Du er så lys av Tore Renberg

du-er-sa-lysMed skam å melde så har jeg ikke lest en eneste bok ført i pennen av Renberg- før nå, og etter dette møte blir det neppe den siste heller.

Var noe usikker på om jeg skulle prioritere denne boken,nettopp fordi jeg ikke hadde lest noe av ham og visste sådan ikke hva jeg kunne forvente meg og det er mange bøker som skal og «bør» leses for nominasjon til årets bokbloggerpris  på nyåret – kan bare konkludere med at jeg er sjeleglad for at denne ble lest.

Mange bloggere har allerede skrevet om boken i den senere tid så dere får ha meg unnskyldt men det blir vanskelig å skulle omtale boken uten å ta med litt av hva boken handler om. Jeg skal derimot prøve  å fatte meg i korthet.

Du er så lys handler altså om ekteparet Jørgen og Vibeke, de bor i en liten bygd, har to sønner. Vibeke jobber som rektor ved barne- og ungdomsskolen og er en driftig dame som resten av kvinnene i slekten.Hun engasjerer seg med mye av det som foregår i bygden, og hun er ateist på sin hals. Jørgen jobber som miljøterapeut i et bokollektiv med ungdommer som sliter psykisk, og han er en noe tregere type enn det konen er.  Samtidig er han typen som klyper seg i armen hver eneste dag fordi han føler seg så heldig som har kapret Vibeke. Dette er med andre ord et velfungerende ektepar.

Uten å gå nærmere inn på det må jeg bare si at jeg ble veldig fascinert av omsorgen Jørgen viser til de guttene han jobber med i bofellesskapet og at det var veldig interessant å få et lite innblikk i hvordan den type jobb kan fungere.

Vi såg ellers ikkje så mykje til Liv Merete i starten. Det var liksom Steinar som tok all plassen, det var han som var synlig rundt huset der borte, til alle tider, med dei store armane sine, som av og til verka som tentaklar, men den rungande stemma si, med det ville nærvære. Ingen av oss reflekterte særlig over det i starten, at ho heldt seg i – kva skal eg kalle det – skuggane.
Vi har ikke tilgang til det som står like framfor oss.

S.19

Det er ikke lenge siden  de opplevde at naboene i huset ved siden av skilte lag og huset ble lagt ut for salg. Nå har det flyttet inn et nytt ektepar en med liten gutt, Steinar som er den nye fastlegen i bygden, og konen Liv Merete.
En dag de er ute i hagen og jobber kommer Steinar inn til dem gjennom en stor åpning i Tujahekken og presenterer seg. Både Vibeke og Jørgen ble litt slått ut av måten Steinar oppførte seg på, utstrålingen hans som det skulle vise seg han alltid omgav seg med.

Steinar er en sånn type som tar veldig mye plass, og de aller fleste blir på en eller annen måte preget av nærværet hans, både kvinner og menn.
Til tross for at de aldri får skikkelig taket på Liv Merete så blir de to parene  venner og når kameraten til Jørgen blir syk akkurat når de skal til London for å gå på fotballkamp inviterer  han med seg Steinar i stedet. Noe skjer på denne turen som forsterker mistanken de allerede har fått, at det er et eller annet med Steinar som ikke helt stemmer.

De får mange «rare» ideer om at han kan være en konemishandler eller kanskje han banker  guttungen opp? Og når den yngste sønnen deres blir invitert med på hyttetur om sommeren så gjør de noen valg som de kanskje ikke skulle eller vanligvis ville gjort.

 

DEN SYNKANDE SOMMARSOLA  sende lyset sitt rett på skikkelsen hans og gav Steinar ein oransje glorie. Han hadde eit spesifikt ansiktsutrryk, eit eg først ikkje tenkte tilhøyrde han, men ein annan han likna på, ein skodespelar, ein politikar, ein frå mediebildet. Det tok meg nokre sekund å plassere uttrykket: Det var det same draget eg hadde sett dei to nettene i London.

S.114

Romanen fortelles av Jørgen og han ser tilbake på den perioden som har gått siden Steinar kom inn i livet deres. Og allerede fra første stund kan vi ane at det er noe som ligger å ulmer som forfatteren selv sa i intervjuet (Brenner og bøkene) og med åpningssetningen Han KOM HARDT inn i livet vårt,det er slik eg tenker på det. Det var ikkje greitt,alt i alt, det har skapt mykje uro og like mylje vondt, og vi står mørkare igjen, ikkje lysare, siden det heile begynt så setter han standaren for den uroen jeg følte på meg hele tiden mens jeg leste.

