Jern & Metall av Levi Henriksen

Nydelige noveller om livet på godt og vondt.

Både tittelen og coveret på boken gav inntrykk at dette kunne være noveller om  noe så hardbarka som industriarbeidere og da gjerne på et mekanisk verksted eller noe i den dur. Men som man vet så skal man aldri skue hunden på hårene for helt slik var det ikke.

jern og metallSamlingen Jern & Metall er den første novellesamlingen forfatteren skriver på ni år og inneholder 11 ulike fortellinger som alle på en eller annen måte handler om det å bli eldre og om ensomhet.

Første novelle ut er Kunsten å finne eneren hvor Hjalmar Halvorsen er fortellerstemmen og den handler om ham og vennen Leon Berg. De to har spilt i samme band i over 35 år, hvor Leon var trommeslager og fikk sjansen på alle damene han ville, mens Hjalmar som var vokalist og låtskriver ikke hadde det fullt så enkelt på det området. Nå er Leon 65 år og dement og for å feire bursdagen hans holder han og Hjalmar konsert på gamlehjemmet. Hjalmar mener at det kan være terapeutisk for Leon,pleierne på hjemmet der Leon bor er ikke like sikker…

Livet målt i hundeår var en skjønn novelle, en fin kjærlighetshistorie om han(graveren) og Rebecca Bratteberg som var den nydeligste skapningen han noengang hadde sett. Han elsket henne i over 42 år og drømte om at han en gang skulle få anledning til å bli irritert på henne hver eneste dag. Eller å stå ved siden av henne på nasjonaldagen. Få sjansen til nettopp det. Men hun valgte å gifte seg med enn annen og han fikk bare lov til å være med henne i noen tilmålte øyeblikk. En helg hvert eneste år hvor de reiste til Stockholm eller de gangene hun troppet opp hos ham på Skogli. Hvordan kunne livet vært om de hadde blitt de to? Selv om han ikke fikk ha henne hos seg hele livet slik han egentlig ville så var han den siste som fikk kysset henne farvel. Denne novellen var litt vemodig og sår.

Sin brors vokter handler om tvillingbrødrene Andreas og Finn som er i førtiårene. Andreas har nettopp blitt enkemann etter at konen Martine døde, mens Finn for ikke så lenge siden ble far enda en gang, noe Andreas aldri ble. De er like av utseende disse to men det er det eneste de har felles. Andreas bor i et stort hus helt alene mens broren Finn har vært inn og ut av fengsel, og leier en campingvogn sammen med en kamerat som heter det samme som broren, han mente det kanskje brakte lykke. Det er julaften når brødrene treffes igjen for første gang på veldig lenge og Andreas gjør noe han kanskje ikke burde gjøre for broren, men jeg tror det var av ensomhet det ble gjort. Det er første julen uten sin kjære kone gjennom mange år og han følte vel at han ikke hadde noe som helst å tape. Dette var en veldig sår novelle og kanskje en av de jeg likte aller best i samlingen.

Hele veien hjem handler også om demens og handlingen er lagt til julaften. Bussjåføren som er fortellerstemmen forteller om den siste turen før han er ferdig for dagen. En kvinne ved navn Else kommer inn på bussen og gir ham en 500-lapp. Han gir den tilbake og sier at det er gratis på julaften.  Når de kommer hjem studerer hun et bryllupsbilde som henger i stuen  og hun beundrer bilde hvorpå han sier at folk sa at de så ut som filmstjerner når de var unge….

Jern & Metall  er tittelnovellen og kanskje den novellen som sjokkerte meg aller mest skjønt kanskje lå i kortene at det måtte gå nettopp slik. Jeg-personen er kollega med den noe eldre Esekiel og de jobber som jernbindere. De har jobbet sammen i mange år og det lyser lang vei gjennom hele novellen at Esekiel er en kar fortellerstemmen ser meget opp til. Når Esekiel bare var ni år gammel døde faren hans og etter det farte ikke livet så veldig bra med ham.

Plutselig i desember er det man trygt kan kalle selve julefortellingen i samlingen. Det kommer ikke nærmere enn det lille barn i Betlehem enn dette. En enkemann som jobber som ambulansesjåfør sier seg villig til å jobbe på julaften slik at de kollegaene som har familie og barn kan få være hjemme med dem. I løpet av vakten må han ta i mot et barn i en bil, det er en ung familie hvor foreldrene knapt kan være myndige, de er flyktninger, langt vekke hjemmefra.På lik linje med Josef og Maria.

 

Alltid oppe på ni handler om et ektepar hvor den ene parten mishandler den andre gjennom 20 år,og til en foradring er det denne gangen hun som mishandler ham. De fikk aldri barn, og han undrer seg på om ting hadde vært annerledes da? Men han kommer vel til at det ikke hadde gjort ting bedre.  Og spørmål om hvorfor man bare ikke drar om man er i et slikt forhold blir såvidt tatt opp, det er vel et naturlig spørsmål i en slik situasjon. Vel, etter 20 år velger han å dra…

 

Annie Proulx handler også om en enkemann slik som mange av novellene gjør. Denne gangen mimrer han tilbake på tiden han fikk sammen med sin kjære Evlynn. Den eneste datteren deres studerer for tiden i USA og det er kun han og katten Annie igjen, katten er forresten oppkalt etter forfatteren og journalisten Annie Proulx, hun skrev blant annet novellen Brokeback Mountain som er filmatisert, og der lærte jeg noe nytt for jeg trodde den var basert på en roman for filmen er jo over 2 timer lang. Det er ofte en sårbarhet i disse novellene.

