Nattskolen av Karl Ove Knausgård

Tittel:Nattskolen-Forfatter: Karl Ove Knausgård-Format:Innbundet-Sideantall:484-Utgitt:2023-Forlag: Oktober-Kilde: Kjøpt

MØRK & DJEVELSK GOD

Nattskolen er den fjerde boken i Morgenstjerne-serien i det som i hvertfall skal romme fem bøker, om ikke fler. Jeg håper det kommer flere for jeg er ikke klar for å ta farvel med dette universet helt enda og Knausgård innfrir som bare det med denne serien. Skal ikke si at det bare blir bedre og bedre men jeg syntes han har holdt et jevnt godt nivå på bøkene så langt og denne siste er hakket mørkere og mer intens enn de foregående. Om det er fordi vi her forholder oss til èn hovedperson i tillegg til bi-karakterene kan være en medvirkende årsak, men jeg tenker at hovedpersonens valg om å inngå en pakt med selveste djevelen gjør sitt til at det blir ekstra spennende underveis.

Jeg trodde først at vi ble introdusert for en helt ny karakter denne gangen men det viser seg at han har medvirket i flere av de foregående bøkene så denne henger noe mer sammen med resten enn det jeg først antok. Det samme gjelder for en Egil som blir nevnt ved et par anledninger, rikmannssønnen som i en av de andre bøkene valgte å bosette seg på en øy med få innbyggere. Morgenstjernen er også nevnt som et lysglimt tidlig i handlingen, og mer fikk jeg ikke med meg av eventuelle bånd til de tidligere bøkene med unntak av temaene.

Romanen starter ganske dramatisk ved at hovedpersonen Kristian Hadeland forteller at han ønsker å dø, egentlig vil han ikke fortelle noe som helst om det som har ledet frem til ønske hans, men han kan heller ikke dø før han har fortalt om det som hendte. Åpningen gjør at jeg som leser dras rett inn i handlingen.
Deretter blir vi tatt med tilbake til 1985, når hovedpersonen er 20 år gammel og nettopp har flyttet fra gården hjemme i Norge til London for å gå på fotoskole.
Faren ble ikke videre begeistret for valget sønnen tok og kalte ham en skikkelig narsissist uten noe som helst form for empati.
Jeg var ikke helt enig i denne beskrivelsen til å begynne med for jeg likte ham godt og fikk litt vondt av ham når han var hjemme i julen, for måten han ble behandlet på av foreldrene. Jeg endret egentlig ikke mening underveis men etter hvert som man kom utover i romanen viste Kristian ulike sider av seg selv og alt var ikke like bra for å si det mildt. Han er litt kynisk,narsisstisk og mangler vel empati skal jeg være helt ærlig.
Som student var Kristian heller middelmådig og det virket ikke som han fikk helt til dette med fotograferingen til å begynne med og i et forsøk på å utvikle seg stjal han en død katt som han kokte for å få frem skjelettet.

Kristian blir kjent med nederlandske Hans når han er i London, og han introduserer Kristian for forfatteren Christopher Marlowe, mannen som står bak skuespillet om Doktor Faustus. Han som solgte sjelen sin til djevelen i bytte mot makt og rikdom. Denne myten går som en rød tråd gjennom hele romanen for Kristian har et mål her i livet, bli den beste fotografen og bli kjent over hele verden. Er han også villig til å selge sjelen sin på samme måte som Faustus for å få det til?
Hans og Kristian hadde mange samtaler om kunst, og Hans kunne fremstå veldig belærende ovenfor Kristian syntes jeg og det var ikke god balanse i det vennskapet, på en annen måte så er jo Kristian slik også, har veldig høye tanker om seg selv og det han får utrettet.

