Leons Hemmelighet av Tor Fretheim

De som følger bloggen min vet at jeg har hatt et aldri så lite «Homo-prosjekt» på bloggen min,vel, det prosjektet ble forlenget med  noen bøker etter hvert som jeg kom over flere bøker med homofili som tema. Denne boken som kom ut i fjor har jeg lest i den forbindelse.

Leons hemmelighetJeg fant ut at jeg rakk å lese en bok til før april blir til mai og hadde lastet denne ned på ebokbib allerede og begynte på denne i går kveld. Vel, den ble lest ferdig på et blunk for dette er et tema som engasjerer meg veldig.

I Leons Hemmelighet er det 16 år gamle Leon som er hovedperson og fortellerstemme. En kveld han går på kino treffer han Bendik, en jevnaldrende gutt som gir han en kinobillett. De sitter ved siden av hverandre uten at noen av dem sier noe, men albuene deres kom inntil hverandre flere ganger på armlenet. Etterpå fulgte Leon Bendik nesten helt hjem. I dagene som fulgte tenkte Leon mer og mer på Bendik, så mye at han oppsøkte området der han bodde til tross for at han bodde på motsatt side av byen. Han tenker på Bendik hele tiden.

Jeg så på bildet av ham denne kvelden også.
Skolefest.
En klassefest.
Eller bare en alminnelig fest sammen med venner.
Jeg strøk en finger over ansiktet hans.

S.21

Han stalker Bendik på facebook også, og det går etter hvert opp for ham at han liker gutter, han forelsker seg i gutter, han er forelsket i Bendik.
Hva vil foreldre hans si, han kan ikke fortelle dem noe, de forventer at det er han som skal føre slekten videre…

Jeg ble stående i midtgangen iten å ha noe å holde meg fast i. Måtte stole på dem som sto tettpakket rundt meg på alle kanter, Falt en av oss, falt alle sammen.

Da kjente jeg en kropp som presset seg tettere mot meg.
En arm som strøk inntil armen min.
Og en hånd mot min.
En finger strøk over hånden min, og en lillefinger lenket seg sammen med min.
Jeg klare ikke å snu meg.
Jeg hadde aldri kjent det så tydelig før.
Den urolige pirringen i kroppen.

S.46

De reaksjonene som Leon og tildels Bendik sitter med tror jeg kanskje at mange der ute kan kjenne seg igjen i. Mye usikkerhet både for egen del når man for første gang oppdager at man liker noen av det samme kjønn og det kan ta tid å akseptere dette ovenfor seg selv. Men også med tanke på hva andre rundt en skal si.

Man skulle kanskje tro at man i dagens samfunn hadde kommet så langt at man  kan være den man er uten at noen skal bry seg, men det er ikke flere enn et par dager siden jeg delte en post på facebook-veggen min av en ung gutt som forrige helg ble slått rett ned bare fordi han er homofil. Så det er ikke det minste rart at mange sliter med «å komme ut av skapet» og er redd for å vise omverden sitt sanne jeg. Leon hadde en bok på rommet sitt som han gjemte noen av sine hemmeligheter i, blant annet kinobilletten han hadde fått fra Bendik.

Derfor er det bra at bøker som dette blir skrevet for det er hele tiden ungdommer som oppdager at de liker en av det samme kjønn. Det er tøft nok å være barn og ungdom og hvorfor er det slik at noen skal få denne ekstrabelastningen fordi det er folk der ute som ikke liker at noen liker noen av det samme kjønn, hvorfor skal de egentlig bry seg?

Det var kjekt å bli litt kjent med Leon og jeg kjenner igjen de følelsene og tankene som han satt med  fra andre bøker jeg har lest om emnet. Språket er veldig enkelt. Noen av sekvensene i boken var fine og såre, men jeg følte at det manglet en slags rød tråd i selve handlingen og da særlig de sekvensene som omhandler Leon og Bendik. Jeg likte heller ikke den åpne og noe bråe slutten, vet ikke helt om jeg trodde på det som står på siste side i boken. Dette gjør at helhetsinntrykket mitt av boken faller noen hakk, dessverre.

Gro har  også lest boken og hun var litt mer positiv til den.


Forlag: Cappelen Damm
Tittel: Leons hemmelighet
Forfatter: Tor Fretheim
Format:Ebok
Sideantall: 98
Utgitt: 2016
Kilde: Lånt på eBokBib

 

Forfatter

tor fretheim

Tor Fretheim er født i 1946 og er en norsk journalist, Oversetter og forfatter. Han debuterte som forfatter i 1982 med barneboken Markus kjenner ikke Supermann, siden har det blitt mange barne- og ungdomsbøker Leons Hemmelighet som er den siste han har skrevet er bok nr 20. Han har vunnet en rekke priser for sitt arbeide.

 

HILSEN BEATHE

En kommentar om “Leons Hemmelighet av Tor Fretheim

Kommentarer er stengt.