Dagen før halv tre av Per Schreiner

Når Schreiner først begynte å gi ut bøker så har det kommet en ny bok hvert eneste år, det kan jeg bli godt bli vant med. Dette er Schreiners fjerde bok og jeg har lest alle, og jeg oppdager nå at det ligger et utkast som ikke er publisert ennå av boken som kom i fjor og det skal jeg få gjort noe med, fordi  bøkene til Schreiner fortjener å bli snakket om.

dagen før halv tre  Dagen før halv tre spenner seg over en tidsperiode på fem timer, eller fem timer og tre minutter for å være helt nøyaktig, fra 9.27- 14.30.

Siden jeg-personen har fri fra jobb så har han lagt en stund denne morgenen. Han skal lage fiskesuppe og mangler bare et ferskt brød.

Han ser seg om i leiligheten deres, han og samboerens, og han tenker for seg selv at det er ikke alle som hadde likt den for den var litt slitt.

Mesteparten av tingene de har er hennes, og det er hun som betaler på huslånet.

Klærne han tar på seg er også litt slitt, og mens han står der kom han til å undre seg på hvor mange av tingene nede i boden som var hans.

Han kom også til å tenke over når de hadde gjester sist og hvor mange av dem som hadde vært hennes venner, og hvor mange som hadde vært hans, og hvor mange som hadde vært felles venner. De hadde vært tolv rundt bordet. Han leser avisen og rydder litt før han tar seg en velfortjent pust i bakken før han skal ut for å handle, men etterpå er han usikker på om han faktisk har sovet eller om han bare har hvilt dypt.

Han observerer hver eneste detalj om ting rundt seg og han vegrer seg for å gå i bestemte gater fordi de minner han om en ubehagelig hendelse i ungdommen. Han går gjennom parker og om han skulle treffe på noen gamle kjenninger ser han ned i bakken for å unngå å snakke med dem. Han treffer en han har bodd i kollektiv med for mange år siden, Fredrik, og etter å ha stått en stund og pratet med ham på en nokså avvisende måte angret han etterpå for at han ikke hadde vært mer imøtekommende.

Når han omsider kommer frem til bakeriet har de ikke akkurat det brødet de ville ha, det  som er like langt som underarmen hans og som er litt saltere på skorpen enn innmaten og er sprø og smaker godt. Men de hadde noen som var lik på smak men som var mindre – han bestemmer se for å komme tilbake litt senere. Noe han gjør og da viser det seg at Fredrik sitter der og siden det er fullt i bakeriet har ikke jeg-personen annet valg enn å sitte seg ned  sammen med ham. Fredrik har for tiden flyttet fra samboeren som han har to barn med og er litt bekymret for fremtiden sin.

Mens jeg går ned mot parken, kommer solen frem. På den andre siden av gaten senker en dame farten og løfter ansiktet mysende mot himmelen. Vi går i samme retning, men jeg går litt fortere enn henne. Ved neste kvartal har jeg mistet henne av syne. Siden vi begge har satt pris på solen, føler jeg et slags slektskap.
Når jeg går, gjør jeg det verken for fort eller sakte. Jeg går som et menneske som har et mål, men har beregnet nok tid.

S.29

Som du har skjønt ut fra handlingsreferatet mitt så skjer det ikke så veldig mye på det ytre plan, det er mest hans tanker og funderinger om stort og smått som har fått plass her. Ved første øyekast kan det kanske virke litt meningsløst men jeg syntes ikke det for jeg plukker opp noen hint her og der om at ikke alt er som det skal i forholdet mellom jeg-personen og hans samboer. Vi får også glimt av familien hans og ting de går gjennom. Faren som døde og moren som giftet seg på nytt. Sistnevnte som ofte faller ut av samtalene hun har med sønnen for det virker å ikke interessere henne så mye, det vitner om en kvinne som har gått videre med livet sitt og som glemmer at hun faktisk hadde barn fra før av og det er sårt å lese selv om sønnen er en voksen mann. Hun vil ikke høre om at ting ikke er bra. Han har gode minner om faren som lærte ham ting.
Det er noe psykisk som går i familien,faren hennes syntes det var slitsomt å forholde seg til andre mennesker og var derfor en krevende person, moren er engstelig for om det kan være noe sånt med jeg-personen eller søsteren hans for den del.

Og nettopp det funderte jeg på underveis i lesingen for det kan virke som han har noe av de samme utfordringene som faren hadde. Han er nøye på mange ting og skal ha det på bestemte måter mens andre ting er det ikke så nøye med. Når jeg leste så minnet han meg om en person med en tendens til å ha tvangshandlinger.

