Bokanmeldelse: Dikt av Yahya Hassan

Forlag: Cappelen Damm
Original tittel: Dicte
Norsk tittel: Dikt
Forfatter: Yahya Hassan
Gjendiktet av : Pedro Carmona – Alvarez
Format: Ebok
Sideantall: 367
Utgitt: 2013
Denne utgave: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år, ebook challenge 2014
Kilde: Lånt på eBokBib

Forfatter

Yahya  Hassan er født i 1995 i Århus og er en dansk  dikter. Foreldrene hans kom fra Palestina til Danmark som flyktninger  på 80-tallet. Han vokste opp med fire søsken i en del av Århus som ble betegnet som en  innvandrerghetto. Han begynte på forfatterskole i oktober  2013. I tillegg til denne diktsamlingen har han skrevet  novellen Et godt sted at dø som er en del av antologien Vi er herinde.JEG KAN SI MED DET SAMME
EN STERK OPPLEVELSE
DET VAR Å LESE DISSE DIKT
MEN NÅ MÅ DU IKKE TRO
AT JEG SKAL SKRIVE
DENNE OMTALE PÅ
SAMME MÅTE SOM
 ARTEMISIAS
FOR HUN HAR I LIKHET
MED HASSAN SKREVET SIN
OMTALE NETTOPP SLIK
SOM DETTE OG HAR DU
ENDA IKKE LEST
HENNES KJEMPEGODE
 OMTALE ENDA SÅ ER DET
BARE Å TRYKKE HER.

I denne diktsamlingen forteller forfatteren om ting som har skjedd under oppveksten og om en høyst turbulent ungdomstid med småkriminalitet og dop. Han forteller om hvordan han,søsknene og moren blir banket opp av faren, og om trygdesvindel som var helt dagligdags. Gjennom diktene sine er han kritisk til både islam og det miljøet han vokste opp i.

Det kommer frem av diktene hans at han henter mye inspirasjon blant annet hos Knausgård.

Jeg skal dele et dikt med dere men først vil jeg hente en linje fra diktet plastblomst som grep meg veldig:

HAN DELTE UT ET PAR LUSINGER HVIS STEMNINGEN BLE FOR GOD

De fleste diktene grep meg på en eller annen måte men noen dikt var sterkere enn andre, det er mye å ta av så det var i grunnen vanskelig å velge ut bare ett. Men valget falt til slutt på diktet MAN SKAMMER SEG

JEG DRITER UT EN ROSE MED TORNER
RASSHØLET MITT BLØR AV DUMSKAP OG HEVN
JEG ER EN BEDRITEN ANTISEMITT
JEG FIKK DET INN MED FARSMELKEN
MED DRONENE OVER OLIVENTRÆRNE
MED STJERNER OG STRIPER OG HVIT FOSFOR
JEG FIKK DET INN MED KLAGEMUREN
MED YNK SIDEN HOLOCAUST
MED PALESTINERNES YNK
OG JEG YNKER MED DEM

Dette var som sagt en meget sterk diktsamling som gjorde umåtelig inntrykk på meg, han skriver  med CAPS LOCK, kanskje for å understreke det han forteller. Jeg brukte lang tid på denne diktsamlingen fordi det ble umulig for meg å lese  mye av gangen for det er mye å ta inn over seg her. I etterkant av utgivelsen har forfatteren ikke bare fått sterk kritikk men også drapstrusler, for meg fremstår han som en meget modig ung mann. Igjen vil jeg gjerne henvise til Anita og Artemisas omtale hvor det også finnes lenker til andre omtaler og ulike artikler om forfatteren og diktsamlingen.
En diktsamling som anbefales på det sterkeste!

Her leser forfatteren et av diktene sine

12 kommentarer om “Bokanmeldelse: Dikt av Yahya Hassan

 1. Tusen takk for linking og fine ord, og at du ble like begeistret for Hassans dikt som Ingalill og meg.:) Måtte le av diktet ditt øverst her, hehe — morsomt.:)
  Diktene til Hassan derimot er veldig sterke, og det du siterer går rett inn i magen som slag, atter en gang.. Ha en fin kveld Beathe.:)

  Liker

 2. Bare hyggelig, Anita! Hehe….. klarte ikke helt å dy meg, du hadde en morsom løsning på din omtale. Diktene er sterke og forfatteren er uredd. Jeg håper at mange kommer til å lese denne diktsamlingen. Ha en fin kveld du også,Anita 🙂

  Liker

 3. Skjønner godt at du trengte litt tid på dette, ikke noe vanlig romantisk dikt dette her. Vi trenger nok påminnere av og til om hvor godt vi har det, og denne diktsamlingen gjør nok jobben. Ha en super torsdag Beathe!

  Liker

 4. Jeg leser diktene til Hassan nå, men er nok ikke en del av hyllningskoret enda. Kanskje jeg må få fordøyd og reflektert det først?
  MEN – jeg har lest mange fine anmeldelser av denne boka !! 🙂

  Liker

 5. Jeg måtte bruke tid til å fordøye, men det var jo ikke absolutt alle diktene som gjorde inntrykk men veldig mange gjorde det. Blir spennende å høre hva du ender på til slutt. Så er det vel også slik at vi ikke alltid blir berørt av de samme tingene heller og det er helt greit.

  Liker

 6. Dikt av Yahya Hassan har jeg satt på listen over bøker å lese, det jeg har lest om boken virker så sterkt og diktene så gripende slik du sier. Super innledning til anmeldelsen, nå skal jeg lese hva Anita har skrevet 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.