Singularitet av Marita Fossum

Fornøyelig roman om å leve på kanten!

Marita Fossum har hele seks romaner bak seg før denne, likevel har jeg ikke lest noe av henne før nå. Det skal det bli en endring på for dette likte jeg veldig godt.

singularitet

Det er Gullemor som er hovedpersonen i Fossum sin nyeste roman. Hun er middelaldrende, singel og barnløs. Når romanen starter har hun bestemt seg, hun skal begynne å prostituere seg, leve litt på kanten. For som hun selv sier:  Hvorfor skal jeg ha det trygt, når andre frykter for sitt liv? Hvorfor skal jeg være innenfor, når så mange andre holdes utenfor?

Det er godt mulig at denne planen ble satt ut i livet litt raskere enn planlagt på grunn av den unge mannen hun fant under en Rhododendronbusk i Botanisk hage som vi får høre om helt til å begynne med i romanen, han som hadde jord i munnen og nesen. Denne sekvensen setter samtidig standarden for den lune og underfundige humoren denne boken er spettet av. Prosjektet hennes er delvis filosofisk, delvis politisk og delvis religiøst, men som faren sier:så lenge du ikke blir fiksert på religion eller universets mysterium,er det ingen grunn til alarm.
  Hun selger ikke sex for pengene sin del for det har hun mer enn nok av, og det er heller ikke snakk om å henge i taklampen,det blir mer passiv men nærværende.

Hun forteller om både selvproletariseringsprosjektet sitt og mannen hun fant i botanisk hage til venninnen Abigail men siden venninnen som liker å leve alternativt nettopp har renset alle cellene i kroppen sin vil hun ikke høre snakk om denne ungen mannen hun fant og mest sannsynlig reddet livet til.

Det var blitt kveld da jeg ringte venninnen min og la ut om min endelige avgjørelse. Jeg sa at jeg trengte et lidenskapelig prosjekt, at mitt liv var blottet for mening, og at jeg var lei av å gå sånn halvkald omkring.Det er jo ingenting som betyr noe, ingenting som står på spill, sa jeg………(………)….
Abigail er en gammel venn og god på mange måter, men jeg tviler på at hun er en sann venn, for hun ville trolig vitnet mot meg i en rettssak hvis det stod mellom sannheten og meg.

S.12/13

Vi får også et innblikk i Gullemor sitt forhold til faren som er delvis pleietrengende og de har ansatt en pleierske som skal ta vare på ham. Hun heter Linda men faren kaller henne Danita og da blir det slik. Gullemor forstår ikke alltid hva hun sier fordi hun snakker tøndersk og ber henne heller snakke engelsk, noe som ikke er aktuelt for Danita.

Med sexprosjektet sitt havner Gullemor uten tvil i situasjoner hun gjerne skulle vært foruten men så er det jo en gang slik at hun ville ha litt mer action i livet sitt og det fikk hun på mange måter også.
Vi får også et innblikk i en heller noe trist familiehistorie, og under ligger stadig denne litt underfundige humoren og lurer.
Hun kommer også stadig tilbake til denne unge mannen hun fant,og det er tydelig at hun bryr seg om folk.

I fysikkens verden er Singularitet helt enkelt fortalt et punkt som ikke oppfører seg på samme måte som alle andre, det er et punkt hvor det finnes en uendelighet av energi men hvor lyset ikke slipper til, et såkalt svart hull.  Og kanskje var det nettopp slik Gullemor følte det før hun satte i gang prosjektet sitt, at livet hennes var som et stort svart hull, et stort tomrom? At hun bare eksisterte og at ingenting hadde noe mening? Sånn sett passer jo navnet på romanen helt perfekt.

En herlig roman om en kvinne på min egen alder og hennes søken etter meningen med livet og kanskje også søken etter hvor hun hører til.  Store spørsmål som dette kan fint pakkes inn i en roman med høy humrefaktor når det er gjort så balansert og med et så godt språk som det Fossum har. Hun tar mye på kornet og jeg nikket gjenkjennende til mye, og Gullemor hun må man jo bare bli glad i.
Denne skal jeg definitivt skaffe meg i papirformat for denne vil jeg finne frem igjen ved en senere anledning.

Anita har lest og blogget om den, hennes omtale finner du her!

 

Anbefales!


Forlag:Oktober/ Lydbokforlaget
Tittel: Singularitet
Forfatter: Marita Fossum
Format:Lydbok
Sideantall/Spilletid:141sider / 4:54t
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks

Forfatter

Fossum-Marita
Foto: Finn Ståle Felberg

Marita Fossum er født i 1965 og er en norsk forfatter. Hun debuterte i 2002 med  romanen Verden utenfor og har siden skrevet i alt syv romaner. Hun har fått flere utmerkelser for sitt arbeide.

 

HILSEN BEATHE

 

10 kommentarer om “Singularitet av Marita Fossum

 1. Denne boka likte jeg også veldig godt. Småhumring og fliring rett som det var. Blogget om den før noen måneder siden..

  Liker

 2. Begynte på denne for flere måneder siden, leste et par kaptiler, likte den godt, glemte den bort og da kommer selvfølgelig bib og tar den tilbake. Får gå og hente den igjen. Takk for påminnelsen..

  Liker

  1. Nå har jeg lest ferdig – og bearbeidet.
   Var ikke like begeistret som deg, men likte. Synes du beskriver Gullemor og prosjektet så godt at jeg må klippe/lime/stjele et helt avsnitt. Håper det er greit (tilgivelse over tilatelse).

   Liker

   1. Der var det en kommentar jeg hadde glemt å svare på- beklager det! Bare stjel i vei, jeg får vel ta det som et komplement tenker jeg! 🙂 Jeg hørte denne på lys og kunne tenkt meg papirformatet, men kanskje den dukker opp på salg en gang.

    Liker

Kommentarer er stengt.