Om utregning av romfang 4 av Solvej Balle

Original tittel: Om udregning af rumfang IV-Norsk tittel: Om utregning av romfang IV-Forfatter: Solvej Balle-Oversetter:Trude Marstein-Format: Innbundet-Sideantall:231-Utgitt:202-Min utgave:2024-Kilde: Reklame / leseeksemplar tilsendt fra Press forlag

FASCINERENDE FORTSETTELSE.

Etter hvert som fortellingen fra disse bøkene skrider fremover blir jeg stadig mer imponert over at forfatteren klarer å holde leseren fanget i historien, selv når hun skrur tempoet kraftig ned slik hun har gjort i dette fjerde bindet av serien. Men ingen grunn til bekymring for Balle er god uansett tempo.
Det er litt vanskelig for ikke å si nærmest umulig å formidle noe fra denne boken uten å spoile litt av handlingen fra de andre bøkene så om du har planer om å lese denne serien selv og ikke vil bli spoilet på veien, foreslår jeg at du heller kommer tilbake når du har lest bøkene selv. Skal du ikke lese serien men er litt nysgjerrig på hva dette egentlig går i er du hjertelig velkommen til å lese videre. Ikke det, etter fire bind er ikke jeg helt sikker på hvor forfatteren vil med dette heller selv om jeg så smått begynner å ane noe…

I forrige bok ble det klart at verken Tara eller Henry er alene om å være fanget i den 18 november, og på slutten av boken så vi at det kom folk på døren utenfor huset deres i Bremen.
Når årets roman begynner skriver vi dag #1892 og vi følger dem helt til dag #3637, altså i nesten fem år og de har vært fanget i tiden i snart 10 år.
Det begynner å bli folksomt, eller for å si som anmelderen i VG sa, det begynner å balle på seg, for utenfor huset i Bremen kommer det til stadighet folk som er i samme situasjon og som trenger et sted å bo. Det er ikke plass til alle i huset så de begynner å ta i bruk husene rundt dem også. Noen blir boende en liten stund før de drar videre mens andre blir boende litt lenger. På mange måter kan dette minne om en koloni eller et slags bokollektiv. Det danner seg i hvertfall et samfunn og som samfunn flest må man innordne seg og samarbeide for at det skal fungere. Så også her, og det avholdes møter og hver eneste person kan skrive på en lapp som blir lagt i en kopp, en sak de har lyst til å diskutere. I disse sekvensene kommer det frem mange interessante betraktninger og refleksjoner.
De er alle opptatt av at de ikke skal bruke av verden og de finner tørrmat som har gått ut på dato blant annet. Noen ganger handles det riktignok.
De bruker ting de finner, både i huset og ellers, noen snekrer mens ande syr. Her er det gjenbruk som gjelder og kanskje dette er ment som et slags «stikk» til dagens overforbruk i samfunnet? Hun viser at det er fullt mulig å leve på mye mindre enn det man tror, nå snakker jeg ikke om mat, for disse har mer enn nok av det, men andre ting vi tror at vi trenger.

På et tidspunkt så diskuteres det hvordan de kan få ting til å gro, bli selvforsynt? Det kjøpes i hvert fall inn frø og sitrustrær til forsøket. Et av parene i gruppen forsøker å bli gravid,og kan det lykkes å gi liv til et barn i denne timeloopen de er fanget i? Om så, blir barnet også fanget i timeloopen?

Det diskuteres også hvorvidt om det er de som er fanget eller om det er «alle andre» som er fanget i timeloopen, og hva har gruppen som er fanget gjort for å fortjene å bli fanget på denne måten? Mange i gruppen sliter med skyldfølelse. De diskuterer hva de skal kalle seg, for er de loopers,repeaters eller returners?

