Full spredning av Nina Lykke

 TIL TIDER FORNØYELIG MEN LITT MYE PÅ REPEAT..

Jeg har lest de tre andre bøkene Lykke har gitt ut og jeg har for det meste likt dem alle sammen, kanskje med unntak av den ene romanen som jeg ikke fikk det helt til med.
I forrige uke fikk hun Brageprisen for nettopp denne boken som hun kaller en legeroman, noe som ikke må forveksles med de typiske legeromanene man fant i bladhyllen på matbutikken i ungdommen for dette er noe helt annet.

full spredningI Full spredning møter vi den rundt 50 år gamle Elin som er spesialist i allmennmedisin og jobber som fastlege, og har når romanen begynner overnattet på kontoret noen dager.
Hun er gift med Aksel som er ortoped og de har to voksne døtre som begge har flyttet hjemmefra.

Aksel er over gjennomsnittet interessert i trening og da helst enten løping eller langrenn.
Fordeling av arbeidsoppgaver og hans manglende vilje(?) til å delta irriterer Elin noe grenseløst. Og samlivet er så som så..

Det skinner fort gjennom at Elin kjeder seg i ekteskapet og etter arbeidstid drikker hun vin,mye vin og ser på tv-serier.
Jeg får inderlig ikke håpe at leger er så sid på flasken som det Elin er, men etter femten sesonger med Greys Anatomy hvor legene daglig møtes på bar etter endt vakt så reagerte jeg ikke særlig på dette underveis i lesingen.

Det er ikke bare i ekteskapet Elin kjeder seg for hun er møkka lei alle pasientene sine også og mener at mange av dem bare syter og klager helt unødvendig. Hun er lei av at de hele tiden bare krever og krever, og hun har mange historier om pasientene sine og det er nettopp disse som gjør dette til fornøyelig lesing sammen med skjelettet Tore som kommer til live hver kveld.

Elin tar oss med et år tilbake i tid hvor hun i vanvare kommer til å sende en venneforespørsel til gamlekjæresten Bjørn som hun ikke har sett på trevde år.
De møtes for å ta en kopp kaffe men ender opp med å innlede et forhold som varer et år, helt til Aksel får vite det og kaster Elin på dør.

Lykke skriver godt, det er lettlest og tilgjengelig og hun er god til å ta ting på kornet. Hun er en forfatter som er flink til å «se» og skildre samfunnet slik det er i dag og en del av dette rekker hun en pekefinger på i denne romanen.
Det er mye å kjenne seg igjen i her selv om man ikke har gått gjennom akkurat det samme selv. Det meste fremstår troverdig selv om jeg håper at disse «anfallene» hun fikk når hun skjelte ut pasientene sine ikke er noe som skjer i virkeligheten.

Leste boken over fire dager så jeg har på ingen måte sprenglest, likevel satt jeg med en følelse av at jeg leste det samme om igjen og om igjen. Det ble med andre ord litt for monotomt og på grensen til kjedelig til tider så boken kunne med fordel vært strammet inn litt. Med unntak av de gangene lattermusklene fikk trent seg litt satt jeg nok med samme ansiktsuttrykket under leseøktene og hadde nok samme puls som Elin hadde de gangene hun lå i samme seng som Aksel. Her snakker vi hvilepuls.
Kanskje aller best likte jeg de få sekvensene hvor vi får høre om Elins barndom med sin følelseskalde mor hvor hun fra hun var ganske liten måtte klare seg helt selv. Jeg likte også de sekvensene hvor hun besøkte sin demente mor på sykehjemmet.

Jeg kom ikke innunder huden på noen av karakterene og tok meg i å ikke bry meg noe særlig om dem eller hva som skjedde med dem. Vanligvis ville jeg reagert og ikke syntes noe om at hun var utro men her orket jeg ikke reflektere noe særlig over det.
Når det ikke var innlagt noen spenningstopper men alt gikk i den samme duren hele tiden, da mistet jeg interessen de siste hundre og måtte virkelig jobbe med meg selv for å lese den ferdig. Kanskje det må være slik for det er sånn Elin har det, monotomt og kjedelig, alt ved det samme hele tiden…but still….

Jeg ser jo at Elin sliter og er møkkalei av det livet hun lever. Samtidig virker det ikke som hun er villig til å gjøre jobben som kreves for at hun skal få det bedre heller, og dette er ting hun innprenter pasientene sine med men hun er ikke flink til å følge sine egne råd.
Det virker heller ikke som hun har lært noe av situasjonen hun kom i, ikke om jeg har «tolket» slutten «riktig», men kom igjen…den var ikke vanskelig å forstå. Og når man først snakker om slutten men uten å røpe noe så virker den litt vel lettvint? Det kunne endt på mange flere måter enn dette og med fordel jobbet noe mer med?

De første 200 sidene koste jeg meg med selv om det kanskje ikke høres slik ut men når det ikke ble noen utvikling i handlingen frem mot slutten så ble det noe «kjedelig».
Jeg vet at dette er en roman som er godt likt og mange har rost den opp i skyene, og det er nok en grunn til at den vant Brageprisen – men for meg var det for mye som trakk ned til at denne kommer helt til topps selv om jeg ser at den har flere gode kvaliteter.
For dette er slett ingen dårlig bok selv om jeg ikke likte den bedre enn jeg gjorde, sånn etter endt lesing.

Ingun og Anita har lest og er veldig begeistret mens Randi er litt ambivalent.

