En smakebit på søndag – Verden av i går av Stefan Zweig

Nå er det evigheter siden sist jeg deltok i Maris spalte «En smakebit på søndag» og i dag fikk jeg lyst til å være med.

Boken jeg skal gi dere en smakebit fra er den selvbiografiske romanen Verden av i går ,er skrevet av Stefan Zweig og ble utgitt etter forfatterens død. Jeg leser boken i forbindelse med Heddas bokhyllelesing, og siden jeg skal til å begynne på denne nå så får dere smakebit fra begynnelsen av boken.

 

 

verden av i går

 Fra bakpå boken:

«Verden av i går» er en klassiker i verdenslitteraturen. Denne selvbiografien utkom etter Stefan Zweigs død i 1942 og ble betraktet som høydepunktet i hans livsverk.
Det er ikke sin egen skjebne Zweig er opptatt av. Men som østerriker oppvokst i Wien, som jøde, forfatter, humanist og pasifist, kom han til å finne sin plass i Europa der de politiske jordskjelvene var voldsomst. Han oppfattet det som en plikt å vitne om sitt spennende, dramatiske og overraskende liv – og dermed gi bildet av en omskiftelig epoke videre til verden av i morgen.
«Verden av i går» er historien om vår tids åndelige og politiske krise, sett gjennom en kunstners øyne. Samtidig er det historien om en dikters kamp og vekst.

 

Smakbiten er hentet fra første side av forordet.

 

Min person har ikke så stor betydning at jeg noen gang har vært fristet til å fortelle min livshistorie. Det skulle hende mye før jeg fikk mot til å begynne på en bok med meg selv som hovedperson eller rettere sagt midtpunkt- uendelig mange flere hendinger, katastrofer og prøvelser enn noen annen generasjon har gjennomgått. Minst av alt har det vært meningen å stille meg selv i forgrunnen. jeg er som en foredragsholder som viser fram lysbilder, tiden gir bildene, jeg sier bare ordene som hører til. Det blir ikke i første rekke min egen skjebne jeg forteller om, men en hardt hjemsøkt generasjons. Vårt Europa har vært utsatt for en nesten endeløs rekke vulkanske utbrudd, og selv den minste og ringeste av oss er rystet i sitt innerste. Jeg er bare ett av de talløse offer. Mitt eneste fortrinn er dette: som østerriker, som jøde, som forfatter, som humanist og pasifist kom jeg til å finne min plass der jordskjelvene var voldsomst. Tre ganger har de slått mitt hjem og min eksistens over ende, slitt meg løs fra hele min fortid og kastet meg brutalt ut i ensomheten, ut i det ukjente som jeg nå er blitt temmelig fortrolig med. Men jeg klager ikke. Den hjemløse vinner en ny frihet, og den som ikke er bundet til noen, har heller ingen å ta hensyn til. Derfor håper jeg jeg kan fylle i det minste ett av kravene til et korrekt tidsbilde: oppriktighet og uavhengighet.

 

Jeg ser frem til å lese denne boken, noen av dere som har lest den?

 

For andre smakebiter, besøk Maris blogg ved å trykke på bilde under!

smakebit logo

 

HA EN FIN SØNDAG!

 

HILSEN BEATHE

36 kommentarer om “En smakebit på søndag – Verden av i går av Stefan Zweig

  1. Jeg kjente ikke igjen dette navnet, men da jeg slo ham opp husket jeg ham like vel 🙂 Det høres ut som en både interessant og krevende bok. Ha en riktig fin søndag!

    Liker

Kommentarer er stengt.