Som nevnt lenger oppe så har Balle tonet veldig ned i dette fjerde bindet, nesten som en liten pustepause før fortsettelsen. Men selv om det er ganske stillestående denne gangen så fyker sidene avgårde likevel, det er et godt sted å være selv om det ikke det er den veldige utviklingen i selve handlingen. Denne gangen minner hun meg veldig om Helle Helle med disse hverdagslige og trivielle gjøremålene og som sin kollega klarer Balle likevel å gjøre det veldig interessant.
Nå er det ikke bare hverdagslige og trivielle gjøremål på agendaen for i mange av sekvensene kommer det mange interessante refleksjoner og betraktninger, og mange eksistensielle spørsmål blir stilt slik det har blitt gjort i de andre bøkene også. Balle er i ferd med å skape en helt ny verden, på siden av vår, og med urolighetene som er ute i verden nå skulle jeg nesten ønske at det fantes et parallellt univers å krype inn i.
Stillestående handling til tross så klarer Balle å gi oss en skikkelig cliffhanger på slutten slik at det blir uutholdelig for denne leseren i det minste, å vente til neste bok. Det er en fantastisk serie forfatteren er i ferd med å skrive frem og jeg er glad for å være med på veien. Det er et fascinerende stykke arbeid for å si det mildt.



ROMANEN OG SERIEN FORØVIRG ANBEFALES PÅ DET ALLER STERKESTE!

Ser frem til alle syv bindene er på plass!

 De andre bøkene i serien:
Om utregning av romfang 1
Om utregning av romfang 2
Om utregning av romfang 3



Forfatter

Solvej Balle er født i 1962 og er en dansk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 1986 med romanen Lyrefuglen. Deretter kom kortprosaboken & ut i 1990 og oppfølgeren Eller i 1998. Det var stille fra denne kanten i mange år før hun i 2020 kom ut med Om utregning av omfang 1 som er den første av syv planlagte bøker. Hun sies å være en av de mest markante representanter for dansk litterær minimalisme sammen med blant andre Christina Hesselholdt og Helle Helle.



HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Om utregning av romfang 4 av Solvej Balle

  1. Denne serien får jeg visst ikke fred for. Nå ble jeg litt nysgjerrig også.. Kanskje begynne å lese den før alle syv er utgitt?

    Liker

    1. Hehe…. kanskje det ikke er meningen heller? De har kommet relativt kjapt syntes jeg, to ble oversatt i fjor og siden vi skriver jan så er det godt muig at femte boken kommer allerede i år også, om det tempoet holdes oppe så vil jo serien være komplett i 2025…Krysser fingrene for det! Blir spennende å se hva du syntes om du bestemmer deg for å lese.

      Liker

  2. Hm… for en merkelig historie, tenk å komme på noe sånt!? Jeg leste den første boken og ble ikke fanget inn, men jeg leser dine omtaler med glede. Kanskje gjør jeg som Anita ymter frempå om, å lese dem når serien er fullendt 🙂
    Ha en fin søndag Beathe!

    Liker

    1. Merkelig syntes jeg ikke men heller et fascinerende konsept og en fin måte å formidle det jeg tror kan være budskapet, at man ikke må bruke så mye av jorden,kanskje ta et steg tilbake og la moder jord få puste litt. Tror det er noe av det hun forsøker å si noe om.

      Om du ikke likte den første så er det kanskje ikke noen poeng å lese mer, jeg tror dette er bøker man enten liker eller ikke liker. Man må kjøpe konseptet for å ha glede / nytte av dem tror jeg.
      Takk og en fin søndag til deg også, Tine 🙂

      Liker

  3. Jeg er åpen for det meste, så det er nok det at jeg vil utfordre meg selv til å forstå. Ved å lese dine omtaler er jeg bedre forberedt, så kanskje det går neste gang 🙂

    Liker

  4. Skjønner det. Du kan jo gjøre et forsøk til og se om bok nummer to faller mer i smak. Kjekt å lese at du får noe ut av omtalene mine 🙂
    Blir spennende å se, om du leser videre i disse.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..