Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

arbeidsnever
Jan Kristoffer Dale er en av årets debutanter og har sammen med to andre debutanter, Birgit Alm ( Endelig skal vi le) og Jon Krog Pedersen (Bekymringsmelding for Hanna Tidemann) valgt å skrive om   hvordan det norske klassesamfunnet arter seg i dag  om enn fra noe ulik vinkel. Endelig skal vi le handler om alenemoren som er fattig og student, som sliter ekstra med å være fattig i et strøk hvor det bor mest rike folk. Arbeidsnever handler som jeg skal gå inn på i dette innlegget om helt alminnelige folk som har falt litt utenfor av en eller annen grunn. Krog Pedersen sin bok har jeg ikke lest ennå men sin tittelen tilsier får vi historien fra Hanna Tidemanns synspunkt- hun er ikke lenger ungdom og har tilsynelatende alt men det er noe som likevel mangler.

Dette trekløveret skal snakke om nettopp dette med det norske klassesamfunnet på Litteraturhuset her i Bergen i oktober.

Novellesamlingen Arbeidsnever består av 6 noveller som alle på en eller annen måte handler om det å falle utenfor, enten fordi de ikke fullførte skolen eller fordi de tok aldri steget fullt ut og flyttet hjemmefra når de ble voksne.

Dette er forholdsvis korte noveller som spenner seg fra 11 -19 sider, hvor noen har en mer åpen slutt enn andre .

Tittelnovellen Arbeidsnever er første novelle ut og denne ble utgitt første gang i antologien  Signaler i 2014.Novellen handler om det unge paret Trygve og Tone. Ingen av dem har utdannelse, han jobber på et bryggeri mens hun er arbeidsledig. Sammen venter de sitt første barn, og de bor gratis i et hus faren hennes eier. Det meste av novellen tar for seg hans situasjon på arbeidsplassen.
Tilflytter er andre novelle ut og har også vært utgitt tidligere-den handler om Frank som fremdeles bor hjemme hos moren til tross for at han er godt voksen. Han sitter på kroa og småtitter på den nye servitøren, han virker litt usikker i sitt forhold til damer.
I Ei grøft treffer vi tre kamerater som skal på hyttetur,men når den ene skal ha enda en kamerat med seg ble ikke ting helt som de forventet på forhånd.
I levende bevis treffer vi igjen Andrè fra novellen Tilflytter og det viser seg at han sliter med helsen og har en mor som ikke er helt som hun har vært før.Han blir alene etter at samboeren flyttet ut.

Hun grein hele veien tilbake til huset. Da de kom inn i gangen, så hun pappeskene med tinga sine, og hun reiv seg løs fra armene hans.
-Så nå ska`dere kasta mæ ut?
-Nei. Mi kaster dæ ikkje ut. Du ska`flytte ne`på heimen.
-Det kan ikkje dere bestemme.
-Mamma, du kan ikkje bu her aleine lenger.
-Eg vil ikkje! skreik hun.
-Du må, mamma, sa han,-mi gjør det ikkje for å være stygge.

S.57

Jon er nest siste novelle ut i denne samlingen og handler om Richard som  etter at han ble arbeidsledig begynner å tenke tilbake på kameraten Jon og kjenner på savnet etter ham. Han er tydelig ensom og sliter med selvmordstanker.

Det var litt over et år sia det første anfallet. Det skjedde etter permittering, etter at Janne dro, etter oppsigelsen.
Han våkna midt på natta, kortpusta, og trodde at han holdt på å dø. Han heiv etter pusten. Forestilte seg sjøl springe ut døra, ned trappa og ut på tunet, videre gjennom byggefeltet i bare underbuksa. Han måtte komme seg vekk, men han visste ikke fra hva. Han snudde seg mot veggen. Prøvde å fortelle seg sjøl at alt kom til å gå bra, men han fant ikke roa.

S.70

Sør er siste novelle ut og her treffer vi Gunnvår som er tilflytter til bygden og når mannen dør blir hun alene igjen med svigerfar.

 

Alle novellene i denne samlingen er fra samme sted, Froland, som er en skogsbygd utenfor Arendal.Og i noen av novellene møter vi igjen noen av karakterene fra en tidligere novelle.Uvisst av hvilken grunn så var det særlig to noveller som gjorde inntrykk på meg, og det er den som heter til levende bevis  og den som heter Jon. Jeg syntes at de hadde en slags sårhet i seg som de andre ikke hadde i like stor grad.
Forfatteren har et godt språk men når det var dialog  skrev han på dialekt og da brukte jeg noe tid på å forstå hva som ble sagt. Det gikk seg imidlertid ganske fort til og da fløt det lettere.

Novellene handler om helt vanlige mennesker i ulike livssituasjoner men som av ulike grunner kanskje lever litt på siden av det som er «normen». De aller fleste hovedpersonene er menn og de har alle noe de sliter med, det være seg dårlig økonomi eller at de sliter med å finne seg en kjæreste og noen klarer ikke å få fingeren ut og flytte hjemmefra til tross for at de er godt voksne.

Om ikke alle novellene har noe i seg som man kjenner seg igjen i så fremstår karakterene meget troverdige og disse menneskene vil jeg tro finnes der ute, eller jeg vet at de gjør det.
Det er mange personer der ute som av ulike grunner sliter på en eller annen måte.
Noen av karakterene kunne virke noe tafatt i forhold til sin egen situasjon, men slik er det jo ute i det virkelige liv også. Dette kunne vært historien til nær sagt hvem som helst der ute, jeg fikk sympati for flere av hovedkarakterene  og forfatteren falt heldigvis ikke for fristelsen til å sette karakterene i en slags «stakkars meg» rolle men heller bare rolig konstaterer at sånn er det.

Dette må være det en kaller for en meget lovende debut – jeg gleder meg til fortsettelsen!

 


Forlag: Kolon
Tittel: Arbeidsnever
Forfatter:  Jan Kristoffer Dale
Format:Innbundet
Sideantall:95
Utgitt: 2016
Kilde:Leseeks

Forfatter

jan kristoffer dale

Jan Kristoffer Dale er født i 1984 og er fra Froland. Han har tidligere vært elev ved Skrivekunstakademiet i Bergen. Arbeidsnever er hans første bok.

 

 

 

HILSEN BEATHE

 

 

 

6 kommentarer om “Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

    1. Takk for det – og, Ja, det var interessant lesing og sikkert noe å kjenne seg igjen i selv om man ikke har opplevd akkurat det samme selv for her er jo helt vanlige liv som beskrives.

      Liker

Kommentarer er stengt.