Diktlesesirkel-Nov 2019:Giftarmålet mellom himmel og helvete av William Blake

I Anitas diktlesesirkel for november skal vi hedre en av de døde dikterne og valget mitt falt på den britiske poeten Wiliam Blake. Jeg lånte først Milton men fant fort ut at den ble for tidkrevende og tung for meg akkurat nå så valget mitt falt heller på diktsamlingen Giftarmålet mellom himmel og helvete, en liten flis av en bok jeg leste gjennom Nasjonalbiblioteket da fysisk bok ikke var mulig å få tak i.
Det passet utrolig bra siden det er nettopp denne diktsamlingen Olga Tokarczuk hentet tittelen sin fra til boken Før plogen din over de dødes knokler som vi samleste i november.

giftarmålet

William Blake(1757-1827) ble født i London og vokste opp i en stor søskenflokk og fikk ingen formell utdannelse. Faren mente gutten var så spesiell og ble dermed undervist hjemme hvor han blant annet fikk en grundig innføring i Bibelen, noe også mange av diktene hans bærer preg av. Ved siden av bibelen ble han også undervist i verkene til to store engelske diktere deriblant nevnte John Milton som Blake viste en veldig fascinasjon for.

Blake viste tidlig kunsteriske evner og når han var ti år satte faren ham på en tegneskole, men Blake ble aldri en kjent kulturell person i sin samtid og ble sett på som en heller sprø og mislykket billedkunstner.

Han påstod at Gud viste seg for ham når han var tre år gammel og det skal ha vært den første av mange «visjoner». Når han fortalte faren,som både var kristen og radikal, om dette fikk han juling. Senere mente han at «sannheter» var å finne gjennom selvransakelse og ikke innprentet lærdom. Han og konen Catherine ble etter hvert Swedenborgianere og «visjonene» han fikk så han på som en veiliedning for hvordan han skulle leve livet sitt.
Blakes myter beskriver ofte kampen mellom opplysning og fri kjærlighet på den ene siden, og begrenset utdannelse og moral på den andre.
Dette gjorde at han i samtiden ble sett på som meget eksentrisk og i verste fall gal.
Ekteskapet med Catherine fikk tidlig problemer blant annet fordi de ikke kunne få barn, noe som fikk ham til å foreslå at han kunne ta en hustru nummer to. Dette tok Catherine veldig hardt og han slo det fra seg.
William Blake levde resten av livet i fattigdom.

Han var heller ikke kjent som poet når han levde blant annet fordi gjennom verkene sine satte han seg opp mot de etablerte sannheter på de fleste områder i samfunnet.

I denne diktsamlingen prøvde Blake å utvikle sin egen mytologi og som sin store helt John Milton ville han prøve å skape sin egen definisjon av himmel og helvete.

Jeg kan ikke snakke om William Blake og diktet Ordtak frå Helvete som ga navn til tittelen på Olga Tokarczuks bok uten å dele litt av nettopp det diktet med dere.

deler av ordtak frå helvete.png

 Det neste diktet er ikke fra denne samligen men siden den sies å være William Blakes aller mest kjente sitat og den er gjengitt i Olgas bok så vil jeg ta den med her.

Every Night and every Morn
Some to Misery are born.
Every Morn and every Night
Some are born to Sweet Delight,
Some are born to Endless Night.

At William Blake var en religiøs person bærer diktene hans veldig preg av skjønt diktene minner heller om små noveller og derfor har jeg helt avslutningsvis lyst til å ta med det siste og det aller korteste diktet i samlingen som også er delvis illustrert.

Screenshot av diktet kor

Flere av bøkene hans er illustrert med bibelske bilder og noen av diktene kunne minne om fabler. Og jeg syntes jeg kunne skimte litt Olga Tokarczuk innimellom her så det er tydelig at William Blake er en inspirasjon for forfatterskapet hennes. Jeg glemte å ta det med i omtalen av hennes bok men dette med at hun innimellom bruker stor bokstav midt i en setning er også noe hun har etter Blake og er nok ment som en hyllest til ham det også.

Giftarmålet mellom himmel og helvete er en ironisk referanse til Emanuel Swedenborgs verk Himmel og Helvete,Swedenborg er grunnlegger av den  religiøse bevegelsen som Blake og konen tilhørte.

