Agnes Ravatn på litteraturhuset

oh Agnes

 

agnes og Kaja ok.jpg

Torsdag var det duket for besøk av selveste Agnes Ravatn på litteraturhuset her i Bergen, og jeg er sjeleglad jeg valgte å ta turen for dette ble en veldig fin opplevelse. Jeg digger jo dama så egentlig var det ingenting å lure på.
Jeg skulle gjerne tatt med meg notatblokk men den ble hjemme denne gangen også så jeg skal prøve å gi dere et kort referat av det jeg husker.

Det er Kaja Schjerven Mollerin som ledet samtalen som skulle bli preget av en god del latter både fra scenen og salen, men det var rom for mye alvor også.

Ravatn fortalte om den nyeste romanen sin, Dei sju dørene, men også andre ting ble det plass til. Hun startet blant annet med å fortelle om en kreftdiagnose hun fikk for et par år siden hvor hun var innlagt på sykehus i noen dager.
Hun forteller at hun ble forelsket i alle behandlerne sine og alle var damer, hun følte umiddelbart en tilknytning til disse menneskene hun overhodet ikke kjente og hvis jobb er å gi pasientene omsorg. Hun følte derimot ingen slik tilknytning til de eldre damene hun lå på rom med, og hun mente det hadde med at de ikke hadde samme humor som hun selv og at de var noe eldre enn henne.

 

agnes 1
Foto: Beathe Solberg

Hun har lest sin Sigmund Freud den godeste Agnes for dette har med det som Freud lanserte som overføring – at pasienten føler en sterk emosjonell tilknytning til behandleren sin, på samme måte som kanskje elever føler tilknytning til læreren sin eller professoren. Og dette har med maktforhold å gjøre, den ene parten er sterk mens den andre er svak.

En motoverføring derimot er de følelser som pasienten/eleven vekker hos behandleren/ læreren eller professoren. Her kommer hun inn på dette med metoo og hvorfor dette skjer,for det er ikke til å stikke under en stol at det ofte er ulik maktforhold mellom partene i slike saker man ofte hører om i media, enten det er en sjef eller politiker som den sterke part og som kanskje da har misbrukt makten sin. Så en god ting burde kanskje være at folk i ledene posisjoner hadde lest sin Freud slik at de lettere kunne gjenkjenne dette og dermed ikke handlet på disse tiltrekningene og vi hadde kanskje fått noen færre metoo-saker.

 

agnes 2
Foto: Beathe Solberg

Nå var ikke dette et arrangement om verken maktforskjeller eller en innføring i psykologi men disse tingene er relevant for handlingen i den nyeste boken som har fått navnet Dei sju dørene etter eventyret om Ridder blåskjegg, eller det vil si en libretto av en hvis navn jeg ikke husker som hadde komponert et verk basert på Charles Perrault       eventyr Ridder blåskjegg. Om det bare var en dør i eventyret så befinner det seg levninger av seks ekshustruer innenfor den døren den  nåværende unge konen hans ikke har lov å gå inn i så sånt sett stemmer det jo.

Hvordan referansene til både dette eventyret og ikke minst de greske tragedier som hun også snakket en del om vet jeg ikke da jeg ikke har kommet så langt i boken ennå.
Jeg husker ikke alt som hun sa i forhold til de greske tragedier men bet meg merke i uttrykket «hamartia» som betyr at noe skjer med en høytstående person som gjør at at denne faller i ulykke på grunn av sine egne feiltrinn.

 

agnes 3
Foto: Beathe Solberg

Hun snakket også om hvor skremmende det faktisk kan være å  nærmest ut av det blå være villig til å kaste alt en har på båten for å hige etter noe annet enn det man har.

Hun og mannen fikk nyss i et hus som var til salgs ikke så veldig langt unna der de selv bor, og de havnet nesten som i «koma»(her husker jeg ikke ordet hun brukte) og de begge drømte seg vekk og omtrent var villig til å bare kaste fra seg alt det de hadde bygget opp gjennom flere år for  å bosette seg på et nytt sted – men heldigvis «våknet» de begge opp igjen, men hun ble egentlig veldig forbauset over sin egen reaksjon.

