Bok & Kulturhjørnet #9:It`s not too soon to be looking for 2019

bok-og-kulturhjc3b8rnet-ok

 2019 står hvert øyeblikk klar til å ta over for året 2018 og derfor tenkte jeg at det kunne være fint med et aldri så lite tilbakeblikk på året som har gått og se litt fremover mot 2019. Nei, jeg skal ikke oppsummere hva som har skjedd her på bloggen eller deromkring men derimot skal jeg se litt på hvilke bøker som er kåret til årets beste eller hvilke bøker som skal bli til film det kommende året for å nevne noe.

 1. Aller først, sjokket jeg fikk her om dagen da min store langrennshelt Petter Northug jr informerte at han legger opp som toppidrettsutøver. Det var ikke fritt for at det kom noen tårer men jeg er sikker på at han ikke hadde tatt en slik avgjørelse om det ikke var det rette for ham å gjøre. Han er en stor idrettsmann og en entertainer til tusen som vil bli savnet av veldig mange både i Norge, resten av langrennsverden, ja,til og med i Sverige. Det han har gjort for sporten både nasjonalt og internasjonalt er det ingen som har gjort før ham og han har banet vei for endringer i det ellers så gammeldagse og «satte» systemet. Han har kanskje gjort veien for andre som er som ham noe lettere. Det blir en langrennssport før og etter Petter Northug.  Heldigvis har vi en arvtaker i Johannes Høsflot Klæbo som har Petter som sitt store idol og som har mange av de samme kvalitetene og ikke minst væremåte. Det gjør sorgen etter kongens avgang noe lettere. Jeg kan bare takke for underholdningen han har skapt gjennom de 12 årene jeg har fulgt ham fra tv-skjermene.
 2. Desember er ikke bare julestri og julebakst det er også tiden for kåringer av årets beste bøker blant annet. Buzzfeed har kåret 28 bøker som de aller beste «fiction» bøkene i 2018, jeg har ikke lest noen av dem men jeg har tre av dem liggende klar til lesing en gang i 2019.
 3. Goodreads har kåret årets beste bøker og over halvparten av de 21 bøkene på listen er skrevet av kvinner.
 4. Det kommer en god del film-adapsjoner neste år, og på denne listen er det 24 bøker som skal bli til film i 2019. Deriblant The Rosie Project, en remake av Little Women hvor blant annet Timothée Chalamet (Call me by your name) skal spille,Where’d You Go, Bernadette  er en annen bok som skal filmatiseres og den psykologisk spenningsromanen Kvinnen i vinduet. Om du er veldig filminteressert så finnes det en liste over 65 filmer som forventes å komme i 2019.
 5. Vi vet at Margaret Atwood kommer med en oppfølger til The Handmaid`s tale til neste år og at debutboken hennes Den spiselige kvinnen blir utgitt på norsk. Men hvilke andre bøker er det som kommer i 2019? Under neste punkt har jeg tatt med noen som kommer ut på norsk neste år.
 6. Tommi Kinnunen kommer med en ny roman, Skår, heter den på norsk. Tara Westovers Educated blir oversatt og den har fått tittelen Noe tapt og noe vunnet på norsk. Mikael Niemi kommer ut med boken  Koke Bjørn som jeg allerede har blitt veldig nysgjerrig på.  Ali Smiths Winter blir også oversatt til norsk neste år.
  I 2019 kommer jeg til å lese mye mindre nye norske bøker men det betyr ikke at jeg ikke skal lese nye norske i det hele tatt. Eli Fossdal Vaage kommer med ny poesibok og den har fått tittelen Estalåni. Gunn Marit Nisja og Kristine Storli Henningsen kommer begge ut med nye romaner, det gjør også Agnes Matre som kommer med to nye bøker neste år slik det kan se ut. Ingvild Lothe kommer med ny bok,den har fått tittelen Havfruehjerte.
 7. Bergen arrangerer for aller første gang litteraturfest og jeg gleder meg. Flaks at den arrangeres i perioden 14-17 februar, akkurat tidsnok til at den ikke kolliderer med skiVM. Programmet er klart og jeg har sett meg ut noen interessante arrangement jeg har lyst til å ha med meg. Blant annet et som heter «Hva er litterær kvalitet?»
 8. VG har kåret de 20 beste TV-seriene i 2018, noen har jeg sett og enda flere kan jeg tenke meg å se,  blant annet «Mi briljante venninne».

