Gullungen av Gunn Marit Nisja

Tittel:Gullungen-Forfatter:Gunn Marit Nisja-Format:Innbundet-Sideantall:252-Utgitt:2023-Kilde: Reklame / leseeksemplar tilsendt fra forfatter / Forlag

LAVMÆLT OG SÅRT OM OPPVEKST

Det er alltid spennende å sette seg ned med en ny bok ført i pennen av Gunn Marit Nisja og årets roman, Gullungen, er den sjette i rekken. Jeg har lest alle romanene hennes, men oppdager at jeg ikke har fått skrevet noe om de to forrige bøkene hennes. Det kan ha å gjøre med at jeg har hørt dem som lydbok og derav ikke fått skrevet noe underveis. Jeg liker bøkene til Nisja, hun skriver fine romaner og årets roman,som blant annet handler om utenforskap,søskenkjærlighet og mobbing, er intet unntak.

Handlingen går for seg over tre tidsplan og vi følger hovedpersonen Hedda og lillesøsteren Diddi, når de sammen med moren flytter fra byen til en liten bygd som heter Grodal. Mesteparten av handlingen foregår i 1993, når de nettopp har flyttet til det nye stedet og skal etablere seg der. Mens tilbakeblikkene gjør at vi får et innblikk i hvordan de hadde det i byen når de levde sammen med faren i byen ca ti år tidligere. Nåtid er lagt til 2018 når Hedda som kunstner skal holde en kunstutstilling på hjemstedet og treffer igjen noen av dem som for lengst har flyttet fra bygden.

Hedda er 15 år og det er ingen lett alder å skulle etablere seg på et nytt sted, få nye venner og finne seg til rette. Jentene på skolen gjorde det heller ikke enkelt for henne, som når de inviterte henne på pizza og filmkveld, bare for å bevisst å sende henne til feilt hus. Barn og unge kan være grusomme mot hverandre. Hedda begynte å henge med guttene i stedet og var med dem på fisketurer blant annet,men det var ikke bare lovlydige ting de tok henne med på…

Om det ble en tøff omstilling for Hedda så var det ikke noe enklere for lillesøsteren Diddi, snarere tvertimot. Hun klarte ikke på samme måte som storesøsteren å tilpasse seg den nye tilværelsen. Hun prøvde så godt hun kunne å skjule hvordan ting egentlig var, men innimellom ble det tydelig at hun ikke hadde det så greit.

Siden moren var alene med dem så var det Heddas oppgave å ta seg av lillesøsteren,noe som ikke alltid var like enkelt. Begge følte veldig på dette utenforskapet.

Nisja har atter en gang skrevet en god og lettlest roman. Den er lavmælt og varm, og det er en del å kjenne seg igjen i her. Jeg likte veldig godt måten romanen er bygget opp på, og at vi gradvis etter hvert som romanen skrider rolig fremover blir godt kjent med karakterene. Romanen skildrer på en god måte mange såre temaer underveis, og jeg fikk vondt av disse jentene, både Diddi som ikke ble noe godt behandlet men også Hedda som skulle ha ansvar for henne. Det er ingen tvil om at hun er veldig glad i søsteren sin. Når Hedda i 2018 skal holde denne kunstutstillingen på hjemstedet prøver hun fremdeles å forsone seg med noe som skjedde 25 år tidliger, og i disse sekvensene øker intensiteten i romanen noe. Og ved bokens slutt satt jeg med en stor klump i halsen.

Det er alltid vondt å lese om barn som ikke har det så godt, eller om barn som på en eller annen måte blir stående utenfor fellesskapet. Nisja behandler disse temaene på en god måte og det fremstår troverdig. De fleste av oss kan nok relatere til dette på et vis, enten det har vært oss selv eller noen vi kjenner til. Dette er tema som stadig er aktuelle, dessverre. Og jeg vil tro at mobbing og utenforskap ikke har blitt noe bedre siden jeg vokste opp. Litt «småpirk» eller snarere et lite ønske fra min side, men de sekvensene som omhandler det Hedda må forsone seg med etter så mange år, kunne kanskje vært noe tydligere eller noe mer fremtredene i teksten, for selv om jeg visste grunnen så måtte jeg tenke meg om, for kanskje det lå enda mer bak enn «bare» det som skjedde. De som har lest forstår kanskje.
En lavmælt og fin oppvekstroman som berører den som leser. Jeg ser frem til neste bok av Nisja!



ROMANEN ANBEFALES VARMT OG INDERLIG!

Andre romaner av Gunn Marit Nisja:
Naken i Hijab
Porselenspiken
Olivensteinen
Etter oss
Jeg skal ta vare på deg
Gullungen



Anita har også lest og skrevet om romanen, omtalen hennes finner du her.



Forfatter

Gunn Marit Nisja er født i 1978 og er en norsk forfatter. Hun er utdannet kokk og lærer, og jobber som avdelsingleser for kunstutstillingen på Blaafarveværket. Gjennom Blaafarveværket gav hun ut sin første sakprosabok for barn i 2014. Hun romandebuterte i 2011 med Naken i Hijab, og deretter kom Porselenspiken (2013), Olivensteinen (2014), Etter oss (2019), Jeg skal ta vare på deg (2021)



HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Gullungen av Gunn Marit Nisja

  1. Fin anmeldelse Beathe, enig i at noe på slutten der kunne ha vært utdypt, men det kan være det var forfatterens hensikt, at den skulle være åpen og gi oss noe å tenke på. Hva vet jeg..
    Takk for link:)

    Liker

    1. Takk for det,Anita 🙂 Det kan godt være at du er inne på noe der. Jeg stusset bare litt etter endt lesing, om hvorfor de ikke hadde hatt kontakt på alle disse årene. Om det var skyldfølelese fra den ene siden og kanskje følelsen av å bli sviktet fra den andre siden. Ikke godt å si. Uansett en veldig god bok. Bare hyggelig å linke 🙂

      Liker

  2. Jeg har kun lest en bok av henne, likte den godt. Etter at Anita skrev om denne boka har jeg notert meg navnet på huskelista mi, og boka er bestilt på biblioteket.

    Liker

  3. For en fin omtale Beathe! og jeg forstår hva du sikter til med den slutten. Jeg likte boken men den engasjerte meg ikke så veldig, gledet meg underveis til å bli ferdig, så jeg kunne ta fatt på neste bok. Nisja skriver godt, men denne gangen ble det litt for rolig for meg 🙂
    Hilsen Tine

    Liker

    1. Takk for fine ord,Tine! 🙂 Innimellom er det slik og en ærlig sak at boken ble i roligste laget for deg. Godt å høre at det er flere som syntes slutten kunne vært utdypet noe mer,og at det ikke bare er meg som syntes det.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..