Sekvensene av Kristian som ung og uerfaren student i London utgjorde den største delen av romanen og i andre del har det gått 24 år og Kristian som nå har skiftet etternavn til Pedersen har nådd målet han satte seg i livet. Han er gift med Jelena og har en seks år gammel sønn, Leo. Men, dessverre så er det ikke helt uten kostnader og et valg han gjorde som ung får katastrofale konsekvenser når han under et intervju i forbindelse med en utstilling han skal ha i NY, avslører detaljer rundt en hendelse han hadde med en uteligger tilbake på 80-tallet hvor han holdt på å bli fengslet den gangen. Er tiden kommet for å betale noe tilbake?
Med tanke på hvordan romanen begynner så lover det ikke godt, men jeg har en følelse av at han dukker opp igjen senere..

Knausgård har et veldig godt språk og jeg likte veldig godt måten han har bygget opp denne romanen på. Beskrivelsene av den unge og uerfarne Kristian som gjør alt for å nå det store målet sitt var viet veldig god plass i boken, det er jeg glad for fordi det var den delen av handlingen jeg likte aller best i tillegg til de sekvensene han hadde med familien og da særlig sønnen, Leo.
Romanen viser veldig godt at det blir god kunst av det når kunstneren møter mye motgang og har det tøft, men den også hvordan man kan gå til grunne som menneske.

Knausgård gjør mange kloke refleksjone underveis og det er en ren fryd å lese. Romanen tar for seg mange interessante tema som ofte har gått igjen i disse bøkene, livet,døden,djevelen,okkultisme for å nevne noen. Denne gangen står også myten om Faust sterk sammen med kunsten. Jeg syntes Knausgård er veldig god på beskrivelser av hverdagslige og trivielle ting for i neste øyeblikk å stille større eksistensielle spørsmål.

Etter min mening har han skrevet fire solide bind i denne serien og det er ikke fritt for at forventningene er skyhøye til at det skal fortsette i minst et par bind til. Det gjenstår jo å se men jeg har troen og ser veldig frem til neste utgivelse. Siden referansene til de andre bøkene egentlig er litt vage her så tenker jeg at dette er en roman som står godt alene også. Knausgård seiler virkelig opp som en skikkelig favoritt her hos meg.



ROMANEN OG SERIEN FORØVRIG ANBEFALES PÅ DET ALLER STERKESTE!



Forfatter

Karl-Ove Knausgård er født i 1968 og er en norsk forfatter og forelegger. Han debuterte i 1998 med romanen Ute i verden og har siden skrevet en rekke romaner og Essays, og særlig kjent er han for Min Kamp– bøkene. Han har vunnet en rekke norske priser for sitt arbeide som forfatter, blant annet for den aller første Min Kamp-boken som han fikk både Brageprisen og P2- lytternes romanpris for i 2009. Han har også vært nominert og vunnet til en rekke utenlandske litteraturpriser. I 2020 gav han ut romanen Morgenstjernen som er første bok i en serie (Morgenstjernen) som sies å skal telle syv bind når verket er komplett. Ulvene i evighetens skog (2021) Det tredje riket (2022) og Nattskolen (2023) er de andre bøkene som har kommet i denne serien.



HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Nattskolen av Karl Ove Knausgård

  1. Djevelsk god, høres bra ut:) Må få ut fingeren og få lest resten av serien snart:)
    Ønsker deg en god natt Beathe:)

    Liker

  2. Jeg har bare skummet litt over og skjønner at du også liker Knausgård og denne boka. Gleder meg til jeg får satt av tid til å lese den, har litt mange baller i lufta ang. kvinner og utstilling så må prioritere det. Ha en fin uke, selv om jeg hører at det er vått i Bergen 🙂

    Liker

    1. Ja,denne var bra. Det er bare å glede seg. Veldig spennende prosjekt du har gående og skjønner at det kan være tidkrevende. Ja,det ble mildt og vått, skjønt i dag ble det litt glatt igjen på veiene, gjelder å holde tungen beint i munnen når man er ute og går.
      En fin uke til deg også, Ingun 🙂

      Liker

  3. Jeg stiller meg helt bak din jubel over boken og serien. Da jeg leste din fine omtale, fikk jeg frisket opp handlingen, så nå gleder jeg meg enda litt mer til neste utgivelse 🙂
    Håper du har det fint Beathe!
    Hilsen Tine

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..