Dette var egentlig en noe vanskelig samling å lese og jeg mistenker at det kan være formatet som gjorde det ekstra tungt denne gangen. Siden jeg måtte sitte foran pcen hver gang jeg skulle lese har gjort at jeg ikke har gått like grundig gjennom teksten slik jeg pleier å gjøre med dikt. Jeg skal ikke opp til eksamen i William Blake så det får stå sin prøve denne gangen, selv om det plager meg litt å ikke gå inn i teksten på en mer skikkelig måte.

Diktene er som nevnt lange og tildels tunge men ikke direkte utilgjengelige heller, men jeg merket at jeg slet veldig med å holde på konsentrasjonen oppe ved lesing. Jeg fant de fleste diktene interessante selv om jeg kanskje ikke hadde valgt akkurat denne samlingen om det ikke hadde vært for Tokarczuks bok, men det var veldig interessant å lese noe som har gitt henne inspirasjon til sine bøker. Godt mulig jeg plukker denne med meg en gang om jeg skulle finne et fysisk eksemplar av boken som er oversatt av forfatter Hanne Bramness som jeg snart skal lese en diktbok av.

 

 


Forlag:Cappelen
Original tittel:The marriage of Heaven and Hell
Norsk tittel:Giftarmålet mellom himmel og helvete
Forfatter:William Blake
Oversettere:Hanne Bramness og Erling Indreeide
Format:Ebok
Sider: 69
Utgitt:1793
Min utgave:1993
Kilde: Lest på nett gjennom nasjonalbiblioteket.no

 

Forfatter

william-blake-hulton-archive
Foto: Hulton archive

Willam Blake (1757-1827)

 

 

HILSEN BEATHE

7 kommentarer om “Diktlesesirkel-Nov 2019:Giftarmålet mellom himmel og helvete av William Blake

  1. Blake er mørk og jeg må lese han i små doser for å ikke bli for mørk selv 🙂 Jeg har en samling (hvor Patti Smith har valgt diktene) som jeg blar i i blant. Fint at du har oppdaget Blake. Han er litt som Shakespeare. Du kan se at andre forfattere er inspirert. Som Olga T 🙂

    Likt av 1 person

  2. Ja,det var tungt stoff på mange måter men samtidig har jeg lyst til å gjøre et lite dypdykk en gang senere. Og, ja, du har helt rett – jeg kunne se at hun var inspirert av ham.

    Liker

  3. Så fint det var å lese om w. Blake akkurat nå i dag, for jeg har begynt på boka til Nobelprisvinnere Olga (med det vanskelige navnet). Fint å ha dette diktet i bakhodet, og at det var inspirasjonen. Så tungt og trist at han folk trodde han var gal, kanskje han var syns som snåsamannen?

    Liker

  4. Interessant å lese om Blake, spesielt siden han var Olgas inspirator ift Plogen… og at du tok frem akkurat dette diktet. Jeg visste ikke annet om Blake fra før annet enn at han er veldig kjent og mange stadig refererer til ham. Sist Janne S. Drangsholt i boka Winterkrigen som jeg ble ferdig med i dag. Det var et sitat om Helvete- som passet inn i handlingen. Hovedpersonen Ingrid Winter er litteraturviter med Proust-traumatisk-stressymdrom og strør om seg med litterære referanser, Blake, Sylvia Plath, Virginia Woolf, m.fl. – samt de mer popkulturelle Kardashians og figurene fra Star Wars. Artig, men nok om det..

    Trist at Blake fikk så lite anerkjennelse i sin samtid, men et var nok ingen lett tid for den som var annerledes.

    Takk for fint bidrag i diktsirkelen Beathe.:)

    Liker

  5. Ja,det ble ikke et dypdykk eller forsøk på det denne gangen men jeg fikk uansett noe ut av diktboken men kanskje jeg leser den igjen en gang. Denne gangen ble det mest fokus på han og det som inspirerte Olga T. Ja, det er trist at store diktere / kunstnere ikke får den annerkjennelse de fortjener før de er borte men det ble nok ikke sett på med blide øyne den gangen å være annerledes enn «alle andre».

    Winterkrigen har jeg liggende men ikke lest den ennå, det fikk jeg lyst til når du nevner de mange referansene til blant annet Blake og Plath.

    Liker

    1. Men det er jo helt greit det og.:)

      Det er kun en referanse til Blake i Winterkrigen såvidt jeg husker, men masse til Plath- som er sentral ift oppgaveskriving, samt en del andre greier.. Tror du vil like den. Jeg har heldigvis en til av henne her..

      (Den nederste faksimilen din greier jeg ikke å lese..for uskarp tekst)

      Liker

Kommentarer er stengt.