Oppsummering:Oktober 2019

halloween 2019.jpg

Det er Halloween i dag og det betyr at oktober er i ferd med å takke for seg for å gi plass til november og det er kun to måneder igjen av 2019. Året har gått ufattelig fort. Det er på tide å se litt på hva som er lest og hva som er skrevet om denne måneden.

 

BØKER LEST

 1. Frøken Island av Audur Ava Olafsdottir-oversatt roman-Leseeks
 2. Hardanger av Marit Eikemo – noveller – norsk 2019-Leseeks
 3. Vind i værhanen av Dan Andersen – dikt for ungdom – norsk 2019 – Leseeks
 4. Skeiseferd og andre dikt av Gerdur Kristny – oversatte dikt- Leseeks
 5. Benny går berserk  av Tom Erik Fure-Julebok for større barn – norsk 2019- Lånt på ebokbib
 6. Mamma er trygda av Mimir Kristjansson – Biografisk litteraur – norsk 2019- Leseeks
 7. Den røde bokstav av Nathaniel Hawthorne – oversatt roman- 1001bok-kjøpt
 8. Du er et levende sted av Marte Huke – dikt- norsk 2019- Leseeks
 9. Det var grønt av Kjersti Anfinnsen – norsk roman- Lånt på biblioteket
 10.  Den fantastiske familien Vanderbeeker av Karina Yan Glaser-oversatt barne/ungdomsbok- Leseeks
 11. Så langt hjemmefra,så nær der jeg bor av levi Henriksen-noveller-norsk 2019-Lånt på ebokbib
 12. Lanny av Max Porter -oversatt roman-Bookerprize- Leseeks

 

De tre nederste er jeg straks ferdig med så jeg regner med å få lest dem ferdig i løpet av dagen. Jeg kommer ikke til å skrive om Levi Henriksen sin novellesamling men likevel vil jeg si at sålangt liker jeg den veldig godt og satser på at de siste novellene i samlingen ikke endrer meningen min så veldig.
Kommer heller ikke til å skrive om de to diktsamlingene heller men begge var fine på hver sin måte. Litt kjekt at det skrives diktsamlinger for ungdom, både Dan Andersen og Kristian Bergquist (som jeg har skrevet om tidligere)har begge henvendt seg til ungdommen i årest utgivelser.

 

Tørre fakta:

2 romaner / 3 diktsamlinger / 2 barne- og ungdomsbøker /  2 novellesamlinger / 1 Sakprosa/ biografisk litteratur / 1 1001-bok / 1 Bookerbok

8 Leseeks / 2 lånt på ebokbib / 1 lånt på biblioteket / 1 kjøpt

6 norske av året / 5 oversatte bøker / 1 eldre norsk

 

FRA BOK TIL FILM/TV-SERIE

I fjor fikk vi feelgoodboken som norsk har fått tittelen «Vilt rike kinesere» av Kevin Kwan i goodiebagen på bokmøte med Kagge, en bok jeg ikke har fått lest ennå men her om dagen dukket filmatiseringen av boken opp på Netflix.

 

Godt mulig det bare var feilt tidspunkt for meg å se filmen men dette ble heller kjedelig og orket ikke engang å se filmen ferdig.  Kanskje det kun er meg som har fått overdose av denne typen filmer? Noen som har lest boken og likte den?

 

Det virker som NRK lager mye bra for barn-og ungdom uten at jeg får med meg en brøkdel av det som kommer ut, men noe ser jeg på. Blant annet serien 17 som begynte i fjor hvor vi fulgte ungdommer på Stovner og som har innvandrerbakgrunn. I fjor fulgte vi Abdi tett og i sesong 2 som har fått navnet 18 møter vi en av kompisene hans, Emrah. Den viser hvor lett det er å havne i et kriminelt og farlig miljø. Serien anbefales! 🙂

 

 

 

 

LITTERÆRE ARRANGEMENT & ANNET

 

Det var duket for aller siste høstmøte med forlagene og det er som alltid like kjekt å være med på disse fordi det er noe eget når forfatterne snakker om bøkene og man får et helt annet inntrykk enn ved kun å lese om dem på nettet eller i en katalog.