Protagonisten fremstår som en noe eldre mann, men jeg vil tro at han ikke er så langt unna alderen til Fredrik og han hadde to jenter som enda ikke var tenåringer så jeg vil tippe en plass mellom førti og femti. Jeg fikk også litt Penelope er syk-vibber mens jeg leste, der foregår også handlingen en formiddag på handletur og hvor det tilsyntelatende ikke skjer så veldig mye men så gjør det det likevel. I Sundes roman lå det en bunnløs sorg i bunn mens det her ligger en sår ensomhet og usikkerhet og lurer under den hverdagslige overflaten. Fikk skikkelig vondt av denne karen her og jeg led med ham i det han mest sannsynlig hadde i vente.

Jeg liker godt bøker hvor ikke alt blir prentet inn men hvor man må tolke og trekke sine egne konklusjoner på hva som egentlig skjer. Og dette er så absolutt en sånn bok og jeg digger det. Det er en litt lun humor her også som det gjør i alle bøkene hans, men kanskje ikke denne er fullt så absurd som de andre bøkene har vært og da tenker jeg spesielt på novellesamlingen Min fars fem bad og andre fortellinger og romanen Henrettelse med elefant. Denne er kanskje noe mer lavmælt enn jeg husker de andre bøkene har vært. Igjen skinner det gjennom i teksten at forfatteren har vært vant å skrive for film og tv for det er rike og detaljerte beskrivelser av steder og personer, noe som gjør det enkelt å visualisere.

Både denne og de andre bøkene til Per Schreiner anbefales, og har du ikke stiftet bekjentskap med dette forfatterskapet ennå så foreslår jeg at du gjør det. Og har du kjennskap til ham fra før så vet du sånn noenlunde hva du har i vente. Personlig syntes jeg denne var noe mer neddempet enn jeg kan huske at de andre var.  No pressure altså men mens han skriver på neste års bok så skal jeg jammen skumlese Elster,Andresen, Dahl igjen og skrive omtale.

 

Anbefales!


Forlag: Tiden
Tittel: Dagen før halv tre
Forfatter: Per Schreiner
Format:Innbundet
Sideantall:125
Utgitt:2018
Kilde:leseeks

Forfatter

Per Schreiner
Foto: Paal Audestad

Per Schreiner er født i 1965 og er en norsk dramatiker og forfatter. Han har skrevet for radio,tv,film og scene. Blant annet er han èn av forfatterne bak tv-serien Kampen for tilværelsen ( 2014/2015)  Kanskje aller mest kjent er han for manuset til filmen Den brysomme mannen som han blant annet mottok Amandaprisen for i 2006.
Han debuterte som forfatter med novellesamlingen Min fars fem bad og andre fortellinger i 2015 og har siden da gitt ut en bok hvert eneste år med romanene Henrettelse med elefant, Elster, Andresen, Dahl og årets Dagen før halv tre.

HILSEN BEATHE

 

4 kommentarer om “Dagen før halv tre av Per Schreiner

 1. Så godt å se at alt er åpnet og på stell igjen. (Jo, det er lov å kaste sten i glasshus, til tross for at man selv bare skriver halve blogginnlegg og heller vil se Farmen enn å lese (om) bøker. Skyndter meg å kommentere her, selv om vi allerede har snakket om det hos Anita, og boka forsvinner ut av eBokBib iløpet av dagen. Det stod mellom Schreiner og Frank Tønnesen (Tønes) da jeg skulle starte på ny bok i går. Nå er jeg ca 20% inn i Tønes og forventningene er foreløpig møtt. Faktisk er den en slags kryss av Schreiner og Sortland. Melankolsk bygdeoriginal realsjonskaos.

  Skal laste ned Schreiner igjen. Straks..

  (Tør ikke kommentere på Lillegraven, før jeg har lest selv. Venter til den kommer på eBokBib)

  Liker

  1. Fant ut at det kanskje ikke var så «farlig» å publisere et par innlegg, men jeg merker «stressnivået» allerede, så her gjelder det å ta ting rolig selv om det kanskje ikke virker slik med tre innlegg fortløpende. Farmen har jeg gitt opp for lenge siden, jeg blir så irritert av å se på det at jeg måtte bare gi meg på det 😀 Det er et Tønes arrangement her i Bergen i morgen, jeg får se om jeg kommer meg avgårde, så at det kostet 250,- kr og da ble jeg litt usikker på om det er verd det eller kanskje jeg kan håpe på at det er inkl. bok, vel det lov å drømme. Jeg har ikke prøvd meg på ebokbib igjen ennå, tenkte jeg skulle vente litt før jeg lastet appen ned igjen for jeg tviler på at det som var galt med brukeren min er rettet opp i.
   Har likt det jeg har lest av Sortland og Schreiner liker jeg jo, så når du sier at Tønes er en blanding av dette så blir jeg jo veldig nysgjerrig.

   Spent på hvordan du kommer til å like Lillegraven sin bok.

   Liker

Kommentarer er stengt.