For det første så likte jeg  veldig  godt at forfatteren har valgt å skrive boken på nynorsk, og den er meget godt skrevet. Dette var en spennende roman og jeg likte den uhyggelige følelsen jeg satt meg under lesingen, og jeg likte godt at forfatteren valgte å gi ordet til Steinar mot slutten av boken. Ser at flere ikke var så begeistret for den løsningen, men jeg ser ikke hvordan han kunne gjort det på noen annen måte og samtidig beholde resten av romanen som den var, og hvorfor fikse på noe som ikke trenger å fikses på. Dessuten får vi her svar på de spørsmål som man måtte ha underveis, og dette partiet fikk meg til å sitte med tårer i øynene flere ganger for dette ble jeg veldig grepet av.

Jeg ble noe overrasket over det som skjedde når romanen gikk over i en ny fase mot slutten, men samtidig ikke. For hvor godt kjenner man egentlig alle folkene man omgir seg med? Og hvor mange kan med hånden på hjertet si at de aldri har konkludert med at en person er sånn og sånn, satt de i en bås uten at man egentlig  vet så mye om personen, tror de fleste av oss har trukket slike konklusjoner om mennesker vi egentlig ikke kjenner. Og så viser vel romanen at det slettens ikke alltid ting er slik som vi tror.

Dette var en roman som gjorde veldig inntrykk på meg og som jeg føler vokser på meg ennå.Det er definitivt en sterk og gripende roman, og så absolutt til ettertanke.
Det var et godt driv gjennom hele romanen og jeg følte på karakterenes bekymring underveis. Det er mye hverdagsliv som blir beskrevet her, og til tider var det litt småmorsomt, dette var en fin balanse til det ubehagelige som lå og ulmet gjennom hele romanen. De som ikke har lest denne ennå «bør» gjøre det med tanke på bokbloggerprisen og for meg personlig ble dette en av de beste bøkene jeg har lest i år. Jeg ser allerede frem til neste møte med forfatteren.

Boken var nominert til Bokhandlerprisen tidligere i høst, og er på langlisten til P2-lytternes romanpris, og jeg krysser fingrene for at den går videre.

Andre bloggere om boken: BokbloggBerit, Tine, Rose-Marie, Anita,Medbokogpalett ,Bjørnebok og Tones bokmerke.


Forlag: Oktober
Tittel: Du er så lys
Forfatter: Tore Renberg
Format: Innbundet
Sideantall: 269
Utgitt: 2016
Kilde: Leseeks

Forfatter

renberg-tore

Tore Renberg er født i 1972 og er en norsk forfatter. Han debuterte som forfatter i 1995 med kortprosaen Sovende floke, og har siden gitt ut en rekke barnebøker, romaner og prosa. Blant annet romanene Mannen som elsket Yngve (2003)  og Kompani Orheim( 2005) som også er filmatisert.  Han har vært nominert og ikke minst vunnet en rekke priser for sitt arbeide.

 

HILSEN BEATHE

 

 

 

 

19 kommentarer om “Du er så lys av Tore Renberg

 1. Er så enig, så enig Beathe!
  Flott omtale, og som deg håper jeg mange leser denne. Denne og Vigdis Hjorths Arv og miljø er blant mine top tre så langt!
  Og – takk for link.:)

  Liker

 2. Tenker at du kommer til å lese mer av Renberg etter denne! Jeg liker han veldig godt. Så fin omtale du har laget. Kortfattet, sier du! Jeg skriver sjelden så mye. Takk for link. Nå er det vel tid for å tenke Bbp etter hvert!

  Liker

  1. Hehe….skulle prøve skrev jeg, men jeg skrev ikke så mye fra handlingen da. Ja, jeg skal lese mer fra den kanten, så absolutt. Og bare hyggelig å linke til andre omtaler.

   Det nærmer seg med stormskritt så det er vel snart på tide!

   Liker

 3. Anita: Krim, ja, der sa du det! jeg må ikke glemme å lese Unni Lindell sin bok før jul. Jeg har ikke kommet så langt i «Et godt liv» ennå så det er for tidlig å si noe,men mener den har fått gode kritikker uten at jeg kan si at jeg har lest noen ennå.

  Liker

  1. Ja, Lindells har jeg også her, samt Mafiela av Hognestad, pluss et par til.
   Et godt liv har fått mange gode anmeldelser, jeg har lest flere av dem og derfor ble jeg veldig nysgjerrig på boka.