Jeg var også på et arrangement med Agnes Ravatn og det er alltid like kult når forfatterne vet hvem du er. Litt verre er det når jeg ikke finner på noe fornuftig å si til dem men bare fniser som en annen fjortis. Jeg har skevet om arrangementet og det innlegget finner du her.

Jeg skulle egentlig vært på et arrangement på Litteraturhuset med Colson Whitehead, forfatteren bak bøker som Den underjordiske jernbanen men arrangementet ble dessverre avlyst.

Nobelprisen i litteratur for 2018 og 2019 ble delt ut og det ble som vi vet polske Olga Tokarczuk og østerriske Peter Handke som fikk prisene. I morgen begynner vi på samlesingen av Olga Tokarczuks «Før plogen din over de dødes knokler» og eventuelt «Løperne» som du kan se av dette innlegget.

I oktober ble også vinneren av The Bookerprize offentliggjort og for første gang på mange år var det to vinnere. Bernadine Evaristo med boken «Girl, women, other» og selveste Maragaret Atwood med «The testaments».

I dag ble de nominerte til Brageprisen lagt frem og Jon Fosse og Nina Lykke var blant de nominerte, hele listen kan du se her.

 

SER FREMOVER MOT NOVEMBER

Jeg ser virkelig frem til å begynne på samlesingen av Olga Tokarczuks bøker nå i november og siden den ene boken hennes kan sees på som en slags hyllest til den britiske poeten William Blake så er det nettopp han jeg har tenkt til å hylle i Anitas diktlesesirkel for november hvor vi skal hylle en avdød lyriker. Det var ikke enkelt å få tak i bøker av ham på norsk men jeg har lykkes å få tak i èn i tillegg til at det finnes flere på nb.
Det blir flere dikt på meg i november for den islandske Gerdur Kristny kommer med en ny samling på norsk og etter å ha lest hva den handler klarer jeg omtrent ikke vente med å få boken i hende så jeg kan kaste meg over den. Jeg kan ikke få fullrost forfatteren nok og håper at mange flere oppdager henne.

Per nå har jeg 16 påbegynte bøker som jeg ikke har fått lest ferdig ennå, dette er bøker jeg har begynt på i løpet av kalenderåret. Jeg kan ennå rekke over noen av dem men noen må kanskje bli med over i 2020.

Lagunen kino åpner også dørene og vil være en av de ti største kinoene i Norge med sine 9 saler. Lagunen ligger bare noen minutter med buss fra der jeg bor så jeg satser på at det blir flere turer på kino for meg fremover for skal jeg til byen blir det over en halv time med buss hver vei.

Sist men ikke minst, SKISESONGEN er bare 2 uker unna!

 

HA EN FIN LESEMÅNED I NOVEMBER OG EN FIN FEIRING I KVELD!

Selv skal jeg lese for å bli ferdig med oktober bøkene og som alltid en torsdag, kose meg med Eventyrlig oppussing og ikke minst finalen i Landskampen hvor Petter Northug og de andre på det norske laget skal kjempe med svenskene.
I dag er det også lov med litt halloweengodis.

 

trick and treat 4 books

 

 

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Oppsummering:Oktober 2019

 1. Fin oppsummering Beathe:)
  Jeg har kun lest to av dine; Marte Hukes dikt og Mamma er trygda. Diktene har jeg ikke blogget om end,a spørs om det blir noen ord i en samleomtale. Er på etterskudd med blogging av flere bøker, og tenker vel at det kanskje er ok med et samleinnlegg. alternativt blir det noen setninger i månedsoppsummeringen som jeg har gjort en del ganger.. Det er vel bare å innse at man ikke rekker alt, tiden skal jo brukes til mer enn blogging.

  Filmen Rikt ville kinesere, mener jeg at Ingalill har lest og likt ganske bra. Har selv boka i hylla, ulest. Husker vi diskuterte den i en eller annen post hos henne..

