Når vi møtes igjen av Kristin Harmel

En episk kjærlighetshistorie

Det er ikke mer enn en drøy uke siden jeg hørte en annen fortelling av samme forfatter, men når jeg skulle rime av de to kjøleskapene og fryseboksen i går var jeg i modus for å høre en liten kjærlighetshistorie. Og siden jeg har hørt denne på lyd og ikke notert underveis blir dette et «fritt etter hukommelsen»- innlegg.

når vi møtes igjen

I Når vi møtes igjen treffer vi Emily på 36 år, en journalist som på grunn av innskrenkinger på jobben har mistet deler av inntekten sin.
Et par måneder tidligere hadde hun skrevet en artikkel om bestemoren sin som nettopp hadde gått bort og som i ung alder hadde blitt forlatt av sin livs store kjærlighet og ble sittende igjen alene med et lite barn.

Ikke lenge etter mottar hun en pakke fra Tyskland med et maleri av bestemoren og en lapp hvor det stod at hun hadde tatt feil og at bestemorens store kjærlighet hadde elsket henne tilbake. Det stod ingen avsender på lappen og Emily blir naturligvis nysgjerrig på hvem det var som visste om bestemoren Margaret og hennes elskede Peter.

Emily bodde hos Margaret etter at hennes egen mor døde og faren fant seg en ny kvinne  da hun var 18 år. Hun ble gravid og bestemte seg for å adoptere bort den lille datteren.
Faren hadde hun ikke hatt noe særlig godt forhold til, men når det blir bestemt at hun skal reise til Tyskland for å nøste opp i hvem som hadde sendt maleriet og ikke minst prøve å finne ut mer om bestemorens ukjente fortid blir han med.

Romanen har et bakteppe fra 2.verdenskrig hvor vi blant annet får vite at hele 400 000 tyskere satt i amerikanske arbeidsleire/ fangeleire fordi mange unge amerikanske menn var sendt ut i krigen manglet det arbeidskraft. Her får vi ta del i Margaret og Peters gryende kjærlighetshistorie. Peter var en tysk fange som jobbet ved en sukkerplantasje og ble stormforelsket i nabojenten Margaret. Da krigen var over ble han sendt til en ny fangeleir i England  hvor han var med på å bygge opp igjen landsbyer som var blitt bombet før han etter et par år kunne reise tilbake til Tyskland, men hele tiden tenkte han på sin kjære Margaret som han snart skulle reise tilbake til. Han sendte brev til henne men opplevde at han aldri fikk noe svar og han ble usikker på om hun i det hele tatt var i live.

Kjærligheten mellom Margaret og Peter var til å ta og føle på og denne historien viser hvordan løgner og hat kan holde to elskende fra hverandre. Her er det sterke familiebånd og svik om en annen i en følelsesmessig berg-og dalbane.

Emilys søken etter svar fører henne og faren til kunstnermiljø både i Munchen og i Atlanta. Og etter hvert som forhistorien rulles opp lærer Emily mye om besteforeldrenes kjærlighet lærer hun også veldig mye om seg selv og hennes forhold til sin egen far.

Det er til tider en veldig gripende historie og den viser oss også hvordan en avgjørelse i èn generasjon kan få ringvirkninger for flere generasjoner fremover.

Det er mange fine skildringer her, særlig i de sekvensene som ligger i fortiden, både når det gjelder kjærlighet men også vennskap.

Det er viet veldig mye plass til Margaret og Peters noe episke kjærlighetshistorie og det likte jeg for jeg ser på dem som hovedpersonene her selv om det er Emily som forteller, men samtidig skulle jeg ønske at forfatterens hadde gjort seg noe mer flid med Emilys historie for slutten kom veldig brått og den var kanskje i overkant klisjèaktig.Det er heller ikke alle spørsmål som ble besvart og det var litt synd. Men jeg har både grått og ledd i de timene boken varte og av og til får man være fornøyd med det. Jeg håper at bøkene til Harmel blir filmatisert  slik som mange av Nicholas Sparks sine bøker ofte blir, og hennes bøker minner meg om filmene hans.

Kleppanrova har også lest og skrevet om boken, hennes omtale finner du her!

Forlag:Cappelen Damm
Original tittel:When we Meet-Again
Norsk tittel:Når vi møtes igjen
Forfatter: Kristin Harmel
Innleser:Nina Waxholtt
Format:Lyd
Spilletid:12t 38 min
Utgitt:2016
Min utgave:2017
Kilde: Storytel

kristin harmel
Foto: Robin Cage

Kristin Harmel er født i 1979 og er en amerikansk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2006 med boken How to Sleep with a Movie Star og har siden skrevet en rekke bøker. Fire av bøkene hennes er oversatt til norsk.

4 kommentarer om “Når vi møtes igjen av Kristin Harmel

1. Høres ut som du har hatt en fin lytteopplevelse samtidig som du fikk gjort litt av hvert i huset. Gøy at du har kastet deg over lydbøker, og at du fant en som traff deg hjemme. God helg Beathe!

1. Ja,det har sittet langt inne dette med lydbøker men nå går det mye bedre! 🙂 Og kjekt at man samtidig får gjort litt i huset. Jeg pleier egentlig å høre musikk men nå tar jeg meg i å velge lydbok i stedet. En fin helg til deg også, Tine 🙂