Fra sikre kilder- Fortellinger av Per Schreiner

Tittel: Fra sikre kilder-Forfatter: Per Schreiner-Format:Innbundet-Sideantall:85-Utgitt:2023-Kilde: Leseeksemplar fra Tiden forlag

FANTASTISKE FORTELLINGER

Etter at Per Schreiner debuterte som forfatter i 2015 har det kommet en ny bok hvert år, og det er alltid med en viss spenning jeg setter i gang med lesingen for man vet aldri hva som kommer-bare at det mest sannsynlig er veldig bra. Og veldig bra vil jeg si at årets samling er for dette var en helt fantastisk samling tekster. Samlingen består av 44 korte og litt lengre fortellinger, og til tross for at mange av historiene slett ikke var morsomme tok jeg meg i å flire flere ganger gjennom leseøkten.

Samlingen startet med fortellingen Familiens kunstner, og handler om en mann i Skåne som etter å ha lest Schopenhauer ønsket å leve sparsommelig og ba familien gjøre ham arveløs. Dette lot seg visst ikke gjøre for flere ganger gjennom livet opplevde han å arve ulike familiemedlemmer. Han kvittet seg med alt av verdi etter hvert og når han gikk bort i en alder av 89 ba han om å bli begravet i stillhet. En av niesene fikk urnen hans flyttet til det staselige familiegravstedet hvor alle hadde en eller annen tittel og siden de var usikker på hva mannen egentlig hadde drevet med gjennom livet fikk de hugget inn kunstner under navnet hans.

Hehe…. vel, jeg tror ikke helt han fikk ønsket sitt oppfyllt der.

Èn av favorittene mine i samlingen er fortellingen Trädgårdsmästeren som i likhet med flere andre fortellinger er lagt til Sverige. Denne var bare helt fantastisk.

En annen tekst har fått navnet Nekrolog handler om en mann som het Halfdan Aaneland Bringen som i likhet med mange andre meldte seg inn i NS like etter krigsutbruddet, han var så aktiv at han i landssvikoppgjøret etter krigen ble dømt til åtte måneder i fengsel. Litt morsomt sammentreff at når jeg leste dette hadde jeg nettopp sett ferdig NRK-serien «De siste dødsdømte» som tok for seg nettopp landssvikoppgjøret og de som ble dømt til døden. Serien anbefales forresten!

Det har egentlig ikke noe for seg å nevne flere av fortellingene for denne må oppleves selv, men i korte trekk handler det om livet og om mennesker,det handler om ambisjoner og om å ikke bruke hele livet på å vente på en arv(den som leser forstår)

Det som er så bra med denne boken er at Schreiner klarer å si mye med få ord, og den viser både absurde men også triste sider ved livet vårt. Han skriver med en slik lun og god humor at jeg flirer og ler selv om det strengt tatt ikke var morsomt i det hele tatt. Ikke alle fortellingene var like god,men helhetsinntrykket mitt er at dette er en fantastisk bra samling tekster jeg ikke har noe annet valg enn å anbefale videre. Mange av tekstene har kildehenvisninger men de jeg testet ut klarte jeg ikke finne ut av og jeg undrer meg på om den godeste Schreiner rett og slett har diktet disse opp. Det er i såfall helt fantastisk.

Jeg har lest alle bøkene han har gitt ut siden 2015 med unntak av «Guttene på Skaugen»,det er et par jeg ikke har skrevet om. Her er link til de jeg har blogget om:

Henrettelse med elefant
Min fars fem bad og andre fortellinger
Dagen før halv tre
Beistet
Jegere og sankere
Houellebeqs hytte


Jeg gleder meg allerede til neste bok skrevet i Per Schreiners penn!


ANBEFALES PÅ DET STERKESTE!


Forfatter

Per Schreiner er født i 1965 og er en norsk dramatiker og forfatter. Han har skrevet for radio,tv,film og scene. Blant annet er han èn av forfatterne bak tv-serien Kampen for tilværelsen ( 2014/2015)  Kanskje aller mest kjent er han for manuset til filmen Den brysomme mannen som han blant annet mottok Amandaprisen for i 2006.
Han debuterte som forfatter med novellesamlingen Min fars fem bad og andre fortellinger i 2015 og har siden da gitt ut en bok hvert eneste år og har til nå skrevet åtte romaner tilsammen.
HILSEN BEATHE

10 kommentarer om “Fra sikre kilder- Fortellinger av Per Schreiner

 1. Det høres ut som en spennende forfatter, jeg har aldri lest noe av han, eller sett noe av det det nevner av tv-serier osv. Jeg noterer meg navnet, så får jeg, etterhvert:)

  Liker

 2. Gleder meg til å lese denne 🙂 Skummet kjapt her, men fikk med meg at heldigvis likte den:) Jeg er også fan av Schreiner. Og denne boka er kort.. går fint mellom de litt tykkere bøkene, den:) God mai til deg Beathe:)

  Liker

  1. Ja,denne går kjapt å lese! Likte den veldig godt og ser allerede frem til neste bok av Schreiner. Helt ypperlig å lese litt innimellom andre litt tykkere bøker. Takk og en fin mai til deg også, Anita 🙂

   Liker

   1. Har lest ferdig nå, og enig med deg at dette var en fin samling tekster. Litt uvant i starten med så knappe tekster, men da jeg vente meg til det og fant flyten, ble det veldig bra. Det ligger jo så mye i underteksten her.

    Liker

 3. Takk for lenke Beathe, jeg kunne alle fire datoene, så jeg noterte dem i kalenderen min. Jeg melder meg på, så håper jeg vi ses til høsten 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..