Lik vann renner mot en foss er atter en novelle om en enkemann. Han ser tilbake på ekteskapet med sin elskede Fanny. Selv etter 40 års ekteskap elsket han å se henne kle av seg om kvelden og så på arret etter keisersnittene hennes som en rune over deres liv sammen.  Han var avhengig av henne.
Dette var en av de vakreste i hele samlingen!

Den første snøen blir aldri liggende er en novelle om en mann som opplever at samboeren Wenche er i ferd med visne henn,bli dement. Hun var enke når han traff henne og hun hadde barn fra før. Ikke alle barna hennes var fornøyd med hennes valg av mann, men sønnen hennes kom gjerne til ham når forholdene hans havarerte enn å gå til moren. Handlingen i denne er også lagt til julehøytiden.

 

Det siste toget ut av Dodge er en fortsettelse av den aller første novellen og sånn sett en perfekt avslutning på samlingen. Her får vi vite hvordan det gikk under konserten de holdt på gamlehjemmet. Denne novellen blir fortalt av Leon sin sønn,Richard som har kjælenavnet Ringo(noe han hatet selv).
Men aller først i novellen får vi ta del i Richards barndom og får vite hvordan livet hans var den gang sammen med faren. Han mistet moren sin når han bare var 3 år gammel.

 

For en nydelig og vakker novellesamling dette var! Selv om det ofte handler om ensomhet, sorg av tapet på en de elsket så var ikke dette en kjempetrist samling. Det er en fin samling om levd liv og slik sett fremstår den meget troverdig. Livet er ikke bare fryd og gammen, men heller ikke bare trist selv om ting av og til butter litt imot. Det er mye hverdagsliv og skildringer av helt vanlige mennesker. Det er mye sårhet å spore hos disse mennene som alle er alene i denne verden og det kan virke som de ikke har all verden med nettverk rundt seg heller.
Jeg har egentlig ingen favoritter for jeg syntes dette var en jevn samling og selv om det var et par tema som var gjennomgående i alle fortellingene så fremstod de ikke like av den grunn. Skal jeg nevne èn som kanskje stakk seg litt ut så må det være Lik vann renner mot en foss, veldig vakker og sår novelle!
Jeg har hørt denne som lydbok og det er noen dager siden jeg ble ferdig med samlingen og derfor hørte jeg den på nytt igjen i dag før jeg skulle skrive om den og det fungerte veldig fint. Selv om det er veldig rart og ikke notere underveis. Dene skal jeg skaffe meg på papir også for dette er noveller jeg kunne tenke meg å lese på nytt.

Jeg forstår ikke helt hvorfor jeg ikke har lest noe av ham før, men det skal det definitivt bli en forandring på nå for dette likte jeg veldig godt og har det adre han har skrevet bare vært i nærheten av dette så har jeg virkelig gått glipp av mye!

Jeg har lest mye norsk i år og det blir en vanskelig å velge bøker å nominere, denne kommer langt opp på listen  så om det finnes bokbloggere der ute som ikke har lest denne ennå, så anbefaler jeg at det gjøres i god tid før det skal nomineres.

 

 

Anbefales!

Kleppanrova har også lest og skrevet om denne novellesamlingen!

mona-og-levi
Foto: Beathe Solberg

Her er Levi Henriksen i samtale med Mona Riise under Gyldendals bokmøte høsten 2017.


Forlag:Lydbokforlaget
Tittel: Jern & Metall
Forfatter: Levi Henriksen
Format:Lydbok
Spilletid:3t 30min
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks på lyd

Forfatter

Henriksen-Levi_Foto-Rolf-M-Aagaard
Foto: Rolf.M.AAgaard

Levi Henriksen er født i 1964 og er en norsk forfatter, sanger og låtskriver. Han debuterte som forfatter i 2002 med novellesamlingen Feber og har siden skrevet en rekke romaner, noveller og dikt. Han fikk bokhandlerprisen i 2004 for romanen Snø vil falle over snø som har falt. Tidligere i år ble han tildelt Vidar Sandbeck-prisen for sitt forfatterskap.

 

HILSEN BEATHE

4 kommentarer om “Jern & Metall av Levi Henriksen

 1. Veldig kjekt å lese sammen med deg, denne er jeg også ferdig med nå. Gøy at du likte den, og at du vil lese mer av ham, tenker at du skal besøke Skogly veldig snart.

  Liker

  1. Ja,denne var fin! Gleder meg til å lese omtalen din når den kommer 🙂 Jeg skal så absolutt lese mer av ham og kjekt at handlingen i noen av bøkene hans er lagt til Kongsvinger- jeg er ikke lommekjent men min far har bodd der i mange år så litt kjent er jeg der.

   Liker

 2. Så fint at du likte denne! Takk for link.
  Enig med Tine, du må nok bare lese flere bøker av Levi, for han skriver veldig bra. Jeg liker spesielet godt de bøkene han leser inn selv som lydbøker. Han har så kul stemme!

  Liker

Kommentarer er stengt.