  Jeg skal etter planen på litteraturhuset og hjelpe til i kveld, så mulig mitt innlegg kommer senere i kveld eller i morgen. Har også den Hislop-boka jeg helst skulle blitt ferdig med..litt i underkant 200 sider igjen.

  Fint at du skal lese Blake i diktsirkelen.:) Artig at Olga skrev om han. I Løperne? Gleder meg til å begynne med Før plogen din over de dødes knokler..

  Spennende at både Nina Lykke og Torgrim Eggen er nominert til Brageprisen (og Jon Fosse- men han er jo stadig nomineret til det ene og det andre) Har alle de nyeste bøkene til disse på leselista mi.

  Ha en fin oktober Beathe:)

  Liker

  1. Takk 🙂 I år har jeg ikke skrevet om alle bøkene jeg har lest men vurderer så skrive flere samleomtaler eller som du sier skrive noen linjer i en månedsoppsummering om de bøkene en ikke har fått laget omtale av. Nå er det jo heller ikke slik at man har noe «fornuftig» å si om absolutt alle bøker en har lest,enten man har likt boken eller ikke.

   En rekker ikke over alt for det er så mye annet en skal få gjort også, jeg merker at det går glatt både 5 og 6 timer på èn bokomtale, da sier det seg selv at det er tidkrevende å bruke så lang tid på alle bøkene.

   Angående filmen kan det være meg det stod på og ikke filmen, eller at filmen ikke er like god som boken eventuelt var. Får se om jeg plukker opp bok/ film senere.

   Det er i Før plogen….hun har skrevet om ham, hovedpersonen driver og oversetter verkene hans og tittelen på boken er et direkte sitat fra ham….prøver å finne ut hvor men det spørs om jeg har truffet så godt på bøkene jeg har plukket ut.

   Må få lest noen av de Bragenominerte, i hvert fall Fosse og Lykke( den må jeg få tak i)

   En fin november til deg også, Anita ! 🙂 Gleder meg til å lese oppsummeringen hos deg.

   Liker

   1. Ok. Satser å begynne på Plogen .. i helga. I kveld kom jeg hjem sent, fordi jeg hjalp til på arrangemet på litteraturhuset, så det blir ingen oppsummering før i morgen em/kveld.. Skal opp tidlig, så best å legge seg snart. Får vel ikke Hislop i havn denne måneden, men shit.. Ble 12 bøker uten den i oktober.
    5-6 timer pr omtale , da tar det tid å skrive om alle. Du er grundig.
    God natt.:)

    Liker

    1. Tenkte å begynne på den i morgen, kommer ikke helt i havn med de tre bøkene jeg heller men får ta morgentimene til hjelp. 12 bøker er veldig bra det! 🙂 Om jeg er så grundig vet jeg ikke, eller kanskje litt men av og til er det mye en har lyst til å fortelle om en bok, og da kan det ta litt tid.

     Det er natte her også nå, sove godt! 🙂

     Liker

 2. Eg er framleis glad for at du gikk på det Ravatn-arrangementet sjølv om du mista munn og mæle 😉

  Eg har lest Benny går berserk, Vanderbeeker-boka, Hawthorne og Porter. Den andre Vanderbeeker-boka anbefales og. I den er det fleire referanser til andre bøker og det var gøy for nørden i meg 🙂

  God (lese)november!

  Liker

 3. Takk for det, Elida 🙂 Ja,er glad jeg kom meg avgårde på Agnes Ravatn arrangementet. Bok nr 2 av Vanderbeeker ligger klar og skal leses i løpet av november!Referanser til annen litteratur er alltid like kjekt.

  Liker

 4. Flott oppsummering Beathe, kjekt å se at du leser variert og mye som alltid. Jeg har bare lest en av dine denne måneden, og det er Hardanger, har Mamma er trygda liggende foran meg, og skal begynne på den i morgen. Ha en fin lesenovember og en deilig solfylt helg 🙂

  Liker

  1. Takk 🙂 Jeg er spent på hvordan du kommer til å like Mamma…. og er spent på omtalen din av Hardanger, den venter jeg på.

   Håper på fint vær når jeg skal ut å gå tur i morgen formiddag. Ha en fin helg du også, Tine 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.