Benny går berserk av Tom Erik Fure

ELLEVILL OPERASJON HJEMMEJUL!

 

I går leste jeg den morsomste boken jeg har lest på veldig lenge og det beviser at bøker for barn kan passe fint for godt voksne også. Var egentlig ikke tenkt å skrive om boken men så har Benny surret rundt i hodet mitt helt siden i går og selv om den fikk noen ord på insta i går må jeg skrive noen ord om den her også. Benny er nemlig en meget fornøyelig gutt jeg vil at enda flere skal bli kjent med.

benny går berserkBenny er 11 år og handlingen i denne juleboken er lagt til noen dager før jul. Benny er en gutt som elsker alt med julen, maten, kakene, snøen, stemningen,ja,you name it – ALT. Av og til kan det nesten virke som han er en voksen mann i stedet for en liten gutt på vei inn i ungdomstiden.

Men dette med at tradisjonene er viktig for ham gir meg håp om at noen av dem blir tatt godt vare på i fremtiden også. Denne julen skal bli noe annerledes for både Benny og familien hans for foreldrene har nemlig bestemt seg for at de vil feire jul i syden for aller første gang. Og som om ikke det å skifte ut snø og kjelke med palmesus og strandliv er ille nok så skal de reise sammen med et vennepar og deres kjekke sønn Ken på 13. Og er det èn ting ikke Benny ønsker så er det å sprade rundt på stranden i en badebukse når Ken befinner seg i nærheten. For etter instagrambildene å dømme er visst Ken blitt enda kjekkere enn sist Benny så ham.

BENNY BILDE 2 OK.jpg

Benny må stoppe denne reisen og som det skal vise seg er han villig til å gjøre det meste for å gjøre nettopp det.. og han får god hjelp av den eldre nabodamen Magda-Rose som også står ovenfor store endringer denne julen.På bilde under har Benny makulert flybillettene….

BENNY BILDE 1 OK.jpg

Det går etterhvert helt ellevillt for seg når Benny går helt beserk i sin kamp for å holde seg selv og familien hjemme denne julen, og det var nesten som å se første film av «Hjemme alene» på nytt bare at Benny var hakket kulere enn Kevin.
Men når jeg snakker om film så burde denne blitt filmatisert, hvor kult hadde ikke det vært liksom.

Vi møter flere karakterer i denne boken, blant annet bestevenninnen hans Akemi, men også den noe irriterende lillesøsteren Belinda som sitter med nesen ned i mobilen 24/7.

Det er første gang jeg leser en barnebok hvor hovedpersonen er homofil, men dette er ikke en «komme ut av skapet» bok og strengt tatt burde vel det skapet vært pensjonert seg for lenge siden, det burde ikke vært noe skap i det hele tatt. Jeg skal ikke gjøre noe nummer av det for det gjør ikke boken heller og det er bra. Samtidig er det viktig at alle barn og unge har noen å identifisere seg med gjennom bøker og derfor er det viktig at det finnes bøker med en homofil hovedperson. Vi trenger mer av det.
Dette blir som med romanen Håkon av Åsmund H Eikenes, som beskrev et heller dysfunksjonelt forhold hvor partene i det forholdet tilfeldigvis var to menn.
Benny er en hvilken som helst gutt som elsker julen og gjør hva han kan for å redde den.

Likte godt at Benny satte himmel og jord i bevegelse for å beholde hjemmejulen for jeg er en person som elsker julen og alt som følger med. Om han klarer å redde julen? – Den som leser får vite.
Jeg heiet på Benny hele tiden og krysser fingrene for at forfatteren har mer av Benny på lager for dette var veldig bra og jeg vil gjerne treffe Benny igjen. Pluss for det bergenske uttykket «luddi», som bergenser er sånt alltid kjekt.

Dette er en bok som er beregnet for de mellom 9-12 men som vi vet så er det noen bøker som passer for barn i alle aldre. Dette er en morsom og hjertevarm julefortelling jeg vil anbefale til alle der ute. Selv må jeg skaffe meg boken for dette er en bok jeg glatt leser på nytt og jeg ser frem til å ta de artige illustrasjonene nærmere i øyesyn. Boken er også perfekt som høytlesingsbok. Skulle ikke forundre meg om denne ligger under mange juletrær i år.

 

PERFEKT JULEGAVE TIL EN LESEGLAD PÅ MELLOMTRINNET!

 


Forlag:Cappelen Damm
Tittel:Benny går berserk
Forfatter:Tom Erik Fure
Illustratør: Kenneth Larsen
Format:Ebok
Sideantall: 143
Utgitt:2019
Kilde: Lånt på Ebokbib

 

Forfatter

Tom erik fure
Foto: Grethe Børsum

Tom Erik Fure er født i 1984 og er utdannet skuespiller. Han har også jobbet som bokhandler.  Benny går berserk er hans debutbok.

 

HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Benny går berserk av Tom Erik Fure

  1. Jeg ble sjarmert av Benny. Du skrev om han så jeg ble glad og glad i han ved å lese ordene dine. Og jeg lo av hans forsøk på å slippe unna julefeireingen med Kjekke Ken 🙂 Kanskje bør jeg gi boka i gave og sniklese den pent først ..? 🙂

    Liker

    1. Tusen takk for fine ord, Marianne Augusta! 🙂 Jeg syntes absolutt du skal gjøre det og Benny er en gutt( mer som en mann i en ung gutts kropp?) å bli glad i, liker at han setter himmel og jord i bevegelse og virkelig bryr seg om å holde på tradisjonene, bedre vett enn foreldrene med andre ord!

      Liker

Kommentarer er stengt.