Desemberfloker av Marthe Munkhaugen Eggan

Tittel:Desemberfloker-Forfatter:Marthe Munkhaugen Eggan-Format:Innbundet-Sideantall:105-Utgitt:2023-Forlag: Skriveakademiet-Kilde: Reklame / leseeksemplar tilsendt fra forfatteren.

VELSKREVNE JULEFORTELLINGER!

Novellesamlingen Desemberfloker er forfatter Marthe Munkehaugen Eggans første bok og jeg syntes det er fint å lese bøker av debutantene våre, særlig når de treffer så godt som dette for dette var virkelig fine noveller. Samlingen består av tolv forholdsvis korte noveller og jeg skal ta for meg noen av dem i dette innlegget.

Hvem stjeler en bok?-er første novelle ut og her møter vi Iselin som er i 40 årene, hun har vært på boblelunsj med venninnegjengen når hun på vei hjem stikker innom en bokhandel hvor hun blir vitne til at en ung jente, Milla, stikker en bok innunder jakken og forsvinner ut av butikken. Iselin gir beskjed om hendelsen til en vekter. Det viser seg at jenten har stjelt en bok til lillesøsteren sin, og Iselin som selv har vokst opp i et hjem uten for mye penger, får medlidenhet med Milla. Novellen illustrer veldig godt hvordan det er for mange nå i denne dyrtiden og jeg kom til å tenke på en episode der jeg jobbet før hvor en som var i butikken for å demonstrere et produkt,tok med seg varer for mange tusen kroner når hun skulle hjem om ettermiddagen. Heldigvis ble hun tatt av vekterne. Kan umulig være en god følelse å gi bort noe en har stjelt, og selv om det aldri er greit for noen å stjele fikk jeg også medlidenhet med Milla. Novellen viser også at julen er en tid for å vise godhet for hverandre. Kanskje litt på siden dette også men jeg syntes det er så fint å se at i flere matvarebutikker står det en handlevogn på utsiden av kassene som vi andre kan fylle ved å kjøpe en ekstra ting når vi handler og legge oppi til noen som trenger det. Det vil jeg tro vil bety mye for dem som mottar disse.

I novellen Svart kaffe fra porselenskopper med kristorn møter vi aller først Vera som har blitt dumpet av kjæresten Simon, og om hun ikke direkte blir deppa så blir hun i hvertfall ganske så tafatt en stund. Hun har mest lyst til å bare hoppe over denne julen og forstår ikke oppstyret rundt omkring. Etter en liten tur på butikken treffer hun en eldre dame, Olga, som nylig har mistet mannen sin Bernhard. Ser for meg at dette kan bli et fint vennskap til tross for aldersforskjellen. Begge har opplevd det å miste noen.

Et falmende juleønske– er en vemodig novelle jeg likte veldig godt. Det er noe sårt og litt trist ved den. Den handler om Ingeborg som jeg mistenker har demens, i hvertfall er det ingenting som virker kjent denne julen. Hun bor på et eldrehjem og sønnen Tormod kommer innom på besøk på julaften og har med seg kone og barn. De kan ikke være så lenge for de skal hjem å feire jul. Når en pleier spør henne om de ikke har gjort det fint for dem der på hjemmet, så svarer hun at julen er best når den ikke ser ut som en fremmed..

Det året jeg nesten sluttet å tro på julenissen– er den mest julete novellen i samlingen og denne likte jeg veldig godt. En familie er på besøk hos besteforeldrene for å feire en god gammeldags jul på gården og her er det både nisser, nissegrøt og noen små julemysterier. En novelle som gav meg skikkelig julestemning. Her har jeg ikke skrevet noe om novellen for denne må man synke inn i uten å vite noe særlig på forhånd.

Denne novellesamlingen likte jeg veldig godt! Forfatteren har et lettlest og godt språk og alle novellene hadde noe ved seg som jeg likte, selv om jeg likte noen noveller bedre enn andre igjen. Det tenker jeg er helt greit. Noen av novellene er litt mer julete enn andre, men det handler mer om nærvær mellom mennesker og i flere av dem blir vi minnet på hvor skjørt og sårbart livet kan være. Det handler om drømmer og håp, men også om lengsel og savn. Et par av novellene hadde noe vemodig og nesten litt trist over seg, men sånn er jo livet, alt er ikke bare glede, enkelte ganger er livet litt trist. Ensomhet og angst er tema som går igjen i flere av novellene, og jeg la merke til at både Lovise og Bea blir nevnt i flere av novellene selv om jeg mistenker at de ikke var fremtredende i noen av dem. Men det forteller meg at noen av novellene i det minste foregår i samme omgangskrets, eller at noen av dem har en slags relasjon til hverandre. Likte også at det i novellene både er barn, voksne og eldre som er i fokus. Det gir en god variasjon selv om noen av temaene går igjen.


Anita Ness (Artemisias verden) var heldig og fikk anledning til å bokbade Marthe Munkehaugen Eggan for en liten stund siden og hun har skrevet et fint innlegg om det her.
Har i flere år tenkt at det kunne være fint å ha bøker som en del av en julekalender i desember og i år har jeg faktisk funnet frem tre «kalenderbøker» og Desemberfloker er blant de bøkene jeg kommer til å plukke frem igjen til neste år. Med tolv korte fortellinger i samlingen skulle denne passe utmerket som julekalender selv om man har travle tider for det blir en ny fortelling annen hver dag i desember. Helt utmerket!
Forøvrig må jeg si at tittelen passer veldig godt til innholdet.
Marthe Munkehaugen Eggan har skrevet en meget lovende debut, uten at jeg vet så mye om hvordan det er å skrive så vil jeg uansett tro at noveller ikke alltid er like enkelt å skrive. Man har få sider å fortelle historien på og på disse sidene skal man etablere en troverdig karakter og la leseren bli kjent med denne, eller i det minste kunne relatere på en eller annen måte. Dette har forfatteren klart på utmerket vis og det er sjelden jeg har lest en såpass jevn novellesamling, for ofte er det et par jeg ikke blir så veldig begeistret for. Det opplevde jeg ikke her.
Jeg gleder meg til neste bok fra denne kanten for henne vil jeg garantert lese mer av. Gratulerer så mye med en vellykket debutbok.



NOVELLESAMLINGEN ANBEFALES PÅ DET VARMESTE!



Forfatter

Marthe Munkhaugen Eggan er født i 1977 og er en norsk forfatter. Hun er utdannet innen markedskommunikasjon og psykologi. Gjennom litteraturen ønsker hun å belyse psykisk helse og livets små og store vendepunkter. Novellesamlingen Desemberfloker (2023)er forfatterens første utgivelse. Når dette er sagt har forfatteren deltatt med både dikt og noveller i ulike antalogier utgitt i 2021, 2022 og 2023. ( Informasjonen er hentet fra forfatterens nettside som du finner her.)



HILSEN BEATHE

4 kommentarer om “Desemberfloker av Marthe Munkhaugen Eggan

  1. Artig at du har lest denne. Leste jo om Anitas bokbading, men nå er jeg enda mer fristet til å lese den. Bestilte den på biblioteket, får se om den når meg før jul 🙂
    Hilsen Tine

    Liker

  2. Så fint at du likte denne boka Beathe:) Og takk for link.
    Du har skrevet en bra anmeldelse:) Vi heier på Marthe! Jeg synes også alle fortellingene var fine, men noen treffer mer enn andre, noe som er naturlig. Den om Iselin synes jeg berørte, også den om Einar og Sivert. Ha en god kveld:)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..