygge. Jeg skulle ønske at verken Mungo eller James måtte føle på disse tingene….men sånn var det i Glasgow på 90-tallet og slik er det fremdeles,verden over.

Det er tre uker siden jeg leste ferdig boken så litt av det inntrykket jeg satt med har forsvunnet litt, men når det er sagt så ble boken værende hos meg lenge etter at den var lest ferdig og fremdeles tar jeg meg i å tenke på Mungo og James. Slutten vitnet om et ørlite håp for disse to unge mennene som drømte om å komme seg bort fra miljøet de var oppvokst i.

For en nydelig bok dette var! Den anbefales på det aller varmeste til alle som setter pris på en god fortelling, så får man heller bare stålsette seg for en brutal og rå,men også vakker og nydelig leseopplevelse.
Krysser fingrene for at Stuart har mer på lager, og i mellomtiden skal jeg få lest Shuggie Bain.




Anbefales på det aller sterkeste!

Forfatter

Douglas Stuart er født i 1976 og er en skotsk forfatter. Han debuterte som forfatter i 2020 med romanen Shuggie Bain som han fikk Bookerprisen for i 2020. Unge Mungo er forfatterens andre roman og kom ut i 2022.

HILSEN BEATHE