Min mor sidder fast på en pind av Helle Helle

For noen år siden hadde jeg et «Helle Helle»-prosjekt her på bloggen hvor jeg tok for meg alle bøkene til den danske forfatteren som jeg etter hvert har begynt å kalle min danske heltinne. For halvannen uke siden la jeg ut et bilde av bøkene hennes i en julekalender jeg var med i på instagram og i kommentarfeltet der kom jeg til å nevne at jeg har lest alle bøkene hennes,med unntak av barneboken hun har skrevet. Jeg tenkte ikke noe mer over dette og under en uke senere lå det en pakke i postkassen hvor avsenderen var ingen ringere enn HELLE HELLE,altså selveste HELLE HELLE! Hva er oddsen liksom?
Jeg ble helt skjelven og veien opp fra postkassen ble plutselig veeeeeeeldig laaaaaang….
Inne i pakken lå den barneboken jeg ikke hadde lest, et nett med sitat fra den nyeste boken hennes «de»,som kommer ut på norsk om få uker og som jeg har skrevet om her. Og ikke minst lå det et kort med hvor hun takket meg for mine skriverier om bøkene hennes og hun hadde fått med seg at jeg ikke hadde lest barneboken hun hadde skrevet og hun syntes at det måtte jeg få sjansen til!

Jeg la bok,nett og kort tilbake i pakken og la det på rommet mitt for det var nesten som jeg ikke turte å tro at dette var sant og jeg var livredd for å ødelegge noe. Det ble nesten en litt høytidlig stemning i går når jeg tok mot til meg og fant frem boken igjen.

Føler meg nesten litt inhabil her nå men selvfølgelig skal jeg uttale meg om denne på lik linje med en hvilken som helst annen bok og forfatter. Jeg skal i hvert fall prøve å si noe «fornuftig».

gave fra Helle HelleBarneboken Min mor sidder fast på en pind er en rikt illustrert billedbok med 20 ulike rim og regler fordelt over 36 sider.

Ved første øyekast kan de kanskje virke noe banale skal jeg være ærlig, men siden disse var satt opp som dikt ble det til at jeg leste gjennom denne flere ganger som det seg hør og bør når en leser dikt.
Med denne boken viser imidlertid Helle Helle at hun fikser å skrive for barn også og ikke minst at hun er en kunstner med ord, akkurat det visste jeg jo fra før.

 

Det første rimet i samlingen lyder slik som dette:

Har noen set min mester-moster? 
Hun bor i et skur,hendes hoved går tur.
Hun kan ikke sy, når hun er syg.
Når hun ikke er syg, er hun sur.
Hun skurer og skurer sit skur.

Og  illustrasjonen er nesten litt grotesk som viser Mosters hode som er ute og går.

første rim hh bok

På noen av sidene står det få ord mens andre ganger er det mye mer tekst, og enkelte utdrag er nesten som små romaner i seg selv. Jeg likte dette veldig godt, og som jeg tolket som en fin måte å fortelle barn at det er en fin ting å dele med andre, ikke være så egoistisk. Mulig jeg overtolket det litt men shitt au 😀 men artig at de alle sammen hadde navn som lignet på ordet de selv uttaler, som om navnet deres forteller oss noe om disse barna eller så er det rett og slett bare fordi det skal rime.

fint dikt eller regle hh

Noen av reglene har et alvor bak seg og noen er ganske så triste egentlig, som dette.

Fies mor har sat huset på skinner.
Ruderne klirrer og dørene binder.
Fias far er en prik, der forsvinder.
Alle vægge er fulde af minder.

 

Noen ganger blir teksten mildt sagt forvirrende, da var det fint å ha en illustrasjon å støtte seg til, og kanskje det var et par danske ord jeg slett ikke forstod også? Men det aller meste forstod jeg og jeg likte godt at det lå et lite alvor bak i flere av tekstene selv om de fremstod som veldig lekne  og banale ved første øyekast. At Helle Helle kan skrive visste jeg jo, og jeg syntes det er kjekt når forfattere prøver seg i ulike sjangere, og jeg syntes hun behersker kunsten med å skrive for barn på en fin måte. Tekstene som ikke gav meg så veldig mye velger jeg denne gangen å skrive på kontoen over «ordene på dansk jeg ikke helt forstod».

Illustrasjonene er fargerrike og fine, noen ganger er de nesten litt absurde men aller mest er de bare gøyale. Jeg vil også tro at illustrasjonene var til god hjelp for manglende tekstforståelse for de aller minste barna også, slik de var det for meg!

Jeg ser allerede frem til neste Helle Helle bok men i mellomtiden skal jeg kose meg med de to siste utgivelsene hennes på norsk,de og Hvis du vil som var mitt aller første møte med forfatteren.

 

signert gave fra Helle Helle


Forlag: Høst & søn/Rosinante & Co
Tittel: Min mor sidder fast på en pind
Forfatter: Helle Helle
Illustratør: Lars Nørgård
Format: Innbundet
Sideantall: 36
Utgitt:2003
Min utgave: 2011
Kilde: Gave tilsendt fra forfatteren

 

Forfatter

Helle helle

Helle Helle er født i 1965 og er en dansk forfatter. Hun debuterte i 1987 under navnet Helle Krogh Hansen med en novelle som het Et blommetræ i en dansk avis. Etter hvert tok hun oldemorens etternavn Helle og det var under navnet Helle Helle hun ga ut sin aller første roman Eksempler på liv i 1993. Siden den gang har hun skrevet en rekke noveller og romaner, og vært nominert til og vunnet en rekke priser for sitt arbeide.

 

 

HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Min mor sidder fast på en pind av Helle Helle

 1. Så gøy! Veldig kjekt å få noen bevis på at det man skriver blir sett 🙂 Boken til Helle Helle ser kjempefin ut, jeg visste ikke at hun skriver for barn også. Håper du har en fin lillejulaften, her har vi fått pyntet treet, og med datter i huset blir det mer livlig enn vanlig 🙂

  Liker

  1. Absolutt! Og når hun her har letet seg frem til adressen min og finner tid til å skrive noen ord ned på et kort i tillegg til å få med seg at jeg manglet denne boken i samlingen min så er det intet mindre enn helt fantastisk! 🙂
   Jeg fikk «barnebarn» på besøk i går så nå er det 2 katter i hus her og det skal bli spennende å se hvordan det går. Ønsker deg en fin julefeiring,Tine:-)

   Liker

Kommentarer er stengt.