Min fars fem bad og andre fortellinger av Per Schreiner

I fjor høst leste jeg forfatterens roman Henrettelse med elefant og jeg digget det underfundige og til tider absurde ved den, og når det kom meg for øret at også forfatterens debutbok hadde mange elementer av dette i seg, så var det bare å få lest den også.

mine-fars-fem-bad
Min fars fem bad og andre fortellinger er en samling korte noveller,fjorten i tallet fordelt på litt over 130 sider. Fortellerstemmene er menn som av ulike grunner har valgt å være i ensomhet fremfor å være en del av fellesskapet, men det er slett ikke alle mennene som er single.

Gode vaner handler om en godt voksen mann som bor alene her i livet, og det meste av tiden tilbringer han i leiligheten sin, ofte iført en av slåbrokkene sine.  Annen hver uke for han besøk av eksen sin, noe han ikke virker så veldig begeistert for sånn egentlig. Han kan ikke lage varm mat men det har han ikke tenkt til å fortelle henne så han serverer smørbrød til middag og sier at den «egentlige» middagen lager han senere. Han er en mann som har godt innarbeidede rutiner som han gjentar hver eneste dag gjennom hele året. Han virker som en ensom kar, men at dette er noe han har planlagt og villet selv?
Plan for onsdag 11 er en mildt sagt underlig novelle  satt opp som en timeplan og hvor den mannlige fortellerstemmen har tenkt gjennom absolutt alt, også hva han skal gjøre om de han skal i kontakt med i løpet av dagen reagerer på en annen måte enn det han først tror eller forventer.
En eller to løgner var en meget sår novelle som handler om forholdet mellom en far og sønn, faren er gammel og har tydeligvis tatt en del tester hos legen og er bekymret for utfallet av disse. Han ringer sønnen sin som han ikke har snakket med på mange år.
I Pelsball møter vi et ektepar som er på besøk på en gård som er i konens familie, og det skal feires en stor dag på gården og mange gjester for konen har en stor familie. Den mannlige fortellerstemmen føler ikke noe for å være der og prøver til stadighet å stikke seg unna.

Før jeg har fått stoppet bilen helt, er min kone ute og skynder seg bort til sine slektninger. De omfavner hverandre. Jeg låser bilen. Så hilser jeg på de nærmeste. Jeg klemmer kvinnene og tar mennene i hånden. Alle er blide. Jeg smiler jeg også. Etter noen minutter kjenner jeg at jeg er litt sliten øverst i kinnene etter å ha smilt for lenge.

S.32

I Hver jævla onsdag treffer vi en sønn som er på besøk hos sin mor som han alltid er når det er onsdag og til samme tid som alltid slik han selv vil det. Moren vil at han skal ta kontakt med sin søster som for tiden like godt kunne vært alenemor for sine to barn siden mannen hennes er syk. Hun forteller at det kan være like greit at ikke sønnen har fått seg familie selv.
Pål og Pål er novellen om barnebarnet og bestefaren som er på tur i parken og som går på kafè for å spise is og drikke brus, og hvor det ender opp med at bestefaren får fra regningen.
Min datter og jeg var en sår novelle om en mann som har sin datter på besøk men som har dårlig råd og ikke kan kjøpe det han vil til henne. Det virker ikke som de er sammen så ofte heller.
Du får hilse er en meget sår novelle som kommer til å sitte lenge i hos meg. Den handler om en gammel mann som ligger på sykehus og ikke lenger husker sin egen familie. Han får besøk av både barn barnebarn og en yngre bror som han overhodet ikke kjenner igjen.
Tittelnovellen Min fars fem bad er neste ut og her er det sønnen i huset som er fortellerstemmen, og når faren har laget husets andre bad konkluderer han med at faren er et trist menneske. Men så er det slik at når man møter motstand så gjør enkelte de mest absurde ting. Det skjer etter hvert en del triste ting i denne novellen og jeg kan vel trygt si at dette er en noe dysfunksjonell familie.
Det er alltid greit å ha med seg en bøtte handler om en sønn som etter anmodning fra sin gamle mor leter etter faren som har vært forsvunnet i noen timer.
Kaufmann handler om et middelaldrende ektepar hvor han når han kjører sin datter til togstasjonen plutselig finner ut at han skal ha «The talk» med sin datter og det hele blir ganske så kleint foråsidetsånn. Når han kjører fra stasjonen kommer han til å undres på hvor lenge siden det egentlig er siden han og konen hadde hatt en helg alene, bare de to sammen?