 

Dette var det siste innlegget i spalten. Det er godt mulig jeg kommer til å publisere lignende innlegg senere men ikke som en egen spalte.

 

HILSEN BEATHE

 

 

 

6 kommentarer om “Bok & Kulturhjørnet #9:It`s not too soon to be looking for 2019

 1. Takk for flott oversikt, her var det litt av hvert å klikke seg inn på. Jeg rister på hodet av meg selv når det gjelder disse filmene, selv om jeg har likt boken, så skal det mye til før jeg setter meg ned foran en skjerm… Kanskje nyttårsforsett, se mer film/tv/serier??
  Kjekt å se at Tommy Kinnunen kommer med ny bok, har likt godt det jeg har lest av ham før.
  Det er kjekt med nytt år, nye muligheter heter det jo, og en fin anledning til å renske opp litt i gammelt støv. Bloggen min har ikke fått en shining på veldig lenge, men jeg tenker at jeg kommer til å dreie vekk fra leseeksemplarer og lange omtaler, over mot litt mer «lystlesing». Knut Hamsuns samlede står jo her og venter, også skal jeg jo lese de kvinnelige Nobelprisvinnerne før oktober 🙂
  Ønsker deg en fin helg Beathe!

  Liker

  1. Tja, om du ikke liker å se på filmer/ tv så er det jo ingen vits. Jeg syntes det er fint å gjøre det litt innimellom selv om den tvtittingen har stått de fokus de siste månedene. Ja, det blir litt endringer her også til neste år, færre leseeks og mer av det som er i hyllene er noe av det som vil prege neste år for min del. Ja, nobelkvinnene er også noe jeg skal ta for meg neste år. En fortsatt god helg til deg også!

   Liker

 2. Heile 2018 har blitt lystlesing for min del så 2019 blir strengare (ser eg føre meg akkurat nå i alle fall). Meir om det seinare! Det er ikkje mange gongene eg ser film som er basert på ei bok, som regel ender det med at eg ikkje liker måten dei har valgt ut scener på og gidder ikkje sjå fleire slike filmer.

  Liker

  1. Det blir lystlesing for meg og ikke så mye «pliktlesing», det tror jeg blir bra. Kanskje neste år blir første året jeg faktisk kommer meg gjennom langlisten til booker? Det er lov å drømme. I grunnen så er det ikke så ofte jeg gjør det heller men neste år kommer det et par som er jeg litt nysgjerrig på. Bøkene er som oftest bedre enn adapsjonene.

   Liker

 3. Bernadette blir film! Gøy! Likte boken veldig godt, men husker ikke hvorfor, så må dykke ned i arkivet mitt. Jeg var i slikt godt driv en stund både med lesing og omtalerier, men nå har tiden innhentet meg, og jeg bare —–uææææææh—– og —-stress—-og alt det der. Jeg må rett og slett ty til samleinnlegg, jeg må bare finne tid til det. Frem til å finne tid til det, bruker jeg tid på å lese andres skriverier, slik som din fine spalte. Siste? Sikker?

  Liker

  1. Ja,den gleder jeg meg virkelig til! Det er vel ikke så nøye om man ikke får skrevet om alt man leser? Jeg har hele tiden strebet etter det uten at jeg har klart det noen gang. Takk for fine ord, men fra neste år kommer jeg nok ikke til å være så veldig aktiv på blogg og derfor passer det ikke inn med slike spalter som dette, da de innleggene som kommer blir for det meste omtaler av bøker.

   Liker

Kommentarer er stengt.