   Liker

   1. Ok,da skal jeg lese de når jeg er ferdig med den. Lindell tror jeg er den eneste krimboken jeg har liggende nå som er 2016 bok, men det holder sikkert lenge til meg som ikke leser så mye krim. Må orientere meg litt på hvilke andre norske bøker dere andre har lest som er verd å ta en titt på slik at jeg kan få de i hus før det er for seint. Har jo en del bøker liggende og noen på ebokbib og Kindle ( Aschehoug leseeks) men jeg har en tendens til å glemme de bøkene på brett altså. Liker helst papir skal jeg være ærlig.

    Liker

   2. Skjønner godt det ang e-bøker,, lett at de blir der. Har noen e-bøker som jeg har glemt jeg også… Jeg tror vi har lest en del av de samme bøkene, de som jeg liker best så langt i alle fall (mua Vigdis Hjorth, som er knallbra, men den skal du jo lese), Houm, Hagemann, Hjorth, Renberg, Nina Lykke, Birger Emanuelsen– flere? Kan jo ha glemt noen, men det er de som lyst mest nå.. Og så sitter enda Gaven i meg, selv om det var en ganske lett bok, men historien er sterk.. Kyrre Andreassens bok også, men den virker bedre nå enn da jeg leste den, sikkert fordi det er mye å tenke på etterpå der også.
    Åpen klasse: Arbeidsnever, Alle mine demoner, Sigd, Historier om trøst, og så har jeg noe sakprosa på gang.. Nok å velge i.

    Leste du Elskere av Mattis Øybø? Bokelskerinnen synes den var veldig bra. Jeg har den også på vent her..

    Liker

 4. Jeg har lest ei bok av han, og det er den først om Jarle, jeg husker ikke helt hva den het. Men jeg har mange bøker av han i bokhylla, så det er bare å sette i gang for meg. Har litt lyst til å lese denne også, men tror ikke jeg rekker det før jul! 🙂

  Liker

  1. Gro: Jeg må gå til anskaffelse av bøkene hans og kanskje det blir et «prosjekt» for neste år? Jeg får se. Dette er en veldig god bok som jeg håper du rekker før jul, Gro.

   Anita: Takk for tips om bok! Jeg har sett at et par av bøkene hans er filmatisert, Mannen som elsket Yngve som jeg har lyst til å lese og se , mye pga SKAM- serien. Kompani Orheim er vel også en bok som er filmatisert.

   Liker

 5. Nå har også jeg lest denne romanen. Jeg har lest mange av bøkene til Renberg, og liker dem godt. Han skriver godt – også på nynorsk. Jeg syntes lenge at dette var noe av det beste jeg har lest av en norsk forfatter på lenge. På slutten ble jeg sittende igjen med mange flere spørsmål enn i starten. Jeg leste en anmeldelse som mente at slutten av boka var en nedtur – en ulykke for selve romanen. Selv tenkte jeg ikke slik, men jeg ble overrasket over at Steinar tok sitt eget liv. Jørgen viser jo at han kan lese mennesker, han gir de fleste klare karakteristikker. Bare ikke Steinar. Han skjønner ikke hva han holder på med. Han forstår at det er noe galt, men det ser ut til at tankene går først og fremst mot pedofili. I romanen går det fram at dette foregår i ei lita bygd på Vestlandet – der alle veit alt om alle, bare ikke Jørgen. Han veit ikke at Steinar er mye borte fra jobben, sladderen når tydelig fram til ham. Er det mulig i ei lita bygd? Kanskje han burde ha stilt ham noen spørsmål? Det gjør verken han eller Vibeke, kona hans. Deres felles mistenksomhet fører jo til deres egen katastrofe – da Steinar tar livet sitt – er det også slutten på forholdet dem imellom.

  Liker

  1. Hei. Bjørn og tusen takk for kommentar! jeg vet ikke helt men jeg tror kanskje at forfatteren ville få frem at selv i små samfunn og kanskje til og med i nære relasjoner så kan man ikke fullt og helt kjenne en annet menneske, at de kan ha hemmeligheter likevel, uansett hvor godt man tror man kjenner dem.

   Jeg også likte slutten og syntes det var fint å få et lite innblikk i hvordan det var for Steinar.

   I ettertid tenkte de vel kanskje at man burde stilt spørsmål og kanskje det tragiske utfallet kunne vært forhindret, men så er det vel heller ikke alltid så lett å legge seg borti andres saker, selv om man har mistanke om at ikke alt er som det skal.

   Liker

 6. Hei! Jeg holder på å skrive særemne om denne boken, og sliter litt med å finne en god problemstilling til oppgaven? Har du noen tips? 🙂
  Jeg lurer også på om du vet hvilken type litteratur, sjanger og epoke denne boken hører til. Vet du det? 🙂

  Mvh

  Liker

Kommentarer er stengt.