Simon parkerte bilen og gikk de femti meterene bort til hytta. I et glimt så han Inger passere i stuevinduet. Hun var kledd i en av de slitne hyttegensrene og et par av Simons gemle bukser. Det gikk noen øyeblikk, så passerte hun igjen. Simon var blitt sående bak en einerbusk. Når han kom inn,ville det bare være de to. Han måtte gjøre noe, han også. Han så på den velstelte plenen og hagen, så på huset, som kontinuerlig var pusset opp de siste årene. Det var ingenting igjen. Han bestemte seg for å gå inn før hun oppdaget ham.

S. 99

Måneden før desember må være samlingens mest groteske novelle.Vi treffer som vanlig en mannlig fortellerstemme og denne har samboer, og siden det er novemer har han begynt å tenke ut hva han skal kjøpe til sin kjære til jul. Han ser noe fra kjøkkenvinduet sitt men gjør ingen forsøk på å hjelpe eller finne ut hva som har skjedd. Jeg kan ikke si noe om det uten å røpe for mye, men jeg har skrevet wtf? og Ka faen? flere ganger mens jeg noterte så det er ikke helt bra for å si det slik.
Unødvendige dødsfall er rett og slett en oppsummering av nettopp unødvendige dødsfall, og det var ganske så groteskt å lese at 102 mennesker har dødd som følge av at røykvarsleren har slått seg på ved en feil. 97 av fallene skjedde på natten, 83 av dem i en trapp mens 15 falt ned fra en stol og døde da de forsøkte å skru av alarmen.
Sist men slett ikke minst er De aller første dagene hvor handlingen er lagt til de første dagene etter fortellerstemmens død. Og endelig får vi det etterlengtede svaret på hva som skjer etter at vi har tatt kvelden,eller?

I disse novellene var det mye hverdagsrealiteter sammenblandet med absurdheter og alle fortellerstemmene er på en eller måte på utsiden av fellesskapet tilsynelatende fordi de har valgt det selv, eller det er det de vil ha leseren til å tro. Her er for det meste  menn som lever alene, mange virker ensomme, men det er også menn som lever i forhold. De aller fleste ser ut til å takle dette med ensomheten på en god måte, tilsynelatende i hvert fall.
Handlingene er konsentert rundt fortellerstemmen som ser på verden rundt seg,betrakter omverden på «trygg»avstand og det kan virke som de prøver å gjemme seg i nærmest «frykt» for å være en del av felleskapet.

De aller fleste novellene omhandler forholdet mellom foreldre og barn, og det slo meg at omtrent alle som en hadde et anstrengt forhold til foreldrene sine. Mange hadde nesten ikke kontakt med sine foreldre i det hele tatt, og flere hadde ikke hatt kontakt med dem på årevis.Når de endelig har kontakt så blir det veldig anstrengt. Akkurat disse sekvensene var såre å lese om.

I likhet med romanen så merkes det også her veldig godt at forfatteren har erfaring med manus og tvproduksjon for han skriver på en måte som gjør at man lett kan se for seg karakterene som i en liten filmsnutt. I novellene ligger det også mye i det som ikke blir direkte fortalt men som ligger der mellom linjene.

Jeg digger stilen hans og  ikke minst blandingen av det hverdagslige og ganske så absurde. Nå har han skrevet en novellesamling og en roman, jeg håper at han er i gang med nye skriveprosjekter for dette vil jeg leser mer av.


Forlag: Tiden
Tittel: Min fars dem bad og andre fortellinger
Forfatter: Per Schreiner
Format:Innbundet
Sideantall: 136
Utgitt: 2015
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

Versjon 4

Per Schreiner er født i 1965 og er en norsk dramatiker og forfatter. Han har skrevet for radio,tv,film og scene. Blant annet er han èn av forfatterne bak tv-serien Kampen for tilværelsen ( 2014/2015)  Kanskje aller mest kjent er han for manuset til filmen Den brysomme mannen som han blant annet mottok Amandaprisen for i 2006.
Han debuterte som forfatter med novellesamlingen Min fars fem bad og andre fortellinger i 2015. I 2016 kom han ut med sin første roman, Henrettelse med elefant.

 

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Min fars fem bad og andre fortellinger av Per Schreiner

Kommentarer er stengt.