 

 


Forlag:Oktober
Tittel:Full spredning
Forfatter:Nina Lykke
Format:Innbundet
Sideantall: 283
Utgitt:2019
Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra forlaget

 

Forfatter

nina lykke
Foto: Agnete Brun

Nina Lykke er født i 1965 og er en norsk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2010 med novellesamlingen Orgien og andre fortellinger som hun ble nominert til ungdommens kritikerpris for. I 2013 kom romanen Oppløsningstendenser ut og den kom på kortlisten til p2 -lytternes romanpris. I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrud med romanen Nei og atter nei.

 

 

HILSEN BEATHE

 

10 kommentarer om “Full spredning av Nina Lykke

 1. Hm, ja, så forskjellig kan man man lese en bok. Og det er jo interessant . Du vet jo hva jeg synes om den, så det trenger jeg ikke repetere. Jeg storkoste meg med den. Jeg synes det var utvikling i romanen, selv om det ikke var utvikling hos Elin, men det forventer jeg ikke i en slik type satirisk samtidsroman. Da blir jeg mer opptatt av situasjonsbeskrivelsene og at forfatteren vil vise noe om samtiden gjennom karakterene. At slutten var noe enkel, tam, lettvint, det er vi enige om da.:)
  Takk for link.:)

  Likt av 1 person

  1. Utvikling hos henne kunne man kanskje ikke forvente og hun fortsatte nok i samme spor i etterkant av samlivsbruddet men jeg syntes ikke romanen utviklet seg noe, det ble på samne sporet hele tiden.
   Jeg likte boken bedre mens jeg leste den enn det jeg gjør nå,så den tapte seg i etterkant.
   Boken er ikke dårlig og jeg ser hva forfatteren vil men denne gangen holdt det ikke helt

   Liker

   1. Ærlig sak, det.. Kanskje ikke en bok som blir sittende lang tid etter dette, siden den er så tidsaktuell, men artig mens det varte, synes jeg.

    Liker

    1. Altså kommer det flere bøker om Elin så blir den lest, og jeg koste meg med den de første 200 så stoppet det opp. Man bedømmer jo boken utifra den opplevelsen man hadde og noen bøker sitter lenge i mens andre forsvinner innen kort tid, sånn er det bare.

     Liker

 2. Slik er livet at ikke alle liker det samme, noe som også ofte for min del handler om hvilken bøker jeg akkurat har lest, eller humør. Jeg er så enig med deg at det kunne vært mye mer om oppveksten, for den sier jo noe om hvordan hun har blitt. Moren var nok litt spesiell hun også, som vi skjønner.
  Takk for link!

  Liker

  1. Jeg likte deler av boken og den er slett ikke dårlig. Kunne også tenkt meg å hatt litt mer av barndommen for hun er jo et resultat av den til en viss grad. I stedet for at den grodde på meg i etterkant ble det omvendt denne gangen. Ja,moren var veldig konsentrert om seg selv og sitt.

   Bare hyggelig å linke 🙂

   Liker

 3. Er innom ebokbib daglig for å sjekke om denne har kommet inn. Fint med litt kald vann i blodet. Det du skriver er egentlig akkurat det samme jeg følte om hennes forrige. (atter nei). Det var først da jeg hørte henne i Stavanger at lunkenheta forsvant og jeg ble helt opphengt i å lese denne. Hun er ihvertfall veldig flink til å snakke om (selge) egne bøker.
  (Gleder meg fremdeles til å lese)

  Liker

  1. Altså boken er god, men jeg fikk litt nok etter 200 sider og hvem vet, kanskje jeg hadde likt den bedre om den stoppet der? Ble litt for mye i samme duren og de pasienthistoriene gikk jeg litt lei. Jeg likte Nei og atter nei boken veldig godt og syntes den var bedre enn denne, kanskje du vil like denne bedre enn det jeg gjorde? Jeg har hørt henne snakke om bøkene sine på tv og det kan godt være som du sier, hun er flink til å selge bøkene.
   Jeg kan på en måte se at hun fikk Brageprisen men ingen av karakterene nådde inn hos meg og da er mye av løpet kjørt. Jeg gav den en 4 da så godt mulig omtalen er mer negativ enn jeg skal ha det til.

   Liker

 4. Uvant kritisk må jeg si, men det er gøy. Jeg digget denne, kjente meg igjen i hovedpersonens evne til å irritere seg over pasientene sine. Ikke det at jeg har pasienter, men det var noe med den følelsen som fant meg. Så Nei og atter nei på tilbud på Norli i dag og ville kjøpe den, men tilbudet var bare til de i kundeklubben, og da ble jeg så irritert at jeg satt fra meg boken (ser du hvorfor jeg kjenner meg igjen i Elins hang til å irritere seg?)

  Liker

  1. Ler godt av episoden din hos Norli, samtidig tenker jeg at det ikke koster noe å være medlem? Men jeg kunne sikkert gjort noe av det samme selv, eller det vil si at jeg gjør noe slikt på daglig basis på den lokale matbutikken. Kjenner meg jo igjen i Elin jeg også, men det ble litt for lenge i samme duren og da falt jeg litt av. Når jeg i tillegg ikke kom innunder huden på Elin så hjalp det ikke så mye om jeg kunne kjenne meg igjen i mye av dette, jeg mistet interessen for henne og kunne ikke brydd meg mindre. Nei, og atter nei er en mye bedre bok etter min mening.

   Liker

Kommentarer er stengt.