Hun fortalte at man kanskje tenker, bare jeg får det slik og slik,eller eier det og det så blir det lettere å utføre andre oppgaver eller ting en vil. Som om det nødvendigvis blir enklere å utføre  disse tingene, og her kjente jeg meg litt igjen og det har vel litt med evnen eller viljen til å utsette ting, eller kanskje dårlig samvittighet som mange har for alt en ikke får gjort.

agnes 4Foto: Beathe Solberg

Hun er kjent for sin humor, sarkasme og sitt skarpe blikk på samfunnet, det kom ganske godt frem i intervjuet også og jeg vil gjerne anbefale dere å høre på podcasten når denne blir lagt ut for det var et utrolig kjekt arrangement som er vel verd å få med seg.

Jeg tok boken med meg for å få den signert og det er utrolig kjekt når forfattere vet hvem du er, for med det samme jeg sa fornavnet mitt så fulgte hun opp med etternavnet mitt! Blir jo litt starstruck i slike settinger og tenker etterpå over alle de smarte tingene man kunne sagt i stedet for de få ordene man klarer å stotre frem som ikke akkuat kaster glans over situasjonen. Hun leste bloggen min og det var utrolig koselig å høre.

agnes signatur

Jeg har lest alt hun har gitt ut(minus: Ikkje til hjemlån) og jeg håper hun har mer på lager i fremtiden også og akkurat der var meg og Agnes hjertens enige! Jeg tror jeg digger hun litt mer etter dette! En helt fantastisk dame! 🙂
Som sagt, hun sa mer enn dette men noe husker jeg bare litt av og ikke helt sammenhengen og dermed henviser jeg heller til podcasten senere.

 

 HILSEN EN NOE STARSTRUCK BEATHE

16 kommentarer om “Agnes Ravatn på litteraturhuset

 1. Artig å lese at arrangementet ble så vellykket. Men hva er det ikke å like med å høre eller lese noe av Agnes Ravatn. Leste forøvrig et bra intervju med henne i Klassekampens Bokmagasin sist helg. Anbefales også.
  Gleder meg til denne nye boka hennes. Må se og bestille den snarest.:)

  Liker

  1. Ja, what not to like? Jeg fikk ikke helt frem det morsomme men noe er litt sånn»du måtta ha vært der».
   Skal lete frem det intervjuet for det vil jeg gjerna ha med meg også. Har du ikke fått boken? Jeg fikk den sammen med Jon Fosse sin for en stund tilbake… sånn helt uten å ha spurt. Litt morsomt for flere som kjøpte bok i går reagerte på at jeg hadde pocketutgave så da måtte jeg jo forklare at jeg hadde fått den tilsendt.
   Knall dame dette altså! 🙂

   Liker

   1. De som har hørt og lest Ravatn vet hvor morsom hun kan være, så det går bra.:) Har hørt henne et par-tre ganger, den første gangen på Lillehammer for en del år siden da hun deltok på pub-til-pub sammen med Knut Nærum. Det var knallbra, og en god stund før hun skrev de Fugletribunalet og prokastineringsboka med mer..

    Nei, har ikke fått de bøkene du nevnte.. Hm, glemt eller kommet bort i posten? Men jeg skal nok kontakte dem. Har bare avventet noe slik at jeg får lest unna en del av det jeg har her, først..

    Liker

    1. Ja,bare å spørre forlaget! Jeg har spurt etter «Serotonin»men ikke fått svar, vil ikke purre igjen helt ennå for det ligger mange bøker som bør bli lest først. Så forresten nettopp «Brenner live» fra onsdag hvor det var intervju med Rachel Kushner og hennes nye bok «Mars salongen», som handler om et kvinnefengsel- en bookerbok fra i fjor. Boken fikk jeg tilsendt uten å ha spurt om den og den virket veldig interessant.

     Liker

     1. Det kan vel gå fort for forlagskontaktene innimellom også, og så er den posten som ikke alltid fungerer som den skal lengre. Jeg la igjen min på Gran Canaria, ellers kunne du fått den.

      Brenner live skal jeg søke opp. Så jo ikke noe TV på Gran Canaria, med unntak av «Skal vi danse», som jeg så på Get.TV på dataen. Heldig du som har fått den. Jeg får vel else de to i serien som jeg har liggende først, eller kanskje ikke —
      Men uansett greit å lest unna en del før en spør om mer.

      Liker

      1. Ja,dette er en annen forfatter, jeg pleier å mikse disse to jeg også, og begge gir ut bøker på Gyldendal. Men jeg ble veldig nysgjerrig på denne forfatteren også.

       Helt enig angående å få unna litt, lett å kjenne litt på (det selvpålagte) presset om det hoper seg for mye opp.

       Liker

 2. Alt jeg går glipp av om dagen, trodde det skulle bli lettere å få med seg ting når jeg flyttet nærmere byn 🙂 Takk for at du deler, skulle gjerne vært der. Boken har jeg lest og digger hemningsløst!

  Liker

  1. Hehe….fort gjort men følger du ikke litteraturhuset på facebook? Jeg har trodd du bevisst har valgt vekk ulike bokarrangement den siste tiden. Jeg er så vant med å gå alene på slike at jeg kommer ikke på å spørre heller.

   Liker

   1. Bokarrangementer kommer jeg til å fortsette å gå på, dog ikke forlagenes «reklamearrangementer» (må huske å melde meg av Aschehough sitt høstmøte, som jeg er påmeldt…) Da Ravatn (og du) var på Litteraturhuset var jeg i Harmonien, så det gikk ikke, men når jeg leser referatet ditt angrer jeg nesten på prioriteringen 🙂
    Spør meg gjerne, jeg har lav terskel for å gå på noe i byn 🙂

    Liker

    1. Da skal jeg huske det. Hvorfor vil du ikke på forlagsmøte? Jeg er enig med deg ang merkingen av innlegg og slike ting,men hadde vært kos å møtes på et slikt arrangement en siste gang liksom og siden du har meldt deg på.

     Selv kommer jeg ikke til å skrive om bøker jeg har mottatt fra forlag, eller jeg skal gjøre et par unntak med noen bøker jeg leser eller nettopp har lest, men etter det blir det slutt så lenge den reglen finnes om at vi må merke innleggene.

     Om færre skriver om bøker mottatt fra forlag så blir dette etterhvert en stor utfordring for forlagene, noe som er synd med tanke på at mange nye norske bøker da ikke blir skrevet om. Med tanke på hvor få bøker avisene egentlig anmelder og at de aller fleste attpåtil er bak en betalingsmur så er det synd om det blir en slik utvikling.

     Liker

     1. Jeg går gjerne sammen med deg på Aschehoug sitt bokmøte, men kommer til å takke nei til boknettet, for at min synsing rundt bøker skal betegnes som reklame på bloggen, gidder jeg ikke. Jeg kommer til å skrive om de bøkene jeg har fått til nå, siden det bare er A som har gitt beskjed om at jeg MÅ merke blogginnlegget med REKLAME!!!!

      Liker

      1. Du er uansett ikke forpliktet til å skrive om bøkene, dette gjelder jo bøker du har spurt om også og de du får i nettet kan du bare lese uten tenke på bokomtale i etterkant. Jeg kommer ikke til å skrive REKLAME på bloggen, da lar jeg heller være å skrive om de bøkene.

       Liker

 3. Agnes Ravatn er bra, og eg er så glad for at du valgte å gå på dette. Det du skriver høyres ut som mykje av det som vart sagt på Kapittel, og det var bra.

  Ha ein fin lørdag, Beathe!

  Likt av 1 person

  1. Ja, dette var for bra til å la gå fra seg. Det var jo ikke så lenge siden hun hadde vært på Kapittel og da blir vel samtalen forholdsvis lik tenker jeg og det må jo være greit for et nytt publikum.

   En fin lørdag til deg også, Elida! 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.